Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ !!! (...την Κυριακή 11/8/2024)

Ε ί δ η σ ι ς :
Σήμερα,  Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, στον ολοκαίνουργιο δροσερό κλιματιζόμενο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, της Νέας Ευκαρπίας, στον Δήμο Παύλου Μελά στην όμορφη Δυτική Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, θα τελεσθεί  σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, αλλά και τα προγράμματα της Ενορίας μας, ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας  προς την Παναγία Θεοτόκο μας (...μπορείτε αν θέλετε με ένα απλό κλικ πάνω στον σύνδεσμο, να δείτε εδώ το πρόγραμμα του Αυγούστου και του Δεκαπενταύγουστου, & εδώ μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα των Ιερών Παρακλήσεων μας) 
Σας περιμένουμε και σήμερα το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. με ευλάβεια και κατάνυξη, αλλά και με ασφάλεια και με τάξη, στον επάνω ολοκαίνουργιο και..."δροσερό" ναό μας, για να ανάψουμε όλοι μαζί από μια λαμπάδα στην Θεοτόκο μάνα μας, και να αφήσουμε ένα λουλούδι στο προσκεφάλι της, την ώρα που οι κυρίες της διακονίας του Ιερού Ναού μας, μαζί σας θα ψάλλουν την Μεγάλη Παράκληση της Παναγίας Θεοτόκου...και σιγά-σιγά νοιώθουμε την μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της όλο και να ζυγώνει!!!!
Ελάτε...
(Άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, 
που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εφημερίς" στις 15 Αυγούστου 1887.)
 
Αφιερωμένο στον Παπαδιαμάντη, 
ο οποίος γράφει για την Παναγία, και την εορτή της Κοιμήσεως της...
Σήμερα, παραμονές της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας μας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του "Πάσχα του Καλοκαιριού" και της "Θερινής Σαρακοστής", όπως την αποκαλεί πολύ χαριτωμένα και συγκινητικά ο πιστός λαός του Θεού, η ιστοσελίδα μας, του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας,  www.intheopatoron.blogspot.grαπό αγάπη στον μεγάλο και αναγνωρισμένο διεθνώς Έλληνα συγγραφέα και δημοσιογράφο, τον μοναχικό και ταπεινό άνθρωπο, τον... "κοσμοκαλόγερο", όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και οι γνωστοί του, τον και "άγιο" των γραμμάτων χαρακτηριζόμενο, 
τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη 
(κάντε κλικ στον σύνδεσμο και δείτε σύντομο βιογραφικό του) φιλοξενεί το όμορφο αυτό άρθρο του χωρίς να κάνει κανένα δικό της σχόλιο, ούτε θα συμπληρώσει στα μηνύματα που μας στέλνει τίποτε απολύτως, άλλωστε από μόνο του καλύπτει τις μεγαλύτερες πτυχές της εορτής αλλά και του προσώπου της Θεοτόκου, απλά θα αρκεστούμε να σας ευχηθούμε...
 Καλή Παναγιά!!!
Αποτέλεσμα εικόνας για αλέξανδρος παπαδιαμάντης
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει 
για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου...
(Άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, 
που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εφημερίς" στις 15 Αυγούστου 1887.)

