Είδησις:
Οι Παρακλήσεις της Παναγίας στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, θα τελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα του μήνα (κάντε κλικ εδώ και δείτε το πρόγραμμα του Αυγούστου 2024) καθημερινά μαζί με τον Εσπερινό από τις 7.00 μ.μ, εκτός των Σαββάτων και των παραμονών των Εορτών της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έτσι ...
*Μικρά Παράκλησις θα τελεστεί την 1η, 7η, 9η, (...στην Αγρυπνία μας που θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ.) & 12η Αυγούστου 2024.
*Μεγάλη Παράκλησις θα τελεστεί την 2α, 4η, 6η, 8η, 11η & 13η Αυγούστου 2024.
Σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024, θα τελεσθεί στην Ενορία μας & στον κλιματιζόμενο Ιερό Ναό μας, στις 7.00 μ.μ, η Μικρή Παράκλησις.
*Μεγάλη Παράκλησις θα τελεστεί την 2α, 4η, 6η, 8η, 11η & 13η Αυγούστου 2024.
Σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024, θα τελεσθεί στην Ενορία μας & στον κλιματιζόμενο Ιερό Ναό μας, στις 7.00 μ.μ, η Μικρή Παράκλησις.
Σας περιμένουμε όλους,
με ένα λουλούδι στο χέρι και μια λαμπάδα,
για να ενώσουμε τις προσευχές μας προς την Παναγία, την μητέρα μας, και μητέρα όλου του κόσμου!!!
Η Παναγιά μας...
...η "μάνα" όλων των ανθρώπων!!!
Η Παναγία είναι η κατά Χάρη Μητέρα μας! Αυτό που είπε ο Κύριός μας από τον Σταυρό για την Μητέρα Του στον αγαπημένο μαθητή τον Ιωάννη «ιδού η μήτηρ σου», το λέει κατ΄ επέκταση σε όλους τους Χριστιανούς, σε όλους εμάς . Ο Κύριος μας δίνει την Μητέρα Του και για δική μας Μητέρα. Αυτό είναι μία «διαθήκη» σε μας, που την έγραψε ο Χριστός μας πάνω στον αιματοβαμμένο Του Σταυρό.
Η προσευχή μας προς την Παναγία έχει μεγάλη παρρησία στο Θεό. Και ποτέ δεν πρέπει να απουσιάζει από την προσευχή μας η Παναγία. Όπως ο Χριστός για να κατεβεί ανάμεσά μας πέρασε από την Παναγία, έτσι και εμείς για να ανέλθουμε στον Oυρανό θα πρέπει να επικαλούμαστε συνεχώς την Παναγία. Το μυστήριο της Εκκλησίας κρύβεται στην Θεοτόκο. Πράγματι! Ότι λέγεται για την Εκκλησία λέγεται και για την Παναγία και αντιστρόφως ότι λέγεται για την Παναγία μπορεί να λεχθεί και για την Εκκλησία. Όσοι έχουν τον χρόνο ας κάνουν αυτή την μελέτη από τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας και θα εκπλαγούν. Θα παρατηρήσουν με έκπληξη ότι οι ιεροί υμνογράφοι ταυτίζουν τρία θέματα: Σταυρός – Εκκλησία – Παναγία. Ό,τι λέγεται για το ένα από αυτά λέγεται και για το άλλο.
Ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ αναφέρεται από εκκλησιαστικούς και λαΐκούς συγγραφείς, ως το "Πάσχα του καλοκαιριού". Είναι Θεομητορικός μήνας. Στο μέσον ακριβώς του μηνός, 15 Αυγούστου, εορτάζουμε την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ όλη η καλοκαιρινή περίοδος αυτή αναφέρεται ως η περίοδος του "Δεκαπενταυγούστου". Όπως γνωρίζουμε, πριν από κάθε μεγάλη εορτή έχουμε τα προεόρτια και μετά από αυτή έχουμε τα μεθεόρτια. Τα μεθεόρτια ή μεθέορτα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελειώνουν στις 23 Αυγούστου και την ημέρα αυτή «αποδίδεται» η εορτή και λέμε ότι έχουμε την «απόδοση».
(Ο λαός του Θεού χαριτωμένα, αλλά εσφαλμένα, ονομάζουν την ημέρα αυτή ως "Τα εννιάμερα της Θεοκόκου", μια λάθος ορολογία θεολογικά, αφού η Παναγία μας, παρ' ότι άνθρωπος, ανελήφθη...μετέστη εις τους ουρανούς και δεν υπέστη την φθορά του θανάτου, εξ' ου και ποτέ δεν κάνουμε κόλλυβο για την Παναγία μας, όπως στους υπολοίπους Αγίους)
Πάντοτε όμως στο παρελθόν υπήρχε η τάση να παρατείνουν οι πιστοί τον εορτασμό της εορτής. Έτσι στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους η εορτή αποδίδεται όχι στις 23 αλλά στις 28 Αυγούστου. Ένα δε διάταγμα του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ του Παλαιολόγου όριζε να εορτάζεται η μνήμη της Θεοτόκου ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο μέχρι την 31η του μηνός, ημέρα που το Ιερό Ορθόδοξο Συναξάριο μας καθόρισε να εορτάζουμε την κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.
