ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ "ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ" (Λουκά α΄ 1-25, 57-68, 76, 80)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
"μὴ φοβοῦ, Ζαχαρία· διότι εἰσηκούσθη ἡ δέησίς σου, καὶ ἡ γυνή σου Ἐλισάβετ γεννήσει υἱόν σοι, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰωάννην·"
Σχετική εικόνα   Τις Κυριακές μας, εμείς οι χριστιανοί, τις αφιερώνουμε στην δόξα του Θεού, και μάλιστα εορτάζουμε την Ανάσταση του Υιού Του και ιδρυτή της Εκκλησίας Του, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Έτσι με χαρά και ανυπομονησία περιμένουμε την ημέρα αυτή και όταν σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησιάς στην Ενορίας μας τρέχουμε να προσευχηθούμε σε Αυτόν και να τον ευχαριστήσουμε για όσα μας προσφέρει καθημερινά στην ζωή μας και να συμμετάσχουμε ενεργά στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, που γίνεται με σκοπό την επιτέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της Κοινωνίας μας με τον Χριστό μέσω του κοινού Αγίου Ποτηρίου και της Θείας Μετάληψης.
     Ό τρόπος λατρείας μας στον Θεό είναι κοινός και συγκεκριμένος και έχει  καθοριστεί από μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, με την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που τελείται καθ' όλην την διάρκεια του χρόνου, αλλά και αυτήν του Μεγάλου Βασιλείου, που τελείται μόνο δέκα φορές κατά το εκκλησιαστικό έτος. Μέρος αυτών των Ακολουθίων είναι και  η ανάγνωση του ενδιάτακτου Ευαγγελίου της ημέρας κατά την τάξη του Τυπικού της Εκκλησίας μας, που εκφωνείτε εμμελώς από τον Ιερέα ή τον Διάκονο περίπου στο μέσον της Θείας Λειτουργίας, μια στιγμή σημαντική και ιερή αφού σε αυτό το κείμενο αναφέρεται η ζωή και το έργο του Χριστού μας κατά την τριετή διδασκαλία Του, όπως ακριβώς μας τα μεταφέρουν οι μαθητές Του και ευαγγελιστές, Ματθαίος, Ιωάννης, Μάρκος και Λουκάς.  
Αποτέλεσμα εικόνας για γαβριηλ και ζαχαριασ      Τώρα στην συγκεκριμένη Κυριακή της 24η Ιουνίου του 2018, την 4η από την περίοδο των εβδομάδων του Ματθαίου, υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Είναι η εορτή της Γενεθλίου ημέρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, κάτι που ανέτρεψε για σήμερα το κυριακάτικο τυπικό μας και αντί της περικοπής του Ευαγγελίου της Δ΄ εβδομάδος του Ματθαίου, που αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του δούλου του εκατόνταρχου, η ευαγγελική περικοπή που θα ακουστεί στις εκκλησιές όλης της οικουμένης, όπου χτυπά η καρδιά των Ορθοδόξων χριστιανών, είναι η περικοπή του Ευαγγελιστού Λουκά, που μας αφηγείται, μέσα από μια επιστολή του προς τον κράτιστο...εξοχότατο δηλαδή, Θεόφιλο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, με πολύ συγκινητικό τρόπο τα γεγονότα πρίν και μετά την Γέννηση του Βαπτιστού του Χριστού μας,  Ιωάννου, με θαυματουργικό τρόπο, αφού η αναγγελία της Γέννησης αυτής στον Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννου, έγινε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, αλλά και επειδή η γυναίκα του Ζαχαρία, η Ελισάβετ, ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία και μάλιστα ήταν στείρα, όμως και οι δύο ήταν ένα ζευγάρι με μεγάλη πίστη και αγάπη στον Θεό.  
     Ας δούμε όμως κάποια από τα στοιχεία που μας δίνει ο Λουκάς στο σημερινό Ευαγγέλιο του, και παράλληλα ας κάνουμε και εμείς από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας στην ιδιαίτερη αυτή κυριακάτικη ανάρτηση, τα δικά μας σχόλια που μπορεί να βοηθήσουν τον αναγνώστη στην προσπάθεια του να κατανοήσει Σχέδιο του Θεού για τους ανθρώπους και την Αγάπη Του. 
    Ἀγαπητοί μου αδελφοί και φίλοι, διαδικτυακοί και μή, της ιστοσελίδας μας, βρισκόμαστε χρονικά στην πρό Χριστο ποχῆ, ενώ ο τόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα είναι η Παλαιστίνη, είναι το Ισραήλ και η φυλή των ανθρώπων που τον κατοικούν είναι οι Εβραίοι, το δε πνεύμα γιά τά νδρόγυνα κενα πού δέν χουν παιδιά
εναι βαρύ και άδικο αφού θεωροσε τήν τεκνία ποτέλεσμα τς μαρτίας τους, γι’ ατό καί παντο, που κι ν πήγαιναν φεραν τό στίγμα τς τεκνίας. 
