ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

Γέμισε ο ναός με τα κόλλυβα του ψυχοσάββατου της Απόκρεω!!!

       Και την Παρασκευή το απόγευμα μετά τον Εσπερινό και το Σάββατο το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία ο κόσμος έφερε τα κόλλυβα του, για να τα διαβάσει ο ιερέας υπέρ αναπαύσεως και συγχωρήσεως των ψυχών των κεκοιμημένων συγγενών τους.
      Γέμισε ο σολέας του ναού και η κάθε μία κυρία έβαλε όλη την τέχνη της για να τα φτιάξει όσο το δυνατόν πιο νόστιμα μα και πιο όμορφα.Στολισμένα με ζάχαρη, κανέλα,ρόδι,διάφορους ξηρούς καρπούς,σταφίδες και τόσα άλλα υλικά ανάλογα με τις τοπικές συνταγές της καταγωγής της κάθε μίας, μα και το μεράκι και το ταλέντο της.
      Ιδιαίτερη και δύσκολη η ακολουθία της Θείας  Λειτουργίας του Ψυχοσάββατου μα εμείς με τυπικάρη τον π.Παύλο των Θωμάδων του Αγίου Όρους στο αναλόγιο όλα τα κάναμε όπως έπρεπε, ενώ στο τέλος, μαζί με τα τρισάγια τελέσαμε και το ιερό τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του πατέρα του κυρίου Ορέστη,φίλου και συνεργάτη του ναού μας.
       Σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα του ναού μας η επόμενη Θεία Λειτουργία είναι την Παρασκευή, για την μνεία της α' και β' ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.Το απόγευμα της Παρασκευής της Τυρινής,θα διαβαστούν κόλλυβα, όπως και το πρωί του (Ψυχο)Σαββάτου της Τυρινής,μετά την Θεία Λειτουργία.
      Όσοι δεν πρόλαβαν, όσοι δεν μπόρεσαν,όσοι το λησμόνησαν αλλά και όσοι θέλουν να ξανακάνουν την προσευχή τους για τους νεκρούς συγγενείς και φίλους τους, την Παρασκευή στον Εσπερινό και το Σάββατο στην Θεία Λειτουργία, ο ιερέας μας θα διαβάσει τα κόλλυβα που θα φέρετε στον ναό.

Ο Θεός να συγχωρέσει και να αναπαύσει τους νεκρούς φίλους και συγγενείς μας!!! 


Έτι δεόμεθα υπέρ αιωνίου μνήμης και μακαρίας αναπαύσεως πάντων των επ'ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου...


...των κεκοιμημένων ευσεβώς ορθοδόξων χριστιανών,βασιλέων,πατριαρχών,αρχιερέων,ιερέων,ιερομονάχων,ιεροδιακόνων,μοναχών...


...πατέρων,προπατόρων,πάππων,πρωπάππων,γονέων,συζύγων,τέκνων,αδελφών και συγγενών ημών,εκ των απ'αρχής και μέχρι των εσχάτων...

 ...αμήν!!!

TAG