ΚΥΡΙΑΚΗ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ( Ματθαίου ιδ΄ 14-22 ) "Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων"

"και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν..."
       Το να αφήσει κάποιος το σπίτι του και τις εργασίες του και να τρέξει να βρει τον Ιησού Χριστό, είναι ενδεικτικό βαθύτατης πίστης. Και κάτι άλλο ακόμα. Το να κάθονται άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από το πρωί ως το βράδυ να ακούν τη διδασκαλία του Ιησού είναι πράξη επίσης ενδεικτική πίστεως και αφοσίωσης μεγάλης. 
       Η εικόνα που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο που ακούγετε στους Ιερούς Ναούς όλης της Ορθοδοξίας από τους ιερείς μας, την Κυριακή Η΄του Ματθαίου, είναι η εξής: 
Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν για να αγοράσουν τροφές επειδή εδώ που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος.
       Το να ξεχαστεί όμως κανείς ακούγοντας μια διδαχή όλη την ημέρα σημαίνει ότι η διδαχή αυτή είναι πιο σημαντική και από το φαγητό και από τις άλλες, πιθανόν, οικογενειακές τους υποχρεώσεις και φαίνεται μάλιστα αυτή η διδαχή να τους έχει πραγματικά συνεπάρει. Γιατί η διδασκαλία του Ιησού έχει πληρότητα ζωής και σωτηρίας.
Η υπαίθρια Αρτοκλασία μας, στο παρεκκλήσι του 
Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, στο Πανηγύρι του
την 7η Μαΐου του 2014.
       Ο τόπος είναι έρημος, αλλά «ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν». Ο Χριστός που είναι εκείνος που τρέφει και συντηρεί τα σύμπαντα δεν μπορεί να χορτάσει τους ανθρώπους που κρέμονται όλη μέρα από τα χείλη του;
        Για τούτο και προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν για να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη, όλοι κάθονται καταγής «και έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν» και μάλιστα περισσεύουν και 12 κοφίνια πλήρη τεμαχίων άρτων.
Αρτοκλασία κατά την Μικρή πανήγυρη μας,
την 9η Δεκεμβρίου 2018, στην εορτή της Συλλήψεως
της Αγίας Άννας μας.
        Στο θαύμα αυτό, του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Χριστό έγκειται και η ευλογημένη Ακολουθία της Εκκλησίας μας, η Αρτοκλασία, η οποία τελείται από τους ιερείς μας με τις προσφορές των χριστιανών, συνήθως την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής, αλλά και όποτε άλλοτε το θελήσουν για ευλογία στα σπιτικά τους, και που στο τέλος της Ακολουθίας αυτής ακούγονται από όλο το εκκλησίασμα, κλήρο και λαό, τα όμορφα και διδακτικά λόγια, τα οποία και συνάδουν απόλυτα με την σημερινή μας ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ναού μας: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού». (κάντε κλικ στον σύνδεσμο, για να δείτε παλαιότερο άρθρο μας για την Ακολουθία της Αρτοκλασίας) 
Αρτοκλασία κατά την Μικρή Πανήγυρη μας, στον
Εσπερινό της 24ης Ιουλίου 2019, στην εορτή της
Κοιμήσεως 
της Αγίας Άννας μας.
        Άς κάνουμε όμως τώρα μερικές παρατηρήσεις ή εκτιμήσεις πάνω στο σημερινό Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, της 2ας Αυγούστου 2020, το οποίο και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό Τυπικό, θα το ακούσουμε στο μέσον περίπου της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, από τα χείλη των ιερέων μας:
1) Όποιος είναι χορτασμένος πνευματικά με την επιλεγμένη τροφή της διδασκαλίας του Χριστού μας, που είναι και το σημαντικότερο όλων, χορταίνει και σωματικά με οποιαδήποτε τροφή του παρέχεται ή την κερδίζει. Η πνευματική πληρότητα, ο πνευματικός χορτασμός, που είναι ταυτόχρονα και υγεία και χαρά και ευχαρίστηση, είναι το ζητούμενο στην επίγεια ζωή μας.
