ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ.

...φέτος μας πήγαν οι ιερείς μας 
στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, 
στο Μελισσοχώρι.
      Η ιδέα του συνδυασμού της λήξης των κατηχητικών συνάξεων των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής με μια εκδρομή και ένα προσκύνημα σε μοναστήρι της γειτονιάς μας, ήταν αρχικά του π. Ιωάννη Δημητριάδη από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου και φυσικά βρήκε πρόσφορο έδαφος και στην δική μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων, αλλά και της Ενορίας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στις εργατικές κατοικίες και τελικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο, υλοποιήθηκε και φέτος την Τετάρτη 27η του Μάη το απόγευμα.
      Έτσι πραγματοποιήσαμε την πρώτη για την φετινή χρονιά διενοριακή εκδρομή μας και σύσωμη η Νέα Ευκαρπία ξεκίνησε με κατεύθυνση την Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο Μελισσοχώρι, η οποία διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά. Πέρυσι θυμίζουμε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, πως στο ίδιο προσκύνημα για την λήξη των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής, όλων των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας επισκεφθήκαμε το μικρομονάστηρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την ανδρώα Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου, που βρίσκεται στην Νέα Μαγνησία.
      Το  λεωφορείο μας με οδηγό τον ευκαρπιώτη και φίλο κο Χρήστο Μωΰσογλου, διέσχισε όλη την Νέα Ευκαρπία μαζεύοντας από τις εκκλησιές της, τις κυρίες των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής με τελευταία την δική μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, στους Ανθόκηπους, όπου καταφθάνοντας στο μεγάλο προαύλιο μας που βρίσκεται μπροστά στην νεόχτιστη, ψιλή και όμορφη εκκλησιά μας  γύρω στις 4.30 το απόγευμα, επιβιβαστήκαμε περίπου δέκα από τις δεκαεπτά κυρίες, χωρίς όμως τον ιερέα μας, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο λόγω πληρότητας των θέσεων και ακολούθησε με το αυτοκίνητο του με μερικές από τις κυρίες των Κύκλων, και έτσι ξεκινήσαμε, έστω και με δυσκολία το προσκύνημα μας, με τελικό προορισμό το την Ιερά Μονή Παντοκράτορος στο Μελισσοχώρι, για να τελέσουμε εκεί τον Εσπερινό της ημέρας.
      Μας υποδέχθηκαν οι πατέρες της Μονής, αφού ο Ηγούμενος της, π. Κύριλλος, απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων εκτός Μονής και αμέσως χτύπησε το τάλαντο και αργότερα η καμπάνα, κατά την μοναστηριακή παράδοση, και ξεκίνησε ο π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλος, ο εφημέριος της Ενορίας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, την Θ΄Ώρα και τον Εσπερινό, ενώ στο αναλόγιο του Καθολικού της Μονής έψαλλαν τα "γράμματα" της επόμενης ημέρας, οι πατέρες του μοναστηριού, οι δε πατέρες, συνοδοί της εξόρμησης μας αυτής , ο π. Ιωάννης Δημητριάδης, ο οποίος και αυτός ήρθε αργότερα με το αυτοκίνητο του και ο δικός μας π. Χρυσόστομος Τελίδης, συμπροσεύχονταν μέσα από στο Ιερό Βήμα.
      Με το "Δι΄ευχών..." κατευθυνθήκαμε βιαστικά στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου μας περίμεναν κεράσματα και καφές από τον αρχοντάρη της αδελφότητας. Τον λόγο πήρε αρχικά ο π. Ιωάννης που μας μίλησε για την ανάγκη της μελέτης των ιερών βιβλίων της Εκκλησίας μας και δή του Ευαγγελίου, ενώ παράλληλα βρήκε την ευκαιρία και ευχαρίστησε τις κυκλάρχισσες μας, και ιδιαίτερα την κα Ουρανία Παπαδοπούλου, που ήταν ο αρχικός εμπνευστής και οργανωτής αυτής της όμορφης δραστηριότητας για την μελέτη της Αγίας Γραφής σε κάθε Ενορία ξεχωριστά.
