Ενοριακή Εκδρομή

Απογευματινή προσκυνηματική
Απόδραση
                
ΟΣΣΑ: Στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 300μ.μ θα πραγματοποιήσουμε μια μικρή απογευματινή εκδρομή στην Όσσα, το όμορφο γραφικό χωριό της Επαρχίας του Λαγκαδά, θα κάνουμε τον Εσπερινό μας στην εκκλησία του χωριού, θα προσκυνήσουμε το ιερό λείψανο και την θαυματουργική εικόνα της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννας και κατόπιν με την βοήθεια του Θεού θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής ανανεωμένοι ψυχικά και σωματικά.

Κατευθυνόμενοι στον προορισμό μας, πάνω στο λεωφορείο θα κάνουμε τον κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής που κάνουμε κάθε Τετάρτη απόγευμα στον Ιερό ναό μας, όπου η κα Ουρανία Παπαδοπούλου, η κυκλάρχισσα μας, θα μας κάνει το καθιερωμένο μάθημα.

Περιμένουμε την δική σας συμμετοχή και σε αυτήν την δραστηριότητα της Ενορίας μας, τηλεφωνώντας στο τηλέφωνο του Ιερού ναού μας 2310808550 ή στο τηλέφωνο 2310685649 (κα Δόμνα).

Η αξία της συμμετοχής σας στην εκδρομή μας
θα είναι μόνο 8 €


Λίγα λόγια για αυτόν τον όμορφο τόπο και την ιστορία του:
Φημισμένη για τα κόκκινα και τραγανά κεράσια της, η Όσσα είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους οικισμούς της Επαρχίας Λαγκαδά. Χτισμένη στις βελανιδοσκέπαστες πλαγιές του όρους Βερτίσκος και σε υψόμετρο 650 μ., αγναντεύει από ψηλά τον κάμπο του Λαγκαδά και σαν παλιά αρχόντισσα αναπολεί ιστορίες από τα παλιά.


Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, γίνεται όμως ιδιαίτερα γνωστή κατά την ελληνιστική περίοδο ως πόλη της αρχαίας Βισαλτίας που κόβει δικό της νόμισμα. Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο λόφος Κουρί, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη ελληνιστικού οικισμού και η θέα είναι εξαιρετική.


Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βυσσώκα και οι άνδρες κάτοικοί της ήταν φημισμένοι παπουτσήδες, τσαγκάρηδες, ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), έμποροι μαλλιών και μάλλινων υφασμάτων, ενώ από τα δίπατα πέτρινα μακεδονικά σπίτια της ακουγόταν ο ήχος του αργαλειού, με τη χρήση του οποίου οι άξιες γυναίκες της Όσσας κατασκεύαζαν πανέμορφα και πολύχρωμα μάλλινα υφαντά.

Οι κάτοικοί της είναι ντόπιοι με καταγωγή πολλών οικογενειών από την Ήπειρο, ενώ μετά το 1922 καταφθάνουν εδώ μερικές οικογένειες από το Αλμαλί της Αν. Θράκης. Έντονη και ακμαία υπήρξε η εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά τον 19ο αιώνα, με τη λειτουργία Ελληνικών Σχολείων και «Αστικής Σχολής», η φήμη της οποίας προσελκύει μαθητικό δυναμικό από τα περίχωρα, ακόμα και από τον Λαγκαδά.

Σημαντική είναι η επίσκεψη-προσκύνημα στις δύο εκκλησίες του χωριού, τον ναό των Ταξιαρχών του 1804 και τον Ιερό Ναό της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννας, η οποία γεννήθηκε και έζησε στην Όσσα, αλλά πέθανε μαρτυρικά και σε νεαρή ηλικία σε φυλακή της Θεσσαλονίκης το 1751. Η θαυματουργή εικόνα της φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό και είναι έργο του Χριστόδουλου Ζωγράφου από τη Σιάτιστα. Εορτάζει στις 8 Ιανουαρίου.


Σήμερα η Όσσα είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό και γραφικό χωριό, με φυσικά χαρακτηριστικά και υπέροχες κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την τοπική παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με κυρίαρχη την παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών, που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο μειώνεται. Στην τοπική αυτή παραγωγή είναι αφιερωμένες οι ετήσιες εκδηλώσεις του δραστήριου Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», με τίτλο «Πολιτιστικός Ιούνιος-Γιορτή Κερασιού Όσσας».

Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η Όσσα διαθέτει έναν από τους ομορφότερους βιολογικούς αμπελώνες της χώρας μας, με εξαιρετική ποιοτική απόδοση και με παραγωγή κρασιών που φέρουν την ένδειξη καταγωγής «Τοπικός Οίνος Πλαγιών Βερτίσκου». Ο Αμπελώνας της Όσσας (του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου) είναι ενταγμένος στο οινοπαραγωγικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας».

Άλλα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στο χωριό είναι τα αγνά παραδοσιακά ζυμαρικά και χειροποίητα σαπούνια από γάλα κατσίκας και αιθέρια έλαια, ενώ αν θελήσετε να φάτε σας προτείνουμε την Ταβέρνα «Βυσσώκα» στην είσοδο του χωριού, αλλά και το Ουζερί "Το Πέτρινο" στην Πάνω Αγορά της Όσσας.

Δεν έχετε παρά να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να ανηφορίσετε στις πλαγιές του Βερτίσκου για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τα μυστικά της παραδοσιακής Όσσας!

Εμείς δε, έχουμε ένα λόγο επιπλέον να επισκεφθούμε την Όσσα και να προσκυνήσουμε την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Κυράννας μια και μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας κρατάει από τα μέρη εκείνα.