Η Αρτοκλασία από τον Επίσκοπο μας στην Μικρή Πανήγυρη
 για την Σύλληψη της Αγίας Άννης, στον Πανηγυρικό Εσπερινό
την παραμονή της εορτής, 8η Δεκεμβρίου του 2015.
2) Δεν περισσεύουν ολόκληροι άρτοι αλλά τεμάχια, σύμφωνα με το κείμενο, που έμειναν από τους άρτους που έφαγαν οι πεινασμένοι, γεγονός που με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το θαύμα του χορτασμού των 5000 ανθρώπων.
3) Η περισυλλογή από τα κομμάτια των άρτων και των ψαριών, τα οποία περίσσευσαν για μελλοντική χρήση, που γίνεται με παραγγελία του Ιησού, είναι πράξη συμβολική κατά της σπατάλης.
Η Αρτοκλασία από την Μεγάλη Πανήγυρη μας,
την 9η Σεπτεμβρίου του 2015, για την εορτή της Συνάξεως
των Αγίων Θεοπατόρων.
4) Έχουμε δώδεκα κοφίνια, ένα για κάθε μαθητή για να διακονήσουν εξίσου και όλοι το θαύμα, με τη μεταφορά των περισσευμάτων του φαγητού, κατάλοιπα της θαυματουργικής υπέρβασης που μόλις έγινε.
5) Και μια τελευταία παρατήρηση. "Χόρτασαν" χιλιάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δείχνει το γενικό ενδιαφέρον όλων να δουν, να γνωρίσουν, να ακούσουν, να δεχθούν την θεραπευτική ευλογία του Ιησού Χριστού.
Η Αρτοκλασία στην Μικρή Πανήγυρη της Ενορίας μας
στο Παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου,
την 8η Μαΐου του 2017.
      Ο άγιος ευαγγελικός λόγος είναι πάντοτε λόγος πνοής και ζωής, λόγος σοβαρός και πειστικός, ευλογημένος και θαυματουργός. Αυτό επιβεβαιώνεται ποικιλότροπα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και τον χορτασμό των χιλιάδων ακροατών του Ιησού καθώς και όλων των άλλων που είχαν προστρέξει κοντά του πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι μόλις αντίκριζαν τον Ιησού, θεραπεύονταν.
Άλλη μια Αρτοκλασία που τελέστηκε κατά την Μικρά
Πανήγυρη μας για την Κοίμηση της Αγίας Άννας,
την 25η Ιουλίου 2019.
    Ο λόγος του Θεού, είναι δυνατός, παντοδύναμος, πληρώνει, γεμίζει δηλαδή, τις δικές μας ανθρώπινες αδυναμίες και συμβάλλει στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της καθημερινότητας μας, και την λύση των προβλημάτων μας στην οικογένεια και στον χώρο της εργασίας μας, ακόμα και στις διακοπές μας τώρα το καλοκαίρι, όπου φροντίζουμε παράλληλα με την αναψυχή, να μην απομακρυνόμαστε και από την Εκκλησία του Χριστού μας.
Αρτοκλασία στον Αρχιερατικό Εσπερινό για την
Πανήγυρη της εορτής της Συνάξεως των Αγίων
Θεοπατόρων, την 8η Σεπτεμβρίου του 2017. 
     Μπορεί να υπάρχουν τριβές μέσα στην  καθημερινότητα μας, αλλά με την χάρη και την ευλογία του Θεού, πάντοτε καταφέρνουμε να αποφεύγονται οι εντάσεις, το κλίμα να γίνεται ηπιότερο, η ανεκτικότητα να συλλειτουργεί, η αλληλοκατανόηση να ανταποκρίνεται, η ειρήνη να επικρατεί, τα πρόσωπα να γαληνεύουν, τα μάτια να γελούν, η ζωή να γίνεται χαρά και ευχαρίστηση. Και όλα αυτά όταν μέσα στην ζωή μας αφήνουμε χώρο για να εγκατασταθεί ο Χριστός και να μαλακώσει την σκληροκαρδία μας.
