ΤΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ.

"...εις ίασιν ψυχής τε και σώματος."
      Την Δευτέρα 30η Μαρτίου 2015, στις 7.00 μ.μ ετελέστη το Ευχέλαιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην όμορη μας Ενορία, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών της Νέας Ευκαρπίας και στο ομώνυμο Ναό της, που σαν και την δική μας εκκλησία, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, λειτουργούν στην κατακόμβη τους προς το παρόν και μέχρι να αποπερατωθούν τα έργα αποπεράτωσης των επάνω ναών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
     Ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας ήταν εκεί για να αποθανατίσει τις ιερές εκείνες στιγμές και αργότερα μαζί με ένα όμορφο άρθρο, αφιερωμένο στην "γειτόνισσα" Αγία μας, την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών της Νέας Ευκαρπίας, να τις αναρτήσει στο διαδίκτυο, φανερώνοντας και με αυτόν τον μοντέρνο και για πολλούς ακατάλληλο τρόπο, την δύναμη της Χριστιανικής Πίστης μας, την ζωή από όπου πηγάζει η Χαρμολύπη της Ορθοδοξίας.
      Η Ενορία μας, πλέον και με την αδειοδότηση της Ιεράς Μητροπόλεως μας, επικροτεί το μέσον αυτό, το διαδίκτυο δηλαδή, και το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα της μεταφέροντας έτσι ότι καλό έχει να επιδείξει η μικρή μα όμορφη συνοικία των Ανθοκήπων, σήμερα μάλιστα και των γειτόνων μας στις εργατικές κατοικίες, σε όλους τους ενδιαφερομένους αδελφούς μας, αυτούς που ίσως βρίσκονται μακριά μας και δεν μπορούν εύκολα να έρθουν στον μοναδικό στον κόσμο Ναό μας, να πάρουν την ευχή των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, των προστατών των νέων ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, για να τους λύσουν τα δεσμά της ατεκνίας, ή για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα τους που θησαυρίζονται στην μικρή εκκλησιά μας, χωρίς βέβαια ποτέ να λησμονεί πως κάθε μέσον, ιδιαίτερα αυτό του διαδικτύου με την τεράστια απήχηση, ειδικά στην νεολαία, αν χρησιμοποιηθεί απρόσεκτα ή κακόβουλα μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό.
     Η καμπάνα του ναού σήμανε γύρω στις 7.00 το απόγευμα καλώντας τον πιστό λαό των εργατικών κατοικιών της Νέας Ευκαρπίας, ευλογημένων πολυτέκνων στην πλειοψηφία τους και ανθρώπων του καθημερινού μόχθου και του μεροκάματου, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ιερέων τους, του προϊσταμένου, Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Σιδηρόπουλου και του συνεφημερίου του π. Ευστρατίου Σπανού, γέμισαν ασφυκτικά την εκκλησιά τους, μοναδικό Ενοριακό Ναό και αυτή, σαν την δική μας Ενορία, που να ανήκει στην επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα σε όλη την ελληνική επικράτεια αφιερωμένη στο όνομα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου,
     Τα στασίδια του ναού γέμισαν, οι ιερείς πήραν τις θέσεις τους ανάλογα με τα πρεσβεία τους, οι ιεροψάλτες και αυτοί στο αναλόγιο τους και όλα ήταν έτοιμα για το ευλογημένο αυτό Μυστήριο της Εκκλησίας μας, το οποίο ξεκίνησε με το "Ευλογητός ο Θεός..." από τον δικό μας π. Χρυσόστομο Τελίδη, της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που ήταν ο πρωτόπαπας της Ακολουθίας, ενώ συμπροσευχόμενοι ήταν ο ιερομόναχος π. Γεννάδιος και οι πατέρες του Αγίου Γεωργίου, πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος π. Ιωάννης Δημητριάδης και ο ιερομάναχος π. Μάξιμος Σαμαράς και φυσικά οι πατέρες του ναού, π. Γαβριήλ και π. Ευστράτιος.
     Επτά τα Ευαγγέλια που αναγνώστηκαν από του ιερείς μας, επτά οι ευχές που ειπώθηκαν από τον πρωτόπαπα του Ιερού Ευχελαίου, ενώ επτά ήταν και οι Απόστολοι που έψαλλαν εμελλώς οι ψάλτες μας, όλα ευλογημένα παιδιά της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ο Αλέξης και ο Χριστόφορος και στο τέλος με την προτροπή του π. Μαξίμου, "Έτι και έτι κλίνατε στα γόνατα" διαβάστηκε και η συγχωρητική ευχή του Μυστηρίου, με το Ιερό Ευαγγέλιο υψωμένο πάνω από τις ψυχές των παρευρισκομένων αδελφών μας, κλίνοντας όλοι το γόνυ και εισπράττοντας την μεγάλη αυτή ευλογία του Αγίου Πνεύματος μέσω του πετραχηλιού των ιερέων μας,
        Τον Θείο Λόγο ανέλαβε να κηρύξει ο δικός μας, π. Χρυσόστομος Τελίδης, ο οποίος μας μίλησε με λόγο απλό και κατανοητό σε όλους για τα "Όπλα της Σαρακοστής", αναφέροντας μια προς μια όλες τις Ακολουθίες και τα Μυστήρια του Τυπικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τα οποία τελούνται από την αρχή του Τριωδίου μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ κατόπιν ο π. Γαβριήλ ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους του ιερείς και τους ενορίτες του για την προσέλευση τους και τους ευλόγησε μαζί με το υπόλοιπο ιερατείο χρίοντας τους με το καθαγιασμένο έλαιο του Ευχελαίου της Σαρακοστής.
    Μια νόστιμη νηστίσιμη μανιταρόσουπα, φτιαγμένη από τα χέρια της κυρίας Παναγιώτας, αξίας ενορίτισσας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία προσφέρει την διακονία της σε όλες της Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας και παραπέρα, περίμενε τους κοπιώντας και ψάλλοντας του Μυστηρίου και τους προσκαλεσμένους, στο ζεστό και φιλόξενο αρχονταρίκι, που είχε διακοσμηθεί με την αγάπη και την φροντίδα όλων συνολικά των κυριών του ναού της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, οι οποίες χρόνια τώρα πασχίζουν, η κάθε μια στον τομέα της, τις περισσότερες φορές υπερβάλλοντας εαυτόν, για να διακονήσουν μαζί με τον ιερέα τους την προστάτιδα Αγία τους, η οποία φροντίζει και θα φροντίζει για πάντα, το καλό της μοναδικής στον κόσμο Ενορίας της.
Καλή Ανάσταση!!!
TAG