ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ...ΤΕΤΡΑΠΛΗ ΦΕΤΟΣ, ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" ΜΑΣ.

 Τριπλή-τετράδιπλη η γιορτή μας...
τριπλή-τετράδιπλη, η ευτυχία & η χαρά μας !!!
      Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2022,  μετά την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας, που ήταν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, κάναμε στην 1.00 το μεσημέρι, την καθιερωμένη Τριπλή Γιορτή μας, που και φέτος, όπως και πέρυσι, έγινε τετραπλή...και εξηγούμε:
Πρώτα τιμήσαμε τους προστάτες Αγίους μας, της Παιδείας και των Γραμμάτων και κατ' επέκτασιν, όλων των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών και φυσικά των Κατηχητικών Σχολείων με τα απανταχού κατηχητόπουλα μας, τους Τρεις Ιεράρχες, που εορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου εκάστου έτους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο και τον Ιερό Χρυσόστομο.
Κατόπιν τιμήσαμε και όλες τις μητέρες μας με την εκκλησιαστική Γιορτή της Μητέρας, που εορτάζουν κατά την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, την 2α Φεβρουαρίου για την Εκκλησία μας. 
Ενώ φέτος προσθέσαμε και την εορτή των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών, την Εμμέλεια, την Νόννα και την Ανθούσαπου εορτάζουν την Κυριακή μετά την Υπαπαντή, φέτος την 5η Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δηλαδή την επομένη της γιορτής των Κατηχητικών   Σχολείων μας. Φέτος...εντελώς πληροφοριακά να αναφέρουμε πως συνέπεσε μαζί και η Αρχή του Τριωδίου με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. 
Αλλά τέλος κόψαμε και την  Βασιλόπιτα της "Ιθάκης"της Ενοριακής  Νεανικής Εστίας των παιδιών μας. Μια όμορφη "Τετραπλή" Γιορτή, που θα μας μείνει φέτος αξέχαστη, αν αναλογισθούμε την διαδικτυακή του 2020 και την αντίστοιχη του 2021, ακόμα και την περσινή γιορτούλα μας, που έγινε...και δεν έγινε!!! με λίγη & μικρή συμμετοχή, με μέτρα, με μάσκες, με φόβο... θυμάστε!!! Φέτος εν έτει 2023, περάσαμε υπέροχα και όλα...μα όλα  έμοιαζαν τις παλιές καλές εποχές του 2019 και πριν !!!
      Τώρα θα μου πείτε πως οι μέρες πέρασαν και πως..."περσινά ξινά σταφύλια"...και ίσως να έχετε και δίκαιο αλλά τώρα μπορέσαμε να γράψουμε και να αναρτήσουμε το άρθρο μας αυτό για την όμορφη γιορτή μας, γιατί μας ξεπέρασε και πάλι η επικαιρότητα που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα εδώ στην Ενορία μας, ειδικά αυτήν την εποχή του χρόνου όπου..."άρχεται το Τριώδιον"¨και εμείς ξοπίσω της αγωνιζόμαστε αγκομαχώντας να την προλάβουμε και να την καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Το Τριώδιο ήταν όπως είδατε ο πρωταγωνιστής των προηγούμενων άρθρων μας. Έτσι τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποκαταστάθηκε η σειρά των ειδήσεων, με αυτό το άρθρο από τον ιερέα μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, θα καλυφθεί και φέτος η μεγάλη και όμορφη Τριπλή-Τετραπλή Γιορτή μας, από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας   (www.intheopatoron.blogspot.gr), ενώ οι συντάκτες από την ιστοσελίδα της "Ιθάκης" μας  (www.enetheopatoron.blogspot.gr) ..."δωρικά" και "απέριττα" όπως πάντα, ίσως να ανεβάσουν και αυτοί κάποια δική τους ανάρτηση με τις φωτογραφίες και δυο λόγια...αν όχι πάλι θα αναρτήσουμε σε επανάληψη αυτό το ίδιο άρθρο που πατρός Χρυσοστόμου.
     Οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτής της περιόδου όμως δεν είναι δρώμενο μιας και μόνο ημέρας, αλλά αυτές είχαν ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023, την πρώτη ημέρα του καινούργιου χρόνου, αρχικά με την εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας, αλλά και εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και Ουρανοφάντορος, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, και μάλιστα με την Θεία Λειτουργία που έγραψε ο ίδιος, και φυσικά στο τέλος αυτής και την κοπή της Βασιλόπιτας της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων της, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου της και φυσικά το σημαντικό κομμάτι της Ενορίας ολάκερης να είναι αυτό της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, της "Ιθάκης" των Κατηχητικών Σχολείων μας
    Κατόπιν, σε πλήρη συνεννόηση, αγάπη και σύμπνοια ιερέως με τους δασκάλους μας, ήρθε η μέρα του 1ου εκκλησιασμού, ο οποίος έγινε την Δευτέρα 30  Ιανουαρίου 2023, ακριβώς στην ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, της Παιδείας ολάκερης και των Γραμμάτων, σύμφωνα με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Φέτος μάλιστα το γεγονός ότι έγινε στην ώρα της, της έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αξία, ενώ  το ότι έπεσε μάλιστα και την 1η ημέρα της εβδομάδας, την Δευτέρα, ήταν τόσο βολικό για τον παραδοσιακό αυτό εκκλησιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. 
Περιμέναμε βέβαια και το 4ο Νηπιαγωγείο μας, με τους λιλιπούτειους μαθητές της γειτονιάς μας, των Ανθοκήπων, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, ειδικά φέτος που ο κορωνοϊός μας το επέτρεψε μετά από δυο ατελείωτες χρονιές που ο εκκλησιασμός θεωρούνταν άθλος από τους εκπαιδευτικούς, όμως για λόγους δικούς τους, του Συλλόγου των Νηπιαγωγών μας, δεν μπόρεσαν να φέρουν τα παιδιά μας στην εκκλησιά της συνοικίας μας, και έτσι απουσίαζαν από την ίδια την γιορτή τους!!!   
    Την φετινή χρονιά...και με τον κορωνοϊό σε πλήρη αποδρομή, χωρίς να μπορεί πια να ρυθμίζει τις σχολικές δραστηριότητες αλλά και την λατρευτική ζωή μας, όπως εδώ και δυόμιση ολόκληρα χρόνια, σύσσωμο το 3ο Δημοτικό Σχολείο μας, όλοι οι μαθητές και οι δάσκαλοι ήρθαν στην εκκλησιά μας και εμείς τους υποδεχθήκαμε στον ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό μας, με την αγαπητή μας Διευθύντρια, την κα Αθανασία Κυρέζη πρωτοστάτη, και σύσσωμο το επιτελείο του Συλλόγου των Δασκάλων του. 
    Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο εις εκ των δυο ιερέων μας που συλλειτούργησαν για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκφώνησε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαβάζοντας την επιστολή του Αρχιεπισκόπου μας, κ.κ. Ιερωνύμου, προς τους μαθητές πανελληνίως, ενώ μετά το "Δι' ευχών" και της πολύ συγκινητικής γιορτής του Σχολείου μας για τους Τρείς Ιεράρχες προστάτες τους, που ακολούθησε, και μάλιστα έγινε κατόπιν συνεννοήσεως και της αδείας του προϊσταμένου της Ενορίας, μέσα στον Ιερό Ναό μας και στον σολέα του, ο Σύλλογος των Δασκάλων μέσω της Διευθύντριας τους είχαν πάρει και από ένα δώρο για την εορτή των δυο συνεφημερίων "Χρυσοστόμων" που ήταν στις 27/1, με την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αλλά και για την άλλη τους εορτή την 13η Νοεμβρίου, που μπόρεσαν τότε να έρθουν, ένα πολύ όμορφο στυλό και μια ευχαριστήρια επιστολή που κοσμεί από τότε το γραφείο των ιερέων μας. 
