Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ.

Ήχος α'. Της ερήμου πολίτης

     Σηλυβρίας τον γόνον και Εώας το καύχημα, της Ορθοδοξίας τον Στύλον και Αιγίνης το έρεισμα. Νεκτάριον υμνήσωμεν πιστοί, ως νέκταρ γαρ ανέβλυσεν ημίν, εκ πηγών του σωτηρίου αρτιφανώς αρδεύον τους κραυγάζοντας. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω εν εσχάτοις τοις καιροίς, λαμπρώς Σε αγιάσαντι.
 

     Δεν θα παύσει η Αγία του Χριστού Ορθόδοξος Εκκλησία, να αναδεικνύει αγίους έως της συντελείας του αιώνος. Χαίρει η Εκκλησία για τους νεοφανείς αγίους της, εξαιρέτως δε, για το νέκταρ το γλυκύτατον της εναρέτου ζωής, το πολύτιμο σκεύος των δωρεών του Παναγίου Πνεύματος, τον Θεοφόρο Ιεράρχη, τον Άγιο Νεκτάριο επίσκοπο, Πενταπόλεως.


      Και η Ενορία μας, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, το ήσυχο και φθινοπωρινό βράδυ της Παρασκευής της 8ης Νοεμβρίου, τίμησε  τον Άγιο αυτό "...το γλυκύτατον νέκταρ..." της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Νεκτάριο, με την όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Αγρυπνίας.
    Οι καμπάνες του ναού μας σήμαναν στις 9 το βράδυ καλώντας τους πιστούς στην ιδιαίτερη αυτή ακολουθία της Εκκλησίας μας, που αρχικά τελούνταν στα μοναστήρια μας με διάρκεια πάνω από δέκα ώρες, όμως τώρα τελευταία με μεγάλη ευλάβεια και αρκετή προσέλευση τελούνται και στις Ενορίες των κατά τόπου Ιερών Μητροπόλεων, προσαρμοσμένες όμως στις ανάγκες της καθημερινότητας των ανθρώπων.
       Στην δική μας δε Ενορία, Αγρυπνία τελείτε σίγουρα μια φορά τον μήνα ή και περισσότερες φορές, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις δυνατότητες των ιερέων μας των ιεροψαλτών και όλων όσων χρειάζονται για να τελεστεί μια τέτοια δύσκολη και επίπονη Ακολουθία, όπως είναι η Αγρυπνία.
     Απόδειπνο τελέστηκε αρχικά, για να κλείσει η προηγούμενη εκκλησιαστική ημέρα και κατόπιν  ετελέστη ο Εσπερινός από τους ιερείς μας, για ξεκινήσει η εορτή και η Πανήγυρις της νέας ημέρας με τιμώμενο πρόσωπο τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη και θαυματουργό Άγιο της Ορθοδοξίας. 
     Ακολούθησε η Ακολουθία της Λιτής και η εισόδευσις της εικόνος του εορταζόμενου Αγίου και των ιερών λειψάνων που αποθησαυρίζονται στον ναό μας, του Αγίου Λουκά του ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας και του Τίμιου Ξύλου, καθώς και ενθυμίων του Παναγίου Τάφου και η προσκύνησις τους και κατόπιν σειρά είχε η Ακολουθία της  Αρτοκλασίας με προσφορές "του άρτου, του οίνου και του ελαίου" στον ναό μας από τους ενορίτες και προσκυνητές, που γιόρτασαν μαζί μας την μνήμη του Αγίου τους. 
     Επόμενη Ακολουθία ήταν αυτή του Όρθρου, με τα εορταστικά "γράμματα" από την ιδιαίτερη φυλλάδα με την Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου, την Χρίση των πιστών με το ευλογημένο έλαιο της εικόνος του εορταζομένου Άγίου κατά τους Αίνους "είς ίασιν ψυχής τε και σώματος" και με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία και τέλος την Θεία Κοινωνία και τα ευλογημένα από τον ιερέα μας π. Χρυσόστομο Κοτσίδη Θεία Δώρα, έληξε η Αγρυπνία μας γύρω στην 1 μετά τα μεσάνυχτα.
    Σειρά είχε, σύμφωνα με την δική μας παράδοση και την περιβόητη πια φιλοξενία στον ιερό Ναό μας αλλά και αυτήν των Μοναστηριών μας και ιδιαίτερα αυτών του Αγίου Όρους, η Ακολουθία της Τραπέζης, που πάντα έπεται "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" για όσους άντεξαν αυτήν την προχωρημένη ώρα συμμετέχοντας στην κατανυκτική και όμορφη αυτή Ακολουθία της μικρής και υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας, η οποία όμως με την αγάπη όλων σας σε λίγο καιρό και με την βοήθεια του Θεού και των προστατών Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, θα ανασηκωθεί και μέτρο - μέτρο αποπερατωθεί και θα καλύψει όλα τα όνειρα που έγιναν μέχρι σήμερα γι' αυτόν.
 Καλό ξημέρωμα σ' όλους!!!  
TAG