Όπως είναι γνωστό, ο μήνας Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Εκκλησιαστικού έτους. Γιατί το Εκκλησιαστικό έτος δεν αρχίζει από τον Ιανουάριο αλλά από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι το έτος αρχίζει με την Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ όλοι ξέρουμε πως την επομένη της Γεννήσεως της Θεοτόκου, την 9η Σεπτεμβρίου εορτάζουν οι γονείς της, οι δικοί μας Άγιοι προστάτες, ο Ιωακείμ και η Άννα, με την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, και λήγει την 31η Αυγούστου με εορτή της Τιμίας Της Ζώνης. Σαν προεόρτια ετοιμασία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθορίστηκε από την 1η του μηνός μέχρι την 14η αυστηρή νηστεία, όπως ορίστηκε και να ψάλλεται κάθε μέρα ένας παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Η ιστορία τους δε, είναι μεγάλη και θα την γράψουμε σε επόμενο άρθρο της ιστοσελίδας μας, ή το έχουμε γράψει σε προηγούμενο, και σίγουρα σε παλαιότερα άρθρα μας, αναρτήσεις οι οποίες όλες θα είναι και αυτές αφιερωμένες στην Παναγία μας...που αλλού !!! ενώ σήμερα μόνο εν συντομία θα πούμε πως την Μεγάλη Παράκληση την συνέθεσε ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος ο Β΄ο Δούκας του Λασκάρεως, ενώ η Μικρή Παράκληση προέκυψε από την κόντρα του με τον Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο και την έξυπνη λύση του άγνωστου μέχρι τότε μοναχού Θεοστήρικτου, που για να τελειώσει η διαμάχη μεταξύ των δύο βασιλικών δυναστειών, δημιούργησε ένα νέο ποίημα, όπου με κορμό τον ήδη αγαπητό από τον λαό, Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, ένωσε πολλά ακόμα ποιητικά στοιχεία και δημιούργησε τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, ο οποίος και ξεπέρασε τον παλαιό σε φήμη και έτσι μέχρι και σήμερα ψάλλεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Μια διαμάχη...μια διένεξη του 12ου αιώνα, αγαπητοί ακόλουθοι, αναγνώστες και φίλοι μας πια, διαδικτυακοί και μη, έδωσε στην Εκκλησία μας δυο πανέμορφα ποιήματα και στο πλήθος των πιστών χριστιανών και την Ορθοδοξία,,στον λαό του Θεού, έδωσε ένα ακόμα τρόπο να δοξάσει την Μητέρα των Μητέρων, την Παναγία μάνα όλων μας.
Μια διαμάχη...μια διένεξη του 12ου αιώνα, αγαπητοί ακόλουθοι, αναγνώστες και φίλοι μας πια, διαδικτυακοί και μη, έδωσε στην Εκκλησία μας δυο πανέμορφα ποιήματα και στο πλήθος των πιστών χριστιανών και την Ορθοδοξία,,στον λαό του Θεού, έδωσε ένα ακόμα τρόπο να δοξάσει την Μητέρα των Μητέρων, την Παναγία μάνα όλων μας.
για να παρακαλέσουμε την Παναγία μας να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο!!!
Στις μέρες μας, στον πολλά αρχικά υποσχόμενο, μα βρώμικο και αποκαλυπτικό όπως αποδεικνύεται καθημερινά, 21ο αιώνα, οι διαμάχες γεννούν πια μόνο θάνατο, βανδαλισμούς, τρομοκρατία, πόλεμο, αδικίες, πείνα και κρίσεις...πολλές κρίσεις, οικονομικές, κοινωνικές, ενεργειακές, γεννούν αρρώστιες, πανδημίες, λοιμούς, καταστάσεις που δεν συνάδουν με την πολλά διαφημιζόμενη παγκόσμια επιστημονική πρόοδο,
και την πολλά υποσχόμενη ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης, που καταρρέει μέρα-μέρα με ολέθρια αποτελέσματα, μα γεννούν και κάθε λογής άλλη ασχήμια.
Όπως εδώ και χρόνια, μια διαμάχη μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών, που απειλούν την ανθρωπότητα με έναν τρίτο παγκόσμιο...
και μάλιστα πυρηνικό, πόλεμο και με επισιτιστική κρίση. Μιλώ για τον πόλεμο που μαίνεται χρόνια στα βόρεια σύνορα μας μεταξύ Της Ρωσίας που επιτέθηκε στην Ουκρανία...έτσι γιατί μπορεί !!!
