Η ΜΙΚΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ.

Γέμισε η εκκλησιά μας
με νέα ζευγάρια...
       ...που ήρθαν από όλη την Θεσσαλονίκη και τα περίχωρα για να κλίνουν το γόνυ και να παρακαλέσουν την "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας, που σήμερα γιορτάζει, να πρεσβεύσει στον Εγγονό της Χριστό για να τους δώσει το Θείο δώρο της τεκνογονίας και να τους κάνει γονείς και αυτούς όπως ακριβώς αξιώθηκε να γίνει και η ίδια η Αγία Άννα και μετά από τόσα παρακάλια στον Θεό, μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, έφεραν στον κόσμο όχι απλά ένα παιδί, αλλά την χαριτωμένη παιδούλα Μαριάμ, την Παναγία μάνα του Χριστού μας, την μητέρα όλου του κόσμου.
       Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, εορτάζουμε την Σύλληψη της Θεοτόκου από την Άγία Άννα με ιδιαίτερη πανήγυρη, την μικρή μας πανήγυρη στις αρχές του χειμώνα, την 9η Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο, την 25η Ιουλίου, η Αγία Άννα μας καλεί και πάλι για να εορτάζουμε την αγία Κοίμηση της και φυσικά, αφού η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία 
υπερβαλλόντως, μα σωστά, εορτάζει και την Σύναξη του ζευγαριού αυτού της Παλαιάς Διαθήκης, του Ιωακείμ και της Άννας, την 9η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, το ζευγάρι αυτό που αξιώθηκε να κυοφορήσει την πάναγνο κόρη τους, την Παναγία, για εννέα μήνες, από την 9η Δεκεμβρίου μέχρι την 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Γεννήσεως της Θεοτόκου, έτσι και εμείς την επομένη, ημέρα της εορτής της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, εορτάζουμε και λαμπρώς πανηγυρίζουμε μέσα στην προσωρινή κατακόμβη τους, τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, μέχρι να τους ετοιμάσουμε το νέο σπιτικό τους, τον όμορφο ναό τους που τώρα κατασκευάζετε με γοργούς ρυθμούς και σε λίγο θα μπορεί να τους φιλοξενεί επαξίως, μαζί όμως και με την φροντίδα, την αγάπη και την πίστη όλων των ενοριτών μας.
       Οι ιερείς του ναού, και οι δύο Χρυσόστομοι...μόνο κατ΄όνομα βέβαια, αφού το χάρισμα αυτό του Αγίου συνονόματου τους, Ιωάννου του Χρυσοστόμου, δεν θα μπορούσαν ούτε κατά διάνοια να το προσεγγίσουν, προσκάλεσαν την ημέρα της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, την 8η και 9η Δεκεμβρίου του 2015, κλήρο και λαό στην μικρή πανήγυρη της Ενορίας τους και όλοι ανταποκρίθηκαν. Γέμισε η υπόγεια προς το παρόν εκκλησιά μας με τον νεαρόκοσμο που ήρθε να παρακαλέσει την εορτάζουσα Αγία Άννα να γίνει μαζί με την κόρη τους και Θεοτόκο Παναγιά, η γέφυρα που θα ενώσει τις προσευχές τους με τον Εγγονό τους Χριστό και να τους δώσει έχοντας την ιδιαίτερη παρρησία της γιαγιάς του Θεανθρώπου, το γλυκό δώρο της παιδοποιΐας. 
        Γέμισε ο ναός μας και με πιο ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, αλλά και γονείς με τα μωρά μέσα στην αγκαλιά τους ή στα καροτσάκια τους, τα δώρα από την Αγία Άννα που ήδη τους δόθηκαν από την περσινή ευχή προς αυτήν, την ιδιαιτέρα ευχή της, που διαβάζετε στην γιορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου, και μάλιστα πέρυσι διαβάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα που τέλεσε την Πανήγυρη μας αυτή, ευτυχισμένοι γονείς που ήρθαν για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και να αποδώσουν το τάμα τους στην Αγία προστάτιδα τους και ίσως να της ζητήσουν και πάλι την συνδρομή της για να μεγαλώσουν περαιτέρω την οικογένεια τους και με ένα δεύτερο παιδί.
        Την παραμονή της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, ετελέστη πανηγυρικά ο Εσπερινός με τις πολλές Αρτοκλασίες από τις Άννες που γιόρταζαν, παρουσία των ιερέων του ναού, του απεσταλμένου της Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτου Παύλου Ιωσηφίδη, μαζί και με τον ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως μας, π. Χρήστο Κανούλα, αλλά και τον γείτονα και φίλο μας από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου, π. Δημήτριο Βλασάκη. Την πανήγυρη μας τίμησε με την παρουσία του και ο αγαπητός μας φίλος και βουλευτής της Θεσσαλονίκης κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος, που πάντα συμμετέχει στις χαρές μας αλλά και στις ανάγκες μας όταν χρειαστεί. 