   Τέλος όλοι οι εκκλησιαζόμενοι μαθητές και δάσκαλοι μαζί με το αντίδωρο πήραν για ευλογία από τον ιερέα μας και μια εικονίτσα  των Τριών Ιεραρχών για να τους φυλούν και να τους προστατεύουν, αλλά και την καθιερωμένη γλυκιά λιχουδιά, ως ευχαριστώ για την παρουσία τους , τις ευχές, και το χαμόγελο τους, ενώ αμέσως μετά όλοι στάθηκαν στις μαρμάρινες σκάλες του Ιερού Ναού για την παραδοσιακή αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς μας μπροστά και την Ελληνική Σημαία να την κραδαίνει ο Σημαιοφόρος με τους Παραστάτες της παραδίπλα, την Διευθύντρια και τους Δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, αλλά και τα κατηχητόπουλα μας μαζί με τους κατηχητές και τις κατηχήτριες του, όπου και ευχήθηκαν παράλληλα μέσω ενός βίντεο που τραβήχτηκε και ανέβηκε στο κανάλι της Ενορίας μας στο youtube, η ευχή για "Καλή Χρονιά" στο νέο έτος που διανύουμε, το 2023. 
(όλα όσα διημείφθησαν κατά τον εκκλησιασμό των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, θα το δείτε εδώ από προηγούμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας των παιδιών της "Ιθάκης" μας, κάνοντας ένα απλό κλικ πάνω στον σύνδεσμο που σας ετοιμάσαμε...)
      Την ερχόμενη Πέμπτη, ανήμερα της Υπαπαντής του Κυρίου, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, ετελέσθη μετά πάσης ευλαβείας και κατάνυξης, ο Όρθρος με την Θεία Λειτουργία της εορτής, μάλιστα φέτος μέσα στο καινούργιο Παρεκκλήσι μας του Τιμίου Προδρόμου, που λειτουργεί κανονικά από την νέα χρονιά και εντεύθεν και θα πανηγυρίζει στην εορτή της Συλλήψεως του την 23η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ενώ από την Ενορία μας τιμήθηκαν όλες οι μητέρες της γειτονιάς των Ανθοκήπων με μια ξεχωριστή μνεία στο όνομα τους από τον ιερέα Λειτουργό μας, τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη. 
   Το δε Σάββατο που ακολούθησε, στις 4/2/2023 και στην 1.00 το μεσημέρι, μετά την Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε και η προκαθορισμένη Τριπλή...φέτος Τετραπλή Γιορτή της  "Ιθάκης" μας, στην κατακόμβη του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, όπου όλα ήταν έτοιμα από τις κατηχήτριες μας, που είχαν και την ευθύνη για την γιορτή μας, την κα Σοφία Νικολαϊδου και την κα Ελισάβετ Ταρασίδου και την κα Παχαλία Μουξιού, με αρκετούς βοηθούς, ενώ από τους κατηχητές μας, μόνος του ο κος Χρήστος Καρύπογλου, αγωνίστηκε φέτος να υπάρξει μια αξιοπρεπής παρουσία των κατηχητόπουλων του, απουσία όλων των άλλων κατηχητών, με αρκετά όμως από τα αγόρια μας να έχουν έρθει για την γιορτούλα μας. Η μικρή αυτή παρουσία και συμμετοχή στην αρχή της εκδήλωσης με λίγα καλά λόγια και ένα ευχαριστώ προς τους Τρείς Ιεράρχες προστάτες και φύλακες τους από τον Νικόλα μας, έκανε την διαφορά. 
      Ο χώρος της κατακόμβης μας δεν είναι ακόμα εντελώς έτοιμος και προετοιμασμένος για τις εκδηλώσεις μας, αλλά προχωρά η κατασκευή του, ίσως με αργούς ρυθμούς αλλά προχωρά, λόγω έλλειψης χρημάτων...και της πανδημίας του κορωνοϊού, που δυο χρόνια τώρα μας..."μετ_άλλαξε τα φώτα",  όμως πρόχειρα στήθηκε ένα μικρό θεατράκι και το σκηνικό για την πραγματοποίηση της γιορτής μας, όπου εκεί, όταν κατέφθασαν οι γονείς, οι φίλοι και οι συγγενείς τους κάθισαν στις καρέκλες τους, ήρθε και ο ιερέας μας, μοιράστηκε το πρόγραμμα της γιορτής,  και τα παιδιά της "Ιθάκης" μας στον παλιό σολέα λίγο αργότερα ξεδίπλωσαν, όπως μόνο αυτά ξέρουν, το εκρηκτικό, καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο τους. 
