8. "ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ"...ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ!!! (Ε)

Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μακεδονία, Ελλάς.

Περίοδος Τριωδίου & Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Κυριακή 28η Μαρτίου 2021.
*
...δείτε 
ένα άρθρο, σε επανάληψη, αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας, για να μάθουμε ποια είναι η σαρακοστιανή αυτή Ακολουθία, ο Κατανυκτικός Εσπερινός. Όλες η Ακολουθίες στην Αγία Τεσσαρακοστή είναι, είτε χαρμόσυνες, όπως οι Χαιρετισμοί, όλες οι Κυριακές των Νηστειών, ο Ευαγγελισμός κ.τ.λ., είτε λυπητερές, όπως τα Απόδειπνα, οι Προηγιασμένες και άλλες. 
Όμως οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, οι Εσπερινοί της Συγχωρήσεως, όπως λέγονται από τον λαό του Θεού, διαφέρουν γιατί έχουν την μισή Ακολουθία να είναι χαρμόσυνη, λαμπερή και εξωστρεφή, ενώ κατά την άλλη μισή, να εμπνέει λύπη, μετάνοια και εσωστρέφεια. 
Διαβάστε το άρθρο μας για να γνωρίσετε την μοναδικότητα αυτής της Ακολουθίας της Εκκλησίας μας, κατά τα πρότυπα της "χαρμολύπης", όπως περιέγραψαν ανά τους αιώνες οι Μεγάλοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, την ιδιαίτερη  περίοδο αυτή.
Καλή ανάγνωση αδελφοί μου 
Καλή Μετάνοια σε όλους μας!!!
--------------------------------------------------------------

Είδησις: 
Αποτέλεσμα εικόνας για κατανυκτικός Εσπερινός της αγάπης
Ο 2ος Κατανυκτικός Εσπερινός της Ενορίας μας, ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, ή ο Εσπερινός της Μετάνοιας, όπως συνήθως λέγεται από τους χριστιανούς, θα τελεστεί στον "ολοκαίνουργιο" επάνω Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ως είθισται, το απόγευμα της Κυριακής β΄ των νηστειών, φέτος δε, την 28η Μαρτίου του 2021 από τις 5.00 μ.μ. για να προλάβουμε και την κυριακάτικη απαγόρευση της κυκλοφορίας...ήμαρτον Θεέ μου!!!
Οι ιερείς μας, στο τέλος του ειδικού και ιδιαίτερα συγκινητικού αυτού Κατανυκτικού Εσπερινού, θα δώσουν και θα πάρουν συγχώρεση από τους ενορίτες τους, και έτσι όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ως Ενορία αλλά και ο καθείς ξεχωριστά, θα συνεχίσουμε μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, από το ξημέρωμα της επομένης, με την Δευτέρα β΄ των νηστειών, 29/3/2021. 
Η Ακολουθία θα τελεστεί...πιθανότατα   "κεκλεισμένων των θυρών" λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας του, που ένα χρόνο μετά τα πρώτα του κρούσματα, ακόμα τρομοκρατεί και δυσκολεύει την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την λατρευτική ζωή των πιστών με τις εκκλησίες σε κατάσταση απίστευτη...πάλι, και πάλι και πάλι!!! 
Εν ευθέτω χρόνω και με κάποιον άλλον τρόπο, εξ αποστάσεως και με ασφάλεια, διαδικτυακά, τηλεφωνικά και με όποιον τρόπο μπορέσουμε, θα συγχωρέσουμε και θα συγχωρεθούμε και αυτήν την Κυριακή το απόγευμα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την Σαρακοστή με την ευχή των ιερέων μας, αλλά και για να δεχθούμε μα και να ανανεώσουμε πάλι την συγνώμη μεταξύ μας, μια πράξη που μόνο ο χριστιανός μπορεί να κατανοήσει την αναγκαιότητα της μέσα στην περίοδο αυτή, αλλά και να την κάνει πράξη, τώρα, στις αρχές αυτού του αγώνα του!!! 

Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής
Καλή Μετάνοια σε όλους!!!
Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

