"Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ" ΜΙΚΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 2013 (Ι.Ν ΑΓ.ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ & ΑΝΝΗΣ, ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ)

  
Η Αγία Άννα, 
η "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας...εκοιμήθη.
     Μετά το γλυκύτατο πρόσωπο της Θεοτόκου, το επόμενο πρόσωπο που μας έρχεται στο νου και μας γεμίζει με όμορφα συναισθήματα, είναι αυτό της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας και γιαγιάς του Χριστού και λυτρωτή του κόσμου, της Θεοπρομήτορος και Δικαίας Άννας.
     Η Αγία Άννα είναι το πρόσωπο αυτό που ένωσε την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, είναι το πρόσωπο αυτό, που ένωσε τον ουρανό με την γη, το αδύνατο με το δυνατό, την ζωή με τον θάνατο, το θεϊκό με το ανθρώπινο, φέρνοντας θαυματουργικά στον κόσμο μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ και εκπληρώνοντας το σχέδιο του Θεού, ένα μωρό, μια πανέμορφη και γλυκύτατη κόρη, που με την σειρά της, μόλις στα δεκαπέντε της χρόνια, με την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού, άλλαξε τον ρου της ιστορίας, γνωρίζοντας μας τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας και απελευθερωτή μας από την δυσβάστακτη αμαρτία των προγόνων μας.
     Αυτό το πρόσωπο, αυτήν την Αγία, "την Γιαγιά" όπως την αναφέρουν στις καθημερινές συζητήσεις τους οι αγιορείτες πατέρες στην Σκήτη της Αγίας Άννας, η Ορθόδοξος Εκκκλησία, ίσως υπερβαλλόντως αλλά δικαίως, την εορτάζει τρεις φορές τον χρόνο και αυτό λόγω της ιδιαίτερης αξίας και σημασίας που είχε η παρουσία της στην ζωή  του Σωτήρος Χριστού, αφού ήταν η κατά σάρκα γιαγιά Του και η μητέρα της Παναγίας μητρός Του.
Την Αγία Άννα την εορτάζουμε λοιπόν:
την 9η Δεκεμβρίου, στην Σύλληψη της Παναγίας από αυτήν,
την 25η Ιουλίου, στην οσία της  Κοίμηση, 
* την 9η Σεπτεμβρίου, στην Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, 

   όπου εορτάζουν και η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα και ο Άγιος Θεοπροπάτωρ Ιωακείμ.
     Σε αυτές τις ημερομηνίες τελούνται και στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, με πάσα λαμπρότητα και κατάνυξη οι πανηγύρεις μας προς τιμήν και μνήμην των Αγίων της γειτονιάς μας αλλά και προστατών Αγίων των άτεκνων ζευγαριών και της οικογενείας. 
     Την Τετάρτη 24η Ιουλίου, το απόγευμα της παραμονής, τελέσαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της Αγίας Άννας, υπέρ τεκνογονίας, ευτεκνίας, ευτοκίας και καλιτεκνίας των ζευγαριών που αγωνίζονται να τεκνοποιήσουν, ενώ ανήμερα της εορτής, την 25η Ιουλίου το πρωί τελέσαμε την Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών ιερέων από τις όμορες Ενορίες και τέλος τελέσαμε Αγιασμό, στην πλάκα της υπό ανέγερση εκκλησιάς μας, προς ευλογία των έργων ανοικοδόμησης, που πρόσφατα άρχισαν και πάλι.
     Παρότι κατακαλόκαιρο πλήθος πιστών προσκυνητών προσήλθαν στην χάρη της Αγίας Άννας για να συμπροσευχηθούν μαζί μας, αλλά και ιερείς και ιεροψάλτες, φίλοι και γνωστοί, ζευγάρια που, άλλα ήρθαν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αγία Άννα για τα παιδιά που τους χάρισε, έχοντας τα στην αγκαλιά τους και άλλα ζευγάρια να την παρακαλέσουν τώρα, για να τους λύσει τα δεσμά της ατεκνίας και να τους χαρίσει με τις πρεσβείες της στον εγγονό της Χριστό, το δώρο της τεκνοποιΐας.
     Το αναλόγιο μας κόσμησαν μαζί με τον ψάλτη του ναού μας κύριο Κωνσταντίνο Παπαγερούδη, ο Αρχιμανδρίτης και εκπρόσωπος της Μητροπόλεως μας για την μικρή μας πανήγυρη, π. Παύλος Ιωσηφίδης, ο κος Στέλιος Ζαχαρίου από τον ιερό ναό του Αγίου Φωτίου με τον φίλο μας κο Αβραάμ και πολλούς ακόμα ιεροψάλτες, ενώ στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν εκτός των πατέρων του ναού μας, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη και π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλος από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών της Ευκαρπίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Δημητριάδης από τον Άγιο Γεώργιο Ευκαρπίας και ο ιεροδιάκονος του Καθεδρικού ναού του Τιμίου Προδρόμου, π. Χρήστος Κανούλας.
     Την Πέμπτη το πρωΐ, ανήμερα της εορτής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με παρότρυνση του π.Χρυσοστόμου Τελίδη, λαός, ιεροψάλτες και ιερείς ανεβήκαμε στην πλάκα του επάνω ναού που βρίσκεται υπό κατασκευή και τελέσαμε τον Αγιασμό για την συνέχιση των έργων του, όπου ο π.Παύλος μας είπε συγκινημένος δύο λόγια για την ευλογία της Αγίας Άννας που θέλοντας τον ναό της, το "σπίτι" της, θαυματουργικά βοηθά και έτσι εδώ και τρία χρόνια δεν σταμάτησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας ούτε για μια ημέρα.