Ο π. Παύλος Ιωσηφίδης, πρωτόπαπας στην Αρτοκλασία
της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας το 2017,
στον Αρχιερατικό Εσπερινό.
    Ο μήνας όμως που μόλις σήμερα ξεκίνησε, ο μήνας Αύγουστος, όλοι γνωρίζουμε πως είναι ο μήνας της Παναγιάς, της μάνας όλων μας, ενώ ως "Δεκαπενταύγουστος" αποκαλείται το πρώτο μισό του, αλλά και ως "Πάσχα του καλοκαιριού" ή "Σαρακοστή του Θέρους" το αναφέρει χαριτωμένα ο λαός του Θεού και τρέχει κάθε απόγευμα στις εκκλησιές να αφήσει μια αγνή από μελισσοκέρι λαμπάδα στο προσκεφάλι της και ένα ευωδιαστό λουλούδι στην εικόνα της και να ψάλλει τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της, ενώ αυστηρή νηστεία κρατά για δεκαπέντε ημέρες, εξομολογείται και ετοιμάζεται, έτσι ώστε "όμορφος" και "καθαρός" να κοινωνήσει στην γιορτή της Κοιμήσεως της, στις 15 Αυγούστου. 
Η Αρτοκλασία μας κατά την Θεία Λειτουργία
εις Μικράν Πανήγυριν μας, 
η οποία ετελέστη
την 25η Ιουλίου του 2020
δια την εορτήν της Κοιμήσεως της
Αγίας Άννης, 
για 1η φορά στον επάνω Ιερό Ναό μας.
     Εμείς οι Ανθοκηπιώτες όμως, αλλά και πολλοί ακόμα φίλοι μας, ευλαβείς προσκυνητές, πρόθυμοι  αφιερωτές, μα και οι κοπιώντες στις διακονίες της Ενορίας μας, αλλά και της ολοκαίνουργιας υπέργειας εκκλησιάς της, που τέλεσε τα Θυρανοίξια της τον Οκτώβριο του 2019 και από τότε λειτουργεί μετά πάσης λαμπρότητας, έστω και με τις ατέλειες της, αφού οι ελλείψεις της είναι σημαντικές, αλλά και οι διαδικτυακοί φίλοι μας, οι αναγνώστες της ιστοσελίδας που διατηρεί ο Ιερός Ναός και η Ενορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια, την Παναγία Θεοτόκο μας την τιμούμε έτι περισσότερο γιατί εκτός από μάνα όλων μας, μην το λησμονούμε, είναι και κόρη των δικών μας Αγίων, της Αγίας Άννας μας και του Αγίου Ιωακείμ, των Δικαίων Θεοπατόρων, της "γιαγιάς" και του "παππού" της Ορθοδοξίας, των προγόνων του Χριστού μας. 
      Στις αρχές του επόμενου μήνα δε, του πρώτου του εκκλησιαστικού έτους, του μηνός Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα την 8η Σεπτεμβρίου 2020 θα εορτάσουμε πανηγυρικά εδώ στην γειτονιά μας, πρώτα το Γενέσιον της Θεοτόκου και κατόπιν την επομένη, 9η Σεπτεμβρίου την Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, των προστατών της Ενορίας μας, στην οποία κάθε χρόνο αυτήν την εποχή εμείς πανηγυρίζουμε με εκδηλώσεις λατρευτικές και λαογραφικές, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας στα χωριά τους, σε άλλες εποχές, όμορφες, αγνές και απονήρευτες, με χορούς κυκλωτικούς, όπου πιάνονταν χέρι-χέρι και γίνονταν με την βοήθεια των Αγίων που πανηγύριζαν, καλύτεροι άνθρωποι, ακόμα καλύτεροι χριστιανοί, αλλά και γνωρίζονταν μεταξύ τους, αραβωνιάζονταν, παντρεύονταν, δημιουργούσαν τις οικογένειες τους, βάπτιζαν τα παιδιά τους, θρηνούσαν τους νεκρούς τους, ζούσαν με όλη την σημασία της λέξεως, και όλα αυτά με επίκεντρο την Ενορία τους, την εκκλησιά τους, που οι ίδιοι έχτιζαν και συντηρούσαν με τον μόχθο τους  ώς κόρη οφθαλμού.
