Η ΑΓΙΑ ΙΟΥΛΙΤΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ

Ἰουλίττα σύναθλος υἱῷ Κηρύκῳ,
Ἡ λαιμότμητος τῷ κάραν τεθλασμένῳ, Πέμπτῃ.
Πέμπτῃ Ἰουλίτταν δεκάτῃ τάμον, υἷα δ' ἔαξαν.

    Η Αγία Ιουλίττα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.
      Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα, τον Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. 

     Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ' αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.
     Παρακάτω, στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του ναού μας, αφιερωμένη σε αυτούς τους δύο στεφανωμένους με το στεφάνι της Αγιότητος μάρτυρες της Ορθοδοξίας μας, την Αγία Ιουλίττα και τον τριετή γιο της τον Άγιο Κήρυκο, κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα τους, θα δείτε ένα όμορφο βίντεο με την ζωή και το μαρτύριο τους και πιο κάτω θα ακούσετε το Απολυτίκιο των Αγίων μας από την γλυκιά φωνή του Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Καβαρνού.
Ο βίος των Αγίων μας,
Ιουλίττης& του τριετούς υιού της Κηρύκου.

TAG