2. ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ "Των Αγίων ενδόξων ανεραιθέντων Εθνομαρτύρων κατά την Μικρασιατικήν καταστροφήν 1918-1922 "

Είδησις:
    *Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Αγία μας Εκκλησία τοποθέτησε στο Συναξάρι της, την εορτή των Αγίων Εθνομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, θέλοντας να τιμήσει όλους εκείνους τους Αγίους μας, λαϊκούς κληρικούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έδωσαν την ζωή τους αντιστεκόμενοι στην βαρβαρότητα των Τούρκων, αλλά υποφέροντας και από την λανθασμένη πολιτική των κυβερνώντων την Ελλάδα τότε, μα και την αδιαφορία των "συμμάχων" της, σε αυτήν την περιπέτεια του Έθνους μας, που τελικά οδήγησε στην σφαγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και όσων τελικά επέζησαν... στην προσφυγιά και στην απαθλίωση. 
      Η Ενορία μας θα τιμήσει στην κυριακάτικη  Αναστάσιμη
 Θεία Λειτουργία της Κυριακής 12/9/2021, και τους Αγίους Μικρασιάτες Εθνομάρτυρες, με το κόλλυβο των Αγίων, που θα ετοιμάσουν οι κυρίες της διακονίας του Ιερού Ναού μας.
        Αλλά θα τιμήσει και τους δικούς μας αδίκως και μαρτυρικώς εκδιωχθέντων και θανόντων προγόνων και οικείων μας στην μεγάλη καταστροφή στην
Μικρά Ασία το '22, με κόλλυβο και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους, την επόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.
         Στην Επιμνημόσυνο Δέηση αυτή που θα τελεστεί στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα παρευρίσκεται και θα συμμετάσχει ενεργά βγάζοντας και τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος "ΟΥΣΑΚ" της Νέας Ευκαρπίας με πολυμελή αντιπροσωπεία.

Σας προσκαλούμε όλους 
στο Μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους προγόνους μας!!!
 Τη Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμφώνως τη υπ' αριθμόν 2556/5.7.1993 εγκυκλίω της Ι. Συνόδου, μνήμην επιτελούμεν των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων, των  εν τη Μικρά Ασία  ανεραιθέντων, από το 1918 έως το 1922. 
*Αγίου Χρυσοστόμου ιερομάρτυρος,  της εν Σμύρνη Εκκλησίας, 
*Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου,  
*Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αμβροσίου, 
*Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου,  
*Μητροπολίτου Ικονίου Προκοπίου, 
*Τεσσαράκοντα δύο επωνύμων ιερομαρτύρων ιερομονάχων, πρεσβυτέρων και μοναχών και τριακοσίων τεσσαράκοντα και δύο αγνώστων ονομάτων ιερομαρτύρων κληρικών της εκκλησίας της Σμύρνης. 
*Εκατοντάδων χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών ανδρών, γυναικών και παιδίων Νεομαρτύρων, 
μαρτυρησάντων, ως αγρίως βασανισθέντων και σφαγιασθέντων υπό των αλλοπίστων Τούρκων βαρβάρων εν τη αποστολική Μικρά Ασία.

       Χρέ­ος ἱ­ε­ρό κά­θε λα­οῦ εἶ­ναι νά ἐν­θυ­μεῖ­ται τά με­γά­λα γε­γο­νό­τα τῆς Ἱ­στο­ρί­ας του, καί τά χαρ­μό­συ­να καί τά θλι­βε­ρά. Γι­ά νά ἐ­μπνέ­ε­ται ἀ­πό τά πρῶ­τα καί νά δι­δά­σκε­ται ἀ­πό τά δεύ­τε­ρα.
