Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Άγιος προστάτης των ναυτικών.
Το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου.

"Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε
τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια
δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ
τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών".



Ο Βίος του Αγίου Νικολάου

 

    Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού Μαξιμιανού και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο. 

    Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.


    Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμηση του.


   Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων ,αποκαταστάσεις φτωχών,  και φυσικά διασώσεις ναυτικών μας στις ελληνικές θάλασσες  και τόσα άλλα.


   Μεταξύ των θαυμάτων του Αγίου Νικολάου, το οποίο και έγινε ιδιαίτερα γνωστό, παρά τη θέληση του, είναι το παρακάτω:Ήταν ένας φτωχός οικογενειάρχης, που κατοικούσε στην περιοχή της πατρίδας του Αγίου, και δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε πάνω στην απελπισία του να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, άρχισε να πηγαίνει μυστικά έξω από το σπίτι εκείνο τις νύχτες και να αφήνει σακούλια με χρήματα. Σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά νομίσματα στην κάθε μία. Την τρίτη φορά όμως, ο πατέρας είχε παραφυλάξει για να δει ποιος ήταν ο άγνωστος ευεργέτης, κι αντιλήφθηκε τον Άγιο, που τον παρακάλεσε να μην το αποκαλύψει σε κανέναν. Έτσι, οι τρεις κόρες παντρεύτηκαν κι ο πατέρας μετανόησε για την πρόθεσή του. 

                     Προστάτης των Ναυτικών. 
"Ο Άγιος Νικόλαος"
 Έργο 
του Gentile da Fabriano 1425
     Για τον Άγιο Νικόλαο, τον κατ' εξοχήν προστάτη των ναυτικών, υπάρχουν πολυάριθμες αφηγήσεις τόσο στα Συναξάρια, όσο και στο στόμα του λαού, για τη σωτηρία πλοίων και ναυαγών, γι' αυτό και είναι πολυάριθμα τα αφιερώματα ομοιωμάτων πλοίων στις ιερές εικόνες του. Η Εκκλησία μας του έχει απονείμει την προσωνυμία του ''θαυματουργού'' λόγω των αναρίθμητων θαυμάτων του, ενώ στη χριστιανική συνείδηση το λαού μας έχει επιβληθεί, ως ένας από τους πλέον τιμώμενους αγίους και η μνήμη του τιμάται ιδιαίτερα και πάνδημα την  6ην Δεκεμβρίου.





Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας!!!
                                                                                                           
TAG