Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ

"Χρυσή" και η Ενορία μας,
με τις κατανυκτικές Αγρυπνίες της.

    Άλλη μία Αγρυπνία τελέστηκε στην Εκκλησία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους όμορφους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το βράδυ.
       Αυτή την φορά τιμώμενη ήταν η Αγία Χρυσή η νεομάρτυς και παρθένα, που ομολόγησε την αγάπη της στον Χριστό μέσα σε μια εποχή επικίνδυνη, στα πεντακόσια χρόνια που ήμασταν σκλαβωμένοι από τους Τούρκους, κάτι που για εκείνη την εποχή ήταν άμεσος θάνατος (περιληπτικός βίος της Αγίας Χρυσής έχει αναρτηθεί σε προηγούμενη καταχώρηση μας, πριν λίγες μέρες).
       Οι καμπάνες του ναού μας σήμαναν γύρω στις 9, τα φώτα χαμήλωσαν έτσι ώστε η εκκλησιά μας να φωτίζεται μόνο από τα καντήλια και τις λαμπάδες και ο ιερέας μας εκφώνησε το "Ευλογητός ο Θεός" που σηματοδοτούσε την έναρξη της όμορφης και κατανυκτικής Ακολουθίας της Αγρυπνίας, αρχικά με το Μικρό Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς στην Παναγία.
       Ακολούθησε ο Εσπερινός της εορτής με Λιτή και Αρτοκλασία, ενώ κατά την διάρκεια τους εισοδεύτηκε μαζί με την εικόνα της Αγίας Χρυσής και το Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, προστάτη Άγιο των ανθρώπων με προβλήματα ειδικότερα της όρασης, αλλά και όλων των άλλων ασθενειών, που φυλάσσεται στην εκκλησιά μας σαν ανεκτίμητος θησαυρός, για προσκύνημα των πιστών και ευλογία .
       Έγινε ο Όρθρος και στους Αίνους ο ιερέας έχρισε τους πιστούς με το ευλογημένο έλαιο της Αγίας Χρυσής, ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και πριν το "Δι' ευχών" διαβάστηκε η ευχή του κόλλυβου της Αγίας Χρυσής, για να ακολουθήσει το μνημόσυνο της μητέρας του π. Παύλου που λάμπρυνε με την παρουσία του την Αγρυπνία μας, συλλειτουργώντας με τον π. Χρυσόστομο.

        Παραδοσιακά, μετά την Αγρυπνία υπήρχε ένα μικρό κέρασμα στο αρχονταρίκι μας από τις εορτάζουσες, που προετοίμασαν με πολύ αγάπη οι κυρίες της διακονίας του ναού. Ήπιαμε το τσάι μας, ευχαριστήσαμε τον π. Παύλο που μας ευλόγησε, τους πιστούς που παρέμειναν μέχρι αυτήν την προχωρημένη ώρα και τους ψάλτες μας που τόσες ώρες ακούραστα έψαλλαν "τα γράμματα" της Αγίας Χρυσής.
        Τέλος αποχαιρετήσαμε τον π. Χρυσόστομο, πήραμε την ευχή του και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Κυριακή στην Θεία Λειτουργία, την Κυριακή του Σπορέως όπως συνήθως αποκαλείτε από τον κόσμο και που σηματοδοτεί την έναρξη των κατηχητικών σχολείων και της νέας κατηχητικής χρονιάς, που εμείς στην Ενορία μας, βιαστικοί όπως πάντα, αρχίσαμε από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα.
        Η επόμενη Αγρυπνία μας είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα γίνει αφού ο π. Χρυσόστομος δεν έβγαλε ακόμα το πρόγραμμα του μηνός Νοεμβρίου και που όταν είναι έτοιμο θα σας ενημερώσουμε.
        Μέχρι τότε ευχόμαστε σε όλους, με την μεσιτεία της εορτάζουσας Αγίας Χρυσής, αλλά και των προστατών Αγίων μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ένα καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο, αφιερωμένο στους οικείους μας και στην οικογένεια μας, αλλά και στον Θεό που μας καλεί, ιδιαίτερα κάθε τέτοια ημέρα, Κυριακή, στην Εκκλησία της Ενορίας μας για να γίνουμε κοινωνοί της Αγάπης Του.

Να μην μας διαφεύγει λοιπόν,
κάθε Κυριακή στην Εκκλησία...τουλάχιστον!!!


TAG