Αποτέλεσμα εικόνας για αλέξανδρος παπαδιαμαντης κοιμησις θεοτόκου
        Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μ.Χ. αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. 
Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα.
         Η Κοίμησις αύτη συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοσιν, τη 15 Αυγούστου, αλλά προϊόντος του χρόνου, συν τη καλλιεργεία και αναπτύξει του χριστιανικού πνεύματος, 
Αποτέλεσμα εικόνας για αλέξανδρος παπαδιαμαντης κοιμησις θεοτόκουετάχθη η προηγουμένη της ημέρας ταύτης δεκατετραήμερος εγκράτεια, προς τιμήν της υπεράγνου Θεομήτορος και αυτή γινομένη. Αγομένης της νηστείας ταύτης, ψάλλονται εν τοις ιεροίς ναοίς εναλλάξ καθ’ εκάστην, οι δύο μελωδικώτατοι Παρακλητικοί Κανόνες, η Μεγάλη λεγομένη παράκλησις και η Μικρά. Και αύτη μεν επιγράφεται «ποίημα Θεοστηρίκτου μοναχού, η Θεοφάνους», και πιθανώτατον, ότι είναι του Θεοφάνους μάλλον, διότι πράγματι φαίνεται έργον δοκιμωτάτου ποιητού, η δε Μεγάλη παράκλησις είναι ποίημα του βασιλέως Θεοδώρου Δούκα του Λασκάρεως. Εξόριστος από της βασιλευούσης, αλωθείσης υπό των Λατίνων, ο ατυχής εκείνος βασιλεύς, ευγλώττως εκχέει τα παράπονά του προς την μόνην πολιούχον αυτής και προστάτιδα: «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προστρέξω λοιπόν και σωθήσομαι; Που πορευθώ;. . . Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον».
          Περί το τέλος του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος ψάλλονται και τα κατανυκτικώτατα εκείνα εξαποστειλάρια. Το πρώτον, ως εκ μέρους της Θεοτόκου, αρχαιοπρεπές και απέριττον, έχει ώδε:«Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα». Το τρίτον, ικεσία εκ μέρους των πιστών, είναι περιπαθέστατον: «Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των αγγέλων, παρακαλώ σε Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει». Προς το τροπάριον τούτο συνδέεται ευσεβής τις δοξασία από στόματος εις στόμα φερομένη και ασπαστή παρ’ ορθοδόξοις χριστιανοίς, ότι, κατά την τελευταίαν Κρίσιν, και προ της φρικτής αποφάσεως του αδεκάστου δικαστού, 
η εύσπλαγχνος Μήτηρ και Παρθένος θ’ ανατείνη το τελευταίον χείρας ικέτιδας προς τον Υιόν της και Κύριον, επικαλουμένη την συγκατάβασιν αυτού επί των αμαρτωλών.
           Μετά την δεκαπενθήμερον προπαρασκευήν και νηστείαν, άρχεται η εορτή, και μετ’ αυτήν τα μεθέορτα, ψαλλόμενα μέχρι της 23 του μηνός, καθ’ ην τελείται η απόδοσις της εορτής, η άλλως λεγομένη και Μετάστασις της Θεοτόκου. Αλλά και όλος ο Αύγουστος μην θεωρείται αφιερωμένος εις την Θεομήτορα, εν τω ιερώ δε Άθω, τη ακροπόλει ταύτη της Ορθοδοξίας, ήτις εδέχθη μετά την πτώσιν της Βασιλευούσης όσα κειμήλια και θησαυρούς δεν περιεσύλησαν οι αλλόφυλοι, και όπου περιεσώθη προς τοις άλλοις και η προς την Θεοτόκον ιδιάζουσα τιμή και το προνόμιον του επ’ ονόματι αυτής σεμνύνεσθαι, 
τα μεθέορτα εξακολουθούσι και μετά την 23 του μηνός. Χάριν δε περιεργείας δύναται να σημειωθή και η σύμπτωσις, ότι ο Αύγουστος αστρονομικώς ανήκει εις το ζώδιον, το λεγόμενον της Παρθένου.
              Κατ’ αυτήν την ημέραν της εορτής τα άσματα και οι ύμνοι είναι εκ των καλλίστων της Εκκλησίας. Ο,τι υψηλόν και ωραίον έγραψέ ποτέ ο Κοσμάς και ο Δαμασκηνός Ιωάννης, οι δύο μέγιστοι της Εκκλησίας μελοποιοί, τονίζεται την ημέραν ταύτην επ’ εκκλησίας, και η ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αμιλλάται προς τας της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων. Λυρικώτατος είναι ο ένθεος Κανών του ιερού Κοσμά, το «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη», εις ήχον α΄ αδόμενος, πανηγυρικώτατος δε ο του θείου Δαμασκηνού  προς το«Ανοίξω το στόμα μου», εις δ΄ ήχον. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Î Î‘Î Î‘Î”Î™Î‘ÎœÎ‘ÎÎ¤Î—Ο ειρμός της α΄ ωδής του α΄ ήχου έχει ως εξής:«Πεποικιλμένη τη θεία δόξη, η ιερά και ευκλεής Παρθένε μνήμη σου, πάντας συνηγάγετο, προς ευφροσύνην τους πιστούς, εξαρχούσης Μαριάμ μετά χορών και τυμπάνων, τω σω άδοντας Μονογενεί, ενδόξως ότι δεδόξασται».
           Το α΄ τροπάριον της αυτής ωδής λέγει·
«Αμφεπονείτο αύλων τάξις, ουρανοβάμων εν Σιών το θείον σώμά σου· άφνω δε συρρεύσασα, των Αποστόλων η πληθύς, εκ περάτων Θεοτόκε, σοι παρέστησαν άρδην, μεθ’ ων Άχραντε, σου την σεπτήν, Παρθένε, μνήμην δοξάζομεν».

