ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (31/7/1944)

Η ιστοσελίδα μας σήμερα φιλοξενεί...
...το άρθρο του ιστολογίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας  Ευκαρπίαςτης Παρασκευής, 11 Μαΐου 2012 σχετικά με την ιστορία της εκτέλεσης των 14 παλικαριών από την Νέα Ευκαρπία κατά την Γερμανική κατοχή...
***************
     Σε αυτό το όμορφο άρθρο, της γ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού  Σχολείου και στο όμορφο ιστολόγιο που διαθέτει, από την δική μας ιστοσελίδα, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα κάνουμε μόνο ένα μικρό σχόλιο για τον ηρωϊσμό των Ελλήνων, που παρότι δεν είναι δικό μας εκφράζει απόλυτα την ψυχή μας και μας τιμά ιδιαιτέρως: 
«Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» 
(Από λόγο πού εκφώνησε από τό BBC ο Ουίστον Τσώρτσιλ τις πρώτες ημέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου)
****************

Τα 14 παλικάρια της Νέας Ευκαρπίας

IMG 20160730 104113     Στο χώρο που σήμερα λέγεται "14", είχαν βρεθεί πριν από χρόνια τα οστά 
των 14 παλικαριών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους, λόγω του Αγώνα και της  Αντίστασης που προέβαλαν ενάντια στην τυραννία και τη Γερμανική Κατοχή.
     Με την πράξη τους αυτή οι Γερμανοί προσπάθησαν να πλήξουν τους αγώνες όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και να εκδικηθούν με σκληρά αντίποινα, όσους είχαν βοηθήσει εκείνη την εποχή, να φυγαδευτούν στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν δραπετεύσει από το γειτονικό στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Συνολικά είχαν διασωθεί τότε 130 στρατιώτες, 30 Άγγλοι, 40 Ρώσοι και 60 Σέρβοι.
     Ήταν ξημερώματα Δευτέρας στις 31 
Ιουλίου του 1944, όταν οι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό και κάλεσαν με κατάλογο 17 Ευκαρπιώτες να παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία. 
Από αυτούς βρήκαν τους 14 και τους συγκέντρωσαν στα θεμέλια της υπό ανέγερση εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, όπου μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. 
Από εκεί, τους οδήγησαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το μνημείο που κατασκευάστηκε το 1981 - μετά από ενέργειες των συγγενών των θυμάτων - όπου και εκτελέστηκαν σε 3 διαδοχικές ομάδες και ρίχτηκαν σε έναν ασβεστόλακκο.
     Από το 1981 και μετά, κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου πραγματοποιείται μνημόσυνο για να τιμάται η μνήμη των πεσόντων ηρώων.
Τα ονόματά των ηρώων μας είναι:

*Αράπογλου Κ. Σταύρος                         ετών 31
*Ατζέμογλου Ε. Κωνσταντίνος              ετών 32
*Γελεφέσης Δ. Νικόλαος                        ετών 35
*Γνωστόπουλος Σ. Απόστολος              ετών 57
*Καχριμάνης Τ. Κωνσταντίνος             ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Κωνσταντίνος              ετών 23
*Μίλκογλου Μ. Παύλος                           ετών 31
*Παπαδόπουλος Σ. Χαράλαμπος         ετών 30
*Παρμακλής Δ. Αθανάσιος                    ετών 29
*Τενεκετζής Β. Ευστράτιος                    ετών 47
*Τσινός Γ. Παντελής                                 ετών 28
*Τσινός Γ. Κωνσταντίνος                        ετών 23
*Τσίκος Κ. Σωκράτης                               ετών 49
*Χατζηγιαχτζίδης Σ. Γεώργιος              ετών 22
****************
    Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό του  Συμβούλιο, μας προσκαλούν στην Τελετή Μνήμης των 14 Πατριωτών οι οποίοι  εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.
    Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί στο Μνημείο των 14ων Παλικαριών, που στήθηκε στον χώρο όπου εκτελέστηκαν, ο οποίος και βρίσκεται στην θέση "14", στην Δημοτική Ενότητα της Νέας Ευκαρπίας, το Σάββατο της 25η Ιουλίου 2020,
σύμφωνα με το εξής  πρόγραμμα
Αρχικά στις 10.00 π.μ με την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ευκαρπίας και κατόπιν στις 10.30 π.μ. με την Επιμνημόσυνο Δέηση, από τους ιερείς των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, τον Χαιρετισμό του Δημάρχου του Δήμου Παύλου Μελά και των φορέων του τόπου μας, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, το Προσκλητήριο των νεκρών ηρώων μας και την δεξίωση που θα παρατεθεί στο Μνημείο των 14 παλικαριών μας, που βρίσκεται στην θέση "14" ατο ανατολικό άκρο της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ευκαρπίας.
    Συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή μνήμης της θυσίας των ηρώων του τόπου μας, όλοι οι Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι, όλοι οι φορείς της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και επίσημοι προσκεκλημένοι, διπλωμάτες, πολιτικοί και συγγραφείς.
    Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, της Νέας Ευκαρπίας, φέτος δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί στην επέτειο της θύμησης της θυσίας των 14ων παλικαριών μας, όπως κάθε χρόνο από τους ιερείς της, λόγω της Μικράς Πανηγύρεως της για την εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, που θα τελεστεί το τριήμερο 23, 24 & 25 Ιουλίου 2020, για 1η φορά στην ολοκαίνουργια επάνω εκκλησιά της. Όμως θα βρίσκονται εκεί οι άλλοι ιερείς της Δημοτικής Ενότητας της Νέας Ευκαρπίας, του Δήμου Παύλου Μελά, για να τελέσουν την Επιμνημόσυνο Δέηση, τιμώντας έτσι όπως τους πρέπει, τους ήρωες της Νέας Ευκαρπίας κατά την γερμανική κατοχή, και θυμίζοντας σε όλους τον αγώνα και την θυσία τους.
    Όμως δεν θα μείνει αμέτοχη η Ενορία μας στην επέτειο αυτή, αλλά στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, θα τελέσει Τρισάγιο στο τέλος της, μνημονεύοντας τα ονόματα και των 14 παλικαριών μας, αλλά παράλληλα σήμερα  αναρτά στην ιστοσελίδα της, και το άρθρο αυτό των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου μας, μαζί και με τα δικά της σχόλια, προβάλλοντας το γεγονός ως παράδειγμα για όλους μας.

"Αιωνία αυτών η μνήμη"
TAG