ΚΑΤΗΧΗΣΗ & ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ...

...ενταγμένα και τα δύο άψογα στην συνάντηση του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής, των νέων γυναικών και μητέρων της Ενορίας μας.
     Ήταν Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, όταν μαζευτήκαμε στο καθιερωμένο μάθημα του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής των Νέων Γυναικών και Μητέρων, στο όμορφο  Αρχονταρίκι στην κατακόμβη του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που πάντα με χαρά φιλοξενεί τις δραστηριότητες των Κύκλων της Ενορίας μας, αλλά και της "Ιθάκης", των κατηχητικών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, για να παρακολουθήσουμε το θέμα εκείνης της συνάντησης μας, που ήταν η παρασκευή χειροποίητου πρόσφορου.
      Θα μου πείτε βέβαια...και με το δίκιο σας ... "Περσινά ξινά σταφύλια". Μετά από οκτώ μήνες που έγινε αυτή η συνάντηση, τώρα σας ήρθε να ανεβάσετε το άρθρο αυτό; "Κάλλιο αργά παρά ποτέ", είναι η απάντηση μας, όπως πολύ όμορφα και πετυχημένα λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας. Νομίζουμε πως πραγματικά το θέμα της σημερινής ανάρτησης μας μπορεί να είναι πάντα επίκαιρο, αφού αφορά τους τρόπους συμπεριφοράς του χριστιανού και την αγωγή και την κατήχηση του. Θέματα που μπορεί να φαντάζουν επουσιώδη σε σχέση με την γνώση της Πίστης μας, της Ορθοδοξίας και της δια βίου μάθησης που πρέπει πάντοτε να επιδιώκουμε ως εν δυνάμει μαθητές και απόστολοι του Χριστού και της Εκκλησίας Του, αλλά όλα αυτά τα απλά, τα μικρά μα τόσο ουσιαστικά μας βοηθούν στον αγώνα που ο καθένας καταβάλλει, ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την "...σωτηρία της ψυχής...", που ως γνωστόν, "...είναι πολύ μεγάλο πράγμα", όπως λέει ένα πολύ όμορφο ελληνικό τραγούδι.
              Τώρα το γιατί αργήσαμε να το δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας, αυτό συνέβη γιατί η επικαιρότητα στην Ενορία μας πολλές φορές μας ξεπερνά, ενώ τα νέα και οι ειδήσεις και τα άρθρα μας εκείνη την εποχή διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μπορεί να καθυστερήσαμε λοιπόν, όμως ποτέ δεν λησμονήσαμε και τώρα που η Ενορία μας "ησύχασε" λόγω του καλοκαιριού, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις των αναγνωστών μας και να ανασύρουμε από το θεματολόγιο της ιστοσελίδας μας αναρτήσεις που ίσως σας κρατήσουν καλή συντροφιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που θα ακολουθήσουν.
      Εισηγήτρια του πολύ ενδιαφέροντος θέματος της συνάντησης μας αυτής, ήταν η κα Ελεονόρα Καραγκούνη, οδοντίατρος το επάγγελμα, και μια εκ των φίλων κυριών μας που παρασκευάζει το πιο ωραίο πρόσφορο όλης της ευκαρπιώτικης περιφέρειας, με βοηθό της την αγαπητή μας κα Ελένη Τσάνκου, ενώ η κυκλάρχισσα μας, η κα Ευγενία Χωματά ήταν και αυτή εκεί για να διευθύνει το μάθημα, καθώς μαζί μας ήταν και η κα Σοφία Νικολαίδου, κατηχήτρια των κοριτσιών μας στα κατηχητικά της "Ιθάκης" μας. 
       Παρών στην συνάντηση αυτή των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής των Νέων Γυναικών και Μητέρων, που γίνεται κάθε Τετάρτη στην Ενορία μας, το απόγευμα μια ώρα πρίν από τον Εσπερινό, ήταν και ο π. Χρυσόστομος Τελίδηςο οποίος και δήλωσε ενθουσιασμένος μαθαίνοντας και αυτός, μαζί με τις κυρίες του, από τις οδηγίες και τις πληροφορίες που μας παρείχε η κα Ελεονόρα, τα μυστικά για την παρασκευή του προσφόρου, που μπορεί με μεγάλη ευχαρίστηση να το χρησιμοποιεί ως λειτουργός σε κάθε Θεία Λειτουργία για την Προσκομιδή, αλλά δεν γνώριζε την επίπονη πραγματικά, μα τόσο ευλογημένη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει κάποιος φτιάχνοντας με τα ίδια του τα χέρια τον ειδικό αυτό άρτο, που μυστηριακά γίνεται κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας,  όταν ο ιερέας εκφωνεί το "Τά σά ἐκ τῶν σῶν Σοί προσφέρομεν κατά πάντα καά διά πάντα", το Σώμα του Κυρίου μας από όπου θα μεταλάβουν οι πιστοί κατά την Θεία Κοινωνία, για να γίνουν ένα με τον Δημιουργό τους. 
