ΟΙ ΑΓΙΟΙ & ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ & ΘΕΟΣΤΕΠΤΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ.

Την 21ην του μηνός Μαΐου, 
     η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει & τιμά 
      την ιερά μνήμη των Αγίων & Θεοστέπτων 
Βασιλέων και ισαποστόλων,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
της μητρός αυτού .
     Ο  ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές του εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια της ιστορίας του Χριστιανισμού.
      Μεγαλώνοντας στην αυλή του Διοκλη­τιανού, ο Κωνσταντίνος έζησε  από κοντά τις πολύ συνηθισμένες  συγκρούσεις που γινόταν την εποχή εκείνων μεταξύ των Χριστιανών και των Εθνικών. 
      Το γεγονός αυτό του έδωσε την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι το ήθος των Χριστιανών ήταν κατάλληλο για να στηριχτεί η αναδιοργάνωση του κράτους, που βρισκόταν σε παρακμή. 
          Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κωνσταντίνος υποστήριξε τους νέους Χριστιανούς και άλλαξε την τακτική απέναντί τους, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.  
      Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
            Στην συνέχεια όταν αναρριχήθηκε στον αξίωμα του Ρωμαίου ΑΥΤΟΚΡΆΤΟΡΑ, η συμβολή του στην εξέλιξη της ιστορίας υπήρξε τεράστια, διότι με δύο ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ του, το 312 και το 313 έθεσε ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ στους διωγμούς των Χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά  ονομάστηκε  ΜΕΓΑΣΛέγεται πώς ο Χριστός βλέποντας τον αγώνα του και αναγνωρίζοντας τις έντιμες προθέσεις του, 
θέλοντας να τον βοηθήσει κατά την διάρκεια μιας μάχης, έξω από την Ρώμη, στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, εμφάνισε στον Ουρανό  μέσα σε έναν ολόφωτο κύκλο ένα Θεϊκό σημάδι: ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ με την γνωστή σε όλους μας επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». 
      Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι ο Χριστός ήταν με το μέρος του, γεγονός που όπλισε τον Κωνσταντίνο με την απαιτούμενη δύναμη να κατατροπώσει τους εχθρούς του και να βγει νικητής από την μάχη. Έπειτα από πολλούς διωγμούς αλλά και πολλές και σφοδρές συγκρούσεις δυόμιση αιώνων, μεταξύ Χριστιανών και Εθνικών, ο τίμιος Σταυρός του Χριστού γινότανε «ΟΠΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ» και «ΑΗΤΤΗΤΟΝ ΟΠΛΟΝ» της αυτοκρατορίας. Τέλος η αυτοκρατορία αυτή από Ρωμαϊκή ΕΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και διήρκεσε περίπου ΧΙΛΙΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ! 
Άγιος Κωνσταντίνος | Μοναστήρι       Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Άγιο  Κωνσταντίνο ο οποίος το 330 εγκαινίασε τη νέα πρωτεύουσα του κράτους του, που έκτισε στη θέση της αρχαίας αποικίας των Μεγαρέων, στο Βυζάντιο, στις
 ακτές του Βοσπόρου. Την νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορία του, την «Βασίλισσα των Πόλεων» ονόμασε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
        Ο Μέγας Κωνσταντίνος βαπτίστηκε τελικά Χριστιανός σε ένα προάστιο της Νικομήδειας, το 337 λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών, φορώντας το λευκό χιτώνα του νεοφώτιστου.
Η παγκόσμια ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο, Μέγα... 
...ενώ η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία τον ανακήρυξε, Άγιο και Ισαπόστολο.
************
  Η  ΑΓΙΑ  ΕΛΕΝΗ 
ήταν βεβαίως η μητέρα του και αυτή η οποία μεγάλωσε  στον Μέγα Κωνσταντίνο σύμφωνα με την Χριστιανική Ηθική και την πρέπουσα διαπαιδαγώγηση.