     Τα κορίτσια σε ένα μικρό πίνακα, σ' ένα ζωντανό κολάζ εικόνων και λέξεων, έβαλαν όλην την ψυχή της μάνας..."ηρωΐδας" του κάθε σπιτικού. Όλα εκείνα τα συστατικά που υπάρχουν στα συναισθήματα...τις περισσότερες φορές κρυμμένα, που κάνουν, θαυματουργικά θαρρείς, αυτόματα...θαυματουργικά θαρρείς!!! την γυναίκα, μητέρα κατά την διάρκεια της ζωής της. Υπό την καθοδήγηση της κας Σοφίας Νικολαΐδου, της κατηχήτριας τους, και των βοηθών της, ένα-ένα τα μικρά κορίτσια και κατηχητόπουλα μας, πρόσθεταν στον πίνακα χάρισαν αργότερα στις μητέρες τους που γιόρταζαν την ημέρα αυτή της 2ας Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού,
 αφού αυτή είναι η εκκλησιαστική ημέρα της γιορτής της μητέρας στο πρόσωπο της Παναγίας μάνας όλου του κόσμου, για να της πουν με αυτόν τον ελάχιστο, μα τόσο δυναμικό τρόπο το ευχαριστώ τους, μια-μια τις λέξεις που ανακάλυψαν, στα λίγα χρόνια που έχουν ζήσει μέχρι τώρα με την μητέρα τους, την αγάπη, την θυσία, την χαρά, την θλίψη, την εργατικότητα, την ευθύνη, την προσευχή, τον λόγο Θεού, την υπομονή, την ελπίδα, τον πόνο, όλα αυτά τα συναισθήματα που ορίζουν, αλλά και καθορίζουν την καρδιά της μάνας, που μαζί με ένα λουλούδι και ένα φιλί έδωσαν το κάθε παιδί στην μητέρα του. Και η συγκίνηση περίσσεψέ!!!
      Ένας μικρός αλλά ουσιαστικός ρόλος, αφού ουσιαστικός είναι και ο ρόλος τους στην ζωή μας, υπήρξε στην Τριπλή-Τετραπλή Γιορτή μας και για τις νεαρές κυρίες του Κύκλου Νέων Γυναικών και Μητέρων, που γίνεται κάθε Δευτέρα το απόγευμα, μια ώρα πριν τον Εσπερινό, στο φιλόξενο Αρχονταρίκι κάτω στην κατακόμβη μας, όπου αυτές οι νεαρές μητέρες που τον απαρτίζουν, υπό την καθοδήγηση της κας Χαρούλας Τενεκεντζή, της νέας και πολύ καλής Κυκλάρχισσας μας και φέτος, έπλεξαν το εγκώμιο της Ελληνίδας μάνας και με ποιήματα και τραγούδια επένδυσαν με την δική τους μητρική πινελιά την όμορφη γιορτή των ίδιων των παιδιών τους.
           Από τον βιντεοπροβολέα μας άρχισαν να προβάλλονται με την σειρά οι εικόνες από το βίντεο που ετοίμασαν τα κορίτσια μας και πλαισιώνονταν από τις αφηγήσεις τους, αρχικά για τους Τρεις Ιεράρχες και κατόπιν για τις μητέρες τους,  την Εμμέλεια, την Νόννα και την Ανθούσα, ενώ τα παιδιά μας, τα κορίτσια και τα αγόρια των κατηχητικών μας, εναλλάσσονταν πάνω στην σκηνή άλλοτε για να μιλήσουν για τον Άγιο Βασίλειοτον Άγιο Γρηγόριο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομοτους προστάτες Αγίους τους, άλλοτε για να ψάλλουν το Απολυτίκιο τους, ή για να τραγουδήσουν τραγούδια που σκάρωσαν για την γιορτή τους με την βοήθεια των κατηχητών και των κατηχητριών τους, άλλοτε πάλι για να πουν τα ποιήματα που έγραψαν για τις μαμάδες τους, που γιορτάζουν την ημέρα αυτή της Υπαπαντής, την 2α Φεβρουαρίου. 
