ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ & ΒΑΡΝΑΒΑ & ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ & ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Την  11ην του μηνός Ιουνίου, 
μνήμην επιτελούμεν των Αγίων 
ενδόξων & πανεφήμων Αποστόλων 
Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.
Δυό λόγια για τους εορταζομένους Αγίους μας.
     Ο Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Απόστολους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Αλλά στην Ουρβανούπολη οι ειδωλολάτρες τον σταύρωσαν, και έτσι ένδοξα τελείωσε τη ζωή του με το μαρτύριο.
     Ο
 Βαρνάβας (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου  ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο.
     Εκεί λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο.
     Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάσει τη κτίσει».
     Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.
     Και οι δυο Απόστολοι συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τά έθνη δεί πρώτον κηρυχθήναι τό ευαγγέλιον» (Μάρκ., ιγ'10). Δηλαδή, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Απολυτίκιον
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεία όργανα, τού Παρακλήτου, καί εκφάντορες, τού Θεού Λόγου, ανεδείχθητε θεόπται Απόστολοι, Βαρθολομαίε τών Δώδεκα σύσκηνε, καί Βαρνάβα ως υιός παρακλήσεως. Αλλά αιτήσασθε, Χριστόν τόν Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν τό μέγα έλεος.

Αρχική - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Είδησις:
Βιογραφικό - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ     *Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και όλων των συνεπειών της που ακολούθησαν για όλον τον Ελληνικό λαό το τελευταίο τρίμηνο, επηρεάστηκε ακόμη και ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα, ο οποίος θα γινόταν κανονικά στον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό του Τιμίου Προδρόμου, την Τετάρτη 10/6/2020 και την Πέμπτη 11/6/2020.
      Μεγάλο  διήμερο Πανηγύρι στηνόταν άλλοτε στην Ιερά Μητρόπολη μας,  όμως για την φετινή χρονιά, και για την αποφυγή συγχρωτισμού και του κινδύνου διασποράς του conid-19, που δυστυχώς είναι ακόμα ανάμεσα μας, θα τελεστεί απλά ο Αρχιερατικός Εσπερινός της παραμονής της εορτής και ανήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως μας. 
       Για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους ο Δεσπότης μας δεν θα δεχθεί τις ευχές του ποιμνίου του στο Επισκοπείο, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Έτσι οι ευχές της Ενορίας και οι προσευχές μας δεν θα είναι φέτος εκ του σύνεγγυς, όμως δεν θα πάψουν να είναι πάντα είναι ζεστές και εγκάρδιες, ενώ το άρθρο που κανονικά θα ακολουθούσε στην ιστοσελίδα μας για την επίσκεψη μας στο Επισκοπείο, θα είναι η αναδημοσίευση του περσινού με τις φωτογραφίες και την ανάρτηση μας, που ανεβάσαμε τέτοιες ημέρες του 2019 στο site για να τιμήσουμε τον Επίσκοπο μας.
Νεαπόλεως Βαρνάβας στην Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Άρτης ...       Διαδικτυακές λοιπόν θα είναι οι φετινές εγκάρδιες και "ζωηρές" ευχές μας, τις οποίες και του μεταφέρουμε μετά μεγάλου σεβασμού και αγάπης, 
με όποιον τρόπο μπορούμε, κάτω από αυτές τις δύσκολες και άσχημες συνθήκες, που μας επέβαλε ο πιο "ασεβής", "ανίερος" και "ανεβλαβής" ιός στην ιστορία της Εκκλησίας μας. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. Αρχικά από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, www.intheopatoron.blogspot.gr, αλλά και από την ιστοσελίδα των κατηχητόπουλων της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας της, www.enetheopatoron.blogspot.gr,
κατόπιν μέσα από το κανάλι της στο Youtube, από τα profiles και τις σελίδες της στο facebook, στο twitter
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ.κ ...πολύ προσφάτως και από τις καταχωρήσεις μας στο Viber, για έτη πολλά, ευλογημένα και χαριτωμένα, φώτιση, συγχωρητικότητα και αγάπη, αλλά και υπομονή και επιμονή κατά την διαποίμανση των ψυχών μας, που του έχει αναθέσει ο ίδιος ο Ζωοδότης Χριστός μας στην Μητροπολιτική του περιφέρεια, μα μαζί με τις ολόψυχες ευχές μας, του στέλνουμε και τις  "ζεστές" προσευχές μας για υγεία και μακροημέρευση και τέλος τις παντοτινές ευχαριστίες μας για την Τέλεση των Θυρανοιξίων, τον Οκτώβριο του 2019, του Ιερού Ναού μας, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και μαζί με αυτά τα Θυρανοίξια και την εκπλήρωση των ονείρων όλης της γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που μπόρεσε επιτέλους να χαρίσει ένα "πατρικό σπίτι" για την Παναγιά μας, την μονάκριβη κόρη των Δικαίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, της "Γιαγιάς" και του "Παππού" του Χριστού μας.
Ευλογείτε πάτερ και δέσποτα!!!
Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, οι ιερείς της, Χρυσόστομοι και οι δυο, μαζί με όλα τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια της, τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, "Με ανοιχτές αγκάλες", τα παιδιά τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας της, αλλά και τους ενορίτες και τους ευλαβείς δωρητές και προσκυνητές του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, εύχεται στον Επίσκοπο μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα, επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του, Έτη Πολλά, καλά και ευλογημένα, να είναι πάντα υγιής και δυνατός για να μας ευλογεί, να μας καθοδηγεί και να μας κατευθύνει στον δρόμο του Θεού, με τις πατρικές ευχές και τις προσευχές του.
_______________________________________________________

