Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ 26/9, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΚΥΛΙΝΑΣ ΤΗΣ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΝΗΣ & ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ.

Η πρώτη Αγρυπνία της Ενορίας μας 
στο νέο εκκλησιαστικό έτος.
    Με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και πολύ αγάπη τελέσαμε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, την όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Αγρυπνίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ν.Ευκαρπίας, προς τιμήν δύο Αγίων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ενορίτες μας.
        Της Αγίας Ακυλίνης, μιας Αγίας που καταγόταν από το κοντινό μας Ζαγκλιβέρι, που είναι παράλληλα και τόπος καταγωγής των περισσοτέρων κατοίκων των παλιών Ανθοκήπων, η οποία και έζησε στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και μαρτύρησε στην ευαίσθητη ηλικία των είκοσι ετών για την αγάπη της στον Χριστό.
    Ο δεύτερος τιμώμενος Άγιος για τον οποίον τελέσαμε την Ακολουθία της Αγρυπνίας ήταν ο Άγιος Αρίσταρχος από την ομάδα των εβδομήκοντα Αποστόλων και Επίσκοπος Απαμείας στη Συρία, πολύτιμος συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και συγκρατούμενος του στην φυλακή, αγαπητός όμως Άγιος και της Ενορίας μας, μια και φέρει το όνομα του πατέρα Αριστάρχου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Πολίχνης, ο οποίος για χρόνους ικανούς διετέλεσε πνευματικός της Ενορίας μας και προσωπικός φίλος του π. Ιωακείμ Ουερϊλίδη, του προκατόχου του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, στην θέση του εφημερίου του ναού των Αγίων Θεοπατόρων.
    Όλα ήταν στην θέση τους για να αρχίσει η Αγρυπνία μας και στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 26 του Σεπτέμβρη του 2013, σήμαναν οι καμπάνες του ναού καλώντας τους πιστούς στην εκκλησιά μας, που παρότι κατάφωτη εξωτερικά, μέσα φωτίζονταν μοναχά από τις καντήλες στα προσκυνητάρια των εικόνων των Αγίων μας και στο τέμπλο του ναού, ενώ στο Ιερό Βήμα υπήρχε μόνο το φώς στην Αγία Τράπεζα από τις λαμπάδες και το ακοίμητο καντηλάκι μας, αναμμένο με το Άγιο Φώς, από την Αφή του στα Ιεροσόλυμα κατά την Ανάσταση από τον Πατριάρχη μας.
   "Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω και Ζωοποιώ και Αδιαιρέτω Τριάδι, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων", ακούσαμε από τα χείλη του ιερέως μας, μετά το Μικρό Απόδειπνο και ξεκίνησε ο Εσπερινός της εορτής με τα τροπάρια των εορταζομένων Αγίων μας από τις φυλλάδες με τις ιδιαίτερες Ακολουθίες τους, καθώς τα απέδιδαν με κατανυκτικό τρόπο ο χορός των ιεροψαλτών που κοσμούσε το αναλόγιο μας, που αποτελούνταν εκτός του πρωτοψάλτου μας κου Κωνσταντίνου Παπαγερούδη και από τα παιδιά της Ενορίας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, του κου Αλεξίου Καρύπογλου και του κου Ιωάννη Ασλανίδη.
     Έγινε η Λιτή και η Αρτοκλασία, όπου κατά την διάρκεια τους λιτανεύτηκαν από τους ιερείς μας, π. Χρυσόστομο Τελίδη και π. Χρυσόστομο Κοτσίδη στο ναό μας, το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, καθώς και το Τίμιο Ξύλο μετά των ενθυμίων του Παναγίου Τάφου από τα Ιεροσόλυμα, που αποθησαυρίζονται ικανό διάστημα στην εκκλησιά μας, προς ευλογία και προστασία των ενοριτών μας αλλά και όλων όσων προστρέχουν στην χάρη τους.
    Ακολούθησε ο Όρθρος και κατά τους "Αίνους" έγινε η χρίσις εκ των ιερέων μας των συμετεχόντων στην Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας με το ευλογημένο λαδάκι των εικόνων των Αγίων μας, που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο του ναού προς προσκύνηση μαζί με το Τίμιο Ξύλο και το Λείψανο του Αγίου Λουκά, "είς ίασιν ψυχής τε και σώματος".
    Γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα ακούσαμε από τους ιερείς μας το "Δι' ευχών..." και κατόπιν παροτρύνσεων τους, καθίσαμε στην Τράπεζα που είχε ετοιμαστεί από τις κυρίες της διακονίας των Αγίων Θεοπατόρων, με διάφορα χειροποίητα κεράσματα και κρύο τσάϊ, "δια τον κόπον της Αγρυπνίας", αλλά και δεύτερο αντίδωρο, σαφώς κατώτερο του πρώτου από το χέρι των ιερέων μας, όμως εξίσου σημαντικό για την αγάπη τους να παραμείνουν μέχρι αυτήν την προχωρημένη ώρα και να συμπροσευχηθούν μαζί μας στους Αγίους, Ακυλίνα και Αρίσταρχο, που σήμερα εορτάζουν. 
    Χρόνια πολλά στο όμορφο και γραφικό, Ζαγκλιβέρι που σήμερα εορτάζει μαζί την Αγία του, η οποία ξαναγυρνά στον τόπο που μεγάλωσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, από τον τόπο όπου βρέθηκε, την Όσσα και τον όμορφο, παλαιό και καλοδιατηρημένο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
    Χρόνια πολλά και στον αγαπητό μας πατέρα Αρίσταρχο Τσαλπαρά, που σήμερα εορτάζει, να έχουμε την ευχή και την καθημερινή προσευχή του, καθώς η ευλογημένη Ενορία μας αυτή, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στο πιο νότιο άκρο της Ν. Ευκαρπίας και το πιο φτωχό και ταλαιπωρημένο κομμάτι της, από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και στην οποία η παρουσία του και η πνευματική καθοδήγηση του έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο από την στιγμή της ιδρύσεως της, τώρα μεγαλώνει, δυναμώνει και ξεχωρίζει, με την βοήθεια του Θεού και των Αγίων προστατών της, που δεν έπαψαν ποτέ να την στηρίζουν και να την αγαπούν, αφού είναι η μοναδική που φέρει το όνομα τους...η μοναδική Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης ανά τον κόσμο!!!
*Επόμενη Αγρυπνία μας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, 
προς τιμήν του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου.
Σας περιμένουμε όλους!!!  
TAG