     Επίσης μας μίλησε για την δεινή θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, μας μίλησε και για τους θεσμούς και τα ιδεώδη, τα ήθη και τα πατρογονικά έθιμα μας που πλέον έχουν χαθεί και πως όλα και όλοι μας έχουν απογοητεύσει εκτός από Έναν, τον Χριστό και την Εκκλησία Του.
    Κατόπιν στο αρχονταρίκι του ναού οι κυρίες της διακονίας των Αγίων μας, ετοίμασαν ένα όμορφο λιτό τραπέζι με χειροποίητα κεράσματα και καφέ για τους προσκεκλημένους μας αλλά και τον κόσμο, που την Τετάρτη και την Πέμπτη, μέρες εργάσιμες, άφησαν για λίγο τις δουλειές και την καθημερινή μέριμνα της οικογένειας τους και γέμισαν την όμορφη και ταπεινή εκκλησιά μας για να παρακαλέσουν την Αγία Άννα να μην σταματά να ευλογεί τα νεαρά ζευγάρια που έρχονται προσευχητικά και της ζητούν το Θείο δώρο της τεκνοποιΐας, αλλά να μεσητεύει μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ και την κόρη τους την Θεοτόκο στον κατά σάρκα Υιό της και Εγγονό τους, τον Λυτρωτή Χριστό.
   Επόμενη Μεγάλη Πανήγυρη, που από τώρα προετοιμάζουμε, για την Σύναξη των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, θα τελεστεί με κάθε λαμπρότητα την 8η και 9η Σεπτεμβρίου, τότε που όλος ο κόσμος θα έχει επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές του και τα παιδιά της γειτονιάς των Ανθοκήπων και αυτά θα βρίσκονται εδώ, αφού σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν τα σχολεία τους και τότε θα γεμίσουμε ασφυκτικά την εκκλησιά μας για να προσκυνήσουμε τους Αγίους μας, αλλά και το μεγάλο προαΰλιο του ναού μας, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθεί τους πάνω από δύο χιλιάδες κόσμου, όπως γίνεται κάθε χρόνο και με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που θα ετοιμάσουμε για να τιμήσουμε τις παραδόσεις μας, που θέλουν με προσευχές και με ιερές Ακολουθίες να τιμούμε τους Αγίους μας, αλλά μετά και με τραγούδια και με γλέντια, φαγητό και διασκέδαση, γύρω από τις εκκλησιές του τόπου μας, με χορούς κυκλωτικούς, να επιδεικνύουμε την Ορθόδοξη πίστη μας στον Θεό και τους Αγίους Του.
Σας περιμένουμε όλους!!!