8. "ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ"
Στην συνέχεια των άρθρων μας για την ευλογημένη αυτή περίοδο
που διανύουμε, της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σας παραθέτουμε το 8ο κατά σειράν άρθρο της ιστοσελίδας μας, το οποίο αφορά μια όμορφη και ιδιαίτερη Ακολουθία μέσα στο κατανυκτικό περιβάλλον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον Κατανυκτικό Εσπερινό. 
Ο ιδιαίτερος αυτός Εσπερινός τελείται τα απογεύματα Κυριακών της Αγίας   Τεσσαρακοστής, ξεκινά δε χαρμόσυνα ακολουθώντας το αναστάσιμο κλίμα της Κυριακής, ενώ τελειώνει με πένθιμα χαρακτηριστικά, που θα ακολουθήσουν και όλη την εβδομάδα ως την Παρασκευή το βράδυ, στους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας. 
Κυρίαρχο κομμάτι αυτών των μοναδικών Εσπερινών είναι η συναίσθηση της συντριβής μας, της αμαρτωλότητας μας, το πένθος αλλά και η μετάνοια και η συγνώμη μας. 
Στο άρθρο που ακολουθεί ξετυλίγεται η ιστορία αλλά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνοδεύουν τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, φανερώνοντας τους ως μέσω...ως "όπλο", στην φαρέτρα του χριστιανού για την "μάχη" που θα ακολουθήσει...και συγχωρείστε μου, αδελφοί μου, τους στρατιωτικούς όρους που χρησιμοποιώ, αλλά είναι ενδεικτικοί της δυσκολίας των ημερών!!! 
Θα ακολουθήσουν σε καθημερινή βάση, και όσο με αφήνουν τα αυξημένα λειτουργικά, εφημεριακά μου καθήκοντα λόγω της περιόδου που διανύουμε, και άλλες αναρτήσεις, συνέχεια του γενικού άρθρου μας: 
"Η λατρεία μας μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή"
1. "Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ"
2."ΤΟ ΜΕΓΑ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ", 
3."Η ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ", 
4. "Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ" ή "ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ"
5. "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"
6. "Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ"
7. "Η ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ"
      σήμερα σας παραθέτουμε στοιχεία και σχόλια με θέμα,
8. "ΟΙ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ"...ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ!!!
       ενώ στην συνέχεια του γενικού άρθρου μας αυτού για τις Ακολουθίες 
       της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θα ανεβάσουμε στην 
       ιστοσελίδα μας και τις εξής αναρτήσεις ...  
9. "Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ¨
10. "ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ" 
        όμως ήδη ίσως να έχετε διαβάσει τις δημοσιευμένες δυο πρώτες       
        σαρακοστιανές αναρτήσεις μας με το άρθρο μας με τίτλο...
11."ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ" (μέρος 1ον)
12."ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ" (μέρος 2ον) 

Μερικά στοιχεία για τον "Εσπερινό της Συγνώμης", 

αλλά και για τους υπόλοιπους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Αγίας Τεσσαρακοστής.

    Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται τα απογεύματα κάθε Κυριακή καθ΄όλην την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατανυκτικοί λέγονται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

       Ο κατανυκτικός Εσπερινός, που τελείται την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Κυριακή της Τυροφάγου, λέγεται από τον λαό του Θεού και "Εσπερινός της Συγνώμης" και είναι μάλιστα ο μοναδικός από τους υπόλοιπους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε να αρχίσει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με «καθαρή ψυχή» Πρόκειται για μια ωραία «συνήθεια», που κατά τη διάρκειά της οι πιστοί αδειάζουν από τα φορτία της καθημερινότητας που τους βαραίνουν. Πρόκειται για μια όμορφη και χαριτωμένη συνήθεια, που διατηρείται στους Ιερούς Ναούς των περισσοτέρων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

        Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κατανυκτικών Εσπερινών, είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Η ατμόσφαιρα στις εκκλησιές από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αλλάζουν τα λευκά καταλύματα με πορφυρά, ενώ σβήνουν τα φώτα του ναού και ο φωτισμός συντελείται μόνο από τις λαμπάδες και τις καντήλες του. 

     Στο τέλος του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια «Θεοτόκε Παρθένε...», «Βαπτιστά του Χριστού...» κ.λπ. και κατακλείονται με την ευχή του Οσίου Έφραίμ του Σύρου:


«Κύριε καί Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και άργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου ότι εύλογητός ει εις τους αίώνας των αιώνων. Αμήν»


Λέγοντας την δε, κάνουμε και τρεις μεγάλες μετάνοιες. Ακολουθούν δώδεκα μικρές, ενώ λέμε μυστικώς το: «Ο Θεός ίλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ» και στο τέλος επαναλαμβάνεται το: «Ναί Κύριε, Βασιλεύ...» κάνοντας και τέταρτη μεγάλη μετάνοια.

          Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετανοίας προσφέρεται ως τρόπος ζωής. Τρόπος ζωής που θα φέρει την συγχώρηση από τον Θεό, αλλά και από τούς άλλους αδελφούς μας. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έχει γραφεί: 

«το συγ-χωρώ σημαίνει πως χωρώ μαζί με τον Θεό, μαζί με τούς συνανθρώπους μου». 

Με τη συγ-χώρεση δεν παίρνουμε μια απλή άφεση αμαρτιών – που είναι μια νομική αντίληψη της σωτηρίας. Αλλά με την συγ-χώρηση με το Θεό ο ωκεανός της θείας αγαθότητος εξαφανίζει, ξεπλένει τις ανθρώπινες αμαρτίες. Και έτσι στην πλήρη της πραγματικότητα η συγχώρηση γίνεται κοινωνία Χριστού και της Βασιλείας Αυτού.

            Κατά την διάρκεια της πορείας μας ας αλληλοστηριζόμαστε στην αδυναμία μας, ας αλληλοσυγχωρούμαστε ξεχνώντας όλες τις διαφορές, ας αλληλοπροστατευόμαστε ώστε όλοι να φτάσουμε τον προορισμό μας. Αυτό που πρέπει ουσιαστικά να ζήσουμε είναι ότι ο Θεός μας καλεί σε μια μοναδική ενότητα με την συγγνώμη που θα προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. 

