Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ & Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ.

"Ο ΜΙΚΡΟΣ & Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ" 
Αποτέλεσμα εικόνας για απολυτίκιον θεοφανειων
Ο μήνας Ιανουάριος,
ο μήνας που καθαγιάζονται τα ύδατα
κατά την εορτή των Θεοφανείων.
            Ξεκίνησε λοιπόν ο νέος χρόνος, το 2018, με τον 1ο μήνα του πολιτικού ημερολογίου, τον Ιανουάριο, ή και Γενάρη, ή Πρωτάρη, αφού είναι ο πρώτος μήνας του έτους, ή Καλαντάρη, λόγω των καλάντων, ή Κρυαρίτης επειδή έχει τα μεγαλύτερα κρύα του χειμώνα...λέμε τώρα, ή Μεσοχείμωνα, επειδή είναι ο μεσαίος μήνας του χειμώνα, ή Τρανός, ή Μεγάλος Μήνας, επειδή έχει 31 μέρες, όπως ο λαός ανάφερε παλιά τον σημαντικό αυτόν μήνα στην καθημερινότητα του, μιας και από αυτόν ξεκινά το νέο έτος, ένας μήνας με νέες ελπίδες και προσδοκίες, νέα όνειρα...νέα ζωή. 
Η Εφέστιος εικόνα μας,
των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης.
Και ξεκινά με εκφράσεις και λέξεις για τον μήνα αυτόν, όπως αναφέραμε παραπάνω, που σήμερα τείνουν να ξεχαστούν μέσα στην λογική της απλοποίησης...συγχωρέστε με...χυδαιοποίησης της γλώσσας μας, όπως και τόσων πραγμάτων ακόμα στην ζωή του νεοέλληνα, που ξεγυμνωμένη από την ομορφιά της αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, κατόπιν της καθαρεύουσας, αλλά και των ντοπιολαλιών που γλύκαιναν με την εκφορά του λόγου των απλών ανθρώπων τις ζωές τους, έμεινε πλέον να είναι μια ζωή χωρίς στολίδια, παρομοιώσεις, μεταφορές και σημεία στίξης και μια γλώσσα που δεν λέει τίποτα, μια γλώσσα που δεν μιλά, παρά μόνο εκφράζεται. 
Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων.
Κληρονομιά του Ιωακείμ & της Άννας
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας
 για να τους χτίσουμε τον Ιερό Ναό τους,
το "σπίτι" τους.
    Σκεφτήκαμε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, να ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ένα άρθρο που να συνάδει με το "Άγιο Δωδεκαήμερο" που αποχαιρετήσαμε την ημέρα των Θεοφανείων, και την επομένη, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού μας,
 αλλά να ταιριάζει και με την περίοδο μέχρι της Αποδόσεως της εορτής των Φώτων, που είναι η 14η του Ιανουαρίου. 
    Και το θέμα αυτού του άρθρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, παρά αυτό του Αγιασμού, του Μεγάλου Αγιασμού, που τελείται μόνο την Παραμονή και Ανήμερα των Θεοφανείων και με αυτόν ο ιερέας "φωτίζει" τα σπίτια των ενοριτών του, μέχρι της Αποδόσεως της εορτής, μα θα αναφέρουμε ότι ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε και για τον Μικρό Αγιασμό, ο οποίος μπορεί να τελείται καθημερινά και καθ' όλην την διάρκεια του έτους. Σε αυτό το άρθρο μας θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση αλλά και την τέλεση του Αγιασμού, με τα ορατά μέσα που χρησιμοποιούνται από τον ιερέα και πολλές ακόμα γνώσεις που πρέπει να έχουμε όλοι οι χριστιανοί συμμετέχοντας στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. 
Ο Ναός μας πανηγυρίζει την 9η Σεπτεμβρίου
εκάστου έτους...
         Στους ναούς, λοιπόν, όλης της Ορθοδοξίας την τελευταία ημέρα του μήνα μετά τον Εσπερινό, ή την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα το πρωΐ στον Όρθρο, τελείτε από τους ιερείς μας η Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού ή της πρωτομηνιάς, όπως συνηθίζει να τον αναφέρει ο λαός, λαμβάνοντας έτσι όλοι μας την ευλογία της Εκκλησίας του Χριστού για όλον τον μήνα που θα ακολουθήσει.
