ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ...ΛΟΓΩ ΝΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ!!!

Ελέω κορωνοϊού,
και το Ψυχοσάββατο φέτος!!!

Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, μετά την ανακοίνωση της αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση μας και την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και αυτήν της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κατά της νόσου covid-19 και το νέο αυστηρότερο lockdown που μας επιβλήθηκε...και πάλι!!! θέτοντας την Θεσσαλονίκη μας ξανά σε καραντίνα και στο κόκκινο...στο βαθύ κόκκινο, η Ενορία μας αποφάσισε, αρχικά να τηρήσει...κατά το δυνατόν, αυτά τα μέτρα, όσο επώδυνες και αν είναι οι επιπτώσεις τους στην λατρευτική ζωή του χριστιανού, για να προστατεύσει για ακόμα μια φορά τους ενορίτες της από την εξάπλωση της πανδημίας στην γειτονιά μας, με την ολοκαίνουργια εκκλησιά μας, που όμως ποτέ δεν χαρήκαμε, όσο θα θέλαμε, μετά τα Θυρανοίξια της τον Οκτώβριο του 2019, να βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε κατάσταση "κεκλεισμένων των θυρών", και τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου να τελούνται χωρίς την φυσική παρουσία πιστών.

Αλλά παράλληλα αποφάσισε, να μην απεμπολήσει και την Ιερά Παράδοση του Ψυχοσάββατου της Απόκρεω, που αιώνες τώρα με αυτήν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της, εκκλησιαστικά και λαϊκά, η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, θυμάται μαζί με τους ζωντανούς και τους νεκρούς της..."πάππων προ πάππων", ενθαρρύνοντας τον λαό του Θεού, να φτιάξει ένα πιάτο κόλλυβο, και στην μνήμη των κεκοιμημένων οικείων του, να το φέρει στον Ιερό Ναό της γειτονιάς του, για να τελεστούν από τους ιερείς του τα Τρισάγια και κατόπιν να τα παραλάβει ευλογημένα για να τα μοιράσει σε οικείους, φίλους και συγγενείς, για το λεγόμενο..."συγχώριο".

***************

Συγκεκριμένα η Ενορία μας αποφάσισε τα εξής:

Την Παρασκευή το απόγευμα στις 5.30 μ.μ. θα τελέσει τον Εσπερινό του Ψυχοσάββατο μέσα στον Ιερό Ναό, "κεκλεισμένων των θυρών" και χωρίς την παρουσία πιστών και κατόπιν οι ιερείς μας θα βγουν από την κυρία είσοδο στα προπύλαια, όπου και στα μαρμάρινα σκαλοπάτια σε ειδικά ευπρεπισμένα τραπέζια που θα έχουν παραταχθεί από τους συνεργάτες του ναού, οι πιστοί θα τοποθετήσουν τα κόλλυβα για τις ψυχές των κεκοιμημένων αδελφών μας, με την βοήθεια της νεωκόρου μας και των Επιτρόπων της Ενορίας, αφήνοντας και τα ονόματα κεκοιμημένων για την μνημόνευση τους από του ιερείς μας, όπως και τα πρόσφορα (λειτουργιές) με τα ονόματα "ζώντων τε και τεθνεώτων", για να διαβαστούν από τον ιερέα λειτουργό στην Αγία Πρόθεση κατά την αυριανή Θεία Λειτουργία του Ψυχοσάββατου.

Το πρωΐ του Ψυχοσάββατου θα γίνει περίπου το ίδιο. Μετά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. μέσα στον Ιερό Ναό, πάντα "κεκλεισμένων των θυρών", οι ιερείς μας και πάλι θα εξέλθουν από την κεντρική είσοδο και θα τελέσουν τα Τρισάγια διαβάζοντας τα ονόματα των κεκοιμημένων που θα μας φέρετε για μνημόνευση.

Παρακαλούμε πολύ για την αποφυγή συνωστισμού στο προαύλιο, αλλά με τάξη, ηρεμία, κατανόηση, 

αγάπη και ευλάβεια, να προσέλθετε είτε το απόγευμα της Παρασκευής, είτε το πρωΐ του Ψυχοσάββατου, και στο τεράστιο προαύλιο του καινούργιου Ιερού  Ναού μας, κρατώντας τις αποστάσεις μεταξύ σας, αλλά και φορώντας μάσκες προστασίας, μα και χρησιμοποιώντας τα αντισηπτικά που θα βρίσκονται παντού, να συμμετάσχετε στην νεκρώσιμη αυτή προσευχή, στο Μνημόσυνο που έχει θεσπίσει η Εκκλησία μας για την ανάπαυση και την ανάψυξη των ψυχών των πεθαμένων αδελφών, οικείων και φίλων μας.

Ας δείξουμε λοιπόν αγαπητοί μου αδελφοί και συνενορίτες, για ακόμα μια φορά...την τελευταία, πρώτα και πάντα ο Θεός!!! πως εδώ στην ευλογημένη Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, και τις όμορφες παραδόσεις μας ξέρουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα και μάλιστα κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά και ξέρουμε και μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι στον κορωνοϊό, διασφαλίζοντας παράλληλα και την ψυχική και σωματική υγεία και την ασφάλεια των προσκυνητών μας.

Καλόν Παράδεισο!!!

Καλή "Α ν  ά σ τ α σ η" σε όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς μας!!!

TAG