3. Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ...ε) Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ στ) ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ...


*...Και το σημερινό άρθρο μας θα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοπάτορες, με αφορμή την Μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας για την εορτή της Συνάξεως τους την 9η Σεπτεμβρίου.
Η Πανήγυρις μας θα τελεστεί το τριήμερο, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πανηγύρεως που υπάρχει στο παρακάτω.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ...Το άρθρο μας αυτό έχει τον γενικό τίτλο "Η ΑΓΙΑ  ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ", και σε τέσσερις συνέχειες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, προσπαθώντας να καλύψει με τις πληροφορίες που σας παρέχει, αυτό το γλυκό πρόσωπο της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας μας και "γιαγιάς" του Χριστού μας, που μαζί με τον ομόζυγο της  Ιωακείμ,  κατάφεραν μέσα από την προσευχή τους, 
ΛΑΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ...με την γέννηση της Θεοτόκου κόρης τους, να ενώσουν την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, να γεφυρώσουν την ζωή με τον θάνατο, να κατεβάσουν τον ουρανό στην γη και να σώσουν την ανθρωπότητα με τον ερχομό του Μεσσία Εγγονού τους. 
Περιέχει δε, μόνο μερικά από τα στοιχεία του βίου της που σώζονται μέσα από το πρωτοευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και άλλων συγγραφέων της εποχής, αλλά και νεοτέρων εκκλησιαστικών ιστορικών. 
* Η συνέχεια με το 3ο μέρος του άρθρου μας...
"Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ"...
Η Κοίμησις της Άγιας Άννης.
Η Κοίμησις της Αγίας Άννας,
ένδεκα χρόνια μετά την Γέννηση της Παναγίας. 
       Η Αγία Άννα αφού γέννησε την Θεοτόκο Μαρία, την απογαλάκτισε και την αφιέρωσε στο Ναό, πραγματοποιώντας το τάμα της, σαν καθαρό και άμωμο δώρο. Κατόπιν πέρασε τη ζωή της η Αγία Άννα με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς και στο τέλος παρέδωσε την Αγία της ψυχή στα χέρια του Κυρίου ειρηνικά.
(Εδώ, με μια παρένθεση θα ήθελα να σημειώσω και να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως στην αγάπη σας, το σθένος και την πίστη που χρειάζονται από μια μάνα, όχι όμως μια οποιαδήποτε μάνα, που επί πολλά χρόνια παρακαλούσε τον Θεό για ένα παιδί, όταν τελικά το αποκτήσει να θελήσει εκπληρώνοντας το τάμα της, να το προσφέρει πίσω σε Αυτόν. Κάποιος που δεν μπορεί να καταλάβει την πίστη της Αγίας Άννας στον Θεό, ίσως να την χαρακτήριζε άκαρδη και άπονη μητέρα και δεν θα μπορούσε με κανένα τρόπο να κατανοήσει την αναγκαιότητα της εκπλήρωσης του τάματος της στον Θεό, που ποτέ δεν το ξέχασε. Θα ήθελα επίσης όμως, μέσα στην παρένθεση μας αυτή, να υπογραμμίσω και το έγκλημα της έκτρωσης στο οποίο καταφεύγουν κάποιες γυναίκες μετά από μια "ανεπιθύμητη" εγκυμοσύνη, όταν χιλιάδες είναι τα ζευγάρια που αγωνίζονται παρακαλώντας τους Αγίους μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, να λύσουν τα δεσμά της ατεκνίας τους και να μπορέσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί)
Πανήγυρις Κοιμήσεως Αγίας Άννης
25η Ιουλίου 2014.
     Η παράδοση, αναφέρει ότι η Θεοπρομήτωρ Άννα, όταν κοιμήθηκε εν Κυρίω, ήταν περίπου 80 χρόνων και ο Ιωακείμ είχε περάσει τα 90. Ποιος από τους δύο, πέθανε πρώτος δεν αναφέρεται ευκρινώς. Αναφέρεται μόνο ότι, όταν η Θεοτόκος ήταν έντεκα χρόνων έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της. Κατά πάσα πιθανότητα όμως πρώτος εκοιμήθη ο Άγιος Ιωακείμ,  πέθανε κατά μια πηγή οκτώ χρόνια από τα Εισόδια της κόρης του Θεοτόκου και μερικούς μήνες αργότερα, ένδεκα κατά την  ίδια πηγή, ακολούθησε και η Αγία Άννα, χωρίς αυτές οι χρονολογίες όμως να έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αποδεικνύουν έμμεσα όμως, την αγάπη του ευλαβούς ζευγαριού αυτού μεταξύ τους αλλά και απέναντι στον Θεό, ο οποίος και τους εστεφάνωσε τελικά χαρίζοντας τους την Παναγία για κόρη τους, αλλά τους ευλόγησε και με έναν ακόμη τρόπο. Να έχουν αυτήν την μοναδική παρρησία τους στον Εγγονό τους Χριστό για να μπορούν μέχρι και τις ημέρες μας να κάνουν όλα αυτά τα θαύματα φέρνοντας στον κόσμο τα δώρα τους, τα παιδιά που τόσο χρειαζόμαστε για την ευτυχία μας.