       Γεμάτο ήταν και το Αρχονταρίκι μας με τα μέλη και των δύο Κύκλων της Ενορίας μας, του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής των μεγαλυτέρων εκ των κυριών μας, αλλά και τα νεώτερα σε ηλικία μέλη του
 Κύκλου των Νέων Γυναικών και Μητέρων, που παρακολουθούσαν με μεγάλη αφοσίωση το μάθημα καθ' όλην την διάρκεια του, έκαναν μάλιστα και ερωτήσεις στην κα Ελεονόρα η οποία και με μεγάλη προθυμία απαντούσε και συμβούλευε τις νέες επίδοξες παρασκευάστριες των προσφόρων που θα τροφοδοτούν τις εκκλησίες της περιοχής της Νέας Ευκαρπίας σε κάθε Θεία Λειτουργία, τις οποίες θα χρησιμοποιούν οι ιερείς όλων των Ενοριών μας.
       Στο τέλος του μαθήματος δεν έμεινε τίποτε για να προσθέσει ο 
π. Χρυσόστομος, παρά μόνο το πόσο σημαντικό είναι για έναν ιερέα να 
φροντίσει να μην λείπει ποτέ η χειροποίητη ζυμωτή "λειτουργιά" από την εκκλησία του, αλλά και το πόσο ευλογημένη μπορεί να είναι η γυναίκα εκείνη, και σε μερικές των περιπτώσεων και οι άνδρες, που παρασκευάζουν και  προσφέρουν καθημερινά την ζυμωτή "λειτουργιά" τους, και έτσι επιτυγχάνουν να μνημονεύονται από τον λειτουργό ιερέα τα ονόματα τους και να υψώνετε από αυτόν σε κάθε Θεία Λειτουργία στο ενδιάτακτο σημείο πάνω από το Άγιο Ποτήριο το Ύψωμα, όπως λέγεται το κομμάτι εκείνο από το πρόσφορο που προσκομίζει νωρίς το πρωΐ στον  Όρθρο ο ιερέας και να δίνεται στο τέλος ευλογία πίσω στην οικογένεια αυτή.
        Σε προηγούμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας, του 2017 αλλά και παλαιότερες, είχαμε ανεβάσει άρθρο του 
π. Χρυσοστόμου Τελίδη με τον γενικό τίτλο 

"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ", όπου σε αυτό υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο πιστός για μπορέσει να γίνει ένας εκ  των δωρητών, αφιερωτών και συνδρομητών στο έργο της Εκκλησίας του Χριστού μας, αλλά και κτίτορας του Ιερού Ναού της Ενορίας του πρωτίστως, ή και κάποιου άλλου Ναού. Το άρθρο μας αυτό ολοκληρώθηκε σε τρία μέρη, τα οποία και μπορείτε να τα δείτε με ένα απλό κλικ πάνω στους συνδέσμους που δημιουργήσαμε για εσάς, όπου το 1ο μέρος είχε τον τίτλο
"Το τάμα, το πρόσφορο, το δώρο...και το αντίδωρο!!!", το 2ο μέρος, το οποίο και μας αφορά στην σημερινή ανάρτηση μας, είχε τον τίτλο "Πως παρασκευάζουμε το πρόσφορο ή την λειτουργιά" και σε αυτήν υπάρχει και η δική μας συνταγή, η δική μας πρόταση για την παρασκευή προσφόρου , και το 3ο μέρος  είχε τον τίτλο "Η λαμπάδα, το λάδι, το κρασί και το θυμίαμα..."  
        Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε την συνταγή της κας Ελεονόρας Κραγκούνη για την παρασκευή πρόσφορου, που μας έδωσε η ίδια πριν από την συνάντηση μας για να την δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας. Είναι η δική της πρόταση σε αυτήν την ευλογημένη συνήθεια των χριστιανών, όμως η κάθε κυρία που έχει το μεράκι και την ευλάβεια μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει ή να τροποποιήσει αυτήν την συνταγή, βάζοντας την δική της προσωπική πινελιά και φτιάχνοντας το δικό της ιδιαίτερο πρόσφορο. Ας δούμε την συνταγή της κας Νόρας...
*******************
ΣΥΝΤΑΓΗ 
ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
(από την κα Καραγκούνη Ελεονόρα)
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΥΛΙΚΑ
150 gr προζύμι.
* 150 ml νερό χλιαρό.
200 gr αλεύρι.                                                 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μπώλ ανακατεύουμε το νερό με το προζύμι μέχρι να διαλυθεί το προζύμι στο νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας σφιχτός χυλός. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ωριμάσει και φουσκώνει περίπου σε 6-10 ώρες.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΥΛΙΚΑ
* 900 gr αλεύρι.
* 450 ml νερό.
* 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι.
* Το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει και έχουμε βάλει να ωριμάσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Κρατάμε 150-200 gr ζυμάρι, ώστε την επόμενη φορά να κάνουμε προζύμι, το οποίο το φυλάμε σ' ένα μπωλάκι στο ψυγείο. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε δυο ίσα μέρη. Πλάθουμε δυο στρόγγυλα ψωμάκια και τα βάζουμε στα ταψάκια μας. Παίρνουμε την σφραγίδα και πατάμε δυνατά να αποτυπωθεί καλά, Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το πρόσφορο γύρω-γύρω. Τοποθετουμε τα ταψάκια σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να φουσκώσουν τα πρόσφορα (περίπου 2-3 ώρες). Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180-200 βαθμούς Κελσίου ανάλογα με τον φούρνο μας.
Καλή επιτυχία!!!
TAG