        Το αναλόγιο κόσμησαν ο ιεροψάλτης μας, κος Ευάγγελος Δούδης με τους
 βοηθούς του, ενώ σε προσκύνηση τέθηκαν εκτός της εικόνος της Συλλήψεως της Θεοτόκου και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησαυρίζονται στον ναό μας, ως παρακαταθήκη και ανεκτίμητος θησαυρός, τα οποία και θα παραμείνουν σε καθημερινή προσκύνηση για όλη την περίοδο του Δωδεκαημέρου, τις ώρες λειτουργίας του ναού μας μέχρι τις 
2.00 το μεσημέρι και το απόγευμα κατά την ώρα του Εσπερινού. Μετά το "Δι' ευχών" διαβάστηκε από τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη η ευχή της τεκνογονίας στην Αγία Άννα, ενώ ο έτερος εφημέριος, π. Χρυσόστομος Τελίδης, συνόδευσε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού για την παραδοσιακή πια  νηστίσιμη   μανιταρόσουπα που ετοιμάζουν κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα οι γλυκιές κυρίες της διακονίας της εκκλησίας μας. 
        Ανήμερα της εορτής, χτύπησε πανηγυρικά η καμπάνα της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων από το ολοκαίνουργιο καμπαναριό μας που υψώνεται περήφανα στα 23 μέτρα ψηλά, καλώντας τους πιστούς στο Όρθρο της Πανήγυρης και στην Θεία Λειτουργία που ακολούθησε και στις Αρτοκλασίες από τις Άννες μας που δεν μπόρεσαν να έρθουν     χθες στην Πανήγυρη μας, ενώ γλυκά έψαλλαν
στο ταπεινό μα πάντα φιλόξενο αναλόγιο του ναού μας, ο καλλικέλαδος και μέγας
 πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου της Θεσσαλονίκης, κος Στέλιος Ζαχαρίου με την συνοδεία του, τους νέους μαθητές του, όλοι φίλοι μας πια, που πάντα μας τιμούν στις χαρές μας και πάντα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Αγίας Άννας. Κατόπιν και πάλι διαβάστηκε από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη αυτήν την φορά, η ευχή της Αγίας Άννας στα νεαρά ζευγάρια που υπομονετικά περίμεναν τον ιερέα να απεκδυθεί την ιερατική του στολή, να καταλύσει την Θεία Κοινωνία και μαζί τους να προσευχηθεί για την πρεσβεία της στον Εγγονό της Χριστό και το Θείο Δώρο της τεκνοποιίας, ή της ευτεκνίας, ή της ευτοκίας στις γυναίκες που ήδη κυοφορούν.
        Το φιλόξενο Αρχονταρίκι μας και πάλι άνοιξε τις πόρτες του για τους φιλοξενούμενους μας, που τους περίμενε ζεστός καφές ή τσαΐ και ένα σωρό  νηστίσιμα εδέσματα, όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τις κυρίες του ναού μας, οι οποίες και πήραν τα εύσημα για το εορταστικό τραπέζι που ετοίμασαν, από τον προϊστάμενο του ναού αλλά και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.
        Το απόγευμα, ανήμερα της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, έκλεισε το εορταστικό αυτό και πανηγυρικό διήμερο με τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της Αγίας Άννας που έψαλλαν οι κυρίες μας υπό την καθοδήγηση του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, ως δείγμα της μεγάλης αγάπης τους και της αφοσίωσης στην Αγία τους, η οποία για αντίδωρο αυτής της αγάπης τους, φυλά και προστατεύει τους οικείους τους και τα παιδιά των οικογενειών τους, αλλά και όλη την γειτονιά των Ανθοκήπων και την Ενορία μας.
        Ας ευχηθούμε από καρδιάς η Αγία Άννα μας, η "Γιαγιά" μας, να προστατεύει και όλα τα ζευγάρια που έρχονται εδώ για να "ζητιανέψουν" την παρρησία της στον Εγγονό της Χριστό, εδώ στο "σπίτι" της και στον όμορφο και λαμπρό μεγαλόπρεπο ναό που τώρα της χτίζουμε και θα τον αφιερώσουμε σ' αυτήν και στον ομόζυγο της Ιωακείμ, μοναδική εκκλησιά και νεοσύστατη Ενορία σε όλη την οικουμένη αφιερωμένη στους Αγίους Θεοπάτορες, αφιερωμένη στην Αγία αυτή οικογένεια, τους Δικαίους Ιωακείμ και Άννα, την Παναγία κόρη τους και τον Χριστό μας, τον κατά σάρκα Εγγονό τους και Σωτήρα μας, που σε λίγες ημέρες από τώρα θα γεννηθεί σε μια ταπεινή φάτνη, για να αλλάξει ο ρους της ιστορίας, να γεφυρωθεί ο ουρανός με την γη, να απαλειφθεί ο θάνατος από την ζωή μας.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!! 

Μικρά Πανήγυρις  
της Συλλήψεως της Αγίας Άννας 
8 & 9 Δεκεμβρίου 2015   

 Και του χρόνου!!!
   
TAG