  Ένα δείγμα της μεγάλης αγάπης του προς την μητέρα του αποτέλεσε η πράξη του να χτίσει δύο στήλες, σε μία μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης, μία δική του και μία της Αγίας Ελένης, που έφερε την επιγραφή: 
«Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν». 
         Η δράση της Αγίας Ελένης ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική, καθότι βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης.
          Ως αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος του Μεγάλου Κωνσταντίνου για τα ιερά σεβάσματα των Χριστιανών, η μητέρα του, η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, αποφάσισε να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα  για να βρει τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού.  
          Πράγματι, η αποστολή της στέφτηκε από επιτυχία και μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε τελικά, από φυσικά αίτια σε ηλικία 83 ετών.
           Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι βυζαντινοί είχαν  
ιδιαίτερη 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΆΤΑεκτίμηση τόσο στον Μέγα Κωνσταντίνο όσο και στην Αγία Ελένη. Η απόδειξη του γεγονότος αυτού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά το Μεσαίωνα κόπηκαν χρυσά νομίσματα τα οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στους Βυζαντινούς, τα περίφημα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΑ, στα οποία απεικονίζονται ο Μέγας Κωνσταντίνος με την μητέρα του την Αγία Ελένη να κρατάνε ανάμεσά τους τον Ιερό Σταυρό του Χριστού.
           Μάλιστα δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν λέγαμε ότι τα χρυσά Κωνσταντινάτα εξακολουθούν  μέχρι και τις μέρες μας να διατηρούν την μοναδική λάμψη τους.                  
           Όπως είναι φυσικό, για ένα τόσο σπουδαίο πρόσωπο της ιστορίας όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, υπάρχουν πάντοτε και οι αντίθετες γνώμες και απόψεις. 
         Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση και η περίπτωση ενός τόσο σπουδαίου προσώπου όσο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.       
        Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες ως προς το αν η υποστήριξη του Μεγάλου Κωνσταντίνου  στους Χριστιανούς υπήρξε αποτέλεσμα των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή αν απλώς εξυπηρετούσε τις πολιτικές 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος κωνσταντίνος και ελενησκοπιμότητες εκείνης της τόσο ταραγμένης περιόδου.
        Όπως και να έχει όμως το θέμα, αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι στις μέρες του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.  Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που κανένας ιστορικός δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

-----------------------------------------------------------------------------------
Είδησις:
Φέτος "Μονοκκλησιά" στην Ενορία μας μόνο την παραμονή της εορτής.
Την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, η εκκλησιά της Ενορίας μας θα παραμείνει κλειστή κάνοντας Μονοκκλησιά και συμμετέχοντας στις εορταστικές, λατρευτικές εκδηλώσεις του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της γείτονος Ενορίας του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου της Νέας Ευκαρπίας, ενώ και οι δυο ιερείς μας θα παρευρίσκονται προσευχόμενοι στο ομόνυμο πανηγυρίζων παρεκκλήσιο. 

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι, όμως Θεία λειτουργία μας θα τελεστεί κανονικά από τους ιερείς μας και στον Ιερό Ναό μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, όπου και θα ευλογήσουμε τις Αρτοκλασίες των εορταζομένων ενοριτών μας. 
Χρόνια Πολλά, Καλή Πανήγυρη,
 και...Χριστός Ανέστη !!!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Πανήγυρις 
του όμορφου Παρεκκλησίου 
των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης 
στην κεντρική ομώνυμη πλατεία μας, της Νέας Ευκαρπίας, στις 20 & 21 Μαΐου 2019.
      Στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας, υπάρχει όμορφο παρεκκλήσιο στο κέντρο μιας πλατείας αφιερωμένης στο όνομα των Αγίων, Κωνσταντίνου και Ελένης, τους οποίους Αγίους σέβονται και αγαπούν ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της περιοχής
Αποτέλεσμα εικόνας για βλάχοι ευκαρπιασ αγιος κωνσταντινος
και οι οποίοι εκδιωγμένοι από την πατρίδα τους εκεί το 1922, από την αρχαία Ευκαρπία, από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, ήρθαν και δημιούργησαν εδώ, στην άγονη τότε περιοχή αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης, 
Σχετική εικόνατην νέα πατρίδα τους, που  Νέα Ευκαρπία την ονόμασαν, και από τότε την μοιράζονται με πολύ αγάπη και αλληλοσεβασμό,αλλά και αγωνία για την προστασία των ελληνικών παραδόσεων, με τους Βλάχους που 
περιστασιακά ζούσαν στην περιοχή αυτή έχοντας εδώ τα χειμαδιά τους και που εγκαταστάθηκαν μόνιμα και κατοίκησαν την περιοχή περί το 1940 όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα χωριά τους.
            Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Ουσακιώτες πρόσφυγες ήταν φτάνοντας εδώ, πριν ακόμα στήσουν καλά-καλά τα σπιτικά τους, να στήσουν την νέα εκκλησιά τους, τοποθετώντας μέσα της, τα τιμαλφή τις εικόνες και τα Άγια Σκεύη που κουβάλησαν θαρρείς μέσα στην ψυχή τους κατά την οδύσσεια πορεία τους στην προσφυγιά.
       Και αφού χρειάστηκε να αφήσουν την μεγάλη εκκλησία τους εκεί, που είχαν χτίσει και την είχαν αφιερώσει στην μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων τους, Κωνσταντίνου και Ελένης, την έφεραν εδώ και με ότι μέσα είχαν τότε, κατασκεύασαν ένα 
παρεκκλήσι προς τιμήν τους, 
που τώρα δεσπόζει στο κέντρο της Νέας Ευκαρπίας και κάθε χρόνο πανηγυρίζει, 
όπως τότε στο Ουσάκ, με προσευχές και Ακολουθίες μα και με χορούς και γλέντια.
       Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, όμως φέτος είναι διαφορετικά και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει η Πανήγυρις που γίνονταν όλα τα χρόνια, 
λόγω της απειλής της πανδημίας ενός κορονοϊού που για δυο μήνες μας έκλεισε στα σπίτια μας, 
ενώ αλώβητες δεν έμειναν ούτε οι εκκλησιές μας που έκλεισαν και αυτές, αφήνοντας την λατρευτική μας ζωή έξω από αυτές, με μόνους τους ιερείς μας μέσα να αγωνίζονται και να
Αποτέλεσμα εικόνας για βλάχοι ευκαρπιασ αγιος κωνσταντινος προσεύχονται για όλους μας ζωσμένοι το πετραχήλι και όλους εμάς να προσευχόμαστε από το σπίτι και με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας.
       Θα δούμε φέτος με ποιόν τρόπο θα εορτάσουμε τους Αγίους Βασιλείς μας, 
τον Κωνσταντίνο και την Ελένη, σίγουρα όμως θα μπορέσουμε να τελέσουμε στο όμορφο παρεκκλήσι τους, 
Αποτέλεσμα εικόνας για βλάχοι ευκαρπιασ αγιος κωνσταντινοςεκεί στην κεντρική πλατεία τους τον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή, τις Αρτοκλασίες των εορταζομένων και την καθιερωμένη Λιτανεία που τελείται  μετά το τέλος του Εσπερινού, αλλά και ανήμερα το πρωΐ την πανηγυρική Θεία Λειτουργία,  όμως λιτά και απέριττα ελέω κορωνοϊού, που από ότι φαίνεται θα είναι και ο ρυθμιστής της καθημερινότητας μας για πολύ και μέχρι νεωτέρας.
Ας έχουμε την ευλογία τους!!! 
Χριστός Ανέστη!!!
Αποτέλεσμα εικόνας για κωνσταντινος και ελένη
TAG