Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ π. ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΙΣ 20/10/2018.

"Κάνε τα πάντα στην ζωή σου, Προσευχή!"
Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ο π. Ανδρέας Κονάνος, ευγενικά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ενορίας μας, να έρθει στην κατακόμβη τότε του υπόγειου Ιερού Ναού μας για να μας μιλήσει, και έτσι να μας δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε δια ζώσης, να πάρουμε την ευχή του και να τον ακούσουμε να μας μιλά για την προσευχή. Από τότε πολλά άλλαξαν. Η Ενορία μας γνώρισε μεγάλες δόξες, όταν έναν χρόνο μετά την επίσκεψη του π. Ανδρέα, τον Οκτώβριο του 2019, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα τα Θυρανοίξια του επάνω μόνιμου και κανονικού Ιερού Ναού μας, έγινε η μετακόμιση μας και το υπόγειο, η παλαιά κατακόμβη μας παραδόθηκε σε χρήση για τις δραστηριότητες της "Ιθάκης" μας, της κατηχητικής ομάδας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, αλλά στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας με το όνομα "Με ανοιχτές αγκάλες" και δραστηριότητες πάντα να συνάδουν με το όνομα του.
Ας θυμηθούμε και πάλι στις στιγμές που ζήσαμε τότε στην κατακόμβη μας, μέσα από το άρθρο της ιστοσελίδας μας τότε, της 23ης Οκτωβρίου του 2018, το οποίο και αναδημοσιεύουμε σήμερα, λίγες μέρες πριν ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες μετά την έλευση του κορωνοϊού και την παγκόσμια διάδοση του, ο οποίος και στην χώρα άφησε μια πικρία στους Ορθόδοξους χριστιανούς κατοίκους της, που...με πολύ δημοκρατικό τρόπο τους αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα λατρευτικής ζωής, κλείνοντας με μεγάλη αυστηρότητα και περισσή σκληρότητα τις εκκλησιές του, που επί αιώνες ήταν το αποκούμπι του στις δύσκολες στιγμές,
αφήνοντας την ψυχή του σε δεύτερη μοίρα και υπερασπίζοντας μόνο το σώμα του, κλειδώνοντας το όμως στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, προτρέποντας τον να πλένει μανιωδώς τα χέρια του, αλλά "ακοινώνητο" και "αλειτούργητο", παντελώς τρομοκρατημένο και φοβισμένο για την ζωή του...που δεν έμοιαζε και τόσο με ζωή πλέον, αλλά με αίσθηση και προμήνυμα θανάτου.
Κυρίως όμως ας δούμε το βίντεο με το οποίο αποθανατίσαμε τις στιγμές αυτές, και τις ανεβάσαμε στο κανάλι μας στο Youtube, με χιλιάδες views από τότε μέχρι σήμερα, με επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα της ομιλίας του πατρός Ανδρέα Κονάνου, την προσευχή και την προσαρμογή της μέσα στην καθημερινότητα μας. Τότε βέβαια ο π. Ανδρέας, πως μπορούσε να φανταστεί πως η προσευχή για την οποία τότε μας μίλησε, θα είχε τέτοια ανταπόκριση σήμερα με κλειστές τις εκκλησίες,
και την απαγόρευση της κοινής προσευχής πια σε αυτές, μια ολοζώντανη προσευχή με την οποία γινόμασταν Εκκλησία, κάθε Κυριακή, γιορτή και σχόλη, Εκκλησία του Χριστού μας, και την προτροπή όλων των ανεύθυνων υπευθύνων, ακόμα όμως και με την Ιεραρχία μας να συμφωνεί, για μια διαφορετική προσευχή, με περισσότερες εκφάνσεις από αυτές που ξέραμε και ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στις εκκλησιές μας, και σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας και τις διδαχές τους.Την οικιακή, την ιδιωτική, την προσωπική, την ατομική, άγνωστες μορφές προσευχής μέχρι τα τώρα, αγγίζοντας όμως με αυτές τα όρια της αίρεσης και της αντικανονικότητας, ίσως και ξεπερνώντας τες κατά την γνώμη κάποιων έγκριτων Θεολόγων και Ιεραρχών μας.
Ας μην τα θυμόμαστε όμως όλα αυτά, τα δύσκολα και πικρόχολα. Τώρα μάλιστα που η κοινή προσευχή και πάλι απελευθερώνετε για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, αφού ανοίγουν και πάλι οι Ιεροί Ναοί από την Κυριακή που μας έρχεται, την 17η Μαΐου 2020, σε όλην την επικράτεια.
Ας κάνουμε λοιπόν τα πάντα στην ζωή μας, προσευχή...
-------------------------------------------------
*αναδημοσίευση του άρθρου μας της 23ης Οκτωβρίου 2018...

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, το απόγευμα στις 6.30, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του π. Ανδρέα Κονάνου με θέμα "Κάνε τα πάντα στην ζωή σου, Προσευχή!", εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη και στην κατακόμβη της, πάνω στην οποία χτίζεται και σε λίγο,
πρώτα ο Θεός, θα τελεστούν τα Θυρανοίξια του, ο καινούργιος περίλαμπρος Ναός της για να στεγάσει τους Αγίους της, μια εκκλησιά μοναδική παγκοσμίως, αφού Ενοριακός Ναός προς τιμήν των Αγίων Θεοπατόρων, των γονέων της Παναγίας μας και προστατών των άτεκνων ζευγαριών, δεν υπάρχει ακόμα πουθενά σε όλον τον κόσμο.
Τον ευχαριστούμε τον π. Ανδρέα Κονάνο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην εγκάρδια πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού, π. Χρυσοστόμου Τελίδη, τον αγαπάμε, τον παρακολουθούμε, τον ακούμε και τον συμβουλευόμαστε ενίοτε, αλλά και κάνουμε πράξη τα λόγια του προσαρμόζοντας τα στην ζωή μας.
Τα παιδιά της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, βιντεοσκόπησαν την ομιλία
αυτή και δημιούργησαν με πολύ αγάπη το βίντεο αυτό,
για τους φίλους μας οι οποίοι δεν κατάφεραν να έρθουν στην εκδήλωση μας αυτή, που έγινε στα πλαίσια της έναρξης της νέας κατηχητικής χρονιάς 2018-2019, ένα βίντεο που από την πρώτη στιγμή μας ζητήσατε και που εσείς από τώρα μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας στο
Youtube, αλλά και από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας: www.intheopatoron.blogspot.gr, και την ιστοσελίδα της "Ιθάκης" των κατηχητόπουλων μας: www.enetheopatoron.blogspot.gr, αλλά και στο facabook και στο twitter.
Ας απολαύσουμε μαζί λοιπόν τον π. Ανδρέα Κονάνο, στον οποίον και ευχόμαστε ολόψυχα "Καλή δύναμη" στους αγώνες του, και τον οποίο πάλι θα προσκαλέσουμε στην
Ενορία μας, μόλις τελέσουμε τα Θυρανοίξια στον επάνω ολοκαίνουργιο και όμορφο Ιερό Ναό μας.
Η "Προσευχή", που μας παροτρύνει ο π. Ανδρέας να κάνουμε τα πάντα στην ζωή μας, να γίνει στον καθένα μας η καθημερινότητα του, να γίνει η ανάγκη και η ευλογημένη συνήθεια του, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας.
Καλή δύναμη στις Προσευχές σας!!!
TAG