        Στον δικό μας Ιερό Ναό, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην δυτική Θεσσαλονίκη, ο Μικρός Αγιασμός, της πρωτομηνιάς, τελείτε παραδοσιακά από τους ιερείς μας την τελευταία ημέρα του μήνα μαζί με τον Εσπερινό. 
Ο ναός μας στις Αγρυπνίες μας
...τα βράδια...
     Όμως για τον μήνα Ιανουάριο δεν θα τελεστεί στην Ενορία μας ο Μικρός Αγιασμός, αφού την 5η και 6η Ιανουαρίου ετελέστη ο Μεγάλος, από τον οποίο ο ιερέας λειτουργός ράντισε όλον τον ναό αρχικά και κατόπιν τους πιστούς που συμμετείχαν στην Ακολουθία, και από τον οποίο όλο το ποίμνιο πήρε για τα σπιτικά τους. 
    Ο Μικρός Αγιασμός τέλος, μετά το πέρας της Ακολουθίας, τοποθετείτε σε ειδική προθήκη στην είσοδο της μικρής κατακόμβης της εκκλησίας μας, που προς το παρόν καλύπτει τις λατρευτικές ανάγκες μας μέχρι της αποπερατώσεως και λειτουργίας του υπό κατασκευή επάνω περίλαμπρου Ναού μας, από όπου και τον παίρνουν οι Ενορίτες μας για να ευλογήσουν τα σπίτια τους, ή τον πίνουν σε κάθε Θεία Λειτουργία μετά την Θεία Κοινωνία και το αντίδωρο.
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων,
όπως είναι σήμερα από Drone...
     Καλό είναι όμως, παρότι είναι γνωστό στους περισσοτέρους από εμάς, να ξέρουμε μερικά βασικά πράγματα για την Ακολουθία του Αγιασμού, τον σκοπό του, τον τρόπο τέλεσης του, αλλά και το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά που καλούμε τον ιερέα στον σπίτι μας, ή στον επαγγελματικό χώρο μας, ή όπου αλλού τον χρειαζόμαστε, για να μας ευλογήσει τελώντας τον.
Η κατακόμβη του Ιερού Ναού μας
εσωτερικά.
         Αυτός είναι και ο λόγος ανάρτησης αυτού του μικρού, επίκαιρου άρθρου, το οποίο με απλά και κατανοητά λόγια, θα βοηθήσει τους αναγνώστες της, αλλά και όλους μας, να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι χριστιανοί και γνώστες της πίστης μας. Αλλά επίσης προς ενημέρωση όλων, και ιδιαιτέρως των ενοριτών μας, για τον ίδιο λόγο μοιράζονται κατά καιρούς στον ναό μας από τους Επιτρόπους μας και ειδικά δίπτυχα φυλλάδια κατά τον εκκλησιασμό για τον Αγιασμό, την Αρτοκλασία, μα και άλλες Ακολουθίες, αλλά και την νηστεία, τα Μνημόσυνα και τις Κηδείες, τα απολυτίκια του Ναού μας, μα και για διάφορα ακόμα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τους πιστούς μας.
Λίγα λόγια γενικά για τον Αγιασμό.
Η Βάπτισις του Ιησού Χριστού 
και ο καθαγιασμός των υδάτων.
      Η Αγία μας Εκκλησία εκτός από τα επτά Μυστήρια δια των οποίων χαρίζεται, μετοχετεύεται, προσφέρεται και παρέχεται η αγιαστική Χάρις του Αγίου Πνεύματος έχει και κάποιες άλλες τελετές με τις οποίες παρέχεται χάρις, ευλογία, θεραπεία και πνευματική ωφέλεια στους πιστούς αλλά και στην κτίση ολόκληρη.
      Μεταξύ αυτών είναι και ο Αγιασμός των Υδάτων, Ακολουθία που όπως και οι περισσότερες τελετές της Εκκλησίας μας έχει για αρχή τον ιδρυτή της, τον Χριστό, ο οποίος και ο ίδιος βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό καθαγιάζοντας τα ύδατα.
Ο Αγιασμός στην Ενορία μας,
κάθε μήνα.