    Φέτος όμως δυστυχώς, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας της νόσου covid-19, που είναι ακόμα σε έξαρση, και μας δημιουργεί χίλια-μύρια προβλήματα, τόσο στην χώρα μας, την γλυκιά Ελλάδα μας, αλλά πολύ περισσότερα σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, που θρηνεί χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια νοσούντες του "ασεβούς", "ανίερου" "ανευλαβούς" υιού αυτού, πρέπει να ήμαστε αποστασιοποιημένοι ο ένας από τον άλλο, να συναντιόμαστε αλλά από απόσταση, να αγαπιόμαστε χωρίς να ακουμπάμε τον γονιό, τον φίλο, τον συγγενή μας, τον πλησίον μας, να πηγαίνουμε στην εκκλησιά της γειτονιά μας...ναι αλλά με μάσκα, με αποστάσεις, με προσοχή, με ασφάλεια. Επίσης φέτος θα πρέπει να παραλείψουμε τις λαογραφικές εκδηλώσεις, συμμορφούμενοι πλήρως στις επιταγές της κυβερνήσεως, αλλά και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά θα δώσουμε έμφαση, έτι περισσότερο, στην λατρεία μας στον Χριστό, τους εορτάζοντες προγόνους Του, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους Δικαίους Θεοπάτορες και στην Παναγία και Θεοτόκο κόρη τους, που όπως αναφέραμε και παραπάνω διανύουμε τον μήνα της, που ιδιαιτέρως είναι αφιερωμένος σε αυτήν, τον Αύγουστο...τον "Δεκαπενταύγουστο!!! 
Η Αρτοκλασία μας κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό
εις την Μικράν Πανήγυριν μας, η οποία ετελέστη
την 25η Ιουλίου του 2020, δια την εορτήν της Κοιμήσεως
της Αγίας Άννης,για 1η φορά στον επάνω Ιερό Ναό μας.
       Η Ενορία μας, αυτό το λατρευτικό και πανηγυρικό γεγονός που συμβαίνει μια φορά τον χρόνο, θα το κάνει και φέτος, την 6η, 7η, 8η και 9η Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα υπάρχει αναρτημένο στους πίνακες ανακοινώσεων του Ιερού Ναού μας, αλλά και στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα αναγράφεται και στο πρόγραμμα των Ακολουθιών και των δραστηριοτήτων της Ενορίας μας για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020, από την επόμενη εβδομάδα. Και για αυτό θα ζητήσει πάλι να συμμετάσχετε όλοι στον αγώνα που δίνει κάθε χρόνο, ο καθείς σύμφωνα με τα χαρίσματα του για να τελέσουμε ένα όμορφο πανηγύρι, φέτος λίγο διαφορετικό...ίσως πιο διακριτικό, χωρίς την ευλογημένη "φασαρία" της παράδοσης μας, αλλά εξίσου μεγαλόπρεπο και ζωντανό, προς δόξαν και τιμήν στους Αγίους μας, που τους το χρωστάμε, αφού με την αγάπη τους και την βοήθεια τους χτίζουμε την εκκλησιά τους.