        Και το β΄ τροπάριον·
   «Νικητικά μεν βραβεία ήρω, κατά της φύσεως Αγνή, Θεόν κυήσασα· όμως μιμουμένη δε, τον ποιητήν σου και Υιόν, υπέρ φύσιν υποκύπτεις, τοις της φύσεως νόμοις· διο θνήσκουσα, συν τω Υιώ, εγείρη διαιωνίζουσα».
Α
ξιοσημείωτα είναι τα δύο τροπάρια της ε΄ ωδής του δ΄ ήχου, προς το «Εξέστη τα σύμπαντα»·  «Κροτείτωσαν σάλπιγγες, των θεολόγων σήμερον, γλώσσα δε πολύφθογγος ανθρώπων, νυν ευφημείτω, περιηχείτω αήρ, απείρω λαμπόμενος φωτί, άγγελοι υμνείτωσαν, της Παρθένου την κοίμησιν». «Το Σκεύος διέπρεπε, της εκλογής τοις ύμνοις σου, όλος εξιστάμενος Παρθένε, έκδημος όλος, ιερωμένος Θεώ, τοις πάσι θεόληπτος και ων, όντως και δεικνύμενος, Θεοτόκε πανύμνητε».
            Ο ειρμός της ζ΄ ωδής του α΄ ήχου, εν ω μνημονεύεται κατά χρέος η ιστορία των Τριών Παίδων, έχει ως έπεται·
  
Χειρόγραφο ποίημα του Αλέξανδρ. Παπαδιαμάντη,
"Στην Παναγία την Σαλονικιά"
«Ιταμώ θυμώ τε και πυρί, θείος έρως αντιταττόμενος, το μεν πυρ εδρόσιζε, τω θυμώ δε εγέλα, θεοπνεύστω λογική, τη των οσίων τριφθόγγω λύρα αντιφθεγγόμενος, μουσικοίς οργάνοις εν μέσω φλογός· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
               Το επόμενον τω ειρμώ τούτω τροπάριον περιέχει ποιητικωτάτην παραβολήν, ή μάλλον αντίθεσιν, αφορμήν λαβούσαν εκ της συντρίψεως των πλακών της Διαθήκης υπό του Μωυσέως. «Θεοπνεύστους πλάκας Μωσής, γεγραμμένας τω θείω Πνεύματι, εν θυμώ συνέτριψεν, αλλ’ ο τούτου Δεσπότης, την τεκούσαν ασινή, τοις ουρανίοις φυλάξας δόμοις, νυν εισωκίσατο· συν αυτή σκιρτώντες, βοώμεν Χριστώ· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Αντέχουμε…
               Αλλ’ η χρυσή κορωνίς και το επιστέγασμα όλου του Κανόνος, είναι η ωραιοτάτη εκείνη καταβασία της θ΄ ωδής, μετά του Μεγαλυναρίου, ψαλλομένη και εν τη Λειτουργία·
«Αι γενεαί πάσαι, μακαρίζομέν σε, την μόνην Θεοτόκον»   

«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι, εν σοι Παρθένε άχραντε, παρθενεύει γαρ τόκος, και ζωήν, προμνηστεύεται θάνατος· η μετά τόκον Παρθένος, και μετά θάνατον ζώσα, σώζοις αεί, Θεοτόκε, την κληρονομίαν σου».

...άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, 
το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εφημερίς" στις 15/8/1887.
Καλή Παναγία... 
σε όλους τους αναγνώστες και φίλους μας!!!
TAG