    Εμείς εδώ στην γειτονιά των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, αυτό το σκληρόκαρδο πνεύμα, το κατακριτέο συναίσθημα που ισχύει ακόμα και στις μέρες μας από μερικούς για τα άτεκνα ζευγάρια, το γνωρίζουμε καλά, αφού οι Άγιοι Προστάτες μας, κτίτορες του Ιερού Ναού μας, που φέρι το όνομα τους, είναι οι Δίκαιοι Θεοπάτορες, είναι ο Ιωακείμ και η Άννα, το ζευγάρι αυτό της Παλαιάς Διαθήκης, που με την πίστη και την αφοσίωση και την προσευχή τους, "ανάγκασαν" τον Θεό να τους ακούσει, και μάλιστα, με την αναγγελία από τον ίδιο Αρχάγγελο Γαβριήλ, τον ταχυδρόμο των καλών ειδήσεων του Θεού, να τους χαρίσει με το Δώρο της τεκνογονίας την υπέρτατη χαρά της απόκτησης, όχι ενός απλού παιδιού, αλλά την γενέτειρας της Καινής Διαθήκης, την Παναγία και Θεοτόκο μητέρα του Χριστού μας, που έγινε μέσω της Σταύρωσης και της Ανάστασης Του, πρόδρομος και της δικής μας σταύρωσης και της δικής μας ανάστασης, μα και  ανάτασης και σωτηρία μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για γαβριηλ και ζαχαριασ
   Ἕ
να άλλο τέτοιο ζευγάρι από την Παλαιά Διαθήκη όμως εμείς σήμερα θα γνωρίσουμε, και αυτό εναι  Ζαχαρίας μέ τήν λισάβετ. Τά χρόνια εχαν περάσει πό πάνω τους χωρίς νά ποκτήσουν τό πολυπόθητο παιδί. Τώρα εναι μεγάλης λικίας, πράγμα δύνατο γιά τήν πόκτησή του.μως εχαν μία μεγάλη πίστη, γι’ ατό πάντα προσευχόνταν, πάντα Τόν παρακαλοσαν νά τούς βοηθήσει. λπίδα δέν τούς εχε γκαταλείψει, γιατί γνώριζαν τήν δύναμη το Θεο, γι’ ατό καί ο προσευχές τούς νέβαιναν ς θυμίαμα στόν ορανό.
    Καί ταν Θεός κρινε, γιατί ατό κάνει πάντοτε, ταν λθε ρα πάντησε στίς προσευχές τους. Στέλνει τόν ρχάγγελο Γαβριήλ, τόν  γγελο τν χαρμόσυνων εδήσεων καί ναγγέλλει τήν ρα το θυμιάματος στό ναό στό γέροντα ερέα Ζαχαρία:
«Μή φοβᾶσαι Ζαχαρία. Νά χαίρεσαι γιατί εἰσακούσθηκε ἡ παράκλησή σου καί ἡ Ἐλισάβετ θά ἀποκτήσει παιδί πού θά ὀνομάσεις Ἰωάννη. Θά εἶναι μεγάλος ἀνάμεσα  στούς ἀνθρώπους, θά τοῦ δοθοῦν τά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, πολλοί μέ τό κήρυγμά του θά ὁδηγηθοῦν στόν Θεό πού θά λάβει ἀνθρώπινη μορφή. Θά προπορευθεῖ καί μέ τό προφητικό του χάρισμα θά προετοιμάσει τόν λαό καί θά θερμάνει τίς ψυχές πού ἔχουν ψυχρανθεῖ λογω τῆς ἁμαρτίας γιά νά Τόν δεχθοῦν».

    Ὁ
Ζαχαρίας, σάν νθρωπος πού εναι ζητε σημεα, πόδειξη τς γέννησης γιατί εναι μεγάλης λικίας καί το παντά ρχάγγελος: «θά μείνεις βουβός μέχρι νά γεννηθε καί νά πάρει τό νομα».
Αποτέλεσμα εικόνας για γαβριηλ και ζαχαριαστσι καί γινε μέ ποτέλεσμα λαός πού ταν στόν ναό νά καταλάβει τι Ζαχαρίας εχε δε πτασία.
    Στην συνέχεια των γεγονότων αυτών τά πράγματα ξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού. λισάβετ συνέλαβε καί γεννήθηκε τό παιδί. Καί ταν λθε ρα το νόματος, τήν γδοη μέρα, Ζαχαρίας γράφοντας τό νομα ωάννης ξαναβρκε τή φωνή του καί προφήτευσε τόν ρχομό το Μεσσία «Ελογημένος καί δοξασμένος Κύριος, τόν ποον πό λους τους λαούς μόνο ο σραηλίτες λάτρευσαν».
    Ἀγαπητοί α
δελφοί μου και αναγνώστες μας, θά πρέπει νά καταλάβετε τι ατή εαγγελική περικοπ χει μία διαιτερότητα καί διαφορά πό τίς λλες, γιατί μας ποκαλύπτει τήν φροντίδα το Θεο μέσα πό τούς αἰῶνες γιά τή σωτηρία το κόσμου. Θεός δημιουργε τίς προϋποθέσεις γιά τήν πραγματοποίηση τς σωτηρίας, προϋποθέσεις πού θά τόν βοηθήσουν στήν μφάνιση Του νάμεσα στούς νθρώπους καί μία πό ατές εναι γέννηση το ωάννη, ποος θά προετοιμάσει τόν δρόμο το Κυρίου, τό περίφημο κήρυγμά του: «μετανοετε, ρχεται βασιλεία το Θεο» γι’ ατό καί γέννηση του εναι δρο Θεο.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
   «Πς θά γίνει ατό φο εμαστε μεγάλοι νθρωποι» ρωτ Ζαχαρίας, γι’ ατό ζητ μία πόδειξη τήν ποία καί παίρνει μέ τό χάσιμο τς φωνς του. Τό παιδί του θά εχε τήν μεγάλη ποστολή νά προετοιμάσει τόν κόσμο νά δεχθε τόν Σωτήρα πού θά λθει ταν θά εναι κατάλληλος πλέον χρόνος «ταν θά λθει τό πλήρωμα το χρόνου», ρα τς σωτηρίας.
    Ταυτόχρονα μως μας διδάσκει καί κάτι λλο πολύ σπουδαο γιά μας, τι δέν πάρχει τίποτα τό δύνατο γιά τόν Θεό ρκε νά πάρχει σέ μας μία βασική προϋπόθεση. ληθινή πίστη. πίστη κείνη πού θά μς συνδέει καί θά μς φέρνει σέ πικοινωνία καί συνομιλία μέ τόν Θεό.  πίστη που κάνει τόν νθρωπο νά προσεύχεται διαρκς.
