ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (31/7/1944)..

   Η ιστοσελίδα μας σήμερα φιλοξενεί...

...το άρθρο του ιστολογίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας  Ευκαρπίαςτης Παρασκευής, 11ης Μαΐου 2012 σχετικά με την ιστορία της εκτέλεσης των 14 παλικαριών από την Νέα Ευκαρπία κατά την Γερμανική κατοχή...
     Σ
ε αυτό το συγκινητικό και τόσο ακριβές άρθρο, 
της γ΄ τάξης εκείνον τον καιρό, το 2012, του 1ου Δημοτικού  Σχολείου της Νέας Ευκαρπίας και στο όμορφο ιστολόγιο που από τότε ακόμα διαθέτει, θα κάνουμε εμείς μόνο μια  μικρή επισήμανση από την δική μας ιστοσελίδα, των Αγίων  Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, σχετικά με τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, ειδικά φέτος που σαν αύριο, στις 31 Ιουλίου του 1944 (1944-2024) συμπληρώνονται τα 80 χρόνια από μια ακόμα θηριωδία των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Θεσσαλονίκης, και θα αναφέρουμε ένα και μόνο σχόλιο, που παρότι δεν είναι δικό μας, αλλά του Ουίστον Τσώρτσιλ,  παρά ταύτα εκφράζει απόλυτα την ψυχή και το συναίσθημα μας και μας τιμά ως Έλληνες ιδιαιτέρως: 
«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»
*...από τον λόγο πού εκφώνησε από τό BBC ο Ουίστον Τσώρτσιλ, τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
* δείτε αυτό το καταπληκτικό αυτό άρθρο των παιδιών μας....

       Τα "14" παλικάρια 
της Νέας Ευκαρπίας
Στο χώρο που σήμερα λέγεται "14", είχαν βρεθεί πριν από χρόνια τα
 οστά των 14 παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, λόγω του Αγώνα και της  Αντίστασης που προέβαλαν ενάντια στην τυραννία και τη Γερμανική Κατοχή.
     Με την πράξη τους αυτή οι Γερμανοί προσπάθησαν να πλήξουν τους αγώνες όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να εκδικηθούν με σκληρά αντίποινα, όσους είχαν βοηθήσει εκείνη την εποχή, να φυγαδευτούν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν δραπετεύσει από το γειτονικό στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Συνολικά είχαν διασωθεί τότε 130 στρατιώτες, 30 Άγγλοι, 40 Ρώσοι και 60 Σέρβοι.
     Ήταν ξημερώματα Δευτέρας στις 31 Ιουλίου του 1944, όταν οι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό και κάλεσαν με κατάλογο 17 Ευκαρπιώτες να παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία. 
Από αυτούς βρήκαν τους 14 και τους συγκέντρωσαν στα θεμέλια της υπό ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. 
Από εκεί, τους οδήγησαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1981 - μετά από ενέργειες των συγγενών των θυμάτων - όπου και εκτελέστηκαν σε 3 διαδοχικές ομάδες και ρίχτηκαν σε έναν ασβεστόλακκο.
     Από το 1981 και μετά, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο για να τιμάται η μνήμη των πεσόντων ηρώων.
Τα ονόματά των ηρώων μας είναι:

*Αράπογλου Κ. Σταύρος                         ετών 31
*Ατζέμογλου Ε. Κωνσταντίνος              ετών 32
*Γελεφέσης Δ. Νικόλαος                        ετών 35
*Γνωστόπουλος Σ. Απόστολος              ετών 57
*Καχριμάνης Τ. Κωνσταντίνος             ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Κωνσταντίνος              ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Παύλος                           ετών 31
*Παπαδόπουλος Σ. Χαράλαμπος         ετών 30
*Παρμακλής Δ. Αθανάσιος                    ετών 29
*Τενεκετζής Β. Ευστράτιος                    ετών 47
*Τσινός Γ. Παντελής                                 ετών 28
*Τσινός Γ. Κωνσταντίνος                        ετών 23
*Τσίκος Κ. Σωκράτης                               ετών 49
*Χατζηγιαχτζίδης Σ. Γεώργιος              ετών 22
"Ιστορική αναφορά του Δήμου Παύλου Μελά"
Η Νέα Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών.
Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.
Εδώ σε παλαιά εκδήλωση για τα 14 παλικάρια μας, με τα παιδιά των Συλλόγων,
τον ιερέα και τον παλαιό Δήμαρχο μας. Αναμένουμε τον φετινό Σεπτέμβριο...
Το Σάββατο που μας πέρασε, το πρωΐ, στις 27/7/2024, ετελέσθη Τρισάγιο στο Μνημείο των 14 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς ηρώων της Νέας Ευκαρπίας, ενώ μεγαλειώδη εκδήλωση και επιμνημόσυνη δέησις αναμένεται αργότερα από τον Δήμο Παύλου Μελά, πιθανότατα προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά μας, μα και να γνωρίσουν όλοι την ηρωϊκή αυτή ιστορία που διαδραματίστηκε στην περιοχή μας στην Γερμανική κατοχή, παρουσία πολιτικών φορέων, οργανώσεων, του Γερμανικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη, της Κεντρικής Μακεδονίας, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, των τοπικών αρχόντων, μα κυρίως των Σχολείων μας, των μαθητών μας, αλλά και των Πολιτιστικών Συλλόγων, όλων των ιερέων των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, μα και των συγγενών και φίλων, των απογόνων αυτών που εν τέλει έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι...και ίσως χρειαστεί αύριο μεθαύριο...πράγμα που απευχόμαστε!!! και εμείς, αν υπάρξει ανάγκη να κάνουμε το ίδιο για την χώρα μας, για τα ιδεώδη μας, για τους θεσμούς, την σημαία, την Πίστη μας, τα ιερά και τα όσια μας !!!
    
 "Αιωνία αυτών η μνήμη"
TAG