Τα Ιερά Λείψανα 
της "Γιαγιάς" Αγίας  Άννης.
Το Ιερό Λείψανο της Αγίας Άννας,
 στην Σκήτη της στο Άγιο Όρος.
        Στο Άγιο Όρος, στη Σκήτη της Άγιας Άννας, σώζεται μέρος από το αριστερό πόδι της Άγιας και αγιάζει αυτούς που πηγαίνουν και το προσκυνούν. Οι Αγιαννανίτες μοναχοί φυλάσσουν το σεπτό Λείψανο της με απεριόριστη πίστη και ευλάβεια, ενώ στην καθημερινότητα τους η Αγία Άννα φαντάζει σαν να είναι ένα προσφιλές και πολύ αγαπητό τους πρόσωπο που διάγει μαζί την καθημερινή ζωή τους, ενώ στις συνομιλίες τους δεν την προσφωνούν τόσο με το όνομα της, αλλά με την γλυκιά επωνυμία "η Γιαγιά". Πολλά θαύματα συνοδεύουν την ιστορία αυτού του ιερού Λειψάνου μα και την ευλάβεια του κόσμου στην Αγία και Θεοπρομήτορα Άννα, αλλά και την επίκληση του ονόματος της στην λύση των δεσμών της ατεκνίας και την απόκτηση παιδιού, αλλά και πολλά είναι τα μωρά αυτά που φέρουν το όνομα της, ή αυτό του ομοζύγου της Ιωακείμ, αφού προήλθαν από το θαύμα της ιδιαιτέρας ευχής της για την λύση των δεσμών της ατεκνίας. 
     Επίσης στο Άγιον Όρος και στην Ιερά Βασιλική Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Κουτλουμουσίου βρίσκεται άφθορο μέρος του δεξιού ποδός της Αγίας Άννας και φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, ενώ μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στη Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, του Αγίου Όρους.
Έτσι θα είναι το "πατρικό σπίτι" της Παναγίας Κόρης
 των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας...
...όταν πρώτα ο Θεός τελειώσει η κατασκευή του.
      Αποτμήματα όμως του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται και στην ομώνυμη Μονή Λυγαριάς Λαμίας και στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
      Μέρος της αδιαφθόρου σαρκός της Αγίας Άννας βρίσκεται στη Συλλογή της ρωμαιοκαθολικής Διεθνούς Σταυροφορίας Αγίων Λειψάνων, ενώ ένας καρπός της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Παύλου «ἐκτός τῶν Τειχῶν» της Ρώμης.

      Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ίδρυσε περίτεχνο, λαμπρό Ναό προς τιμήν της Αγίας Άννης το 550 μ.χ  στη Κωνσταντινούπολη.
Το παρεκκλήσι της Παναγίας, όπου διαβάζεται
η ευχή της Αγία Αννας, στην όμορφη
κατακόμβη του ναού μας.
       Όλη την Ελλάδα και κυρίως τα νησιά μας κοσμούν μικρά ή μεγάλα εκκλησάκια της Αγίας Άννας, αλλά και μοναστήρια αφιερωμένα σε αυτήν.
        Ενοριακός Ναός όμως, στο όνομα των Αγίων Θεοπατόρων, δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα, πιθανότατα και στον κόσμο όλο, παρά μόνο στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα στις δυτικές συνοικίες της, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, που τώρα σιγά-σιγά κατασκευάζεται με την βοήθεια του Θεού, την άμεση φροντίδα των Αγίων Θεοπατόρων, αλλά και την αγάπη όλων σας και την προσφορά σας στην αποπεράτωση του, όπου μέσα στην κατακόμβη του υπάρχει το παρεκκλήσι της Παναγίας (όλες οι αγιογραφίες που υπάρχουν στο κείμενο του βίου των Αγίων μας, βρίσκονται στο παρεκκλήσι αυτό και έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Θεολόγο και αγιογράφο κο Νικόλαο Ζέκιο) και κάθε Τρίτη μετά την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλησεως των Αγίων Θεοπατόρων, διαβάζεται από τους ιερείς μας η ιδιαιτέρα ευχή της Αγίας Άννας υπέρ τεκνοποιΐας, ευτοκίας, καλλιτεκνίας  και ευτεκνίας, στα νεαρά ζευγάρια που προσέρχονται στο ναό των Αγίων Θεοπατόρων, των γονέων της Παναγίας, για να τους ζητήσουν με ευλάβεια και συντριβή το Θείο Δώρο της παιδοποιΐας.
Τα Ιερά Λείψανα του Ιωακείμ & της Άννας
τα οποία βρίσκονται στον Ναό μας.

