ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας

Τα παιδιά μας, τίμησαν τους προστάτες Αγίους τους.

         Ξημέρωσε η 30η Ιανουαρίου που η Εκκλησία μας τιμά τους τρεις σημαντικότερους Ιεράρχες της,τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
         Για το πλούσιο έργο τους,χαρακτηρίστηκαν Άγιοι προστάτες των γραμμάτων, της παιδείας, της εκπαίδευσης και κατ' επέκταση των μαθητών, των δασκάλων και των σχολείων.
         Αντιλαμβανόμενη και η Πολιτεία την αξία των τριών αυτών Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, αργία καθιερώνει για τα σχολεία μας την ημέρα αυτήν και προτρέπει τους μαθητές να εκκλησιαστούν και να εορτάσουν τους προστάτες τους με διάφορες εκδηλώσεις στα σχολεία.




        Εμείς,στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,έχοντας την ευλογία να έχουμε τους καλύτερους δασκάλους για τα παιδιά μας,εορτάσαμε αυτήν την ημέρα με κάθε μεγαλοπρέπεια.
        Το πρωί οι δάσκαλοι μαζί με την διευθύντρια του σχολείου μας του 3ου Δημοτικού Ανθοκήπων Ευκαρπίας, την κα Μαρία Μπαζιάκου,οδήγησαν τα παιδιά μας στον ναό με απόλυτη τάξη και ασφάλεια,ενώ η Ελληνική σημαία κυμάτιζε μπροστά και οι σημαιοφόροι και παραστάτες της καμάρωναν για αυτήν.
        Παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία,μετάλαβαν Σώμα και Αίμα Χριστού από τον ιερέα και στο τέλος έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία από τον π.Παύλο Ιωσηφίδη,που συμπροσευχήθηκε μαζί μας, για τους εορτάζοντες μαθητές και δασκάλους.Η κα Σοφία Νικολαΐδου, δασκάλα στο σχολείο μας,μα και στα κατηχητικά του ναού μας, ανέλαβε να πει μερικά λόγια στα παιδιά για την ημέρα αυτή και την σημασία της στην εξέλιξη της Εκπαίδευσης και την συμβολή των τριών Ιεραρχών σ' αυτήν.
       Κατόπιν ο ιερέας μας,π.Χρυσόστομος,μοίρασε το αντίδωρο στα παιδιά και από ένα συμβολικό δώρο στους δασκάλους τους και αποχαιρετώντας τους, τους θύμισε την γιορτή για τους τρεις Ιεράρχες που ετοίμασαν παιδιά και κατηχητές της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του ναού μας και το κόψιμο της βασιλόπιτας τους, στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Ανθοκήπων στις 6 το απόγευμα.
       Οι υπεύθυνοι κατηχητές έφτασαν από νωρίς και άρχισαν τις προετοιμασίες για την γιορτή της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, με αφορμή τους Αγίους προστάτες τους,τους τρεις Ιεράρχες,στο διώροφο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ανθοκήπων.Στις προετοιμασίες μας μεγάλη ήταν και η βοήθεια του ιερέως και των κατηχητών της διπλανής Ενορίας, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου που πάντοτε,έχοντας τα μέσα και την εμπειρία σε τέτοιες εκδηλώσεις,συμμετέχουν στις γιορτές μας.
        Αργότερα άρχισαν να έρχονται και τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, ενώ παρευρέθηκαν στην γιορτή μας και οι άρχοντες του τόπου μας,ο κος Χριστόδουλος Σταματίου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο μας,του Δήμου Παύλου Μελά,η κα Λεμονιά Ιωαννίδου εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ευκαρπίας και τον κο Νικόλαο Πασχαλίδη σύμβουλο της δημοτικής κοινότητος της Ευκαρπίας,μα και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Ανθοκήπων, που ευγενώς πάντα μας παραχωρεί τους όμορφους χώρους του Συλλόγου για τις εκδηλώσεις των παιδιών μας.
        Τραγούδια, κάλαντα, ψαλμοί από την μικρή χορωδία μας,λίγα λόγια από τα κορίτσια του κατηχητικού μας για τον Άγιο Βασίλειο της Ορθοδοξίας και για τον άλλον τον περίεργο και κατασκευασμένο"άγιο"από τις εταιρίες,το έθιμο της βασιλόπιτας και την προέλευση του,προβολή μιας μικρής ταινίας για τους τρεις Ιεράρχες μας και τέλος η ευχή του Αγίου Βασιλείου,η ευλόγηση και το κόψιμο της βασιλόπιτας από τον ιερέα μας,ήταν το πρόγραμμα  της γιορτής μας.
        Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους,ο ιερέας μας δεν σταματούσε να τραβά φωτογραφίες και οι γονείς καμάρωναν τα παιδιά τους για την πρόοδο τους.


        Τυχερός της μεγάλης βασιλόπιτας μας ήταν ο κος Νίκος Πασχαλίδης,ενώ στα μικρά βασιλοπιτάκια, έξι από τα παιδιά μας βρήκαν το φλουρί του Αγίου Βασιλείου που αντιστοιχούσε σε έξι πολύ καλά βιβλία που διάλεξαν με πολύ προσοχή οι κατηχητές μας.
        Άλλη μια γιορτή των παιδιών μας τελείωσε.Νέο ραντεβού μας έδωσαν για την γιορτή της μητέρας που για την εκκλησιαστική παράδοση είναι η Υπαπαντή του Κυρίου.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την πρόσκληση τους!!!


περισσότερο φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας: www.enetheopatoron.blogspot.com
TAG