      ­να ἱ­στο­ρι­κό γε­γο­νός, ἀλ­λοί­μο­νο, τρα­γι­κό γι­ά τό ἑλ­λη­νι­κό Ἔθνος, πού δέν πρέ­πει νά λη­σμο­νή­σου­με, εἶ­ναι ἡ Μι­κρα­σι­α­τι­κή Κα­τα­στρο­φή τοῦ 1922 καί τό ξε­ρί­ζω­μα δύ­ο σχε­δόν ἑ­κα­τομ­μυ­ρί­ων Ἑλ­λή­νων ἀ­πό ἕ­να γε­ω­γρα­φι­κό χῶ­ρο, ὅ­που ὁ ἑλ­λη­νι­σμός ἐ­πί μα­κρούς αἰ­ῶ­νες με­γα­λούρ­γη­σε καί δη­μι­ούρ­γη­σε τέ­τοι­ο πο­λι­τι­σμό, πού ἀ­κό­μη καί σή­με­ρα ἡ ἀν­θρω­πό­τη­τα θαυ­μά­ζει τά λεί­ψα­νά του.
       Στό βω­μό τό­τε τῆς Πί­στε­ως καί τοῦ Ἔ­θνους ὁ Μι­κρα­σι­α­στι­κός Ἑλ­λη­νι­σμός ἔ­δω­σε ἑ­κα­τόμ­βες μαρ­τύ­ρων καί ἡ­ρώ­ων. Ἀ­νά­με­σά τους πρώ­τη θέ­ση κα­τέ­χει ὁ Ἱ­ε­ρός Κλῆ­ρος τῆς Ἁ­γί­ας μας Ἐκ­κ­λη­σί­ας, ὅ­πως καί στήν πρω­το­χρι­στι­α­νι­κή ἐ­πο­χή τῶν δι­ω­γμῶν καί στά χρό­νι­α ἔ­πει­τα τῆς Τουρ­κι­κῆς σκλα­βι­ᾶς.
      Ἀ­πό τήν ἱ­ε­ρή αὐ­τή πα­ρά­τα­ξη ξε­χω­ρί­ζουν, ὡς κο­ρυ­φαῖ­οι στόν χρυ­σό κρί­κο τῆς μα­κρᾶς σει­ρᾶς τῶν Μι­κρα­σι­α­τῶν ἱ­ε­ρο­μαρ­τύ­ρων καί ἐ­θνο­μαρ­τύ­ρων, ὁ ἅ­γι­ος ἔν­δο­ξος ἐ­θνοϊερο­μάρ­τυς Μη­τρο­πο­λί­της Σμύρ­νης Χρυ­σό­στο­μος, κα­θώς καί οἱ ἄλ­λοι καλ­λί­νι­κοι νε­ο­μάρ­τυ­ρες, ἐ­πί­σκο­ποι, ἱ­ε­ρεῖς, δι­ά­κο­νοι, ἱ­ε­ρ­ο­μό­να­χοι, μο­να­χοί, καί λαϊ­κοί, πού, ὅ­πως ψάλ­λει ὁ ἱ­ε­ρός ὑ­μνο­γρά­φος, «ὑ­πέ­μει­ναν  ὑ­πέρ Πα­τρί­δος καί  Πί­στε­ως θά­να­τον» κα­θώς προ­σέ­φε­ραν στόν Χρι­στό καί στήν Ἑλ­λά­δα τούς ἑ­αυ­τούς τους «ἱ­ε­ρεῖ­α ἔμ­ψυ­χα, ὁ­λο­καυ­τώ­μα­τα λο­γι­κά».
     Ήρθαμε βέβαια εμείς οι νεοέλληνες, χρόνια αργότερα για να αναιρέσουμε όλη την Μικρασιατική ιστορία της καταστροφής του 1922, της γενεοκτονίας των προγόνων και όλα τα λυσσαλέα εγκλήματα των Τούρκων, οι ίδιοι εμείς οι ανιστόρητοι θέλουμε να αναφέρετε στα βιβλία των παιδιών μας, πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας το ΄22 "συνωστίζονταν" στο λιμάνι της Σμύρνης που  πυρπόλησαν οι Τούρκοι και πως  ολάκερη η Μικρά Ασία δεν υπέστη όλη αυτή την βαρβαρότητα και την  ολοκληρωτική καταστροφή της μανίας των νεότουρκων αξιωματούχων που έπαιρναν ανενόχλητοι πια την εκδίκηση τους μετά από την ήττα που υπέστησαν οι Έλληνες εξαιτίας της εγκατάλειψης των Ευρωπαίων Συμμάχων μας που απροσδόκητα άλλαξαν πολιτική αφήνοντας ένα ολόκληρο έθνος στην τύχη του.   
