ΕΚΔΡΟΜΗ & ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ.

Το ιστορικό της θαυματουργού εικόνος 
της Παναγίας της Χορταϊτίσσης
Το πρόγραμμα της εκδρομής
     Θα ξεκινήσουμε από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας στις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου και με προορισμό την Ιερά Γυναικεία Μονή της Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, θα περάσουμε από τον παλαιό Βυζαντινό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, αλλά και από τις όμορφες εγκαταστάσεις της  Αδελφότητας "Χριστιανικής Ελπίς", για μια γρήγορη επίσκεψη και προσκύνημα. Στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης θα τελέσουμε τον Εσπερινό, θα προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χορταΐτισσας, θα ξεναγηθούμε από τις μοναχές στους ωραίους χώρους της μονής και τέλος θα αναχωρήσουμε παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής για την εκκλησιά μας, των Αγίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας.
 Λίγα λόγια για τον Ι.Ν Αγ.Γεωργίου Ασβεστοχωρίου
     Είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα του Αγίου Νεομάρτυρος Ακακίου του Νεοχωρίτου.
Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου ΑσβεστοχωρίουΟ Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου κτίσθηκε πιθανότατα στα 1800, ενώ το μεγαλόπρεπο καμπαναριό με στοιχεία αναγέννησης, το 1885. Το 1867 γίνεται επέκταση προς τα δυτικά του Ι.Ναού όπως τούτο διαπιστώνεται από την εσωτερική κιονοστοιχία και την επιγραφή της εσωτερικής εισόδου. Ο Ιερός Ναός είναι μια ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική με την ιδιαιτερότητα των εκτός των κλιτών γυναικωνιτών των οποίων τα κάτω τμήματα είναι εξωτερικά περιστύλια.
Το τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1812 και είναι άριστο δείγμα ξυλογλυπτικής. Οι Ιερές Εικόνες του τέμπλου όπως και ο πολυέλαιος είναι της ίδιας εποχής.
Λίγα λόγια για την Αδελφότητα "Χριστιανική Ελπίς"
     Το Χριστιανικό κέντρο της Αδελφότητας "Χριστιανική Ελπίς" βρίσκεται 3 χλμ. βορειοανατολικά του Φιλύρου, το οποίο απέχει 12 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Χτισμένο σε μια χαμηλή πλαγιά, έχει μια υπέροχη θέα στο βάθος της πεδιάδας του Αγίου Βασιλείου. Από το 1984 μέχρι και σήμερα η Αδελφότητα έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, όσο αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του, αλλά και σε ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό επίπεδο, όπως επίσης και σε δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας κοινωνικά αλλά και λατρευτικά.
Στα 8 στρέμματα γης της Αδελφότητας δένουν αρμονικά ο περίτρανος Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, που δεσπόζει στο κέντρο, με τους πρακτικούς υπαίθριους χώρους, αλλά μαζί και με τις αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και φυσικά με το πανέμορφο τοπίο της ορεινής Θεσσαλονίκης. 
Λίγα λόγια και για την Ιερά Μονή 
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη

     Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ολόκληρη η περιοχή από τη σημερινή κοινότητα του Χορτιάτη έως το κάστρο του Κισσού ήταν διάσπαρτη από Μονές και ασκητήρια με κυρίαρχα δεσπόζουσα την Ι. Μονή Χορταϊτίσσης.
Η Πρόνοια του Θεού θέλησε μετά από αιώνες σιωπής ν' αρχίσει και πάλι να ακούγεται η μονολόγιστος Ευχή και οι λατρευτικοί ύμνοι στον ίδιο τόπο με την ίδρυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το 1961, αρχιερατεύοντος  του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Α' (Παπαγεωργίου) ο οποίος και εγκαινίασε το μικρό καθολικό την 11η Ιουλίου 1965.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις και ο μικρός Ι.Ναός της Θ.Μεταμορφώσεως είναι κτίσματα εκείνης της περιόδου, αλλά ουδέποτε εγκατεβίωσαν στην Ι.Μονή πατέρες, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείτο η Μονή ως χώρος κατασκηνώσεως της νεολαίας της Ι.Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Με έγγραφο της ίδιας Μητροπόλεως με ημερομηνία 6.7.1976 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' μετατρέπει την Ι.Μονή από ανδρώα σε γυναικεία και το 1979 με απόφαση της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (21η συνεδρία, ΝΗ περίοδος, 22.8.1979), η Ι.Μονή περιέρχεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ι.Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Τότε εγκαθίσταται σ' αυτήν μικρή αδελφότητα προερχόμενη από την Ι.Μονή Πανοράματος Θεσσαλονίκης υπό την μοναχή Χριστοδούλη (Μιχαηλίδου), η οποία και εξελέγη πρώτη ηγουμένη της Ι.Μονής και παραμένει μέχρι σήμερα.
Το 1984 αρχίζει η ανακαίνιση των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ το 1988 θεμελιώνεται το νέο καθολικό της Ι.Μονής επ' ονόματι των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επίσης, κτίζεται η επίσημη είσοδος και γίνεται η περιτείχιση της Ι.Μονής. Το καθολικό της Ι.Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του πεντάτρουλου σταυροειδούς με εξωτερικά περιστύλια και έχει θαυμάσια εξωτερική επένδυση με κεραμοπλαστικές διακοσμήσεις.
Η Ι.Μονή έχει σήμερα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αριθμεί δωδεκαμελή αδελφότητα, η οποία εκτός από τις  πνευματικές ασχολίες της καλλιεργεί τις ιερές τέχνες (αγιογραφία, κεντητική, ιεροραπτική κ.λ.π.)
TAG