   Κατά την Ακολουθία αυτή του Αγιασμού, με τις ευχές που περιέχονται στο Ευχολόγιο, ο Ιερέας παρακαλεί τον Θεό όπως το νερό αγιασθεί και αποκτήσει «δύναμη καθαρτική και ενέργεια, γίνει δώρο αγιασμού, αμαρτημάτων λυτήριον, ίαμα ψυχών και σωμάτων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον». Επίσης παρακαλεί τον Θεό, το νερό του Αγιασμού να διώχνει μακριά τον κίνδυνο από ορατούς και αόρατους εχθρούς, έτσι ώστε εκείνοι που το λαμβάνουν να το χρησιμοποιούν για την ευλογία των σπιτιών τους, για τον αγιασμό των  ψυχών και των σωμάτων τους και να παίρνουν πλούσια την  χάρη της Αγίας Τριάδος που είναι «η πηγή του αγιασμού και πάσης χάριτος».
Πότε τελείται ο Αγιασμός;
Θυρανοίξια της κατακόμβης του 
Ι.Ν Αγ. Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης
Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας,
με Αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.
Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα.
    Κάθε πρώτη του μηνός η Εκκλησία τελεί στους Ναούς της τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς, ενώ κατά την επιθυμία των πιστών καλούμε τον ιερέα κάθε μήνα ή όποτε άλλοτε τον χρειαζόμαστε και στην οικία μας για να μας ευλογήσει με τον Μικρό Αγιασμό, τελείται δε η Ακολουθία αυτή και σε άλλες περιπτώσεις της καθημερινής μας ζωής, όπως κατά την θεμελίωση νέου σπιτιού, εκκλησίας ή άλλης οικοδομής, κατά τα Θυρανοίξια ιερού ναού, ή εγκαίνια του νέου σπιτιού, του νέου καταστήματος, του νέου αυτοκινήτου, του Σχολικού έτους, του Κατηχητικού έτους και άλλων πνευματικών δραστηριοτήτων, τελείται δε και για ευόδωση της εργασίας, για ίαση ασθενειών, κατά της βασκανίας και των άλλων δαιμονικών επιθέσεων κ.τ.λ. 
Έναρξις με τον Αγιασμό,
για την νέα κατηχητική χρονιά
της Ε.Ν.Ε των Αγίων Θεοπατόρων
Ιωακείμ και Άννης...
της "Ιθάκης" μας.
Στα Ευχολόγια της Εκκλησίας μας (Μεγάλο και Μικρό) υπάρχουν πάρα πολλές ευχές οι οποίες λέγονται ανάλογα με την περίσταση που ο Ιερέας τελεί τον Αγιασμό, ενώ είναι αυτονόητο ότι για να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά την τέλεση του, απαιτείται η ενσυνείδητη συμμετοχή του πιστού και η επιθυμία του να προσελκύσει με τον προσωπικό του αγώνα την Θεία Χάρη.
Τι είναι ο Αγιασμός;
Αγιασμός
του 3ου Δημοτικού Σχολείου
 Ανθοκήπων Νέας  Ευκαρπίας, 
για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
    Αγιασμός των Υδάτων είναι η τελετουργική πράξη δια  της οποίας το νερό καθαγιάζεται με ορισμένες Ευχές και επικλήσεις της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, καθώς και με την σταυροειδή ευλογία και εμβάπτιση του Τιμίου Σταυρού. Η Τελετή αυτή λέγεται Αγιασμός ακριβώς γιατί με το ευλογημένο νερό, με την μετάληψη και τον ραντισμό πιστεύουμε ότι αγιαζόμαστε και καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες μας. Γι΄ αυτό παρακαλούμε τον Θεό όπως το αγιασμένο νερό  θεραπεύσει τις ψυχές και τα σώματα μας και να αποτρέψει κάθε σατανική δύναμη.
Πανήγυρις Παρεκκλησίου
Αγ. Χριστοφόρου 2013
& Αγιασμός οχημάτων
στον Ι.Ν Αγ.Θεοπατόρων
    Η χρησιμοποίηση αγιασμένου νερού συναντάται σε πολύ παλαιούς χρόνους της ζωής των χριστιανών. Από αρχαίους Εκκλησιαστικούς ιστορικούς μαθαίνουμε για θαύματα που έγιναν με τον ραντισμό του αγιασμένου νερού. Επίσης υπάρχει μαρτυρία η οποία μας πληροφορεί ότι Αγιασμός γινόταν κάθε μήνα στο παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως παρουσία των Βασιλέων. 
Αγιασμός & κοπή Βασιλόπιτας
στην εταιρεία κουφωμάτων Alumil
στους Ανθόκηπους Ν. Ευκαρπίας.
