Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ.

Η πρώτη Αγρυπνία της νέας χρονιάς αφιερωμένη στην Οσία Ξένη.
       Η καμπάνα του ναού μας σήμανε στις 9.00 ακριβώς το βράδυ της Παρασκευής της 23ης του Ιανουαρίου του 2015 και η Ακολουθία μας ξεκίνησε από τους δύο ιερείς μας, Χρυσόστομοι και οι δύο, με το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο Εσπερινός της εορτής εκ της ιδιαιτέρας φυλλάδος με ολοκληρωμένη την Ακολουθία της Οσίας Ξένης, ποίημα του π. Γερασίμου Μικρογιαννανίτου (κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να διαβάσετε τον βίο της Οσίας Ξένης) και κατόπιν ετελέστη η Λιτή και η Αρτοκλασία, όπου στην Λιτανεία που ακολούθησε ετέθησαν προς προσκύνηση μαζί με την εικόνα της Οσίας Ξένης και τα ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων, που αποθησαυρίζεται από πέρυσι στον ναό τους, τον μοναδικό στον κόσμο ενοριακό ναό αφιερωμένο στους προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, τον Ιωακείμ και την Άννα, γονείς της Παναγίας μας και πρόγονοι του Χριστού μας, η κατά σάρκα Γιαγιά και ο Παππούς Του. 
        Η εκκλησία μας, η οποία βρίσκεται ακόμα στο πρώιμο στάδιο της κατακόμβης και συνεχίζει όμως, μέσα στον κουρνιαχτό της οικονομικής κρίσης θαυματουργικά να κατασκευάζεται το επάνω κομμάτι της για να φιλοξενήσει την πίστη μας, ταπεινή και φτωχική, μα όμορφη, καθαρή και ζεστή από την αγάπη των ενοριτών της, φωτισμένη με το λιγοστό φως των κανδηλιών και των λαμπάδων, έμοιαζε αυτό το βροχερό βράδυ μέσα στο καταχείμωνο, με ένα καταφύγιο ανθρώπων, μια σπηλιά, μια φάτνη, όπου ψυχές πονεμένες και κουρασμένες, ταλαιπωρημένες και πικραμένες από την καθημερινή βιοτή και τα προβλήματα της, ήρθαν και κούρνιασαν στην αγκαλιά της, για να νοιώσουν έστω και για λίγο, αυτό το βράδυ, την θαλπωρή και την αβίαστη αγάπη του Θεού για αυτές, μια αγάπη που μπορεί πολλοί να ευαγγελίζονται με τα λόγια τους, όμως δυσκολεύονται να την δείξουν με τα έργα τους και που η Εκκλησία του Χριστού, τους την προσφέρει ως αντίδωρο για την μετάνοια, την φιλανθρωπία, την αγάπη για τον πλησίον τους, την ενάρετη ζωή τους.
     Και όταν η καθημερινότητα μας προσπερνά και κάνει ανάλγητες τις ψυχές μας και δεν μας αφήνει να δείξουμε στον Θεό και στους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, το καλό πρόσωπο μας, όταν η γαργαλιστική και ελκυστική αμαρτία μας κυριεύει, τότε το διαφορετικό σκοτάδι της Ιεράς Ακολουθίας της Αγρυπνίας, της κατανυκτικής αυτής μοναστηριακής Ακολουθίας, μας φωτίζει την ζωή και μας δείχνει τον δρόμο...τον τρόπο για να επανέλθουμε στην καλοσύνη και στις επιταγές του Θεού μας, οι οποίες και θα μας οδηγήσουν στην πραγματική ευτυχία μας.
     Τον Εσπερινό διαδέχθηκε ο  Όρθρος και κάπου εκεί στους Αίνους, βγήκε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, από το Άγιο Βήμα κρατώντας χριαλίδα στο χέρι του, προσκύνησε την εικόνα της εορταζομένης Αγίας, τα ιερά Λείψανα των Θεοπατόρων και έχρισε όλους τους πιστούς, που "βγήκαν" για λίγο από το σκοτάδι τους, "φανερώθηκαν" και ευλογήθηκαν με το λαδάκι της καντήλας που άναβε καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας στην μέση του ναού όπου και βρίσκονταν η εικόνα της Οσίας Ξένης και μετά αποτραβήχθηκαν και πάλι στο ημίφως της αίθουσας και στην ψυχική ησυχία τους για να ακούσουν λίγο αργότερα από τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη το, "Ευλογημένη η Βασιλεία..." σημάδι πως άρχισε η Θεία Λειτουργία και πως σε λίγο θα ακολουθήσει η πραγματική συνάντηση μας με τον Χριστό και η ένωση μας μαζί Του, μέσω της Θείας Κοινωνίας και των Αχράντων Μυστηρίων.