     Και αφού αναφέραμε την ολοκαίνουργια εκκλησία που συνεχίζουμε μέσα στις δυσκολίες των καιρών να χτίζουμε και να αποπερατώνουμε μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του, εσωτερικά και εξωτερικά, για να στεγάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Αγίους Θεοπάτορες, τους δικούς μας Αγίους και προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, σας ενημερώνουμε για όσους δεν το γνωρίζετε ήδη, πως ο Ιερός Ναός μας επάνω, υπέργειος, περίλαμπρος και μεγαλοπρεπής, είναι ήδη έτοιμος, ή όσο πιο έτοιμος γίνεται, ενώ έχουν τελεστεί και τα Θυρανοίξια του, το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, του 2019, με τις ευλογίες του Επισκόπου μας, αλλά και τις ευλογίες του Παπαγιάννη μας από την Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος, που μας αγαπά, μας βοηθά και μας ευλογεί από το "περιβόλι της Παναγιάς", αλλά και είναι ο μεγαλύτερος από τους κτίτορες του νέου αυτού Ιερού Ναού μας, μια εκκλησιά που ήδη λειτουργεί τελώντας σε αυτήν τα Ιερά Μυστήρια, τις Θείες Λειτουργίες, όλες τις Ακολουθίες, αλλά και τα Πανηγύρια μας, Μικρά και Μεγάλα, όπως αυτό "Στις αρχές του Φθινοπώρου..." τον Σεπτέμβρη στις 9, οπότε και εορτάζουμε την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων..
     Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους στην χαρά και των δυο γιορτών που θα έχουμε μπροστά μας, πρώτα για την Παναγιά μας και τον "Δεκαπενταύγουστο" και μετά για τους Θεοπάτορες γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, κατά τις οποίες, όπως θα ακούσουμε αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, τον ευαγγελιστή Ματθαίο να μας περιγράφει στο Ευαγγέλιο του με τόσο όμορφο και γλαφυρό τρόπο, το γεγονός της Αρτοκλασίας και τον χορτασμό των πέντε χιλιάδων πιστών, αλλά και το περίσσευμα των αγαθών μετά την ευλόγηση τους από τον Διδάσκαλο Χριστό,  και να μας λέει..."Καί ἔφαγον πάντες καί ἐχορτάσθησαν...",  έτσι χορτάτοι θα νοιώσουμε και εμείς, όλοι όσοι θα συμμετάσχουμε στις εορταστικές, λατρευτικές, πανηγυρικές εκδηλώσεις κατά την Μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας για την εορτή της Συνάξεων των Αγίων Θεοπατόρων, μια Πανήγυρις που για 1η φορά φέτος, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί στον επάνω καινούργιο Ιερό Ναό μας, που χτίσαμε και αφιερώσαμε με όλην την αγάπη μας σε αυτούς.
      Χορτάτοι όχι βέβαια από τους  πέντε άρτους και τα δυο ψάρια, αλλά μέσα από το θαύμα της ζωντανής Εκκλησίας του ιδρυτού της Χριστού, μέσα από τις πανηγυρικές Ακολουθίες της γιορτής της "Γιαγιάς" και του "Παππού" Του, της Αγίας Άννας μας και του Αγίου Ιωακείμ, αλλά και της κόρης τους της γλυκιάς Παναγιάς μας, που τιμούμε ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα μέχρι τις 15 Αυγούστου και την εορτή της Κοιμήσεως της, μέσα από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Μεταλήψεως. Χορτάτοι και πλήρεις, από το φαγητό εκείνο που αν το φας δεν πρόκειται να πεινάσεις ποτέ ξανά, από αυτό που όσο το καταναλώνεις τόσο περισσότερο γίνεται, από αυτό που μπορεί..."Πλούσιοι να επτώχευσαν και να επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού...", όπως θα ψάλλουμε κατά την Ακολουθία της Αρτοκλασίας στην Πανήγυρη μας, ευλογώντας οι ιερείς μας τις προσφορές των εορταζόντων.
Καλή Παναγιά...
& Καλή Πανήγυρη!!!  
     *παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα δείτε το Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, τόσο στο αρχαίο πρωτότυπο κείμενο, όσο και σε νεοελληνική απόδοση...