Όμορφα γλυκά ευχαριστώαλλά και όμορφα χειροποίητα δώρα από μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια αφιερωμένα στις καλές μητέρες τους, αφήνοντας μας όλους όσους παρακολουθούσαμε την όμορφη αυτή γιορτή, να αναρωτιόμαστε από που άραγε να πηγάζει όλο αυτό το αυθόρμητο και πηγαίο ταλέντο των παιδιών μας. Μα φυσικά από τις καλές οικογένειες τους, τις γλυκές μανούλες τους, από όπου και καλλιεργήθηκαν οι ψυχές τους και από την Θεία Χάρη που τα φωτίζει και τα αγιάζει. Να τα χαίρεστε αγαπητοί μας γονείς, αγαπημένες μανούλες μας, έχετε τα καλύτερα παιδιά του κόσμου και σας ευχαριστούμε που μας τα εμπιστεύεστε!!!
           Ο Χριστός μας είναι εδώ, πηγή και έμπνευση των κατηχητόπουλων μας, αρχή των πάντων, παρόν στην συντροφιά μας και στις σαββατιάτικες συναντήσεις μας για τα κορίτσια και τις κυριακάτικες για τα αγόρια, μαζί με την δική Του Μητέρα, την Παναγιά μας, που και αυτή είναι εδώ στο "πατρικό της σπίτι", στην νέα εκκλησιά της, μαζί με τους δικούς της γονείς, τον Ιωακείμ και την Άννα μας, τους Αγίους Θεοπάτορες, την Γιαγιά  και τον Παππού Του και μέσα σε αυτήν την Αγία Οικογένειατα παιδιά μας μεγαλώνουν και ανδρώνονται, μαθαίνοντας, παίζοντας, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, συμμετέχοντας στην ζωή της Εκκλησίας και της κοινωνίας, βγάζοντας έτσι ότι καλύτερο έχουν προς τα έξω. 
      Κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο στις δύσκολες στιγμές που ζει και η χώρα μας πια, με την νεανική βία, το οπαδικό μίσος, τον εκφοβισμό στα Σχολεία μας, το έγκλημα και την άκρατη παραβατικότητα να αγγίζουν πια την νεολαία και στην χώρα μας, τα παιδιά μας, τους μαθητές και φοιτητές μας, την στιγμή που πλέον η νεότητα αυτής της πατρίδας, τα νιάτα και η ελπίδα μας, πουθενά δεν μαθαίνει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός που οδηγεί στην ευτυχία και στην χαρά, αφού δεν διδάσκονται πλέον για την Πίστη μας στα σκολειά τους και δυστυχώς εμείς οι γονείς, δεν τα οδηγούμε στην Εκκλησία του Χριστού, δεν τα στέλνουμε στα κατηχητικά της Ενορίας μας, θεωρώντας τα ως παρωχημένα κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Τα αποτελέσματα όμως αυτού του μοντέλου διαπαιδαγώγησης, χωρίς Χριστό, Παναγία και Αγίους, στην μοντέρνα και σύγχρονη...κατά τα άλλα, εποχή που ζούμε μας διαψεύδουν, ενώ είναι εμφανή πια τα σημάδια της..."μοντέρνας" ζωής μας, τώρα πλέον και στην χώρα μας.
      Αλλά εμείς δηλώνουμε το "παρών", είμαστε διακριτικά λίγο παραδίπλα, η "Ιθάκη" μας με τους ιερείς, τους κατηχητές και τις κατηχήτριες μας, θα σταθούμε στο πλάϊ των παιδιών σας αν μας εμπιστευθείτε όλοι εσείς, οι γονείς, οι πατέρες και περισσότερο οι μητέρες, που έχουν αυτές τις ημέρες την τιμητική τους, αλλά και οι νηπιαγωγοί τους και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους αργότερα, για να τα προστατεύσουμε, να τους διδάξουμε την ιστορία των Αγίων μας, των Μαρτύρων και των Εθνομαρτύρων, να τους μεταφέρουμε την κληρονομιά των εθίμων και των εκκλησιαστικών και λαϊκών παραδόσεων μας, της γλώσσας μας, των Συμβόλων της πατρίδας μας, της όμορφης Ελλάδας και της  Μακεδονίας μας, να τους δείξουμε τον δρόμο και να τα βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, να μην ξεστρατίσουν, μιας και οι κίνδυνοι παραμονεύουν έξω στην καθημερινότητα τους, στο σχολείο, στις παρέες τους και είναι πολλοί και δελεαστικοί...πιστέψτε με !!! 