Χρόνια Πολλά στις Άννες,
 που σήμερα είναι η γιορτή τους!!!
*ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας αποθανάτισε στιγμές από τις πανηγυρικές μας Ακολουθίες και με πολύ αγάπη σας τις παρουσιάζει για να σας κάνει έστω και με αυτόν τον τρόπο μέλη της παρέας μας, μετόχους της έντονης λατρευτικής ζωής μας και γιατί όχι, ίσως  και συμμέτοχους στα δρώμενα της Ενορίας μας και στον αγώνα μας, στο χτίσιμο της εκκλησιάς μας, στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μας, αλλά και στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά στην Εκκλησία και τον Χριστό με την Ενοριακή Νεανική Εστία μας.
Ακολουθείστε μας...
ΜΙΚΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 2013
"ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ"
(Τετάρτη 24η & Πέμπτη 25η Ιουλίου)


Ο π.Παύλος διηύθυνε το αναλόγιο του ναού μας...
...ο π. Γαβριήλ ήταν ο πρωτόπαπας του Εσπερινού της πανήγυρης,
ενώ στο βάθος ξεχωρίζει ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης,
 συνεφημέριος του ναού μας, μαζί με τους ιερόπαιδες.
Η Είσοδος του Εσπερινού μας...
...και ο διάκονος μας π.Χρήστος,
ο π.Χρυσόστομος Τελίδης και ο π.Γαβριήλ.
Η προσευχή της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ.
Παρόν στην χαρά μας και ο π. Ιωάννης Δημητριάδης,
 από τον Άγιο Γεώργιο Ευκαρπίας,
ο οποίος τιμητικά κρατά την εικόνα της εορτής.
«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν,
οι 
δε εκζητούντες τον Κύριονουκ ελλατωθήσονται παντός αγαθού»
Ο π. Παύλος Ιωσηφίδης,
ήταν ο Αρχιμανδρίτης που εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη μας,
 στο μικρό Πανηγύρι του ναού μας, για την Κοίμηση της Αγίας Άννας. 
Ο π. Ιωάννης με τον π. Χρυσόστομο, μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό.
Ανήμερα της εορτής στην Θ.Λειτουργία και στην Μικρή Είσοδο.
Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ζωὴν τὴν κυήσασαν, ἐκυοφόρησας, 
ἁγνὴν Θεομήτορα, θεόφρον Ἄννα, διὸ πρὸς λῆξιν οὐράνιον,
 ἔνθα εὐφραινομένων, κατοικία ἐν δόξῃ, χαίρουσα νῦν μετέστης, 
τοῖς τιμῶσί σε πόθῳ, πταισμάτων αἰτουμένη, ἱλασμὸν ἀειμακάριστε.
Το Ευαγγέλιο της εορτής: "Ουδείς λύχνος άψας καλύπτει αυτόν σκεύει..."
"Τάς θύρας, τάς θύρας εν σοφία πρόσχωμεν...."
Μετά το "Δι'ευχών..." ανεβήκαμε όλοι στην πλάκα του επάνω ναού
και ο π.Παύλος τέλεσε  Αγιασμό για την συνέχιση των έργων του ναού.
Ο π. Χρυσόστομος ευλόγησε το έργο και όλον τον κόσμο...
...τους εργολάβους των έργων αποπεράτωσης του ναού, \
κους Σαμαρίνα Σάκη και Στέργιο...
...και τέλος όλοι μαζί μαζευτήκαμε στο αρχονταρίκι του ναού,
 για τον πρωϊνό καφέ και τα κεράσματα, φτιαγμένα με πολύ μεράκι,
 από τα χέρια των κυριών της διακονίας του ναού μας.
Χρόνια πολλά στις Άννες που γιορτάζουν!!!

TAG