ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Ο προστάτης άγιος,
 των ανθρώπων με προβλήματα στα μάτια.

       Ο Άγιος Λουκάς,μετά από μια πολύ βασανισμένη ζωή, εκοιμήθη το 1961 σε ηλικία 84 ετών και ενώ είχε διακριθεί σαν γιατρός,για τις πετυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις που έκανε και  θεραπεύοντας ιδιαίτερα ανθρώπους με προβλήματα στα μάτια,ο ίδιος πέθανε εντελώς τυφλός.
       Όσο ήταν λοιπόν στην ζωή, ο Άγιος Λουκάς θεράπευσε πολλούς ανθρώπους με προβλήματα όρασης εξασκώντας το λειτούργημα του ιατρού,όμως και μετά τον θάνατο του και ιδιαίτερα στην ανακομιδή των λειψάνων του την 20η Μαρτίου του 1996,έγιναν πολλά θαύματα και υπάρχουν  μαρτυρίες από πολλούς ανθρώπους που θαυματουργικά έγιναν καλά τα μάτια τους ή βελτιώθηκε κατά πολύ η όραση τους,μετά  από την επίκληση του ονόματος του.

        Πλέον Άγιος,ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λουκάς,από το 1995 όπου η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του,προστέθηκε και αυτός στην ατελείωτη λίστα των Αγίων μας,στις στρατιές των προστατών των πιστών που αποτελούν την χριστιανοσύνη.
        Στον μικρό και υπό κατασκευή ακόμα ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,φυλάσσεται σαν ανεκτίμητος θησαυρός,πολύ μικρό μέρος του λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού,προερχόμενο από την Μονή Σαγματά, έτσι στην μνήμη του πάντα κάνουμε Αγρυπνία,προσκυνούμε το ιερό του λείψανο και τον παρακαλούμε,μιας που τόση παρρησία έχει στον Θεό, να προστατεύει τα μάτια μας για να μπορούμε να βλέπουμε το Μεγαλείο Του.
       Η Αγρυπνία στην μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας,που εορτάζεται την 11η Ιουνίου,ημέρα της κοιμήσεως του,θα γίνει στον ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,το βράδυ 9.00 μ.μ της Παρασκευής 8 Ιουνίου.
       Κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας,θα τελεστεί το Μικρό Απόδειπνο,Εσπερινός με Αρτοκλασία,όπου θα βγουν τα λείψανα του Αγίου προς προσκύνηση,κατόπιν ο Όρθρος,.όπου στους Αίνους θα γίνει η χρίσις των πιστών με το ευλογημένο έλαιο του Αγίου από τον ιερέα και τέλος θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Παύλο Ιωσηφίδη,γνώριμο και αγαπημένο φίλο της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων και από τους αρχαιότερους Αρχιμανδρίτες της Μητροπόλεως μας.
Μεγάλη ευλογία για τον ναό μας και ανεκτίμητος θησαυρός,
το πολύ μικρό μέρος του λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού,
προερχόμενο από την Μονή Σαγματά.
       Σας περιμένουμε όλους να παρευρεθείτε και να συμπροσευχηθείτε μαζί μας στην Αγρυπνία μας,αλλά και να γνωρίσετε την φιλοξενία των Ανθοκηπιωτών στην Τράπεζα που θα παραθέσουμε μετά το τέλος της Αγρυπνίας.
       Ξημερώνοντας Σάββατο στις 9.30 το πρωΐ ο ιερέας μας, π.Χρυσόστομος έχει ετοιμάσει πάλι Θεία Λειτουργία,με αφορμή την λήξη των κατηχητικών συναντήσεων των παιδιών μας,ιδιαίτερη όμως,μια και θα γίνει στον σολέα του ναού,μπροστά στα παιδιά και θα ψάλλουν τα κορίτσια του μέσου κατηχητικού με την βοήθεια των κατηχητριών τους, που τα προετοιμάζουν γιαυτό από την αρχή της κατηχητικής χρονιάς.
      Μετά θα κεράσουμε τα παιδιά πρωινό και θα αμολυθούμε στο τεράστιο προαύλιο μπροστά στον ναό για παιχνίδι και διασκέδαση,σημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και πραγματικά πλέον την λήξη των κατηχητικών συναντήσεων μας και αφήνοντας στα παιδιά μας την γλυκιά ανάμνηση της κατηχητικής χρονιάς 2011-2012 που  μας χάρισε τόσο όμορφες στιγμές.(σε επόμενες καταχωρίσεις στην ιστοσελίδα της Νεότητας του ναού μας θα κάνουμε μια αναδρομή αυτής της κατηχητικής χρονιάς,με λεπτομέρειες και πιπεράτα σχόλια).

Ευχόμαστε ο Άγιος Λουκάς, να έχει τα μάτια μας δεκατέσσερα,για να βλέπουμε και να νοιαζόμαστε για  τα παιδιά μας,που τόση ανάγκη έχουν από την φροντίδα και την προσοχή μας.


TAG