ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΊΤΟΥ


 Ο δικός μας Άγιος...

  Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Παχώμιος ο Αγιορείτης


 Ο βίος του

    Καταγόταν από την μικρή Ρωσία και πολύ  μικρός σκλαβώθηκε και πουλήθηκε σε Τούρκο βυρσοδέψη στο Ουσάκι της Φιλαδέλφειας, την αρχαία Ευκαρπία της Μικράς Ασίας. Επί 27 έτη υπομένει τα πάνδεινα για να μην αρνηθεί τον Χριστό και τέλος δραπετεύει στο Άγιον Όρος, εξομολογείται τις αμαρτίες του και φορά το μοναχικό σχήμα. Στην μονή του Αγίου Παύλου και στα Καυσοκαλύβια αργότερα, διαμένει συνολικά 18 χρόνια και μετά, με τις ευχές του Γέροντα του, οσίου Ακακίου, επιστρέφει στο Ουσάκι φλεγόμενος  από τον πόθο του μαρτυρίου, που δεν αργεί να έρθει, αφού τον αναγνωρίζουν οι Τούρκοι τον βασανίζουν φρικτά και τέλος τον αποκεφαλίζουν στον τόπο όπου έσφαζαν τα πρόβατα τους, στις 7 Μαΐου του 1730, ημέρα Πέμπτη της Αναλήψεως. Η σορός του ενταφιάσθηκε μετά από 3 ημέρες από γυναίκα που θαυματουργικά θεραπεύθηκε. Το τίμιο λείψανο του σήμερα φυλάσσεται στην Πάτμο, στην μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ενώ το 1953 τεμάχιο του λειψάνου του, παραχωρήθηκε στην μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος. Τεμάχιο του Αγίου λειψάνου του Οσίου, βρίσκεται και εδώ, στην Νέα Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, από την μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κατόπιν αιτήματος της Ενορίας και του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ουσάκ» του τόπου μας. Πρόσφατα τοποθετήθηκε μικρό παρεκκλήσι στο πάρκο των Μικρασιατών στα όρια της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου με την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στην μνήμη των ιδρυτών της Νέας Ευκαρπίας, μα και αυτών που έμειναν πίσω στην παλιά, στο Ουσάκ, της Μικράς Ασίας. Εδώ, από τώρα και στο εξής θα τιμάται ο Άγιος μας και θα γίνεται με κάθε λαμπρότητα η πανήγυρις του, με συμμετοχή του Μικρασιατικού Συλλόγου μας και πλήθος κόσμου και θα προσκυνείτε το Άγιο λείψανο και η εικόνα του. 

 Το πανηγύρι του 
         Γιά πρώτη φορά θα γίνει το πανηγύρι του,στο εκκλησάκι που του ετοιμάσαμε στο κέντρο του πάρκου των Μικρασιατών την Κυριακή 6 Μαΐου την ημέρα των εκλογών,στις 6.00 το απόγευμα.
        Έχουμε ετοιμάσει μαζί με την Ενορία του Αγίου Γεωργίου και τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" της Ευκαρπίας, εκτός του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Αρτοκλασίας,υποδοχή των ιερών λειψάνων του από τον ναό του Αγίου Γεωργίου,όπως και της ιεράς εικόνος του Αγίου και προσκύνηση τους στο παρεκκλήσι του, που για την ημέρα εκείνη θα έχει καθαριστεί,θα έχει σημαιοστολιστεί και θα περιμένει τους προσκυνητές που θα το επισκεφθούν για να ανάψουν το κεράκι τους για τους Μικρασιάτες προγόνους τους, που άλλοι ήρθαν και ίδρυσαν την Νέα Ευκαρπία και άλλοι που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την παλιά Ευκαρπία το "Ουσάκ" όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
        Σε αυτούς τους ανθρώπους θα είναι αφιερωμένη η βραδιά εκείνη,όπου θα ζητήσουμε την μεσιτεία του Αγίου μας στον Θεό για τους προγόνους μας,αλλά και εμείς με την σειρά μας,οι απόγονοι τους,θα τους αφιερώσουμε το παρεκκλήσι μας αυτό, με μια επιγραφή όπου θα αναφέρεται η προσφορά τους,ιδρύοντας ουσιαστικά τον τόπο μας, και αυτή η προσφορά θα μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο,αφού θα γραφτεί με χρυσά γράμματα πάνω σε κατάλευκο μάρμαρο,για να μας το θυμίζει όσα χρόνια και αν περάσουν..
        Μετά θα πάρει την σκυτάλη ο Μικρασιατικός Σύλλογος της Ευκαρπίας που θα βρίσκεται εκεί με το παιδικό τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος και θα μας δείξει πως οι Μικρασιάτες γιόρταζαν,τιμούσαν και σέβονταν τους Αγίους τους,χόρευαν και γλεντούσαν για αυτούς,τραγουδούσαν και διασκέδαζαν στα πανηγύρια τους.
        Αυτό θα κάνουμε και εμείς την ημέρα της γιορτής του,στις 6 και 7 Μαΐου,στο νέο του σπίτι,στο παρεκκλήσι του Αγίου Παχωμίου στο πάρκο των Μικρασιατών στην οδό Δασκάλας Αθηνάς Τσακίρη, που χωρίζει την Ενορία του Αγίου Γεωργίου από την δική μας την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. 
        Θα ψάλλομαι την Ακολουθία του,θα γνωρίσουμε τον Άγιο μας λίγο καλύτερα μέσα από τα λόγια των ιερέων μας,θα φάμε θα πιούμε και θα χαρούμε με τις παραδοσιακές λιχουδιές που θα ετοιμάσουν οι μικρασιάτισες της Ευκαρπίας,εκεί στο καινούργιο απόκτημα της Ενορίας μας το όμορφο αυτό παρεκκλήσι που στολίζει το πάρκο του Αγίου μας.
     Σας περιμένουμε και εσάς να έρθετε και να ενώσετε μαζί μας την αγάπη σας για έναν Άγιο που μαρτύρησε έχοντας στο στόμα του το όνομα του Θεού,στο μέρος όπου έζησαν οι πρόγονοι μας,το Ουσάκ της Μικράς Ασίας και να περάσετε μια όμορφη βραδιά στο μέρος που οι απόγονοι τους,συνεχίζουν να τιμούν τον Άγιο τους, στο καινούργιο του πια σπίτι,στο μικρό και όμορφο παρεκκλήσι του.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ .
TAG