Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ.

Είχαμε απρόσμενες επισκέψεις...
    ...στην Αγρυπνία που τελέσαμε την Παρασκευή το βράδυ της 26η Σεπτεμβρίου 2015 προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, του "ηγαπημένου" μαθητή του Χριστού για την εορτή της μεταστάσεως του. 
     Από την αρχή της Αγρυπνίας μας και στο Μικρό Απόδειπνο, όπου ενδιάμεσα ψάλαμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, ήρθε και διακόνησε καθ' όλη την διάρκεια της μακροσκελούς Ακολουθίας μας, ο ιεροδιάκονος της Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και φίλος αγαπητός της Ενορίας μας, ο π. Χρήστος Κανούλας, δίνοντας έτσι έναν τόνο πιο πανηγυρικό αλλά και κατανυκτικό συνάμα με την βελούδινη φωνή του. 
     Ακολούθησε ο Εσπερινός της εορτής με τα "γράμματα" από το Μηναίο, όπου υπήρχε και η πλήρης Ακολουθία προς τιμήν του Αγίου και "ηγαπημένου" μαθητού του Κυρίου μας, του Ιωάννου του Θεολόγου, με Λιτή και Αρτοκλασία, στην οποία και εισοδεύσαμε μαζί με την Εικόνα του Αγίου και μικρό μέρος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που θησαυρίζετε μόνιμα στον Ναό μας από έτη πολλά προερχόμενο από την Μονή Σαγματά στην Θήβα.
      Τα λιγοστά φώτα που άναψαν κατά τον Εσπερινό στον ναό μας χαμήλωσαν και έσβησαν εντέλει, αφήνοντας μόνο τα καντήλια του τέμπλου και τις λαμπάδες που έκαιγαν δίπλα στα Λείψανα του Αγίου Λουκά, βυθίζοντας σε ένα ήμερο και γαλήνιο ημίφως όλη την εκκλησιά μας κατά την έναρξη του Όρθρου, που ξεκίνησε με τον Εξάψαλμο μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, ενώ με έκπληξη υποδεχθήκαμε στο ιερό Βήμα οι ιερείς του Ναού, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης και ο έτερος συνεφημέριος, ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, μαζί με τον διάκονο μας, τον π. Χρήστο, τον π. Συμεών Γωγοβίτη από την Μητρόπολη Λαγκαδά και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, με τον οποίο πήραν "Καιρό" για το Ιερατικό Συλλείτουργο που θα ακολουθούσε.
             Αρκετά αργότερα και κατά την διάρκεια των "Αίνων" βγήκε από την Ωραία Πύλη ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, ο οποίος και βοήθησε τους ιερείς κατά την Αγρυπνία χωρίς να λειτουργήσει, κι έχρισε τον κόσμο με το ευλογημένο έλαιο της καντήλας που έφεγγε όλο το βράδυ την Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σφραγίζοντας τα μέτωπα και τα χέρια τους και μεταφέροντας κατά το αγιορείτικο αυτό τυπικό τις χάρες του Αγίου Πνεύματος στους πιστούς που το προσδοκούν με τα λόγια "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος".
      Στις 12 τα μεσάνυχτα, ο π. Συμεών εκφώνησε  "Ευλογημένη η Βασιλεία..." σημάδι της έναρξης της Θείας Λειτουργίας, ενώ στο ψαλτήρι  εναλλάσσονταν καθ' όλην την διάρκεια της Αγρυπνίας, ο ιεροψάλτης του ναού μας, 
κος Ευάγγελος Δούδης μαζί με τον διάκονο μας, π. Χρήστο αλλά και τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη και γύρω στην 1η πρωϊνή ώρα ο πρωτόπαπας στην Θεία Λειτουργία, π. Συμεών, μας είπε δυο λόγια για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, κοινώνησε κατόπιν τους πιστούς που προσήλθαν στον κοινό Άγιο Ποτήριο και μετά το "Δι' ευχών..." μοίρασε και το αντίδωρο στο εκκλησίασμα, άνθρωποι κουρασμένοι οι περισσότεροι, οι οποίοι μετά από την κόπωση της δύσκολης μέρας τους ενώθηκαν με τον Θεό, τον Υιό του Χριστό και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, μέσα από αυτήν την ευλογημένη συνήθεια της Ενορίας μας, την μηνιαία Αγρυπνία που γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια τιμώντας έτσι και διαφορετικό Άγιο κάθε φορά. 
      Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους του, τον πρωτοπρεσβύτερο Συμεών Γωγοβίτη, που ήρθε με την πρεσβυτέρα του και την θυγατέρα του απρόσμενα στον ναό μας και μας λειτούργησε κάνοντας μας ευχάριστη έκπληξη, αλλά και τον καλλικέλαδο ιεροδιάκονο μας, Χρήστο  Κανούλα που κόσμησε και έδωσε πανηγυρικό τόνο στην Αγρυπνία μας. Τέλος ευχαρίστησε και προσκάλεσε όλους όσους άντεξαν μέχρι αυτήν την προχωρημένη ώρα, "δια της κόπον της Αγρυπνίας"  στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού μας για ένα μικρό κέρασμα που τείνει πια να γίνει παράδοση στις Αγρυπνίες μας.
      Η Αγρυπνία είναι μια όμορφη, παλαιά και πολύ προσφιλής μοναστηριακή συνήθεια, που στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, η πολύπαθη Ελλάδα μας, πολλές είναι οι Ενορίες που εντάσσουν πια μέσα στο λατρευτικό τους πρόγραμμα και για το κατανυκτικό και ήρεμο πνεύμα που 
αποπνέει μακριά από την πολύβουη πραγματικότητα της καθημερινότητας τους, αλλά και για πρακτικούς λόγους,  επειδή ακριβώς λόγω αυτής της άσχημης καθημερινότητας τους, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να εργάζονται όλη την ημέρα και ιδιαίτερα οι περισσότεροι από τους νέους μας, οι οποίοι και γεμίζουν πάντα τον ναό μας τα βράδια των Αγρυπνιών μας, μη μπορώντας να συμμετάσχουν στις πρωϊνές και καθιερωμένες Θείες Λειτουργίες. 

     Επόμενη προγραμματισμένη Αγρυπνία μας για τον Οκτώβριο, στις 16 του μηνός, προς τιμήν του Αγίου φίλου του Χριστού Λαζάρου για την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του. 
Σας περιμένουμε...
TAG