    Ἀ
λήθεια πόσο σπουδαία, πόσο ναγκαία είναι η καθημερινή προσευχή, λλά καί πόσο μορφη εναι ατή συνομιλία μας, ο διάλογος μας μέ τόν Θεό, όπου εμείς μέσω των μυριάδων των Αγίων, τάζουμε και παρακλητικά ζητάμε για εμάς, για τα παιδιά μας, τους γονείς και τους οικείους μας, την πατρίδα μας και την ευημερία της, και αυτός μας δίνει, και μας δίνει απλόχερα, πολλές φορές χωρίς καν να το αξίζουμε, αφού μέσω των Μυστηριών της Εκκλησίας του Υιού Του, γινόμαστε όλοι εν δυνάμει δέκτες των Δωρεών Του.
Αποτέλεσμα εικόνας για γαβριηλ και ζαχαριασ
    Τρανταχτή απόδειξη της Χάρης του Θεού σε αυτούς που προσεύχονται και επιζητούν τα δώρα Του, είναι τα ζευγάρια μας που δυσκολεύονταν αρχικά να τεκνοποιήσουν, όπως και το ζευγάρι της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, και ήρθαν πρσευχητικά  εδώ, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ήρθαν στους Προστάτες τους, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους γονείς της Παναγίας μας, την Γιαγιά και τον Παππού του Χριστού μας, συμμετείχαν κάθε Τρίτη στις Ιερές Παρακλήσεις μας, έταξαν, έκλαψαν, γονάτισαν, μίλησαν, δάκρυσαν, ζήτησαν, παραπονέθηκαν, προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα τους που θησαυρίζονται εδώ στον Ναό μας, άναψαν λαμπάδες, κρέμασαν το τάμα τους στην θαυματουργή εικόνα της Προσευχής των Αγίων Θεοπατόρων, που βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Αγίας Τριετούς Κόρης τους, της Θεοτόκου, πρόσφεραν λάδι, θυμίαμα, κρασί και πρόσφορο, έκαναν Αρτοκλασία, έγραψαν τα ονόματα τους στο παρεκκλήσι μας, πήραν την ευχή της Αγίας Άννας από τους ιερείς της, δεν γόγγυσαν, δεν κουράστηκαν, αλλά νήστεψαν και κοινώνησαν σίγουροι για το αποτέλεσμα, και τώρα έρχονται ένα-ένα στους Αγίους τους, άλλα ευλογημένα ανδρόγυνα για να αναγγείλουν στον Ιωακείμ και την Άννα με χαρά την εγκυμοσύνη τους, άλλα με το νεογέννητο παιδί ήδη στην αγκαλιά ή στο καροτσάκι για να τους το δείξουν, άλλα για να το βαπτίσουν εδώ και να του δώσουν το όνομα τους, άλλα για να το πάρουμε εμείς οι ιερείς τους στην αγκαλιά μας και να το σαραντήσουμε, άλλα πάλι ζευγάρια για να το κοινωνήσουμε και να το προσφέρουμε αντίδωρο στην Δωρεά του Εγγονού τους. 
Σχετική εικόνα
    Θα σας πώ και μια ιστορία από ένα γεροντικό του Αγίου Όρους, και με αυτήν θα τελειώσω την κυριακάτικη ανάρτηση μας, που μέσα σε όλα τα άλλα μας προτρέπει να προσευχόμαστε:
Γέροντας Χερουβίμ εναι ποκλεισμένος στήν καλύβα του πό τήν βαρυχειμωνιά το γίου ρους. Τό χιόνι χει σκεπάσει τά πάντα κε. Γέροντας εναι χωρίς φαγητό μία λόκληρη βδομάδα.μως εναι τάραχος, προσεύχεται διαρκς.
Πλησίαζε νά βραδιάσει καί ν προσευχόταν κτύπησε πόρτα του. νοίγει καί βλέπει ναν νθρωπο μέ να μουλάρι φορτωμένο. Ρωτ νθρωπος τόν Γέροντα, ν εναι μακριά τό συχαστήριο το γίου Πέτρου καί ν προλαβαίνει νά γυρίσει στό μοναστήρι το γίου Παύλου πρίν νυχτώσει.
«π’ δ ξένε μου εναι πολύ μακριά  γιος Πέτρος καί μέ τό χιόνι πού χει πέσει δέν σέ φτάνει οτε μία μέρα γιά νά πς. λλά ν θέλεις μπορες νά μείνεις δ πόψε καί τό πρωί πού θά ξημερώσει Θεός, πηγαίνεις μέ τό φορτίο σου κε πού θέλεις» το παντά Γέροντας Χερουβείμ.
Αποτέλεσμα εικόνας για προδρομοσ βαπτιστησΚαί γνωστός του λέει: «Γέροντα, χω φέρει μερικά τρόφιμα, τά ποα θέλω νά πουλήσω, καί τό βράδυ θέλω νά γυρίσω στή δουλειά μου. ν θέλεις νά τά κρατήσεις σύ καί νά μο δώσεις καμιά ελογία νά τά ξεφορτώσω δ καί νά πηγαίνω».
«
φόσον βιάζεσαι, τί νά σο π. φησε τά πράγματα κε στή γωνιά καί νά σο δώσω μία ελογία πού μου χει φήσει πρίν πό λίγες μέρες νας ξένος». Καί πγε νά φέρει πό τό δωμάτιο τήν ελογία.
ταν γύρισε, τά πράγματα ταν ξεφορτωμένα, λλά ξένος ταν φαντος. Βγκε ξω λλά δέν εδε τίποτα. Κοιτάζει τό χιόνι ξω πό τήν καλύβα του μά δέν πρχαν χνη, οτε νθρώπου οτε ζώου.