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ 
(Ματθαίου ιδ΄ 14-22) 
"Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων"
Πρωτότυπο κείμενο:
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, εἶδεν ὁ ᾿Ιησοῦς πολὺν ὄχλον, καὶ ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτοῖς καὶ ἐθεράπευσε τοὺς ἀρρώστους αὐτῶν. ᾿Οψίας δὲ γενομένης προσῆλθον αὐτῷ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· ῎Ερημός ἐστιν ὁ τόπος καὶ ἡ ὥρα ἤδη παρῆλθεν· ἀπόλυσον τοὺς ὄχλους, ἵνα ἀπελθόντες εἰς τὰς κώμας ἀγοράσωσιν ἑαυτοῖς βρώματα. ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Οὐ χρείαν ἔχουσιν ἀπελθεῖν· δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν. Οἱ δὲ λέγουσιν αὐτῷ· Οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας. ῾Ο δὲ εἶπε· Φέρετέ μοι αὐτοὺς ὧδε. Καὶ κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους, λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους, οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις. Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν, καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. Οἱ δὲ ἐσθίοντες ἦσαν ἄνδρες ὡσεὶ πεντακισχίλιοι χωρὶς γυναικῶν καὶ παιδίων. Καὶ εὐθέως ἠνάγκασεν ὁ ᾿Ιησοῦς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ ἐμβῆναι εἰς τὸ πλοῖον καὶ προάγειν αὐτὸν εἰς τὸ πέραν, ἕως οὗ ἀπολύσῃ τοὺς ὄχλους.
***************
Νεοελληνική απόδοσις:
Αποτέλεσμα εικόνας για Ματθαίου ιδ΄ 14-22Εκεῖνο τὸν καιρό, ὁ ᾿Ιησοῦς εἶδε πολὺν κόσμο καὶ τοὺς σπλαχνίστηκε, καὶ γιάτρεψε τοὺς ἀρρώστους των. ῞Οταν ἔπεσε τὸ δειλινό, τὸν πλησίασαν οἱ Μαθητές του καὶ τοῦ εἶπαν· ῾Ο τόπος εἶναι ἐρημικός, καὶ ἡ ὥρα πιὰ περασμένη. Διῶξε τὸν κόσμο νὰ πᾶνε στὰ χωριὰ γιὰ ν᾿ ἀγοράσουν φαγητὰ νὰ φᾶνε. ῾Ο ᾿Ιησοῦς ὅμως τοὺς εἶπε· Δὲν ὑπάρχει λόγος νὰ φύγουν, δῶστε τους ἐσεῖς νὰ φᾶνε. Δὲν ἔχουμε ἐδῶ παρὰ πέντε ψωμιὰ καὶ δύο ψάρια, τοῦ ἀπαντοῦν. Φέρτε μοῦ τα ἐδῶ, τοὺς λέει. Κι ἀφοῦ πρόσταξε τὸν κόσμο νὰ καθίσει γιὰ φαγητὸ πάνω στὸ χορτάρι, πῆρε τὰ πέντε ψωμιὰ καὶ τὰ δύο ψάρια, ἔστρεψε τὸ βλέμμα του στὸν οὐρανό, τὰ εὐλόγησε, ἔκοψε τὰ ψωμιὰ σὲ κομμάτια καὶ τὰ ἔδωσε στοὺς μαθητές, καὶ οἱ μαθητὲς στὸ πλῆθος. ῎Εφαγαν ὅλοι καὶ χόρτασαν. Καὶ μάζεψαν τὰ περισσεύματα ἀπὸ τὰ κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμᾶτα. Αὐτοὶ ποὺ ἔφαγαν ἦταν περίπου πέντε χιλιάδες ἄντρες, χωρὶς τὶς γυναῖκες καὶ τὰ παιδιά. ᾿Αμέσως ὕστερα ὁ ᾿Ιησοῦς ὑποχρέωσε τοὺς μαθητές του νὰ μποῦν στὸ καΐκι καὶ νὰ πᾶνε νὰ τὸν περιμένουν στὴν ἀπέναντι ὄχθη, ὡσότου αὐτὸς διαλύσει τὰ πλήθη.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΥΑΓΓΈΛΙΟ Ματθαίου ιδ΄ 14-22
TAG