ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ

Είχαμε επισκέψεις...

        Στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, το Σάββατο 3 Μαρτίου, από το πρωΐ ακόμα, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι μουσαφίρηδες μας,τα κατηχητόπουλα  από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου της Ευκαρπίας,μετά ακολούθησαν τα παιδιά της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και τελευταία ήρθαν τα παιδιά της Ενορίας των Δώδεκα Αποστόλων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
       Όλα τα παιδιά,μαζί και με αυτά των Αγίων Θεοπατόρων,περίπου εκατό,με τους κατηχητές τους βοηθούς και τους συνοδούς τους, ξεχύθηκαν στο μεγάλο προαύλιο του ναού μας και άρχισαν το παιχνίδι.
        Ο οικοδεσπότης της συνάντησης μας αυτής, π.Χρυσόστομος,μαζί με τους συνεργάτες του κατηχητές,είχαν από τις προηγούμενες ημέρες προετοιμάσει την υποδοχή αυτών των παιδιών,την ασφάλεια,την διασκέδαση,το μάθημα της ημέρας,την σίτιση και γενικά όλα αυτά που χρειάζονται έτσι ώστε τα παιδιά να περάσουν καλά και να τους μείνει αξέχαστη αυτή η μικρή εκδρομή.

        Σύμμαχος μας ο καλός Θεός, που μας χάρισε μια όμορφη και ηλιόλουστη μέρα που σε συνδυασμό με το μεγάλο πάρκο των Αγίων Θεοπατόρων,μπροστά στον ναό και την οργάνωση και προετοιμασία όλες τις προηγούμενες ημέρες, από τους κατηχητές και τους βοηθούς τους,τα κατηχητόπουλα της δικής μας Ενορίας,ενωμένα και αγαπημένα με τους μουσαφίρηδες τους από τις άλλες Ενορίες,έκαναν φιλίες,έπαιξαν με την καρδιά τους και τέλος αργά το μεσημέρι κουρασμένα μα πάντα ζωηρά και ανήσυχα,μπήκαν στην κατακόμβη του ναού μας όπου και έγινε το μάθημα της ημέρας από τον π.Χρυσόστομο.
        Μας μίλησε για την σημασία των ημερών από την αρχή του Τριωδίου μέχρι και την Ανάσταση του Χριστού μας,μας εξήγησε μία-μία τις παραβολές των Κυριακών του Τριωδίου,μας μίλησε για τα καρναβάλια και τους μασκαράδες,την Καθαρά Δευτέρα, την Σαρακοστή,την νηστεία,την προσευχή και την εξομολόγηση,την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα,την σύλληψη και τα βασανιστήρια Του και τέλος την Σταύρωση Του για μας,μα και την Ανάσταση Του.
      Μετά, τα παιδιά τα  περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη από τους κατηχητές της Αγίας Ειρήνης,ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό βίντεο,που ετοίμασαν σε συνεργασία και με τους άλλους κατηχητές,συγκεντρώνοντας το υλικό με τις στιγμές ανεμελιάς και παιχνιδιού από τα παιδιά και των τεσσάρων κατηχητικών σχολείων.
      Σ'αυτό το βίντεο, τα παιδιά αναγνώρισαν τους εαυτούς τους,τους κατηχητές τους και τους ιερείς τους, από τις εκδρομές,τα θεατρικά,τα παιχνίδια τους,τα μαθήματα και τις κατασκηνώσεις τους τα καλοκαίρια.
      Και εμείς οι μεγαλύτεροι, βλέποντας τα να ζουν αγαπημένα,χωρίς πονηριά και υστεροβουλία,χωρίς δεύτερες σκέψεις και αλαζονεία,πήραμε το μάθημα μας,θυμηθήκαμε τις δικές μας στιγμές νεότητας στα κατηχητικά μας,μα διαπιστώσαμε πως η αγάπη και αδελφικότητα του τότε, αντικαταστάθηκαν με την ατομικότητα και την απομόνωση του τώρα.
        Όμως μέσα από αυτά τα παιδιά, αντλήσαμε δύναμη και κουράγιο,γίναμε για λίγο έστω, και εμείς παιδιά,τα καμαρώσαμε και αισθανθήκαμε πως για την τόση καλοσύνη και αγάπη μεταξύ τους, ίσως να ευθυνόμαστε και λίγο εμείς,σαν γονείς,δάσκαλοι,ιερείς,οδηγοί, καθοδηγητές και εκπαιδευτές τους.
        Ο ιερέας μας,φανερά συγκινημένος,μα και ενθουσιασμένος,προσκάλεσε τα παιδιά στην όμορφη τραπεζαρία του ναού,που είχαν διακοσμήσει και ετοιμάσει μ' ένα σωρό λιχουδιές οι κατηχητές μας,σε συνεργασία με τις κυρίες της Ενορίας μας, που είχαν ετοιμάσει τις παραδοσιακές ποντιακές πατατόπιτες τους(πιροσκί)από συνταγές που έφεραν μαζί τους από τις χαμένες πατρίδες τους,έκανε την προσευχή της τράπεζας και τα παιδιά άρχισαν να δοκιμάζουν τις λιχουδιές που τους ετοιμάσαμε.
      Στο τέλος αποχαιρέτησε τα παιδιά,δίνοντας τους για ευλογία ένα μικρό γλύκισμα,έστειλε τα χαιρετίσματα στους ιερείς  των Ενοριών τους,βγήκε αμέτρητες φωτογραφίες μαζί τους,τα αγκάλιασε και τους ευχήθηκε καλή Σαρακοστή,προτρέποντας τους κατηχητές να γίνουν αυτοί, την επόμενη φορά,οι οικοδεσπότες μιας παρόμοιας συνάντησης.

Υ.Γ.
Ρωτήσαμε τον π.Χρυσόστομο:
"Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από αυτήν την συνάντηση των κατηχητικών μας;"
Και εκείνος μας απάντησε:
"Όσο υπάρχουν παιδιά στις εκκλησιές μας,εμείς οι ιερείς πρέπει να τους παρέχουμε τα πάντα για να είναι ευτυχισμένα,όσο για εμένα προσωπικά, το να βλέπω τόσο χαριτωμένα πλάσματα να τρέχουν και να παίζουν στο προαύλιο του ναού μας με γεμίζει αισιοδοξία και όρεξη για περισσότερη και πιο αποτελεσματική δουλειά,στον τομέα της νεότητος.Συγχαρητήρια για την διοργάνωση,έγιναν όλα όπως έπρεπε.Σας ευχαριστώ πολύ και ευχαρίστως να το επαναλάβουμε."


Να μας ξανάρθετε!!!
TAG