Η ονομαστική εορτή του Επισκόπου μας, 
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου 
κ.κ Βαρνάβα (...το 2019)
& του Οικουμενικού Πατριάρχου μας, Παναγιωτάτου κ.κ Βαρθολομαίου.

       Μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και   Σταυρουπόλεως, η οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του οικείου Μητροπολίτου μας, κ.κ Βαρνάβα. Αρχικά την παραμονή της εορτής των Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα,  
την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ Ιουστίνου, και συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών,  Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, και  Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, αλλά και του δικού μας εορτάζοντος Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα και με εκπροσώπηση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκ του Γέροντος Σκευοφύλακος του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτου Παύλου Ιωσηφίδη, 
όπου στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, έγινε επισήμως από τον Σεβασμιότατο και η λήξις των κατηχητικών συνάξεων για τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής της Μητροπόλεως μας, ενώ προσκύνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και το επίσημο αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του "Άξιον εστί", το οποίο θησαυρίζεται στον Καθεδρικό μας Ναό, ενώ το πρωτότυπο βρίσκεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους. 
       Την επαύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, και πάλι στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, ετελέστη το πρωΐ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ενδόξων και Πανεφήμων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα,
 Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρουσία πολλών Αρχιερέων και Ιερέων και κατόπιν ο Δεσπότης μας δέχθηκε τις ευχές του ποιμνίου του στην αίθουσα του Θρόνου και στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, όπως και αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 
     Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ήταν και αυτή εκεί την Τρίτη 11 Ιουνίου το πρωΐ, εκπροσωπούμενη από τα μέλη των Συμβουλίων του Ιερού Ναού μας και τους ιερείς 
του, για να του μεταφέρουν όλοι μαζί τις εγκάρδιες και θερμές ευχές τους, την αμέριστο συμπάθεια τους, μα και την δεδομένη αγάπη της στο πρόσωπο του. 
          Έτη πολλά,
ευχόμαστε από καρδιάς, στον Δεσπότη και Ποιμενάρχη μας, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα. Ο Θεός να του δίνει την φώτιση και την δύναμη που χρειάζονται, για να ποιμάνει τον χριστεπώνυμο λαό της μητροπολιτικής του περιφερείας, αυτού του δύσκολου και παραμελημένου... πονεμένου τόπου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομαίος          Έτη πολλά, ευχόμαστε όμως και για την ονομαστική του εορτή στον Οικουμενικό  Πατριάρχη μας κ.κ Βαρθολομαίο, που στα χέρια του κρατά το μέλλον ολάκερης της Ορθοδοξίας. Οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους, να πρεσβεύουν στο Θεό για να του δώσει την απαιτούμενη φώτιση και δύναμη που θα του χρειαστούν, για την επίλυση των τόσων προβλημάτων που ολοένα και συσσωρεύονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που επαξίως εκπροσωπεί. 
                 Ειδικά μάλιστα στις μέρες μας, τις δύσκολες και πονηρές...αποκαλυπτικές για πολλούς...ας ευχηθούμε στους δύο Ιεράρχες μας που άγουν τα ονομαστήρια τους, αλλά και σε όλη την ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας μας, μα και των Προκαθημένων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που μας χωρίζουν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα αλλά μας ενώνουν πολύ περισσότερα, να προσεύχονται για την ενότητα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού μας.
     Και επίσης ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε, ιδιαίτερα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, κ.κ Βαρθολομαίο, ο οποίος εγκαταβιώνοντας μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλον τις περισσότερες φορές, και μάλιστα στις μέρες μας ακόμα και επικίνδυνο για την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, που βρίσκεται στην γειτονική, μα όχι και τόσο φιλική Τουρκία και στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, ο Θεός να του δίνει
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομαίος
 δύναμη, αντοχή και σοφία για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, που δεν είναι άλλο από την ενότητα και την οικουμενικότητα όλων των Εκκλησιών της Ορθοδοξίας.  
      Εξάλλου ας μην λησμονούμε πως στο Σύμβολο της Πίστεως μας, δια στόματος των θεοφόρων Πατέρων της, η Εκκλησία μας πάντα εύχεται, χωρίς ποτέ να έχει σταματήσει από τότε μέχρι στις μέρες μας, στην ένωση όλων... "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν..."  
Παράλληλα όμως ευχόμεθα ολοψύχως, 
σε όλους τους εορτάζοντες,
 "Χρόνια Πολλά"..."Χρόνια Καλά"
 αλλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

TAG