     Ιερά Λείψανα και των δύο Αγίων μας όμως, και του Αγίου Ιωακείμ και της Άγίας Άννας, θησαυρίζονται στον ομώνυμο Ναό μας και την ομώνυμη Ενορία τους, εδώ στο δυτικό μέρος της προσφυγικής Θεσσαλονίκης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, μέσα στην ιδιαίτερη, όμορφη ασημένια και περίλαμπρη λειψανοθήκη τους, την οποία προσφάτως κατασκευάσαμε,  για να βρίσκονται αιωνίως σε αυτήν προς προσκύνηση και ευλογία των ενοριτών μας, αλλά και προσκυνητών του ναού μας, αλλά και των νέων ζευγαριών που και αυτοί προσκυνηματικά και προσευχητικά θα μπορούν να προσέρχονται στον ναό μας και να επικαλούνται τις πρεσβείες τους στον Εγγονό τους Χριστό, μαζί με την Παναγία, Θεοτόκο Κόρη τους για να τους χαρίσουν ένα παιδάκι. 
      Τα θαύματα των Αγίων μας είναι πολλά και συγκινητικά στην όμορφη γειτονιά των Ανθοκήπων και σε όσους προσέρχονται στον Ιερό Ναό μας. Από την εορτή και Μικρά Πανήγυρη δε της Συλλήψεως της Παναγίας μας από την Αγία Άννα, την 9η Δεκεμβρίου του 2017 και την ευχή της για την λύση της ατεκνίας που διαβάστηκε από τον Επίσκοπο μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, αλλά τους ιερείς μας στα νέα ζευγάρια που ήρθαν τότε να πάρουν την ευλογία της στο μικρό παρεκκλησάκι μας, κυοφορούνται την στιγμή αυτή που γράφουμε το άρθρο μας αυτό και σε λίγο,
Ο Ιερός Ναός μας όπως είναι στην πραγματικότητα
μέχρι σήμερα, έχοντας τελειώσει η 1η φάση της 
εξωτερικής κατασκευής του και συνεχίζοντας πια 
το εσωτερικό με γοργούς ρυθμούς.
 τον Σεπτέμβριο την 9η Σεπτεμβρίου του 2017 θα γεννηθούν, πρώτα ο Θεός, πάνω από δέκα μωρά, τα παιδιά της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ. 
       Και παλαιότερα όμως είχαμε πολλά θαύματα στην Ενορία μας και πολλά
 παιδιά στους Ανθόκηπους φέρουν το όνομα των Αγίων μας, ένα όμως εκ των θαυμάτων το οποίο συντελείτε τώρα, αυτή την στιγμή που σας γράφω αυτό το άρθρο προς τιμήν της Αγίας Άννας μας, είναι η ανέγερση του επάνω ναού μας που γίνεται με γοργούς ρυθμούς, κατόπιν παρέμβασης της ίδιας της "Γιαγιάς" μας, όπως αποκαλούν οι Αγιαννανίτες, Αγιορείτες Πατέρες την Αγία Άννα στις καθημερινές συζητήσεις τους, 
Εδώ βλέπετε το εσωτερικό του Ναού μας,
που είναι υπό κατασκευή ακόμη.
που οδήγησε μεγάλο μέρος οικονομικής υποστήριξης και πόρους από τους άγνωστους μέχρι στιγμής δωρητές και κτήτορες, μέσω της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα του Γέροντος και Δικαίου φέτος της Σκήτης, Ιερομονάχου Ιωάννου Αγιαννανίτου, του γνωστού μας Παπαγιάννη, και της όμορφης και πολυμελούς Συνοδείας του, προς την εκκλησιά μας, την οποία εμείς αγωνιζόμασταν αρχικά με τα πενιχρά έσοδα και τις μικρές δυνατότητες μας να κατασκευάσουμε, και έτσι να δοθεί τέλος στην αγωνία μας και  να έρθει νέος αέρας στα πανιά των ονείρων μας, αλλά έχοντας και την ασυγκράτητη πια αισιοδοξία, πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να "λειτουργηθούμε" στον επάνω ναό μας και θα τελέσουμε στον κανονικό πια υπέργειο και περίλαμπρο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στο "πατρικό σπίτι" της Παναγίας Κόρης τους, το Μεγάλο Πανηγύρι μας, την 8η και 9η Σεπτεμβρίου κάποιου κοντινού έτους.


*συνεχίζεται...