ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ.

Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, 

είναι οι υπέρμαχοι της ενότητας 

της Εκκλησίας μας.

       Η ιστοσελίδα μας σήμερα, με αυτόν τον συνοπτικό βίο των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, θα αφιερώσει  το εορταστικό  άρθρο της στις δύο αυτές μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής ιστορία μας, που μαζί αλλά και ο καθένας με τον τρόπο του οδήγησαν την ιδρυθείσα από τον Χριστό Εκκλησία των πρώτων χριστιανικών χρόνων στην μετάδοση του Ευαγγελίου της στα βάθη και στα πλάτη της οικουμένης, αλλά και στην ενότητα και στην πνευματική ακμή και στην συνέχεια της μέχρι της ημέρες μας, αλλά και εις τους αιώνες των αιώνων.
        Στύλοι της Εκκλησίας ονομάζονται από τον Συναξαριστή, ενώ η εκκλησιαστική τέχνη της Αγιογραφίας τους απεικονίζει μαζί εναγκαλιζόμενους, ή και πάλι μαζί να κρατούν το οικοδόμημα της Εκκλησίας του Χριστού μας.

*********************

       Ο Απόστολος Πέτρος, 
ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού, καταγόταν από τη Βασθαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά και αδελφός του αποστόλου Ανδρέα. Ονομαζόταν αρχικά Σίμων και μετονομάστηκε από τον Κύριο Κηφάς, δηλαδή Πέτρος.Ήταν έγγαμος και φτωχός ψαράς στο επάγγελμα, όταν κλήθηκε από το Χριστό στο αποστολικό έργο. Άφησε τα πάντα και ακολούθησε προθυμότατα το Χριστό. 

       Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής παίρνει πρωτοβουλία και κηρύττει το Χριστό στα Ιεροσόλυμα και ιδρύει την πρώτη χριστιανική Εκκλησία. 
       Πραγματοποιεί αποστολικές περιοδείες και κηρύσσει το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στη Γαλατία, στην Καππαδοκία, στη Βιθυνία, για να καταλήξει στη Ρώμη, όπου είχε μαρτυρικό τέλος, σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω επί Νέρωνος το 67μ.Χ.

*********************

     Ο απόστολος Παύλος, 
Ιουδαίος γεννήθηκε στην Ταρσό, της Κιλικίας. Ήταν από τους Ιουδαίους της διασποράς, είχε εκ γενετής το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη και γνώριζε καλά την ελληνική γλώσσα. Η μεγάλη μεταστροφή του Παύλου έγινε με τρόπο θαυμαστό, όταν βάδιζε προς τη Δαμασκό, να οδηγήσει δέσμιους στα Ιεροσόλυμα όσους χριστιανούς έβρισκε.
     Ύστερα από προπαρασκευαστική περίοδο ετών πήγε στην Αντιόχεια και πραγματοποίησε τις αποστολικές του περιοδείες στην Κύπρο, Μ. Ασία, Ελλάδα, για να καταλήξει, στη Ρώμη, όπου είχε μαρτυρικό θάνατο, αποκεφαλίστηκε επί Νέρωνος.
      Στις 14 θεόπνευστες επιστολές του και στις Πράξεις των Αποστόλων του ευαγγελιστή Λουκά μπορεί κανείς να θαυμάσει και να ζήσει τον ένθερμο ζήλο του Παύλου και τους αμέτρητους κόπους και τους κινδύνους που διέτρεξε.
Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους
 στις 29 Ιουνίου.
TAG