Και αυτό γιατί οι χριστιανοί δεν είμαστε ένα σύνολο οπαδών, μια κάστα ανθρώπων, ούτε και ένας σύλλογος, δεν είμαστε μια ομάδα ούτε ένας όμιλος, αλλά είμαστε η ευλογημένη ζύμη από την οποία θα παραχθεί ο "Άρτος" που θα χορτάσει και θα πληρώσει όλους τους πεινασμένους εκείνους αδελφούς μας που ποθούν να ακούσουν τον Λόγο του Χριστού μας και της Εκκλησίας Του.

            Ας γονατίσουμε, λοιπόν, τώρα μπροστά στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας, στον Επίσκοπό μας,  στους ιερείς μας, στους  αδελφούς μας και ας τούς ζητήσουμε ειλικρινά να μας συγχωρέσουν, έχουν άλλωστε τόσα πολλά να μας συγχωρέσουν. Ας συγχωρέσουμε κι ο ένας τον άλλον. Η συγχώρεση δεν αρχίζει την στιγμή  που βασιλεύουν η ειρήνη, η γαλήνη και η χαρά· η συγχώρεση αρχίζει την  στιγμή που παίρνουμε στους  ώμους μας «...αλλήλων τα βάρη» και το πρώτο και βαρύτερο φορτίο είναι η προσωπικότητα του άλλου, αυτό που εκείνος είναι, και όχι μόνο αυτό που κάνει ή που δεν κάνει. Αν χρειαστεί ας μεταφέρουμε τον άλλο με τον τρόπο που ο Χριστός μετέφερε το Σταυρό του, σαν τύπο βασανισμού και πόνου και θανάτου, ας μην αφήσουμε όμως με κανέναν τρόπο τον άλλο πίσω χωρίς την ειλικρινή συγγνώμη μας.

          Συγνώμη ζητώ και εγώ στο τέλος του άρθρου μας αυτού, επί τη ευκαιρία αυτής της αναρτήσεως, ως κύριος συντάκτης των ιστοσελίδων της Ενορίας μας, από τους αναγνώστες και τους φίλους μας, τους διαδικτυακούς και τους μη, αν από τον ενθουσιασμό μου και στην προσπάθεια μου να γεμίσω με άρθρα και ειδήσεις την μικρή αυτή ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, ή την ιστοσελίδα των παιδιών της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας τους, ή το κανάλι μας στο Youtube, ή το profil και τους  λογαριασμούς μας στο facebook και στο Twitter και πολύ πρόσφατα και στο Viber, περιγράφοντας τις πλούσιες δραστηριότητες της Ενορίας μας και των κατηχητικών μας, υπερέβαλα λιγάκι...ή και περισσότερο!!! 

     Ή αν προσπαθώντας να αφηγηθώ τα πεπραγμένα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, της όμορφης "Ιθάκης" των παιδιών των κατηχητικών, τους "Ρομποπάτορες" από την ομάδα ρομποτικής ή τους "Θεοπάτορες" από την ποδοσφαιρική ομάδα μας, σας κούρασα με περιττές λεπτομέρειες, η αν έγραψα κάτι που δεν συμφωνείται ή ακόμα και να σας σκανδάλισα με τα γραφόμενα μου. 

      Αλλά ζητώ ταπεινά συγνώμη και ως ιερέας εφημέριος και ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων  της Νέας Ευκαρπίας, πρώτα από τον Επίσκοπο μας, που ίσως να στενοχώρησα στην βιασύνη μου να του δείξω πόσο "όμορφη" Ενορία γίναμε, τους συναδέλφους μου ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αν άθελα μου τους αδίκησα, αλλά περισσότερο από τον συνεφημέριο μου, αν κατά την άσκηση των καθηκόντων μου τον πίκρανα ή τον στεναχώρησα, ή και τον σκανδάλισα με τα λόγια ή και τις πράξεις μου, μα και τους συνεργάτες του Ναού μας, που δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες δεν συμφωνούσαμε στον τρόπο διοίκησης μου, αλλά και από τους συνενορίτες μου, που και αυτούς σίγουρα τους στεναχώρησα με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα μου, αλλά παρ' όλα αυτά, αυτοί συνεχίζουν να με ανέχονται και να με αγαπούν όλα αυτά τα χρόνια της ιερωσύνης μου και της διακονίας μου προς τους Αγίους προστάτες μας, τους Δικαίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα, και την ανέγερση του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού τους, αλλά και εγώ να σέβομαι και να εκτιμώ τον αγώνα τους και με κάθε ευκαιρία, πάντα να ανταποδίδω την αγάπη τους.

    Καλή μετάνοια αδελφοί μου εν Χριστώ!!!
Συγνώμη & καλό υπόλοιπο της  Σαρακοστής !!!
Ιερομόναχος Χρυσόστομος Τελίδης
TAG