Κατάλαβε τι ταν να θαμα καί κανε θερμή προσευχή, δοξολογία, μέ δάκρυα εχαρίστησε τόν Θεό. Τά πράγματα το φθασαν μέχρι πού πέρασε χειμώνας.
Προσεύχεσθε  λοιπόν καί Θεός τα πάντα ακούει, τά πάντα μπορε.
Νά εστε  καλά.
 Καλή και ευλογημένη Κυριακή!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ο χριστοσ και ο εκατονταρχος
*ακολουθεί παρακάτω το Ευαγγέλιο της 24ης Ιουνίου, εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στο αρχαίο κείμενο, αλλά και σε ερμηνεία του στην νεοελληνική, από τον καθηγητή Πρακτικής Θεολογίας του Πανεπηστημίου Αθηνών και επίτιμου διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κου Παναγιώτου Τρεμπέλα... 

Το Ευαγγέλιον 
της Κυριακής 24 Ἰουνίου 2018
"Εορτή του Γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού"
(Λουκᾶ α΄ 1-25, 57-68, 76, 80)
Προτότυπο κείμενο:
πειδήπερ πολλοὶ ἐπεχείρησαν ἀνατάξασθαι διήγησιν περὶ τῶν πεπληροφορημένων ἐν ἡμῖν πρα­γμάτων 
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο2 καθὼς παρέδοσαν ἡμῖν οἱ ἀπ᾿ ἀρχῆς αὐτόπται καὶ ὑπη­ρέται γενόμενοι τοῦ λόγου, 
3 ἔδοξε κἀμοί, παρηκολου­θηκότι ἄνωθεν πᾶσιν ἀκρι­βῶς, καθεξῆς σοι γράψαι, κράτιστε Θεόφιλε, 
4 ἵνα ἐπιγνῷς περὶ ὧν κατηχήθης λόγων τὴν ἀσφάλειαν. 
5 Ἐγένετο ἐν ταῖς ἡμέραις Ἡρῴδου τοῦ βασιλέως τῆς Ἰουδαίας ἱερεύς τις ὀνόματι Ζαχαρίας ἐξ ἐφημερίας Ἀβιά, καὶ ἡ γυνὴ αὐτοῦ ἐκ τῶν θυγατέρων Ἀαρών, καὶ τὸ ὄνομα αὐτῆς Ἐλισάβετ. 
6 ἦσαν δὲ δίκαιοι ἀμφότεροι ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ, πορευόμενοι ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτοι. 
7 καὶ οὐκ ἦν αὐτοῖς τέκνον,­ καθότι ἡ Ἐλισάβετ ἦν στεῖ­ρα, καὶ ἀμφότεροι προβεβηκότες ἐν ταῖς ἡμέραις αὐ­τῶν ἦσαν. 
8 Ἐγένετο δὲ ἐν τῷ ἱερατεύειν αὐτὸν ἐν τῇ τάξει τῆς ἐφημερίας αὐτοῦ ἔναντι τοῦ Θεοῦ, 
9 κατὰ τὸ ἔθος τῆς ἱερατείας ἔλαχε τοῦ θυμιᾶσαι εἰσ­ελ­θὼν εἰς τὸν ναὸν τοῦ Κυ­ρίου· 
10 καὶ πᾶν τὸ πλῆθος ἦν τοῦ λαοῦ προσευχόμενον ἔξω τῇ ὥρᾳ τοῦ θυμιάματος. 
11 ὤφθη δὲ αὐτῷ ἄγγελος Κυρίου ἑστὼς ἐκ δεξιῶν τοῦ θυσιαστηρίου τοῦ θυμιάματος. 
12 καὶ ἐταράχθη Ζαχαρίας ἰδών, καὶ φόβος ἐπέπεσεν ἐπ᾿ αὐτόν. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελιστης λουκας13 εἶπε δὲ πρὸς αὐτὸν ὁ ἄγγελος· μὴ φοβοῦ, Ζαχαρία· διότι εἰσηκούσθη ἡ δέησίς σου, καὶ ἡ γυνή σου Ἐλισάβετ γεννήσει υἱόν σοι, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰωάννην· 
14 καὶ ἔσται χαρά σοι καὶ ἀγαλλίασις, καὶ πολλοὶ ἐπὶ τῇ γεννήσει αὐτοῦ χαρή­σονται. 
15 ἔσται γὰρ μέγας ἐνώπι­­­ον τοῦ Κυρίου, καὶ οἶνον καὶ σίκερα οὐ μὴ πίῃ, καὶ Πνεύματος Ἁγίου πλησθήσεται ἔτι ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτοῦ, 
16 καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν Ἰσραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν· 
17 καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύμα­τι καὶ δυνάμει Ἠλιού, ἐπι­στρέψαι καρδίας πατέρων ἐπὶ τέκνα καὶ ἀπειθεῖς ἐν φρονήσει δικαίων, ἑτοιμά­σαι Κυρίῳ λαὸν κατεσκευασμένον. 
18 καὶ εἶπε Ζαχαρίας πρὸς τὸν ἄγγελον· κατὰ τί γνώσομαι τοῦτο; ἐγὼ γάρ εἰμι πρεσβύτης καὶ ἡ γυνή μου προβεβηκυῖα ἐν ταῖς ἡμέραις αὐτῆς. 