     Το "Δι' ευχών" που ακούστηκε στο τέλος, σηματοδότησε την λήξη της Ακολουθίας της Αγρυπνίας, ενώ πρωτίστως διαβάσαμε και το κόλλυβο της Αγίας Ξένης, φτιαγμένο από τα ευλογημένα χέρια των διακονισσών της εκκλησίας μας, όπως και η Οσία Ξένη ήταν, κάναμε και Τρισάγια στην μνήμη κεκοιμημένων ενοριτών μας, ακόμα και Φανουρόπιτα έφερε κάποια προσκυνήτρια για να διαβαστεί στην Αγρυπνία μας όμως, όπως μας ενημέρωσε ο ιερέας μας, θα ακολουθούσε Τράπεζα για όλους όσους υπέμειναν με καρτερικότητα "τον κόπον της Αγρυπνίας" αυτής και μας προέτρεψε να περάσουμε στο φιλόξενο Αρχονταρίκι του ναού για ένα κέρασμα, όπως και έγινε. 
     Γέμισε για ακόμα μια φορά το Αρχονταρίκι του ναού μας με την αγάπη των ενοριτών μας και των πολλών πια προσκυνητών, παρότι η Κυριακή που μας έρχεται είναι μέρα εκλογών και οι περισσότεροι έφυγαν ή θα φύγουν σε λίγο για να ψηφίσουν στα χωριά τους. Εκεί τους περίμενε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι και πεντανόστιμες λιχουδιές φτιαγμένες με πολύ μεράκι από τις νοικοκυρές της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων, τις χρυσοχέρες διακόνισσες της γειτονιάς των Ανθοκήπων, θεραπαινίδων του Ιωακείμ και της Άννας, όπως ακριβώς οι δύο θεραπαινίδες της Οσίας Ξένης, που σήμερα το βράδυ τιμήσαμε με την Ακολουθία της Ιεράς Αγρυπνίας.
     Ήταν πια περασμένες 2.30 όταν ένας-ένας οι  φίλοι μας, αφού πρώτα πήραν την ευχή των ιερέων μας, πήραν και τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους, με εφόδια και δύναμη όμως από την ζεστασιά και την καθαρότητα της Ακολουθίας της Αγρυπνίας, αλλά και την ευχαρίστηση που πηγάζει από την ενεργή συμμετοχή τους στην Θεία Λατρεία.
    Μεθαύριο ξημερώνει Κυριακή των εκλογών για την πολύπαθη χώρα μας και θα πρέπει να επιλέξουμε και να ψηφίσουμε το κόμμα που θα μας εκπροσωπήσει στην Βουλή των Ελλήνων για την επόμενη τετραετία. Γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πικραμένοι και θυμωμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Θα θέλαμε όμως μέσα από την ιστοσελίδα του ναού μας να παρακαλέσουμε τους αναγνώστες μας να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση και χριστιανικό ήθος ακόμα ασκώντας και αυτό το δημοκρατικό τους δικαίωμα, ήσυχα, αθόρυβα, χωρίς περιττές φασαρίες, καβγάδες και άσχημους διαλόγους που θυμίζουν άλλες εποχές. Πάνω από όλα πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε χριστιανοί και πως οι άνθρωποι, οι φίλοι μας, οι συγγενείς, οι γείτονες μας παρακολουθούν την συμπεριφορά μας γνωρίζοντας αυτήν την Θεία ιδιότητα. Εμείς πρέπει σε κάθε πτυχή της βιοτής μας αυτό να βγάζουμε προς τα έξω και να διδάσκουμε με το παράδειγμα μας καθημερινά και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, ακόμα και την στιγμή που θα κληθούμε να επιλέξουμε τους πολιτικούς εκπροσώπους μας, ακόμα και την ώρα που θα ψηφίζουμε.
      Προς το παρόν θα σας καληνυχτίσουμε, έστω και διαδικτυακά και θα σας ευχηθούμε ολόψυχα να έχετε τις ευλογίες της Οσίας μητρός ημών Ξένης και των δύο Αγίων Θεραπαινίδων της, που μόλις τελέσαμε την Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας προς τιμήν τους.
Καλό ξημέρωμα αδελφοί μου!!!  
TAG