      Κατόπιν ο υπεύθυνος ιερέας μας,  ανέβηκε και αυτός στην σκηνή της κατακόμβης μας και ως Πρόεδρος της Ε.Ν.Ε (Ενοριακής Νεανικής Εστίας) των Αγίων Θεοπατόρων, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, αφού μας είπε και αυτός δυο λόγια για έναν-έναν ξεχωριστά τον κάθε λόγο της τετραπλής φέτος γιορτής της "Ιθάκης" μας, τέλεσε την Ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιτας,  η οποία βρίσκονταν στολισμένη πάνω στο τραπέζι, μια τεράστια  Βασιλόπιτα, 
φτιαγμένη με πολύ μεράκι και φροντίδα από την καλή κυρία μας, την κα Κωνσταντίνα, που έβαλε όλην την μαεστρία της για να συμπληρώσει με το χάρισμα της στην ζαχαροπλαστική, την γιορτή των παιδιών μας αυτή, αλλά και τα βασιλοπιτάκια της "Ιθάκης"  μας, όπως ονόμασαν πρόσφατα την συντροφιά μας οι ίδιοι οι κατηχητές μας, προσφορά και αυτά του Αρτοζαχαροπλαστείου   "Σπιτικό" της γειτονιάς μας που επιμελήθηκε ο ιδιοκτήτης, ο κος Δήμος, με τον πιο "γλυκό" και όμορφο φούρνο της Νέας Ευκαρπίας, που πάντα μας φροντίζει και μας περιποιείται, και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με την γενναιοδωρία και την αγάπη στα παιδιά των κατηχητικών μας, αφού φτιάχνει για εμάς και μας στέλνει τα βασιλοπιτάκια που μοιράζουμε στα "100 κατηχητόπουλα" μας με τα έξι τυχερά φλουριά, ένα για κάθε τμήμα των κατηχητικών μας. Τέλεσε ο π. Χρυσόστομος την Ακολουθία της κοπής της βασιλόπιτας, είπε το "Δι' ευχών..." και κατόπιν μοίρασε ένα-ένα τα κομμάτια της, ακολούθως... 
          ...το 1ο κομμάτι του Χριστού... μετά της Παναγίας...κατόπιν του Αγίου Βασιλείου...ύστερα των Αγίων Θεοπατόρων...των ιερέων, ένα στον ένα π. Χρυσόστομο και ένα στον άλλο π. Χρυσόστομο επίσης!!!,...των κατηχητών...τρία κομμάτια για τα αντίστοιχα τμήματα των αγοριών, προκατηχητικό, κατώτερο και μέσο... για ανώτερο που τέτοια χαρά!!!
το επόμενο κομμάτι των κατηχητριών...άλλα τρία κομμάτια για τα αντίστοιχα τμήματα των κοριτσιών μας, και πάλι προκατηχητικό,  κατώτερο και μέσο...
των  "Ρομποπατόρων", της ρομποτικής ομάδας μας, που ούτε φέτος μπορέσαμε να δραστηριοποιηθούμε...ακόμα τουλάχιστον λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος...των ενδόξων και διπλά Χρυσών Πρωταθλητών  "Θεοπατόρων", της ποδοσφαιρικής ομάδας μας, που αυτή η ομάδα μας φέτος σαν να διαφαίνεται πως θα κάνει το ντεμπούτο της μετά τα δυο και βάλε !!! χρόνια απραξίας, στο Μητροπολιτικό Πρωτάθλημα με μια ποδοσφαιρική ομάδα παιδιών του Γυμνασίου φέτος...πρώτα και πάντα ο Θεός!!!...επόμενο κομμάτι του Κύκλου των Νέων Γυναικών και Μητέρων, που πήραν και αυτές μαζί μας μέρος στην όμορφη γιορτούλα μας. 
     Το φλουρί της μεγάλης βασιλόπιτας μας φέτος έπεσε στην όμορφη και ολοκαίνουργια εκκλησιά μας και στους Αγίους της, τους Αγίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα, αλλά και στην Παναγία κόρη της και στον Εγγονό τους τον Χριστό μας, που τόσο αγαπούμε. Τέλος ο π. Χρυσόστομος μας μοίρασε τα μικρά βασιλοπιτάκια με τα έξι συνολικά φλουριά, όσα και τα κατηχητικά μας τμήματα, που κάθε φλουρί είχε δώρο και από ένα βιβλίο, με την Ιερά Παράκληση και τον βίο των Αγίων μας και την ιστορία της Ενορίας μας, αλλά και ένα σταυρουδάκι για τους τυχερούς και ευνοουμένους του Αγίου Βασιλείου, από την βιβλιοθήκη και έκθεση εργοχείρων του Ιερού  Ναού, αλλά και μια ευλογία της Ενορίας μας, μια εικονίτσα των Τριών Ιεραρχών και προστατών των παιδιών μας, των Γραμμάτων και της Παιδείας.