19 καὶ ἀποκριθεὶς ὁ ἄγγελος εἶπεν αὐτῷ· ἐγώ εἰμι Γαβριὴλ ὁ παρεστηκὼς ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ, καὶ ἀπεστάλην λα­λῆσαι πρός σε καὶ εὐαγγελίσασθαί σοι ταῦτα· 
20 καὶ ἰδοὺ ἔσῃ σιωπῶν καὶ μὴ δυνάμενος λαλῆσαι ἄ­χρι ἧς ἡμέρας γένηται ταῦ­τα, ἀνθ᾿ ὧν οὐκ ἐπίστευσας τοῖς λόγοις μου, οἵτινες πλη­ρω­θήσονται εἰς τὸν καιρὸν αὐτῶν. 
21 καὶ ἦν ὁ λαὸς προσδο­κῶν τὸν Ζαχαρίαν, καὶ ἐθαύ­μαζον ἐν τῷ χρονίζειν αὐτὸν ἐν τῷ ναῷ. 
22 ἐξελθὼν δὲ οὐκ ἠδύνατο λαλῆσαι αὐτοῖς, καὶ ἐπέγνω­σαν ὅτι ὀπτασίαν ἑώρακεν ἐν τῷ ναῷ· καὶ αὐτὸς ἦν διανεύων αὐτοῖς, καὶ διέμενε κωφός. 
Σχετική εικόνα23 καὶ ἐγένετο ὡς ἐπλήσθη­σαν αἱ ἡμέραι τῆς λειτουρ­γίας αὐτοῦ, ἀπῆλθεν εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ. 
24 Μετὰ δὲ ταύτας τὰς ἡμέ­ρας συνέλαβεν Ἐλισάβετ ἡ γυνὴ αὐτοῦ, καὶ περιέκρυβεν ἑαυτὴν μῆνας πέντε, 
25 λέγουσα ὅτι οὕτω μοι πεποίηκεν ὁ Κύριος ἐν ἡμέραις αἷς ἐπεῖδεν ἀφελεῖν τὸ ὄνειδός μου ἐν ἀνθρώποις.
57 Τῇ δὲ Ἐλισάβετ ἐπλή­σθη ὁ χρόνος τοῦ τεκεῖν αὐτήν, καὶ ἐγέννησεν υἱόν. 
58 καὶ ἤκουσαν οἱ περίοι­κοι καὶ οἱ συγγενεῖς αὐτῆς ὅτι ἐμεγάλυνε Κύριος τὸ ἔλε­ος αὐτοῦ μετ᾿ αὐτῆς, καὶ συνέχαιρον αὐτῇ. 
59 Καὶ ἐγένετο ἐν τῇ ὀγδόῃ ἡμέρᾳ ἦλθον περιτεμεῖν τὸ παιδίον, καὶ ἐκάλουν αὐτὸ ἐπὶ τῷ ὀνόματι τοῦ πατρὸς αὐτοῦ Ζαχαρίαν. 
60 καὶ ἀποκριθεῖσα ἡ μήτηρ αὐτοῦ εἶπεν· οὐχί, ἀλλὰ κληθήσεται Ἰωάννης. 
61 καὶ εἶπον πρὸς αὐτὴν ὅτι οὐδείς ἐστιν ἐν τῇ συγγενείᾳ σου ὃς καλεῖται τῷ ὀνόματι τούτῳ· 
62 ἐνένευον δὲ τῷ πατρὶ αὐτοῦ τὸ τί ἂν θέλοι κα­λεῖ­σθαι αὐτόν. 
63 καὶ αἰτήσας πινακίδιον ἔ­­γραψε λέγων· Ἰωάννης ἐστὶ­ τὸ ὄνομα αὐτοῦ· καὶ ἐθαύ­μασαν πάντες. 
64 ἀνεῴχθη δὲ τὸ στόμα αὐ­­τοῦ παραχρῆμα καὶ ἡ γλῶσσα αὐτοῦ, καὶ ἐλάλει εὐλογῶν τὸν Θεόν. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου65 καὶ ἐγένετο ἐπὶ πάντας φόβος τοὺς περιοικοῦντας αὐτούς, καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ὀρει­νῇ τῆς Ἰουδαίας διελαλεῖτο πάντα τὰ ρήματα ταῦτα, 
66 καὶ ἔθεντο πάντες οἱ ἀ­­κούσαντες ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῶν λέγοντες· τί ἄρα τὸ παιδίον τοῦτο ἔσται; καὶ χεὶρ Κυρίου ἦν μετ᾿ αὐτοῦ. 
67 Καὶ Ζαχαρίας ὁ πατὴρ αὐτοῦ ἐπλήσθη Πνεύματος Ἁγίου καὶ προεφήτευσε λέγων·
68 Εὐλογητὸς Κύριος, ὁ Θεὸς τοῦ Ἰσραήλ, ὅτι ἐπεσκέψατο καὶ ἐποίησε λύτρωσιν τῷ λαῷ αὐτοῦ,
76 Καὶ σύ, παιδίον, προφή­της ὑψίστου κληθήσῃ· προ­πορεύσῃ γὰρ πρὸ προσώ­που Κυρίου ἑτοιμάσαι ὁ­­­­δοὺς αὐτοῦ,
80 Τὸ δὲ παιδίον ηὔξανε καὶ ἐκραταιοῦτο πνεύματι, καὶ ἦν ἐν ταῖς ἐρήμοις ἕως ἡμέρας ἀναδείξεως αὐτοῦ πρὸς τὸν Ἰσραήλ.