      Κατόπιν συνέχισε ο π. Χρυσόστομος, που ξεχωριστή μνεία έκανε για την ενότητα και την αγάπη μεταξύ των Ευκαρπιωτών, η οποία και διαφαίνεται μέσα από αυτήν την ευλογημένη ετήσια πια συνήθεια μας, να κάνουν δηλαδή από κοινού οι τρεις Ενορίες της περιοχής μας αυτήν την μικρή εξόρμηση, την προσκυνηματική εκδρομή για την λήξη των Κύκλων Αγίας Γραφής, και με αυτόν τον τρόπο να διατρανώνεται, να ανανεώνεται και να αναβαθμίζεται η συνοχή και η αγαστή διενοριακή συνεργασία, αλλά και η αγάπη των μελών του σώματος της κάθε Ενορίας μεταξύ τους. Ευχαρίστησε και αυτός με την σειρά του την κυκλάρχισσα της Ενορίας του, την αγαπητή μας κα Ευθαρσία Αλατζίδου, κατά κόσμον Τασσούλα, για την συνέχιση και βελτίωση του έργου που ανέλαβε από την κα Ουρανία στον Κύκλο μας, που γίνεται κάθε Τρίτη πριν από τον Εσπερινό και την Παράκληση μας στους Αγίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα για τα άτεκνα ζευγάρια που προσέρχονται παρακλητικά και τους ζητούν, με τις πρεσβείες τους και δια μέσω της Παναγίας κόρης τους στον Εγγονό τους Χριστό, να τους ευλογήσει με το Θείο Δώρο της τεκνοποιΐας. Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει και την άλλη κατηχητική μας δραστηριότητα, αυτήν του Κύκλου Μελέτης για τις νεότερες ενορίτισσες μας και ιδιαίτερα τις Μητέρες, που έχουν κατακλύσει τους Ανθόκηπους με την ευλογία του Ιωακείμ και της Άννας, οι οποίοι είναι οι προστάτες και φύλακες της όμορφης γειτονιάς μας και των ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, και να ευχαριστήσει στο τέλος την άλλη κυκλάρχισσα μας, την  κα Ευγενία Χωματά, που δεν ήταν μαζί μας, μια και το λεωφορείο δεν μας χωρούσε όλους και πρέπει από του χρόνου να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο.
      Και ο π.Γαβριήλ πήρε τον λόγο μιλώντας μας για τον Τριαδικό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, που ευλογούν και προστατεύουν αγαπητικά αυτές τις ευλογημένες συνάξεις, τις απαραίτητες πια κατηχητικές δραστηριότητες μας και με την ευκαιρία ευχαρίστησε και αυτός και την κα Ουρανία για το έργο της τόσα χρόνια, αλλά και την δεύτερη κυκλάρχισσα του, την κα Ελένη Κοχλιαρίδου, που έχει αναλάβει τον Κύκλο κάθε Τετάρτη για τις εργαζόμενες κυρίες.
      Τελευταίος μας μίλησε ένας από τους αδελφούς της Μονής, μεταφέροντας μας πρώτα τις ευλογίες του Γέροντος τους, π. Κυρίλλου ο οποίος απουσίαζε, τόσο για την ιστορία του όμορφου αυτού μοναστηριού, του Παντοκράτορος στο Μελισσοχώρι, όσο και για την διατήρηση και την διατράνωση της πίστης μας, μέσω όλων των μοναστηριών της Ορθοδοξίας μας ανά τους αιώνες, αλλά και την εποικοδομητική πνευματική πλήρωση που νοιώθουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε  όλοι εμείς προσευχητικά τα μοναστήρια αυτά, τα οποία είναι και οι φύλακες της ιστορίας της Εκκλησίας του Χριστού μας και οι κοιτίδες της Ορθοδοξίας, δια μέσω των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων που θησαυρίζουν με ευλάβεια στα Καθολικά και στα παρεκκλήσια της η κάθε Μονή.     
      Επισκεφθήκαμε και την όμορφη έκθεση της Μονής, αγοράζοντας κάποια από τα εκκλησιαστικά είδη που εκθέτουν σε αυτήν οι πατέρες της για ευλογία στα σπιτικά μας, αλλά και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το πνευματικό έργο της αδελφότητας. Φεύγοντας από την Μονή, ο δικός μας ιερέας, ο π. Χρυσόστομος, μοίρασε και μια ξεχωριστή ευλογία για τα μέλη των Κύκλων και των τριών Ενοριών, ένα όμορφο κεντημένο πουγκάκι για το αντίδωρο, μαζί με ένα μικρό γλύκισμα, ενθύμιο και προσφορά των Ιερών Ναών μας, που το επιμελήθηκε ο ίδιος προσωπικά, με την ευχή φυσικά των ιερέων και των άλλων Ενοριών.
     Η επίσημη λήξις όλων των κατηχητικών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής της Μητροπόλεως μας, θα γίνει προσωπικά από τον Επίσκοπο μας, τον Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, την Τετάρτη 10η του Ιουνίου, παραμονή της ονομαστικής του εορτής, με τον καθιερωμένο πια Αρχιερατικό Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, όπου και θα του ευχηθούμε για την εορτή του, αλλά και με την ευλογία του σε όλους τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής που λειτουργούν στην μητροπολιτική του περιφέρεια, για ένα...
...Καλό και ευλογημένο καλοκαίρι!!!
TAG