Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2020 ΦΕΥΓΕΙ & Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 2020 ΕΡΧΕΤΑΙ...

...μα τελικά, ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε;;;    

  Σήμερα, ημέρα Τρίτη 1η αυτού του νέου αλλά και τελευταίου μήνα για το 2020, και του 1ου μήνα του χειμώνα, του Δεκεμβρίου, αποχαιρετούμε τον Νοέμβριο, με ουραγό του στις γιορτές, την 30η ημέρα του, την εορτή του Αγίου Ανδρέα. Τον Νοέμβριο, ή Νοέμβρη, ή Αεργίτες στα ποντιακά, ή Βιέστ στα αρβανίτικα, όπως ο λαός ανάφερε παλιά 
τον μήνα αυτόν 
στην καθημερινότητα του, εκφράσεις και λέξεις που σήμερα τείνουν να ξεχαστούν μέσα στην λογική της απλοποίησης...συγχωρέστε με... "χυδαιοποίησης" της γλώσσας μας, όπως και τόσων πραγμάτων ακόμα στην ζωή του νεοέλληνα, που ξεγυμνωμένη από την ομορφιά της αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, κατόπιν της καθαρεύουσας, αλλά και των ντοπιολαλιών που γλύκαιναν με την εκφορά του λόγου των απλών ανθρώπων τις ζωές τους, έμεινε πλέον να είναι μια ζωή χωρίς τα στολίδια της, παρομοιώσεις, μεταφορές και σημεία στίξης, και μια γλώσσα που δεν λέει τίποτα, μια γλώσσα που δεν εκφράζεται, παρά μόνο μιλά

 Στον μήνα Νοέμβριο που διανύσαμε με την βοήθεια του Θεού, αναμφίβολος πρωταγωνιστής για την κοινωνία των Εθνών, παγκοσμίως ήταν και πάλι ο κορωνοϊός στο 2ο όμως κύμα της διασποράς του. Ο πιο "ασεβής", ο πιο  "ανίερος" και ο πιο "ανευλαβής" ιός, αφού έκλεισε ακόμα και τις εκκλησιές μας και σταμάτησε προς στιγμήν την λατρευτική ζωή του χριστιανού στο 1ο κύμα του και τώρα το επαναλαμβάνει. 
 Ο κορωνοϊός, που παράλληλα σάρωσε και τον κοινωνικό ιστό, ανέστειλε την οικονομία, σφράγισε τις επιχειρήσεις, μας έκανε αντικοινωνικούς και απάνθρωπους, κατέλυσε πολλά από τα δημοκρατικά δικαιώματα μας...και όλα αυτά για το καλό μας!!! 
 Όμως γέμισε και τα νοσοκομεία μας με αρρώστους, μας υποχρέωσε κάθε μέρα να μετράμε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους στις εντατικές μονάδες που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν, μας κλείδωσε στα σπίτια μας και αφού μας απομάκρυνε τον έναν από τον άλλον, μας έβαλε να πλένουμε μανιωδώς τα χέρια μας και να περιμένουμε ως μελλοθάνατοι την διασπορά του και μέσα στα σπιτικά μας, όπως και έγινε άλλωστε. 
  Μας έκανε όμως να νοιώσουμε και ως οι "λεπροί" του 21ου αιώνα, που χάναμε καθημερινά το "οξυγόνο" μας, μέρα με την μέρα. Κάποια στιγμή πάψαμε να αναπνέουμε κρατώντας την ανάσα μας από την αγωνία, ακούγοντας από τηλεοράσεως τους "παντογνώστες" δημοσιογράφους να μας κουνούν διαρκώς το δάκτυλο, τους "πελαγωμένους" επιστήμονες, λαμπρούς κατά τα άλλα γιατρούς, λοιμοξιωλόγους, επιδημιολόγους, εντατικολόγους, ανήμπορους όμως να εξηγήσουν, ούτε καν να παρακολουθήσουν το γεγονός της εξάπλωσης αυτής της παράξενης νόσου, την οποία covid-19 την ονόμασαν, γιατί...για να μας τρομάξουν;;; Άραγε λίγο ταραγμένοι ήμασταν;;; 
  Και αφού ξέμειναν από επιστημονικά δεδομένα, αυτό που ανακάλυψαν ήταν πρωτόγνωρο. Βρήκαν επιτέλους το..."τις πταίει", ποιος είναι ο μεγάλος ένοχος της πανδημίας. Ξέρετε ποιος είναι; Μα εμείς, οι άνθρωποι, ποιος άλλος;;; Επειδή εξακολουθούμε να...υπάρχουμε, που όλα τα κάνουμε λάθος, που δεν φοράμε σωστά την μάσκα μας, που ξεδιάντροπα διαμαρτυρόμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, που δεν πλένουμε τα χέρια μας, που δεν μετράμε την απόσταση μας από τους συνανθρώπους μας πριν τους μιλήσουμε, που δεν τηρούμε τα πρωτόκολλα τους ευλαβικά...που "ζούμε" ακόμα παρά τις απαγορεύσεις τους, που αναπνέουμε και συγχρωτιζόμαστε ανεύθυνα κατά τις λιγοστές μετακινήσεις μας, που είμαστε ανεύθυνοι προς το κοινωνικό σύνολο. Εμείς οι παραβατικοί πολίτες του κόσμου φταίμε και όχι οι υπεύθυνοι φρουροί της υγείας της ανθρωπότητας (βλέπε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) που ορκίστηκαν να μας φυλάνε από επιδημίες και πανδημίες και πληρώνονται για αυτό, αφού αυτή είναι η δουλειά τους!!! 
  Και σαν να μην έφθανε αυτό, βρήκαν ακόμα και την λύση στο πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί.  Lockdown και καραντίνα κατά του covid-19, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους πολίτες του κόσμου. Μα πως δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα;  Αυτή είναι...σκανδαλωδώς η λύση τους, για την έξαρση των κρουσμάτων που συνεχίζεται, αλλά και για την αύξηση των διασωληνωμένων συγγενών μας και των απάνθρωπων και μοναχικών θανάτων μας..."κάτω από την βάρδια τους". Αλήθεια, ρωτώ, αυτήν την λύση πρέπει να είσαι επιστήμονας για να την σκεφτείς; Όταν ένας γιατρός αντί για γιατρειά σε βάζει σε καραντίνα, η ταπεινή μου γνώμη είναι, πως κάτι δεν κάνει καλά. Και όταν αυτό γίνεται παγκοσμίως... συγνώμη για την έκφραση..."άστα-βράστα"!!! 
  Όμως κανένας από τους λαμπρούς πανεπιστήμονες του κόσμου αυτού, δεν μπορεί να παραδεχθεί την αποτυχία του...και τι να την κάνουμε άραγε την αποδοχή του αυτή, τώρα που πεθαίνουμε κατά συρροή κάτω από τα μάτια τους. Κανείς τους δεν μπορεί να παραδεχθεί πως συνολικά η επιστημονική κοινότητα τους, σήκωσε τα χέρια της ψηλά, μπροστά στον νέο λοιμό, ενώ παράλληλα κοιτούν αποσβολωμένοι ο ένας τον άλλον με απόγνωση, και μη έχοντας τίποτε άλλο να κάνουν για να τον αντιμετωπίσουν, τότε μας προτείνουν...προσέξτε όμως, με πολύ επιστημονικό τρόπο, το κλείσιμο των πάντων για να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του άγνωστου για αυτούς ιού και των μεταλλάξεων του. 
  Αλλά παρακολουθούμε και τα κράτη...αυτά κι αν έχουν πελαγώσει...να κάνουν αποδεκτές κατά γράμμα τις εισηγήσεις...των επίσης πελαγωμένων επιστημονικών επιτροπών ανά τον κόσμο...τι άλλο θα  μπορούσαν άραγε να κάνουν εδώ που φθάσαμε;;; Και έτσι οργανώνονται με αποφασιστικότητα και μας αστυνομεύουν αδιάκοπα, διακριτικά μαθές, ή και λιγότερο, επιβάλλοντας μας πρόστιμα και ονομάζοντας μας παραβάτες επειδή απλά συνεχίζουμε να ζούμε και να ελπίζουμε, αλλά βάζοντας μας και σε αναστολή εργασίας και δίνοντας μας επιδόματα για να ξοδεύουμε καθώς θα..."πεθαίνουμε", κυριολεκτικά και μεταφορικά!!! 
   Αλήθεια, όλοι εμείς που πιστεύαμε...μέχρι τώρα τουλάχιστον, πως πανίσχυροι "Θεοί" ήμασταν και ασφαλείς, αφού υγιείς μας κρατούσε η "επιστημονική παγκόσμια κοινότητα" που διορίσαμε για να μας φυλάει μέσα στην τέλεια κοινωνία που δημιουργήσαμε, την απίστευτη τεχνολογία που προσφάτως  ανακαλύψαμε πως μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, τελικά πόσο ανίσχυροι αποδειχθήκαμε, εμπιστευόμενοι τους κίβδηλους "Θεούς" μας, νικημένοι από τι;;; Από μια αρρώστια που...δεν υπήρχε, ή που...δεν την γνώριζε κανείς, πριν εμφανιστεί!!!
    Αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής τον μήνα Νοεμβρίου, που έφυγε μόλις χθες. Ο πρωταγωνιστής για την κοινωνία μας...ο κορωνοϊός!!! Για την Εκκλησία μας όμως πρωταγωνιστής δεν μπορεί να είναι ένας ιός, αλλά μόνο ο Υιός του Θεού και Χριστός μας, ο Ιδρυτής της, μαζί με την Μητέρα Του, την Παναγία κόρη των δικών μας Αγίων, του Ιωακείμ και της Άννας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων προγόνων Του, του "Παππού" και της "Γιαγιάς" της Ορθοδοξίας, αλλά μαζί και με την πληθώρα των Αγίων της και με τις γιορτές και τα πανηγύρια τους, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ακόμα και με τους Ιερούς Ναούς της κλειδωμένους, να τελούν Θείες Λειτουργίες "κεκλεισμένων των θυρών" για τον ποίμνιο τους. 
   Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με την εορτή των Μικρασιατών Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ την ίδια ημέρα, την 1η Κυριακή του, συνεορτάσαμε εδώ στην Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και τους τοπικούς Αγίους μας, τον Άγιο Γεώργιο τον Νεαπολίτη, τον Άγιο Ακάκιο τον Ασβστοχωρίτη και τον Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη. 
    Ακολούθησε την 2η Κυριακή του, 8η Νοεμβρίου, η εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων ασωμάτων  δυνάμεων, αμέσως μετά των Αγίων, Νεκταρίου και Μηνά, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, οπότε και πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου και Ιωάννου Χρυσοστόμου Νέας Ευκαρπίας, αλλά και εμείς εδώ στην Ενορία μας που τιμήσαμε και τους δυο συνονόματους εφημερίους μας για την ονομαστική τους εορτή. 
    Μια από τις σημαντικότερες Θεομητορικές εορτές τον Νοέμβριο, ήταν και αυτή των "Εισοδίων της Θεοτόκου", της εισόδου δηλαδή της τριετούς Παναγίας μας στον Ναό του Σολομώντος από την Αγία Άννα μας και τον Άγιο Ιωακείμ, οι οποίο και εκπλήρωσαν το τάμα τους στον Θεό με αυτόν τον τρόπο, "αντίδωρο" στην Αγάπη Του, για να τους συμπεριλάβει η Εκκλησία μας στο Συναξάρι της για την πράξη τους αυτή, ως Αγίους και Δικαίους και ως Θεοπάτορες και όπως όλοι γνωρίζουμε, να τους τιμά υπερβαλλόντως, μα δίκαια...δεν νομίζεται, τρείς φορές τον χρόνο, στις 9 Δεκεμβρίου και την Σύλληψη της Θεοτόκου, στις 25 Ιουλίου και την Κοίμηση της Αγίας Άννας μας, ενώ να τους εορτάζει και μαζί, στην Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά και  μνημονεύοντας τους καθημερινά σε όλες τις αγιαστικές Ακολουθίες του Νυχθημέρου της.
     Κατόπιν ακολούθησαν οι εορτές της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Στυλιανού, για να καταλήξει ο Νοέμβριος χθες, Δευτέρα 30 του μηνός, με την εορτή του Αγίου Ανδρέα, οπότε και το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. μαζί με τον Εσπερινό, τελέσαμε και τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς για τον Δεκέμβριο του 2020, που ανοίγεται μπροστά μας, ο οποίος θα είναι  και ο μήνας που θα έχει τις περισσότερες γιορτές του χρόνου, με αποκορύφωμα την Γέννηση του Χριστού μας, τα "Χριστούγεννα", όπως τόσο χαριτωμένα αναφέρουν οι χριστιανοί την εορτή αυτή στις καθημερινές συζητήσεις τους. 
   Θυμίζουμε στις 4 Δεκεμβρίου την εορτή της Αγίας Βαρβάραςμετά την εορτή του Αγίου Σάββα στις 5 του Δεκέμβρη, κατόπιν την Κυριακή στις 6 Δεκεμβρίου, την εορτή του Αγίου Νικολάου, για να φθάσουμε στην γιορτή και Πανήγυρη μας, την Σύλληψη της Θεοτόκου από την Αγία Άννα μας και τον Άγιο Ιωακείμ, που η λαϊκή και εκκλησιαστική παράδοση μας θέλει... "...τον Δεκέμβρη στις 9 να'χει η Άννα την γιορτή της",
και εμείς την τιμούμε και την εορτάζουμε με την Μικρή χειμωνιάτικη Πανήγυρη της Ενορίας μας, φέτος στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2020....πρώτα και πάντα ο Θεός!!! 
(δείτε το πρόγραμμα Δεκεμβρίου, της Μικράς Πανηγύρεως μας για την εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννης & των Χριστουγένων).
 Ακολουθούν μετά οι εορτές με τον Άγιο Σπυρίδωνα, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου , τον Άγιο Ελευθέριο και την μητέρα του, την Ανθία, την 15η Δεκεμβρίου, την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια, στις 22 Δεκεμβρίου και φυσικά την μεγάλη και καθοριστική για όλη την ανθρωπότητα, εορτή των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 25η Δεκεμβρίου 2020, της πιο αγαπητής εορτής των χριστιανών...και όχι μόνο, οπότε και ξεκινά το "Άγιο Δωδεκαήμερο" με την μια γιορτή να διαδέχεται την άλλη, την Σύναξη της Θεοτόκου στις 26 Δεκεμβρίου και τέλος τον Άγιο Στέφανο, τον Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο στις 27 Δεκεμβρίου 2020. 
    Για να παραδώσει έτσι πια, το γερασμένο, απαισιόδοξο και καταστροφικό 2020...α!!! και θανατηφόρο και απολύτως φονικό, μην ξεχνιόμαστε!!!, την σκυτάλη στο νέο και αστραφτερό 2021...ευχόμαστε λιγότερο θανατηφόρο και σίγουρα πιο προσοδοφόρο, υλικά και πνευματικά, που για την χώρα μας, την ένδοξη Ελλάδα, σηματοδοτείται με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και εξακολουθεί να μας δίνει όλους ελπίδες καθώς ξεκινά μια νέα χρονιά, με την Εκκλησία και την Ορθοδοξία στο Συναξάρι της, να τιμά έναν-έναν, όλους τους Αγίους της, μικρούς μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, πατριάρχες, επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, απλούς ανθρώπους, ακόμα και παιδιά, και να φανερώνει με αυτόν τον τρόπο την ζωντάνια της Πίστης μας και την ζεστή παρουσία του Χριστού μας.  
   Παρότι όμως για την  Εκκλησία μας, όπως και παραπάνω αναφέραμε,  ο κορωνοϊός δεν ήταν ο πρωταγωνιστής του Νοεμβρίου, που έφυγε με θόρυβο, και πιθανότατα δεν θα γίνει ούτε του Δεκεμβρίου του 2020, που από χθες υποδεχθήκαμε με ανάμεικτα συναισθήματα, παρά ταύτα δεν την άφησε ανεπηρέαστη, μα "κουρέλιασε"  την εκκλησιαστική λατρευτική καθημερινότητα της, έκλεισε τις εκκλησιές μας και σταμάτησε τις Θείες Λειτουργίες, που όλες πια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ τώρα που μπήκαμε στον Δεκέμβριο, η καραντίνα συνεχίζεται για άλλη μια εβδομάδα και πιθανότατα μέχρι τα Χριστούγεννα...ίσως και τα Χριστούγεννα, ίσως 
και  μετά τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το Δωδεκαήμερο...θα μας πει η επιστημονική κοινότητα!!! 
    Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί, αγαπητοί αναγνώστες, ακόλουθοι και φίλοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικά εδώ στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη, αλλά και σ' όλην την Βόρεια Ελλάδα που κινδυνεύει περισσότερο, και σ' όλην την Ελλάδα μας, μα και σ' όλην την ανθρωπότητα, να μας αφήσουν να εορτάσουμε, αν μη τι άλλο, την Γέννηση του Χριστού μας και την όμορφη και ευλογημένη περίοδο του Δωδεκαημέρου. Όχι όπως-όπως, σαν τώρα, αλλά όπως ταιριάζει σε μια τέτοια λαμπρή εορτή της Ορθοδοξία και της  Χριστιανοσύνης.  
     ...Και το πολυπόθητο εμβόλιο για την "σωτηρία του κόσμου"... βιαστικά...αργεί, ενίοτε εγείρει πολλά και αναπάντητα ερωτηματικά, δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη, αντίθετα ανησυχητικά δημιουργεί αναστάτωση η ασφαλής ή όχι χορήγηση του, όμως αφαιρεί "χειρουργικά" και δημοκρατικά δικαιώματα ο υποχρεωτικός ή όχι εμβολιασμός μας, ενώ τέλος, προκαλεί τριγμούς και διχασμό στην κοινωνία, μια κοινωνία, που μετά από όσα έχουν "δει" τα ματάκια της και έχουν "ακούσει" τα αυτάκια της, δεν αντέχει άλλο πια!!!
Καλό μήνα &...Καλά Χριστούγεννα;;;
...ίσως, θα δείξει!!!
TAG