Αποτέλεσμα εικόνας για ο χριστοσ και ο εκατονταρχος
Ερμηνία Παναγιώτη Τρεμπέλα:
πειδή, ὅπως εἶναι γνωστό, πολλοί ἀποπειράθηκαν νά συντάξουν διήγηση γιά τά γεγονότα καί τίς δι­δα­σκα­­λίες πού ἐμεῖς οἱ πιστοί γνωρίζουμε μέ βε­­βαι­­ό­τη­τα, 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου2 ὅπως μᾶς τά παρέδωσαν μέ τήν προφορική τους δι­δα­σκαλία ἐκεῖνοι πού ἀπό τήν ἀρχή τοῦ μεσσιακοῦ ἔρ­γου τοῦ Σωτῆρος ἔγιναν αὐτόπτες μάρτυρες τοῦ Ἰη­σοῦ Χριστοῦ καί ὑπηρέτες τοῦ κηρύγματός του, 
3 γι’ αὐτό κι ἐγώ, πού ἔχω ἐξετάσει καί πα­ρακο­λουθήσει μέ προσοχή καί ἀκρίβεια ἀπό τήν ἀρ­χή ὅλα ὅσα σχετίζονται μέ τό εὐαγγέλιο, θεώρησα καλό νά σοῦ τά γρά­ψω αὐ­τά μέ τή σειρά τους, ἐκλαμπρότατε Θεόφιλε, 
4 γιά νά γνωρίσεις μέ σαφήνεια καί μέ ἀκρίβεια τήν αὐ­θεν­τική καί ἀδιαμφισβήτητη ἀλήθεια τῶν λόγων τῆς πί­στε­ως πού προφορικά διδάχθηκες. 
5 Τήν ἐποχή πού στήν Ἰουδαία ἦταν βασιλιάς ὁ Ἡρώ­δης, ζοῦσε κάποιος ἱερεύς πού λεγόταν Ζαχαρίας, ἀπό τήν τάξη τῶν λειτουργῶν τοῦ ναοῦ ἡ ὁποία καταγόταν ἀπό τόν ἱερέα Ἀβιά. Καί ἡ γυναίκα του ἦταν ἀπό τούς ἀπο­γόνους τοῦ Ἀαρών, καί τό ὄνομά της ἦταν Ἐλι­σά­βετ. 
6 Καί οἱ δύο ἦταν ἐνάρετοι ἔναντι τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος ἐρευ­­­­νᾶ καί γνωρίζει τίς καρδιές ὅλων, καί πορεύονταν σύμφωνα μέ ὅλες γενικά τίς ἐντολές καί τά παραγ­γέλ­ματα τοῦ Κυρίου. Ἦταν ἄμεμπτοι σέ ὅλα καί ἐλεύ­θε­ροι ἀπό κάθε σοβαρή παρεκτροπή. 
7 Δέν εἶχαν ὅμως παιδί, διότι ἡ Ἐλισάβετ ἦταν στείρα.Καί ἐπιπλέον βρίσκονταν καί οἱ δύο σέ ἀρκετά προχωρημένη ἡλικία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου8 Ὅταν λοιπόν ἦρθε ἡ σειρά νά ἐφη­με­ρεύσει ἡ τάξη καί ἡ οἰκογένεια τῶν ἱερέων στήν ὁποία ἀνῆκε ὁ Ζαχαρίας, κι ἐνῶ αὐτός τελοῦσε ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ τήν ἱερατική του λειτουργία, συνέβη τό ἑξῆς: 
9 Σύμφωνα μέ τή συνήθεια πού ἐπικρατοῦσε τότε στό ἱερατεῖο, νά ἐκλέγεται δηλαδή μέ κλῆρο ὁ ἱερεύς πού θά πρόσφερε τό θυμίαμα, ἔπεσε στόν Ζαχαρία ὁ κλῆρος νά μπεῖ στό ναό τοῦ Κυρίου καί νά προσφέρει θυμίαμα στό θυσιαστήριο τῶν θυμιαμάτων. 
10 Στό μεταξύ ὅλο τό πλῆθος τοῦ λαοῦ βρισκόταν συναθροισμένο καί προσευχόταν ἔξω, στό προαύλιο τοῦ ναοῦ, τήν ὥρα πού καιγόταν τό θυμίαμα. 
11 Τότε τοῦ ἐμφανίστηκε ἄγγελος Κυρίου, ὁ ὁποῖος στε­κό­ταν στά δεξιά τοῦ θυσιαστηρίου, πάνω στό ὁποῖο και­γόταν τό θυμίαμα. 
12 Κι ὅταν τόν εἶδε ὁ Ζαχαρίας, ταράχθηκε καί κυριεύθηκε ἀπό φόβο. 
13 Ὁ ἄγγελος ὅμως τοῦ εἶπε: Μή φοβᾶσαι, Ζαχαρία, ἀλλά νά χαίρεσαι, διότι εἰσακούσθηκε ἀπό τόν Θεό ἡ δέησή σου πού πολλές φορές ἕως τώρα ἔκανες. Ἡ γυναίκα σου ἡ Ἐλισάβετ θά σοῦ γεννήσει ἕνα ἀγόρι, καί θά τοῦ δώσεις τό ὄνομα Ἰωάννης. 
14 Θά νιώσεις χαρά καί ἀγαλλίαση· καί πολλοί, ὅταν θ’ ἀκούσουν τό προφητικό κήρυγμά του, θά χαροῦν γιά τή γέννησή του. 
15 Ἡ γέννησή του θά φέρει τόση μεγάλη χαρά, διότι ὁ ἄν­θρωπος αὐτός θά εἶναι πραγματικά μεγάλος καί ἀνα­­­­γνωρισμένος ἀπό τόν ἴδιο τόν Κύριο. Δέν θά πιεῖ κρασί ἤ ἄλλο μεθυστικό ποτό. Καί θά εἶναι γεμάτος μέ τά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἀπό τόν καιρό ἀκόμη πού θά εἶναι στήν κοιλιά τῆς μητέρας του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου16 Καί θά κάνει πολλούς ἀπ’ τούς ἀπογόνους τοῦ Ἰσρα­­ήλ πού ἔχουν ἀποπλανηθεῖ καί ἀπομακρυνθεῖ ἀπό τόν Θεό μέ τίς ἁμαρτίες τους νά ἐπιστρέψουν μέ τή μετάνοια στόν ἐνανθρωπήσαντα Κύριο, τόν Θεό τους. 