      Και  η  εορτή αυτή των Μικρασιατών Αγίων μας, των Μαρτύρων της Εκκλησίας του Χριστού μας, αλλά και του Έθνους μας, έρχεται να διαψεύσει όλα αυτά τα πικρόχολα στόματα που μιλούν κατά του Έθνους μας και κατά της επίσημης Θρησκείας του Ελληνικού Κράτους, στόματα ελληνικά κατά τα άλλα και μάλιστα επίσημα, βουλευτών και υπουργών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που θέλουν μια Ελλάδα χωρίς ιστορία, γλώσσα και θρησκεία, μια Ελλάδα χωρίς παράδοση χωρίς τις αξίες και τα έθιμα των προγόνων μας, αλλά θέλουν έναν ξένο για εμάς ευρωπαϊκό ή μάλλον έναν οικουμενικό, παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό από όπου θα απουσιάζει παντελώς το Ελληνορθόδοξο στοιχείο, που τους ενοχλεί στα σχέδια τους.    
     ­πως γνω­ρί­ζε­τε ἀ­πό τά προ­η­γού­με­να ἔ­τη, ἡ Ἐκ­κ­λη­σί­α μας και η Ιερά Σύνοδος,  βλέποντας όλη αυτή την σχεδιασμένη απόπειρα κατά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού,  κα­θό­ρι­σε νά ἑ­ορ­τά­ζε­ται ἡ ἱ­ε­ρή μνή­μη τῶν ἁ­γί­ων αὐ­τῶν μαρ­τύ­ρων της Μικρασιατικής καταστροφής από το 1918-1922, αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων και μοναχών, αλλά και των απλών λαϊκών, ανδρών , γυναικών ακόμα και παιδιών, κά­θε χρό­νο τήν Κυ­ρι­α­κή πρό τῆς Ὑ­ψώ­σε­ως τοῦ Τι­μί­ου Σταυ­ροῦ, φέτος την 12η Σεπτεμβρίου 2021.
       Έμείς στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στήν ἱ­ε­ρή μνή­μη τῶν ἁ­γί­ων καί ἐν­δό­ξων τού­των Εθνομαρ­τύρων μας, την Κυριακή αυτή, 12 Σεπτεμβρίου 2021, θα κάνουμε ιδιαιτέρα μνεία, θυμίζοντας σε όλους πως σε λίγο καιρό από τώρα θα συμπληρωθούν 100 ολόκληρα χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή "1922-2022". Θα τιμήσουμε λοιπόν και εμείς τους Μικρασιάτες Αγίους μας αυτούς με κά­θε εκκλησιαστική λα­μπρό­τη­τα, εδώ στην ολοκαίνουργια εκκλησιά μας, όπου μετά τον Όρθρο με τα "γράμματα" από την ιδιαίτερη φυλλάδα των Αγίων Μικρασιατών Εθνομαρτύρων, ποίημα του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών, κυρού Νικοδήμου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει η ευλόγησις του κολλύβου όλων των Αγίων  ανεραιθέντων Εθνομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής από το 1918-1922.