το 2018.
Έτσι εξηγείται και το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…νίκας τοις βασιλεύσι..» (το οποίο και πολύ ταλαιπώρησε και σκανδάλισε πιστούς τε και απίστους κατά τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μια παράξενη αναστάτωση στους κόλπους κάποιων κύκλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα σοφά η Αγία Εκκλησία μας να αποφασίσει να παροτρύνει τους ιερείς της να τροποποιούν λίγο το εν λόγω τροπάριο στις Ακολουθίες που τελούν, χρησιμοποιώντας την λέξη "...τοίς ευσεβέσι", για την αποφυγή περαιτέρω έντασηςπου ψάλλεται όταν βαπτίζεται ο Τίμιος Σταυρός στο νερό.
Υπάρχει διαφορά 
Μικρού και Μεγάλου Αγιασμού;
Ο "φωτισμός" στα σπίτια των Ανθοκήπων
τα Άγια Θεοφάνεια...
           Ο Αγιασμός είναι Αγιασμός, είτε δίδεται την παραμονή των Φώτων, είτε την ίδια ημέρα είτε στο σπίτι, είτε οπουδήποτε. Δεν έχει διαφορά ο μικρός από τον μεγάλο αγιασμό. Λέγεται Μικρός η Μεγάλος, επειδή οι ευχές είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες και επειδή παρατείνεται περισσότερο η λιγότερο η σχετική ακολουθία.  Το αγιασμένο νεράκι του Μικρού Αγιασμού, διατηρείται χρόνια αναλλοίωτο, όπως και αυτό του Μεγάλου λεγομένου Αγιασμού. 
...με τον Μεγάλο Αγιασμό...
   Τον δε Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων, οι ιερείς μας τον κρατούν στην Αγία Πρόθεση των ναών και τον δίνουν στους πιστούς αντί Θείας Κοινωνίας σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την κρίση τους. Επίσης η σπουδαιότητα του Μεγάλου Αγιασμού φαίνεται και από την αυστηρή νηστεία που προηγείται της μεταλήψεως του, την Παραμονή των Θεοφανείων. 
...την παραμονή και ανήμερα
των Θεοφανείων,
το 2018.
   Έτσι κατά την παράδοση ο Μεγάλος Αγιασμός της Παραμονής, μόνο  ραντίζεται στα σπίτια μας,  ενώ Ανήμερα της εορτής, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελείτε και πάλι η Ακολουθία, με μεγαλύτερη λαμπρότητα και κατάμεστες τις εκκλησιές, οπότε και τον πίνουμε "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος". Με τον Μεγάλο Αγιασμό οι ιερείς συνοδεία ιεροπαίδων, μεταβαίνουν από σπίτι σε σπίτι της Ενορίας τους και "φωτίζουν", ευλογώντας τους πιστούς και τις περιουσίες τους, μέχρι και την Απόδοση της εορτής.   
Η Ακολουθία 
του Μικρού Αγιασμού
Αγιασμός των "Θεοπατόρων"
της ποδοσφαιρικής ομάδος
 της Ε.Ν.Ε των Αγ. Θεοπατόρων
Ιωακείμ & Άννης.
      Η ακολουθία του μικρού Αγιασμού που τελείται τακτικότερα (ενώ του Μεγ. Αγιασμού τελείται δύο φορές τον χρόνο παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων) ξεκινά με την ανάγνωση του «Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου..» και συνεχίζεται με την ψαλμωδία τροπαρίων της Παναγίας μας καθώς και του Αγίου μας. Αφού διαβαστεί  ο ψαλμός « Ελέησον με ο Θεός…» ψάλλεται ο Κανόνας της Παναγίας τα τροπάρια του οποίου αντιστοιχούν στα 24 γράμματα της Αλφαβήτου (Ακροστιχίδα). Κατόπιν αφού ψαλλούν και άλλα τροπάρια (επί το πλείστον της Παναγίας) ακολουθεί ο Τρισάγιος Ύμνος, ο Απόστολος ο οποίος αναφέρεται στην επιθυμία του Κυρίου να μας αγιάσει και να μας σώσει σαν αδελφούς και παιδιά του και το Ευαγγέλιο το οποίο αναφέρεται στο νερό της κολυμβήθρας της Βηθεσδά το οποίο αφού αγιαζόταν με την παρουσία Αγγέλου θεράπευε τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων. 