17 Αὐτός θά προπορευθεῖ ἀπό τήν ἔλευση τοῦ Θεαν­θρώ­που Μεσσία ἔχοντας τό ἴδιο προφητικό χά­ρισμα τοῦ Πνεύματος καί τήν ἴδια παρρησία καί δυναμική δρά­ση πού εἶχε καί ὁ Ἠλίας. Καί θά τά χρησιμοποιεῖ αὐτά γιά νά ξαναγυρίσει στά παιδιά τίς καρδιές τῶν πατέρων πού ψυχράνθηκαν καί ἔχασαν κι αὐτή τή φυσική τους στοργή, καί νά θερμάνει ἔτσι καί νά σφίξει στενότερα τούς οἰκογενειακούς δεσμούς· κι ἀκόμη γιά νά ἐπα­να­φέ­ρει τούς ἀπείθαρχους καί δύστροπους καί νά τούς κάνει νά ἀποκτήσουν τίς σκέψεις καί τό φρό­νημα τῶν δικαίων καί νά γίνουν ἐνάρετοι. Καί ἔτσι νά ἑτοιμάσει γιά τόν Κύ­ριο ἕνα λαό θρησκευτικῶς καί ἠθικῶς προετοιμασμέ­νο νά τόν ὑποδεχθεῖ καί νά τόν ἐγκολπωθεῖ ὡς Σωτή­ρα του. 
18 Εἶπε τότε ὁ Ζαχαρίας στόν ἄγγελο: Μέ ποιό σημάδι θά βεβαιωθῶ γι’ αὐτό πού μοῦ λές; Αὐτό μοῦ φαίνεται ἀπίθανο καί ἀπίστευτο, διότι ἐγώ εἶμαι γέρος καί ἡ γυναίκα μου εἶναι περασμένης ἡλικίας. 
19 Τότε ὁ ἄγγελος τοῦ ἀποκρίθηκε: Ἐγώ εἶμαι ὁ ἀρ­χάγ­γελος Γαβριήλ, πού παραστέκομαι μπροστά στό Θεό γιά νά τόν ὑπηρετῶ μαζί μέ τούς ἄλλους ἀρχαγγέλους του. Καί μέ ἔστειλε ὁ Θεός νά σοῦ μιλήσω καί νά σοῦ φέρω τή χαρμόσυνη αὐτή εἴδηση. 
20 Ἀλλά ἀφοῦ ζητᾶς σημάδι, ἰδού τό ἔχεις, ὄχι ὅμως ὅπως τό θέλεις: Θά χάσεις τή λαλιά σου καί δέν θά μπορεῖς νά μιλή­σεις μέχρι τήν ἡμέρα πού θά γίνουν αὐτά, δηλαδή μέχρι τή γέννηση τοῦ παιδιοῦ καί τήν ὀνομασία του. Θά ἔχεις τήν τιμωρία αὐτή, ἐπειδή δέν πίστεψες στά λόγια μου, τά ὁποῖα θά πραγματοποιηθοῦν ὁλοκληρωτικά στήν ὥρα τους. 
Σχετική εικόνα21 Ὁ λαός στό μεταξύ ἐξακολουθοῦσε νά περιμένει τόν Ζαχαρία. Κι ὅλοι ἀποροῦσαν, γιατί αὐτός ἔμε­­νε πολλή ὥρα μέσα στό ναό κι ἀργοῦσε νά βγεῖ. 
22 Ἀλλά κι ὅταν βγῆκε ἀπό τό θυσιαστήριο, δέν μπο­ροῦ­σε νά τούς μιλήσει καί ν’ ἀπαντήσει σ’ ὅσους τόν ρω­τοῦσαν γιά τήν ἀργοπορία του. Καί κατάλα­βαν ὅτι μέσα στό ναό εἶχε δεῖ κάποια ὀπτασία. Κι αὐτός ἐξα­κο­λου­θοῦσε νά συν­εν­­νοεῖται μ’ αὐ­τούς μέ νεύματα, καί πα­ρέμενε κουφός καί ἄλαλος. 
23 Κι ὅταν συμπληρώθηκαν οἱ ἡμέρες τῆς ἑβδομάδος ἐκείνης πού εἶχε τό καθῆκον νά λειτουργεῖ στό ναό, ἔφυ­γε ἀπό τά Ἱερο­σό­λυμα καί πῆγε στό σπίτι του. 
24 Ὕστερα λοιπόν ἀπό τίς ἡμέρες αὐτές ἔμεινε ἔγκυος ἡ σύζυγός του ἡ Ἐλισάβετ, καί ἐπί πέντε μῆνες ἀπό συ­στο­λή ἔκρυβε μέ ἐπιμέλεια τήν ἐγκυμοσύνη της. 
25 Ὅταν ὅμως πλέον δέν μποροῦσε νά κρυφτεῖ, ἔλεγε σ’ αὐτούς πού ἤθελαν νά τήν συγχαροῦν: μοῦ ἔκανε αὐ­­τό τό κα­λό ὁ Θεός ἔτσι, σέ περασμένη ἡλικία, τίς ἡμέ­ρες αὐ­τές πού ἐπέβλεψε μέ εὐμένεια σέ μένα γιά νά μοῦ ἀφαι­ρέσει τή ντροπή πού ἔνιωθα ἀνάμεσα στούς ἀν­­­θρώπους ἐξαι­τί­ας τῆς στειρότητας καί τῆς ἀτεκνίας μου.
57 Ὅταν λοιπόν συμπληρώθηκε ὁ χρόνος τῶν ἐννέα μηνῶν γιά νά γεννήσει ἡ Ἐλισάβετ, γέννησε ἀγόρι. 