ενώ τελευταία και 2ος πόλεμος ξέσπασε με τρομερές θηριωδίες, ένθεν κακείθεν,
αυτήν την φορά στα νότια σύνορα μας και μάλιστα από τους Παλαιστινίους, που έδωσαν έτσι την ευκαιρία στο Ισραήλ να εισβάλει στην λωρίδα της Γάζας και να την ισοπεδώσει,
σκοτώνοντας χιλιάδες αθώων ανθρώπων και πυροδοτώντας την βόμβα που λέγεται Μέση Ανατολή και απειλεί να καταστρέψει τα πάντα !!!
Η Παναγία ας βάλει το χέρι της και σε αυτήν την δύσκολη καμπή της ιστορίας των λαών, σε αυτήν την περιδίνηση της ασχήμιας που ζούμε και ας συνετίσει τους ηγέτες όλων των κρατών και ας δώσει ένα τέλος σε αυτήν την παράνοια που οδηγούμαστε μέρα-μέρα με δική μας υπαιτιότητα.
Παναγιά μου βόηθα !!!
Ο λαός, τους Κανόνες αυτούς τους γνωρίζει με τις εκφράσεις «Μικρή» και «Μεγάλη» Παράκληση. Και οι δύο Κανόνες έχουν την ίδια διάταξη. Αν παρακολουθήσουμε την διάταξή τους θα δούμε ότι είναι ένας μικρός Όρθρος. Όρθρο λέμε την πρωινή ακολουθία. Δηλαδή η δομή, η κατασκευή του Παρακλητικού κανόνα είναι ένας μικρός Όρθρος.
Η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είτε η Μικρή είτε η Μεγάλη, δεν λέγεται μόνον την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Γνωρίζουμε ευσεβείς Χριστιανούς, που λένε κάθε μέρα την Παράκληση στην Παναγία μας, κατά προτίμηση την Μικρή. Είναι εύκολο αυτό; Μα και βέβαια είναι εύκολο!!!
Η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είτε η Μικρή είτε η Μεγάλη, δεν λέγεται μόνον την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Γνωρίζουμε ευσεβείς Χριστιανούς, που λένε κάθε μέρα την Παράκληση στην Παναγία μας, κατά προτίμηση την Μικρή. Είναι εύκολο αυτό; Μα και βέβαια είναι εύκολο!!!
Ας κόψουμε χρόνο από τις φλυαρίες μας και από τα άλλα άσκοπα έργα μας για μία Παράκληση στην Παναγία μας. Αλλά, εάν δεν είναι εύκολο να κάνουμε κάθε μέρα την Παράκληση, ας την κάνουμε κάθε δεύτερη μέρα ή δύο φορές την εβδομάδα ή μία φορά την εβδομάδα. Ή, ας διαβάζουμε από την Παράκληση μόνο δύο ωδές κάθε ημέρα, που δεν είναι καθόλου κουραστικό αυτό, και έτσι την εβδομάδα θα συμπληρώνουμε όλη την Παράκληση.
Ας μάθουμε να προσευχόμαστε με τις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας, με την Παράκληση στην Παναγία μας. Πόσες και πόσες ευλαβείς ψυχές ψέλλισαν με πόθο και με πόνο τα ιερά της τροπάρια. Αυτά τα τροπάρια στην Παναγία έλεγε ο άγιος Νεκτάριος, που τόσο πολύ Την αγαπούσε. Η σωτηρία μας είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Ας την επικαλούμαστε με την ακολουθία της Παρακλήσεως. Και οι γονείς ακόμη θα πρέπει να συνηθίσουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να διαβάζουν μερικά αποσπάσματα από την Παράκληση στην Παναγία.
Τουλάχιστον ας λένε τα Μεγαλυνάρια, που είναι τα πιο ωραία από όλη την Παράκληση και έτσι τα παιδιά μας θα νοιώθουν πολύ κοντά τους την Παναγία και θα αισθάνονται την προστασία Της.
Βάζοντας τις προσευχές της Παναγιάς μας στην καθημερινή ζωή μας και στην ζωή των παιδιών μας, ανοίγουμε τα παράθυρα της ψυχής μας διάπλατα, και όσο αυτά παραμένουν ανοιχτά, εμείς γινόμαστε όλο και καλύτεροι άνθρωποι, όλο και σωστότεροι χριστιανοί, γινόμαστε οι άνθρωποι της αγάπης, όπως ακριβώς μας θέλει ο Χριστός μας, άνθρωποι της συμπόνοιας, και έτσι η ζωή μας αποκτά άλλη ποιότητα, γίνεται πιο υποφερτή και τότε, τίποτε μα τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει...πια, δυστυχισμένους...
...αφού η Παναγιά είναι πάντα μαζί μας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου