Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ...

 ...ετελέστη την Παρασκευή 2/10/2020, προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου και Πολιούχου της πόλης των Αθηνών.

     Μετά πάσης ευλαβείας και κατανύξεως τελέσαμε στον ολοκαίνουργιο και περικαλλή Ιερό Ναό της Ενορίας μας, την Παρασκευή το βράδυ της 2ας του μηνός, την Αγρυπνία του Οκτωβρίου για το έτος 2020, με τιμώμενο Άγιο, μια μεγάλη φυσιογνωμία των πρώτων χριστιανικών χρόνων και μαθητού του Αποστόλου Παύλου, αλλά και συγγραφέα σημαντικών κειμένων, που μελετώνται ακόμα στις μέρες μας, τον Άγιο ιερομάρτυρα, Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, διαπρεπή Αθηναίο με μεγάλη επιρροή και θέση στην αθηναϊκή κοινωνία, ο οποίος και μέσα στα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Πνύκα, περί του "Άγνώστου Θεού" γνώρισε τελικά τον Αληθινό Θεό και ιδρυτή της Εκκλησίας Του, τον Ιησού Χριστό, Σταυρωθέντα, Αναστάντα και Αναληφθέντα.

      Στις 8.30 μ.μ. χτύπησαν γλυκά τα σήμαντρα του ναού από το πανύψηλο καμπαναριό του, καλώντας τους πιστούς, ενορίτες και προσκυνητές σε μια νυχτερινή προσευχή μια κατανυκτική Ακολουθία, που όλο και περισσότερο αγαπιέται από τους χριστιανούς, αγκαλιάζεται και γίνεται μια αγαπητική συνήθεια μέσα στην λατρευτική ζωή του. Ο ιερέας έξω από το Άγιο Βήμα, στον σολέα του Ναού έβαλε "Ευλογητός..." και ξεκίνησε από τους Αναγνώστες και τους Ιεροψάλτες μας η Αγρυπνία αρχικά με το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμός της Παναγίας, ενώ άνοιξε κατόπιν το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης και ο εκκλησιάρχης με το κατσί εξήλθε από την αριστερή Πύλη για να θυμιάσει, κατά το αγιορείτικο τυπικό, όλον τον Ιερό Ναό και κατόπιν εισήλθε και πάλι στο Ιερό, αυτήν την φορά από την δεξιά Πύλη, για να αρχίσει από τον πρωτόπαπα ο Εσπερινός της εορτής.

       Στην διάρκεια του Εσπερινού ετελέσθη και η Λιτή, όπου εισοδεύτηκε η εικόνα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, που τοποθετήθηκε στον Νάρθηκα του Ναού για προσκύνηση, αλλά μαζί εισοδεύτηκαν και τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που θησαυρίζονται στην καινούργια εκκλησιά μας από χρόνους πολλούς, τα οποία και τοποθετήθηκαν με προσοχή στο προσκυνητάρι της Τρίχρονης Παναγιάς μας που βρίσκεται υπερυψωμένο μπαίνοντας αριστερά στον κυρίως Ναό, για να προσκυνήσουν όλοι οι συμμετέχοντες, ενώ και μια στάση της πομπής έγινε μπροστά στην Εφέστιο Εικόνα του Ιερού Ναού, των Αγίων Θεοπατόρων, η επονομαζομένη "Η ρίζα του Ιεσσαί",  για να ανάψουν οι ιερείς μας τις λαμπάδες από αγνό μελισσοκέρι, που προσέφεραν οι πιστοί και που θα φωτίζουν όλη νύχτα τα πρόσωπα του Ιωακείμ και της Άννης, των Αγίων προστατών μας και προστατών και βοηθών των ζευγαριών μας που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και έρχονται να παρακαλέσουν τους Δικαίους γονείς της Παναγίας μας για το θαύμα. 

        Αμέσως μετά έγινε και η Αρτοκλασία, με τις προσφορές και την ευλόγηση τους από τους ιερείς μας, του σίτου, του οίνου και του ελαίου, αλλά και δυο λαμπάδων από αγνό μελισσοκέρι για την Αγία Τράπεζα που έκαψαν κατά την Αγρυπνία μας, αλλά και το θυμίαμα, τα καρβουνάκια και τα φυτιλάκια και ότι άλλο χρειάζεται για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας που θα τελούνταν αργότερα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, των δώρων αυτών που έφερε μαζί με τα ονόματα των οικείων, συγγενών και της οικογενείας του ο εορταζόμενος ενορίτης μας, τα οποία και διάβασε ο εφημέριος του Ναού. 

        Γύρω στις 10.30 μ.μ. ξεκίνησε ο Όρθρος και οι ιεροψάλτες μας υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού μας, κου Ευάγγελου Δούδη, έβαλαν τα δυνατά τους για να αποδώσουν τα "γράμματα" από την ιδιαιτέρα φυλλάδα με την ολοκληρωμένη Ακολουθία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ενώ ο ιερέας λειτουργός μας για σήμερα το βράδυ, ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, αφού πήρε "Καιρό" και ενδύθηκε τα ιερά άμφια του, κατευθύνθηκε προς την Αγία Πρόθεση για να προετοιμάσει τα Άγια Δώρα και να μνημονεύσει τα ονόματα που έφεραν οι πιστοί, που ως μαργαρίτες εναποτέθηκαν με την Ιερά Λόγχη, στο Άγιο Δισκάριο, δώρα που προσκόμισαν μαζί με τις υπόλοιπες προσφορές τους με τις οποίες έγινε στο τέλος η Θεία και Ιερά Μυσταγωγία.

        Ο έτερος εφημέριος, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, ο οποίος είχε προετοιμάσει από νωρίς το απόγευμα τα πάντα μαζί με την νεωκόρο της εκκλησιάς μας, την κα Ελίνα,  για την Αγρυπνία, ήταν στο Ιερό Βήμα συμπροσευχόμενος και αυτός, αλλά και βοηθούσε στην όλη εξέλιξη της Ακολουθίας. Έτσι κατά την ώρα των "Κανόνων", αμέσως μετά το Ευαγγέλιο του Όρθρου, εξήλθε από το Άγιο Βήμα και κατευθύνθηκε προς τον Πρόναο, όπου και τέλεσε με την βοήθεια των Αναγνωστών και Ιεροπαίδων του Ναού, παράλληλα τον Αγιασμό, βασιζόμενος σε αγιορείτικο τυπικό, και ευλογώντας με αυτόν όλους τους συμμετέχοντες στην Αγρυπνία μας, που τον ακολούθησαν στην τέλεση του και είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και το Ευαγγέλιο, ενώ στο τέλος ράντισε όλην την εκκλησιά μας.

        Το ίδιο επανέλαβε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης και κατά την διάρκεια των "Αίνων", οπότε και πάλι από τον Νάρθηκα ευλόγησε, χρίζοντας αυτήν την φορά με το έλαιο της κανδήλας της εικόνος του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, "...εις ίασιν ψυχής τε και σώματος", όλους τους "αγρυπνούντας" και επαγρυπνούντας" που συμμετείχαν στην όμορφη και κατανυκτική αυτή Ακολουθία. Ακολούθησε η Δοξολογία και με το "Ευλογημένη η Βασιλεία..." από τον ιερέα λειτουργό άρχισε η Ιερά Μυσταγωγία, η Θεία Λειτουργία, με την γνωστή σειρά που επιβάλει το τυπικό και ο Ιερός Χρυσόστομος, ο θεόπνευστος συγγραφέας της. Ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης βγήκε στην Ωραία Πύλη και εμμελώς μας απήγγειλε το διατεταγμένο Ευαγγέλιο, αργότερα είπαμε όλοι μαζί το "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών...", τον ακούσαμε να προσφέρει "Τα σα εκ των σών...", τον είδαμε να..."Άνω σχώμεν τας καρδίας" και επίσης ... "Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω", και να προσφέρει..."Πρόσχωμεν τα Άγια τοις Αγίοις", και τέλος ως αποκορύφωμα να μας προσκαλεί, ..."Μετά φόβου πίστεως και αγάπης προσέλθετε" και όλοι μας να γευόμαστε μέσα από το Κοινό Άγιο Ποτήριο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας και να γινόμαστε ένα με Αυτόν, να γινόμαστε Εκκλησία Του, να γινόμαστε παιδιά Του...να αγγίζουμε τον Παράδεισο Του, που μπορούμε πια, αν το θελήσουμε, να κερδίσουμε μετά την πρόσκαιρη ζωή μας επί της γης, ή να πάρουμε μια πρόγευση αν συνεχίζουμε να είμαστε οι αγωνιστές Του και όχι απαραίτητα οι νικητές, στην καθημερινότητα μας.

        Το κόλλυβο του Αγίου και η ευλόγηση του, είχε η συνέχεια προς το τέλος της Θείας αυτής Ευχαριστίας στον Χριστό μας, το οποίο έφερε κάποιος ενορίτης μας "υπέρ υγείας και Θείας Βοηθείας" αυτού και της οικογενείας του, όπως και η ευχή ευθαρσώς το αναφέρει, για να ειπωθεί το "Δι΄ευχών..." από τον λειτουργό μας και να απολύσει μια ακόμα Αγρυπνία, από αυτές που τελούμε κάθε μήνα, μια τουλάχιστον φορά από το 2010, αρχικά στην κατακόμβη του υπέργειου Ιερού Ναού που χτίσαμε για να στεγάσουμε τους Αγίους μας και πρόσφατα τελέσαμε τα Θυρανοίξια του, θυμίζω πως πλησιάζει η ημερομηνία, κατά την οποία θα κλείσουμε έναν χρόνο από τότε, ήταν το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου του 2019, όταν πρωτολειτουργήσαμε στον καινούργιο Ναό μας με την παρουσία του Δεσπότη και πλήθος επισήμων και του λαού του Θεού. 

        Κατόπιν ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, μας είπε δυο λόγια για τον εορταζόμενο Άγιο, τον οποίο τίμησε με Αγρυπνία η Ενορία μας, τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, Επίσκοπο και προστάτη της πρωτεύουσας της Ελλάδος, της Αθήνας μας, μοίρασε το αντίδωρο και μας ευχήθηκε καλό ξημέρωμα, θυμίζοντας μας την Ανάσταση και το Πάσχα που έρχονται την επομένη του Σαββάτου, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, μια ημέρα αφιερωμένη στην δόξα του Κυρίου μας, με μια ευγενική πρόσκληση, να βρεθούμε από κοινού στην αναστάσιμη αυτή προσευχή και να παρακαλέσουμε τον Θεό για την χώρα μας, την πανέμορφη Ελλάδα, που και αυτή μαζί με όλον τον κόσμο, αλλά σαφώς πολύ λιγότερο, βασανίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού και όλες τις ασχήμιες που προκαλεί στο πέρασμα του, οικονομικές, κοινωνικές, ιατρικές, ψυχολογικές και δυστυχώς θεολογικές.

         Όμως έχουμε και έναν ακόμα λόγο αυτές τις δύσκολες στιγμές της ανθρωπότητας, άσχημες στιγμές που ένας ακόμα πόλεμος κηρύχθηκε στην περιοχή μας, με υποκίνηση από τους αιμοχαρείς γείτονες μας, τους Τούρκους, αυτός προς την Αρμενία, όπου μάχονται οι Αρμένιοι αδελφοί μας για την ζωή τους με τους Αζέρους συνανθρώπους τους για μια σπιθαμή γης αυτήν την στιγμή που γράφουμε το άρθρο μας, ενώ πριν λίγο καιρό οι ίδιοι πολεμοχαρείς και αιμοδιψείς Τούρκοι, απειλούσαν την δική μας πατρίδα απαιτώντας το μισό Αιγαίο και όλην την Μεσόγειο για την "γαλάζια πατρίδα" τους, ενώ παράλληλα χρόνια τώρα έχουν καταπατήσει την μισή Κύπρο μας, διχοτομώντας ένα ολόκληρο νησί, έτσι γιατί μπορούσαν, εισέβαλαν και στην  Συρία, ζητώντας και από εκεί μερίδιο, αναμείχθηκαν πολεμικά ακόμα στην μακρινή Λιβύη που ψάχνει να βρει τον βηματισμό της και έχουν τους Τούρκους να τους παροτρύνουν για ένα ακόμα πόλεμο.       

          Βλέποντας λοιπόν αυτές τις εύθραυστες ισορροπίες, βλέποντας τις υπόλοιπες χώρες να μην κάνουν σχεδόν τίποτα για να θέσουν υπό τον έλεγχο του παγκόσμιου Δικαίου, τους Τούρκους και τους παραλογισμούς του περίεργου "Σουλτάνου" τους, που ονειρεύεται την οθωμανική αυτοκρατορία που είχαν κάποτε οι πρόγονοι του, Ρωσία, Αμερική και Ευρώπη να κοιτούν μόνο τα συμφέροντα τους, παγκόσμιους οργανισμούς όπως ο Ο.Η.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο. να αδιαφορούν για την καταστροφή του κόσμου όλου, εμείς πρέπει μέσα από την προσευχή και την αγάπη του Χριστού μας για τους πάντες...ακόμα και για τους εχθρούς Του, να ερχόμαστε και μια παράκληση να απευθύνουμε σε Αυτόν, μια ζεστή και άδολη προσευχή να κάνουμε στους Ιερούς Ναούς μας και να γινόμαστε Εκκλησία κάθε Κυριακή, γιορτή και σχόλη. Αυτή είναι η προτροπή και η λύση που προτείνει η Εκκλησία  για τα προβλήματα που ταλανίζουν τις κοινωνίες του κόσμου, είναι η προσευχή και είναι και η αγάπη. Είναι και ο Χρυσός Κανόνας του χριστιανού που κρύβεται πίσω από την διδασκαλία του αυριανού Ευαγγελίου, όπου μας λέει ο ίδιος ο Χριστός μας, πως...

"Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως."  

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

*ακολουθούν οι φωτογραφίες από την Αγρυπνία μας, που τραβήχτηκαν από τα παιδιά της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας των κατηχητικών μας...με όση διακριτικότερα διέθεταν και όση μπόρεσαν !!!



















Η επόμενη Αγρυπνία μας,
 θα ανακοινωθεί εν καιρώ...
TAG