       Ο π. Χρυσόστομος πριν αποχαιρετήσει ένα-ένα όλα τα παιδιά και τους γονείς τους, φωτογραφήθηκε μαζί τους επάνω στον σολέα της κατακόμβης μας, μαζί με τους γονείς και τους κατηχητές εκτός από τα κατηχητόπουλα μας και λίγο αργότερα οι κατηχητές και οι κατηχήτριες μας, μαζί με τα μεγαλύτερα αγόρια και κορίτσια της παρέας της "Ιθάκης" μας, αποκατέστησαν και πάλι την τάξη και καθάρισαν όλους τους υπόγειους χώρους της κατακόμβης μας, μιας κατακόμβης που για 13 ολόκληρα χρόνια στέγασε τις λατρευτικές μας ανάγκες και τώρα παραδίδεται πια για χρήση στα παιδιά της "Ιθάκης" μας και των Κατηχητικών Σχολείων της, αλλά και για το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείου μας, "Με ανοιχτές αγκάλες", όπως εύστοχα το ονόμασαν οι πολλές και καλές κυρίες της διακονίας του.
       Επόμενη γιορτή μας, που ήδη από τώρα καταστρώνονται τα σχέδια της υλοποίησης της, θα είναι η παραδοσιακή Διπλή Γιορτή, που έχουν την επιμέλεια και την ευθύνη τα αγόρια μας αυτήν την φορά, και θα αφορά στις 25η Μαρτίου την Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και την ένδοξη κήρυξη της επανάστασης του 1821, από μια χούφτα Ελλήνων Ηρώων, ενός θαρραλέου Δεσπότη, του Παλιών Πατρών Γερμανού, και πολλών ρωμαλέων, ονειροπόλων και γενναίων οπλαρχηγών, αλλά και απλών ανθρώπων, των ένδοξων προγόνων μας, των Ελλήνων.
       Στον απόηχο και αυτής της γιορτής των κατηχητόπουλων μας, της Τριπλής- Τετραπλής Γιορτής, των Τριών Ιεραρχών, της Ημέρας της Μητέρας και της κοπής της Αγιοβασιλιάτικης πίτας μας, αλλά και των Αγίων μητέρων των Τριών Ιεραρχών, 
έμεινε η ζεστασιά από την παρουσία τους μέσα στην μεγάλη, Πατρική αγκαλιά του Χριστού μας, έμεινε η αγάπη μας για αυτά τα παιδιά μας και η υπερηφάνεια μας για τα επιτεύγματα τους, αλλά και γιατί είναι δικά μας παιδιά και τα μεγαλώνουμε παρέα με τους γονείς και τους δασκάλους τους, έμεινε το γέλιο τους, η χαρά και ο αυθορμητισμός τους, αλλά έμεινε και η τεράστια ευθύνη μας για να τους δώσουμε ότι μπορούμε περισσότερο ακόμα, για να συνεχίσουν να είναι ευτυχισμένα, χαρούμενα και προστατευμένα, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια εδώ στην Ενορία μας, μέχρι σήμερα !!!
Χρόνια Πολλά σ' όλους τους μαθητές της "Ιθάκης"  μας, για τους Αγίους προστάτες τους, που εορτάσαμε την 30η Ιανουαρίου,
** Χρόνια Πολλά για όλες τις Μητέρες, που εμείς τις γιορτάζουμε πάντα στις 2 Φεβρουαρίου...αλλά και καθημερινά!!!
*** Χρόνια Πολλά, Καλά και ευλογημένα, στα τυχερά παιδιά μας που κέρδισαν το φλουρί του Αγίου Βασιλείου,
 **** Χρόνια Πολλά και σ' όλα τα παιδιά του κόσμου &... 
***** Ευχές & για μια όμορφη νέα χρονιά, του 2023, που ήδη διανύουμε!!!
TAG