ΤΑ..."ΓΙΟΡΤΙΝΑ" ΜΕΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ...ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ !!!

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΜΑΣ 
ΚΑΤΑ ΤΟ "ΑΓΙΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ" 
-----------------------------

Αγαπητοί ενορίτες και προσκυνητές του Ιερού Ναού μας, αλλά και φίλοι, αναγνώστες και ακόλουθοι των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας της Ενορίας μας, λόγω των εορτών του "Δωδεκαημέρου" σε συνδυασμό όμως και με την γενίκευση της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού και των νέων μέτρων για τις γιορτές που επέβαλλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό και την συγκράτηση των κρουσμάτων και των θανάτων από αυτόν, μέχρι να έρθει το εμβόλιο που σύμφωνα με τους ειδικούς θα σημάνει το τέλος της πανδημίας, η Ενορία μας παίρνει τα παρακάτω μέτρα για την λειτουργία του Ιερού Ναού μας, για το διάστημα του "Αγίου Δωδεκαημέρου", σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως:


* Καθημερινά στον Ιερό Ναό μας, και όταν δεν τελείται σ' αυτόν Θεία Λειτουργία, θα γίνεται νωρίς το πρωΐ ο Όρθρος και το απόγευμα ο Εσπερινός, αλλά  "κεκλεισμένων των θυρών".


* Καθημερινά ο Ιερός Ναός μας, επίσης  όταν δεν τελείται σ' αυτόν Θεία Λειτουργία, θα παραμένει ανοιχτός από τις 8.00 π.μ. έως τις 12.00 το μεσημέρι και από τις 5.00 μ.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ. για να ανάψετε το κεράκι σας, να προσευχηθείτε και να προσκυνήσετε, ή να δείτε και να συμβουλευτείτε, για ότι σας απασχολεί, τον ιερέα σας.


Όταν υπάρχει προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία (συμβουλευτείτε το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2020 & αυτό του Ιανουαρίου 2021, ή το πρόγραμμα του "Αγίου Δωδεκαημέρου") τότε αυτή θα τελείται μόνη της το πρωΐ, από τις 7.30 π.μ. έως 8.30 π.μ. "κεκλεισμένων των θυρών", ενώ ο Όρθρος θα τελείται το απόγευμα της προηγουμένης ημέρας μαζί με τον Εσπερινό.


Όταν υπάρχει προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία  (συμβουλευτείτε το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2020 & αυτό του Ιανουαρίου 2021, ή το πρόγραμμα του "Αγίου Δωδεκαημέρου") ο Ιερός Ναός μας θα ανοίγει για τους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και θα υπάρχει για όσους το επιθυμούν, Αντίδωρο & Αγιασμός, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να μεταλάβουν μέχρι τις 9.00 π.μ.


Καθ 'όλην την διάρκεια του "Δωδεκαημέρου" στον  ολοκαίνουργιο και μεγάλο Ιερό Ναό μας (περίπου 1000 τ.μ.), θα υπάρχει η δυνατότητα εκκλησιασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, μέχρι & πενήντα (50) πιστών μέσα σε αυτόν,  τηρουμένων των μέτρων υγιεινής με καθαρισμό των χεριών με αντισηπτικό, των αποστάσεων μεταξύ των πιστών και με υποχρεωτική την μάσκα εντός και εκτός ναού, τρείς μόνο ημέρες, αλλά με δυο Θείες Λειτουργίες την κάθε ημέρα αυτή, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

* Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020.

(Ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων) 

*1η Ακολουθία (6.30 π.μ. έως τις 8.30 π.μ.) 

Ο Όρθρος της εορτής & η Θεία Λειτουργία.

*2η Ακολουθία (9.00 π.μ. έως τις 10.00 π.μ.)

Η Θεία Λειτουργία, χωρίς τον Όρθρο της εορτής.

* Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021.

(Ανήμερα της Περιτομής του Κυρίου & εορτής του Αγίου Βασιλείου) 

*1η Ακολουθία (7.00 π.μ. έως τις 9.00 π.μ.) 

Ο Όρθρος της εορτής & η Θεία Λειτουργία.

*2η Ακολουθία (9.30 π.μ. έως τις 11.00 π.μ.)

Η Θεία Λειτουργία, χωρίς τον Όρθρο της εορτής, αλλά και η Δοξολογία για την νέα χρονιά και η ευλόγησις της Βασιλόπιτας.

(θα γίνει η κοπή της Βασιλόπιτας των συνεργατών του Ιερού Ναού μας & θα μοιραστούν τα αρτιδία του Αγίου Βασιλείου με το τυχερό φλουρί του, με ένα δώρο για το εκκλησίασμα)

* Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

(Ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων) 

* Ακολουθία (6.00 π.μ. έως τις 8.30 π.μ.) 

Ο Όρθρος & η Θεία Λειτουργία. 

* Ακολουθία (9.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ.) 

Η Θεία Λειτουργία, χωρίς τον Όρθρο της εορτής, & ο Μέγας Αγιασμός.

(Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων, θα βρίσκεται από τις 10.30 π.μ. στην ειδική φιάλη του, αλλά και σε μπουκαλάκια, όπως και το Αντίδωρο συσκευασμένο, στις σκάλες στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού) 


Δεν θα τελεστούν οι προγραμματισμένες Αγρυπνίες μας για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 και ίσως για τον μήνα Ιανουάριο του 2021.


Δεν θα τελούνται Μυστήρια στον Ιερό Ναό μας εκτός από Κηδείες, αλλά και πάλι αυτές θα γίνονται με την παρουσία του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος (μέχρι 10 άτομα) όπως το ίδιο θα γίνεται και με τα Μνημόσυνα, τα οποία θα τελούνται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.


Αναστέλλεται για το διάστημα αυτό η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων  της "Ιθάκης" μας και των δυο Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, κάνοντας πλέον τις συναντήσεις & τα μαθήματα τους διαδικτυακά...& μέχρι νεωτέρας!!!

(...και σε συνάρτηση πάντα με την έναρξη των Δημοσίων Σχολείων μας)


Την Τετάρτη 23η Δεκεμβρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί, με μεγάλη προσοχή και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, η διανομή των δεμάτων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας, "...με ανοιχτές αγκάλες", για τις οικογένειες της Ενορίας μας που έχουν την ανάγκη μας τώρα όσο ποτέ, ειδικά όμως για τις ημέρες των Χριστουγέννων. 


 Τέλος όταν εισερχόμαστε στον Ιερό Ναό μας θα πρέπει απαραιτήτως να φοράμε την μάσκα μας και να κρατούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, αλλά και να εφαρμόζουμε με σχολαστικότητα την προσωπική υγιεινή μας με το πλύσιμο των χεριών ή την χρήση αντισηπτικού.


Οι συνεργάτες του Ιερού Ναού μας, που θα βρίσκονται στην υπηρεσία της διακονίας κατά την ώρα που η εκκλησία είναι ανοιχτή, θα σας υποδεικνύουν την θέση των γαντιών  ή αντισηπτικών, ενώ θα είναι πάντα στην διάθεση σας για ότι χρειαστείτε, όπως το ίδιο και οι ιερείς μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.


Αδελφοί μου, τώρα που πλησιάζει η πιο χαρμόσυνη περίοδος της Ορθοδοξίας, "Το Άγιο Δωδεκαήμερο", με την εορτή της Γεννήσεως, της Περιτομής και της Βαπτίσεως του Κυρίου μας, αλλά και αυτήν του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, ας κάνουμε όλοι μας και αυτές τις μικρές ή μεγάλες θυσίες, για μια ακόμα... τελευταία φορά, πρώτα και πάντα ο Θεός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε, έστω και με αυτόν τον τρόπο, τον οποίο μας υποδεικνύει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολις μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την ελάχιστη δηλαδή συμμετοχή μας στην λατρευτική παράδοση της Πίστης μαςέστω και υπό αυτές τις δύσκολες και περίεργες και άχαρες συνθήκες.

Καλό & ευλογημένο 

"Άγιο Δωδεκαήμερο"...

...καλή δύναμη σε όλους σας!!! 

TAG