"Άγια Θεοφάνεια 2013"
 Ι.Ν Αγ. ΘεοπατόρωνΙωακείμ & Άννης
 Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.
    Στην συνέχεια λέγονται οι δεήσεις και οι ευχές δια των οποίων αγιάζεται το νερό και ιδιαιτέρως την στιγμή που ο Ιερέας το ευλογεί σταυροειδώς με το χέρι του. Ακολουθεί η «Βάπτιση» του Τιμίου Σταυρού στο αγιασμένο νερό, ο ραντισμός του χώρου που τελείται η ακολουθία, η ευλογία των πιστών με το αγιασμένο νερό και η προσκύνηση του τιμίου Σταυρού. Κατόπιν διαβάζεται η για την περίσταση κατάλληλη Ευχή, μνημονεύονται τα ονόματα για χάρη των οποίων τελείται ο Αγιασμός και γίνεται Απόλυση.
Τι χρειάζεται;
Ο "φωτισμός" από τον ιερέα μας
με τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων 
στο 3ο Δημοτικό Σχολείο 
της γειτονιάς των Ανθοκήπων, 
το 2018.
      Για να τελεσθεί ο Αγιασμός χρειάζεται ένα τραπέζι με καθαρό τραπεζομάντηλο και πάνω του, να υπάρχουν: 
*μια γυάλινη μικρή λεκάνη με καθαρό νερό, 
*λίγο βασιλικό(*) η δενδρολίβανο, για την "αγιαστούρα" του ιερέως, 
*μια εικόνα από το εικονοστάσι του σπιτιού μας, 
*το θυμιατήρι αναμμένο, 
*και αναμμένο επίσης και το κανδήλι μας.  
*Σε ένα χαρτί γράφουμε τα ονόματα της οικογενείας μας η οποία πρέπει να είναι παρούσα  και συμπροσευχόμενη στην ακολουθία.

Ο Ιερέας θα έχει μαζί του το επιτραχήλιο, το Ευαγγέλιο, τον Σταυρό και το «Ευχολόγιο».
(*) που είναι και το ενδεδειγμένο από την Εκκλησία μας, λόγω της ευλογήσεως του ευωδιαστού φυτού αυτού, όταν κατά την ανακάλυψη στα Ιεροσόλυμα των τριών σταυρών από την Αγία Ελένη, η οποία έψαχνε τον ΤίμιοΣταυρό του Χριστού μας, φύτρωσε επάνω του ο βασιλικός και ευωδίασε παντού, υποδεικνύοντας ποιός από τους τρείς είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας.
 Επίλογος
Αγιασμός για την έναρξη
του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος
 της Ι.Μ.Ν & Στ. 2012
         Μπορούμε στο σπίτι μας να φυλάμε μόνο τον Μικρό Αγιασμό, αν και προτιμότερο θα ήταν, όποτε τον χρειαζόμαστε να τον προμηθευόμαστε από τον ναό της Ενορίας μας και κατόπιν να μην τον ξεχνάμε παρατημένο στο εικονοστάσι του οποίου το καντηλάκι του πρέπει να είναι πάντα αναμμένο, αλλά να τον χρησιμοποιούμε κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη στο σπιτικό μας. Είναι ευλογία και μια «καλή και ευλογημένη συνήθεια» να πίνουμε καθημερινά Αγιασμό πριν πάρουμε το πρωινό μας και αφού έχουμε πλύνει το πρόσωπο μας εκτός βέβαια  αν έχουμε να "κοινωνήσουμε" των Αχράντων Μυστηρίων. Αν κοινωνήσουμε τότε τρώμε πρώτα το Αντίδωρο μας και ύστερα πίνουμε τον Αγιασμό ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στον πρόναο της Εκκλησίας μας.
Αγιασμός για τα έργα
αποπεράτωσης του ναού μας 
(25η Ιουλίου 2013).
          Με την καθημερινή επαφή μας με τον Αγιασμό βάζουμε ολόκληρη την ημέρα μας κάτω από την ευλογία του Θεού, ενώ δεν παραλείπουμε την συμμετοχή μας τακτικά στο Ποτήριο της Ζωής με την Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας γεγονός που μας χαρίζει τον κατ΄εξοχήν Αγιασμό, την Ευλογία και την Σωτηρία.
Ευχόμαστε σε όλους 
καλή, ευλογημένη & φωτισμένη χρονιά!
TAG