              Αλλά στο ίδιο κλίμα, την επόμενη όμως Κυριακή, 19η Σεπτεμβρίου 2021, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί και Ιερό Μνημόσυνο, για όλους όσους έχυσαν το αίμα τους για να προφυλάξουν την πατρίδα τους και τελικά να την χάσουν με τον χειρότερο τρόπο και έτσι να εκδιωχθούν όσοι απέμειναν ζωντανοί, να ξεριζωθούν από τον ευλογημένο τόπο της Μικράς Ασίας, ερχόμενοι στην Μητροπολιτική Ελλάδα και ξαναρχίζοντας εκ νέου την ζωή τους, τις περισσότερες φορές κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
        Και αυτόν τον ιδιαίτερο εορτασμό θα τον κάνουμε διότι στην Νέα Ευκαρπία της όμορφης και προσφυγικής Θεσσαλονίκης, έχουμε έναν λόγο επιπλέον να εορτάζουμε τους Αγίους εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής καταστοφής αφού όπως υποδηλώνει και το όνομα της, "Νέα Ευκαρπία", κάποτε υπήρχε και μια άλλη, παλαιά Ευκαρπία, ή "Ουσάκ", ή Ουσάκιον όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι που είναι και ο τόπος καταγωγής των προγόνων που εκδιωγμένοι από τις εστίες τους έφθασαν εδώ σε έναν άλλο ευλογημένο τόπο της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την Νέα Ευκαρπία, συγχρωτιζόμενοι με τους βλάχους που πηγαινοέρχονταν στην περιοχή αναλόγως την εποχή με τα ζώα τους, χτίζοντας τις ίδιες εκκλησιές που είχαν και στον τόπο τους, τον Αι Γιώργη και τον τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη και δημιουργώντας την νέα κοινωνία τους,
την καινούργια πατρίδα τους και ιδρύοντας και τον Σύλλογο τους, τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας, για να μην ξεχαστούν ποτέ οι παραδόσεις και τα έθιμα των χαμένων μα όχι ξεχασμένων πατρίδων μας.  
     Φέτος λοιπόν, στην Ενορία μας, θα τελεστεί στο τέλος της Αναστάσιμης Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας της 19ης Σεπτεμβρίου 2021, η ευλόγησις του κολλύβου εις Μνημόσυνον των Μικρασιατών αδελφών μας που χάθηκαν στην Μικρασιατική καταστροφή του '22,  επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Μικρασιατών Εθνομαρτύρων, που θα εορτάσουμε αυτήν την Κυριακή προς της Υψώσεως, οπότε και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ"  της Νέας Ευκαρπίας, που θα παρευρεθούν καθ' όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας με τις παραδοσιακές στολές και το λάβαρο του Συλλόγου τους, πάνω στον σολέα του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας και θα συνοδεύσουν το κόλλυβο των μικρασιατών οικείων μας που χάθηκαν το '22 στην προσπάθεια τους να βρουν τις νέες πατρίδες τους....την Νέα Ευκαρπία τους, τον τόπο μας.  
         Εὐ­χό­με­θα, ἀ­γα­πη­τοί ἀ­δελ­φοί, ὁ ἅ­γι­ος ἐ­θνοϊ­ε­ρο­μάρ­τυς Χρυ­σό­στο­μος Σμύρ­νης καί οἱ ἄλ­λοι καλ­λί­νι­κοι μάρ­τυ­ρες, κλη­ρι­κοί καί λαϊ­κοί, νά σκε­πά­ζουν μέ τίς πρε­σβεῖ­ες τους ὅ­λους μας καί τό ἅ­γι­ο καί φω­τει­νό τους πα­ρά­δει­γμα νά μᾶς ἐ­μπνέ­ει καί νά αὐ­ξά­νει στίς καρ­δι­ές μας τήν ἀ­φο­σί­ω­σή μας πρός τόν Σω­τή­ρα Χρι­στό καί τήν ἀ­γά­πη μας πρός τήν ἔν­δο­ξη Πα­τρί­δα μας, έτσι ώστε τα λάθη του παρελθόντος να γίνουν ιστορική μνήμη και η γνώση που θα αποτρέψει άλλη ενδεχόμενη καταστροφή, και που θα μας βοηθήσει ώστε καμιά άλλη παρόμοια γενοκτονία και εκπατρισμός να μην ξανασυμβεί...τουλάχιστον όχι από δική μας αμέλεια, στην πολύπαθη χώρα μας.
Αιωνία η μνήμη
στους Μικρασιάτες αδελφούς μας!!!
Καλή Κυριακή σε όλους!!!
TAG