58 Κι ἄκουσαν οἱ γείτονές της καί οἱ συγγενεῖς της ὅτι ὁ Κύριος ἔδειξε μεγάλο καί θαυμαστό τό ἔλεός του σ’ αὐτήν, ἀφοῦ τῆς ἔδωσε παιδί σέ τόσο προχωρημένη ἡλικία. Καί χαίρονταν κι αὐτοί μαζί της. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου
59 Κι ὅταν τό παιδί ἔγινε ὀκτώ ἡμερῶν ἦλθαν πάλι οἱ συγγενεῖς καί οἱ γείτονες γιά νά τοῦ κάνουν περιτομή. Καί ὑπο­λό­γιζαν νά τό ὀνομάσουν μέ τό ὄνομα τοῦ πατέρα του, δηλαδή Ζαχαρία. 
60 Ἀλλά ἡ μητέρα τοῦ παιδιοῦ, φωτισμένη ἀπό τό Πνεῦ­μα τοῦ Θεοῦ, πῆρε τό λόγο καί εἶπε: Ὄχι. Δέν θά ὀνομασθεῖ Ζαχαρίας, ἀλλά Ἰωάννης. 
61 Ἐκεῖνοι ὅμως τῆς εἶπαν: δέν ὑπάρχει κανένας στήν οἰκογένειά σου πού νά ἔχει αὐτό τό ὄνομα. 
62 Ρωτοῦσαν λοιπόν μέ νοήματα τόν πατέρα του σάν τί ὄνομα ἤθελε νά δώσει στό παιδί. 
63 Κι ἐκεῖνος, ἀφοῦ ζήτησε ἕνα μικρό πίνακα, ἔγραψε αὐτές ἀκριβῶς τίς λέξεις: Ἰωάννης εἶναι τό ὄνομά του. Κι ὅλοι ἀπόρησαν καί θαύμασαν γιά τήν παράδοξη αὐ­τή συμ­φωνία τοῦ Ζαχαρία μέ τήν Ἐλισάβετ. 
64 Ἄνοιξε τότε ἀμέσως τό στόμα τοῦ Ζαχαρία καί λύ-θηκε ἡ γλώσσα του καί μιλοῦσε πλέον ἐλεύθερα δοξάζοντας καί ἀνυμνώντας τόν Θεό. 
65 Κι ἀπ’ τό θαῦμα αὐτό ὅλοι ὅσοι κατοικοῦσαν ἐκεῖ τρι­γύρω κυριεύθηκαν ἀπό φόβο. Καί σ’ ὁλό­­­κληρη τήν ὀρεινή περιοχή τῆς Ἰουδαίας διαδόθηκαν ὅλα αὐτά τά γεγονότα πού ἀναφέρονταν στήν ὀνομασία τοῦ παιδι­οῦ καί στή θαυμαστή θεραπεία τῆς ἀφωνίας τοῦ πατέ­ρα του. 
66 Κι ὅσοι τά ἄκουσαν, τά ἔβαλαν μέσα στήν καρδιά τους καί τά χάραξαν βαθιά στή μνήμη τους λέγοντας: Τί ἄραγε θά γίνει τό παιδί αὐτό, στό ὁποῖο ἡ πρόνοια τοῦ Θεοῦ φανερώθηκε τόσο θαυμαστή, ὕστερα μάλιστα ἀπ’ ὅλα αὐτά πού ἔγιναν στή γέννησή του; Καί πράγματι τό προστατευτικό χέρι τοῦ Κυρίου ἦταν μαζί του. 
67 Ὁ Ζαχαρίας τότε, ὁ πατέρας του, πλημμύρισε μέ Πνεῦμα Ἅγιον καί προφήτευσε τήν ἔλευση τοῦ Μεσσία καί τήν ἀποστολή τοῦ παιδιοῦ μέ τά ἑξῆς λόγια: 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου
68 Ἄς εἶναι εὐλογημένος καί δοξασμένος ὁ Κύριος, πού ὀνομάζεται Θεός τοῦ Ἰσραήλ διότι ἀπ’ ὅλα τά ἔθνη μόνο οἱ Ἰσραηλίτες τόν γνώρισαν καί τόν λάτρευσαν. Ἄς εἶναι δοξασμένος, διότι ἐπισκέφθηκε τό λαό του καί τόν ἀπελευθέρωσε ἀπ’ τούς ὁρατούς καί ἀόρατους ἐχ­θρούς.
76 Καί σύ, παιδί μου, θά ἀναδειχθεῖς καί θά ἀναγνω­ρισθεῖς προφήτης τοῦ ὑψίστου Θεοῦ. Διότι θά προπο­ρευθεῖς μπροστά ἀπό τόν ἐνανθρωπήσαντα Κύριο γιά νά ἑτοιμάσεις τούς δρόμους μέσα ἀπ’ τούς ὁποίους θά πλησιάσει τόν καθένα ξεχωριστά ἀπ’ τούς ἀνθρώπους γιά νά τούς ὁδηγήσει στή σωτηρία.
80 Στό μεταξύ τό παιδί μεγάλωνε σωματικά, καί οἱ πνευματικές του δυνάμεις ἰσχυροποιοῦνταν κάτω ἀπό τόν φωτι­σμό καί τήν ἐνίσχυση τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Κι ἔμενε στίς ἐρημιές ζώντας μακριά ἀπό τούς θορύβους τοῦ κό­­σμου μέχρι τήν ἡμέρα πού εἶχε ὁρίσει ἡ θεία πρόνοια νά φανερωθεῖ καί νά ἀναδειχθεῖ ὡς προφήτης καί ἀπε­σταλ­μένος τοῦ Θεοῦ στόν ἰσραηλιτικό λαό.
Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηση προδρόμου
TAG