Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ(Ι.Ν ΑΓ. ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ,ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ)

Το Ευαγγέλιο του Εσπερινού της Αγάπης, 
σ' όλες τις γλώσσες. 
     Το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (κ' 19-25) του Εσπερινού, ανήμερα του Πάσχα, συνήθως το πρωΐ, "Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη..." κατά το τυπικό της Εκκλησίας μας ακούγεται στους ναούς σε όλες τις γλώσσες.
     Στον ναό μας τηρήθηκε η παράδοσις αυτή με κάθε λαμπρότητα και το Ευαγγέλιο του Εσπερινού ειπώθηκε από τον ιερέα μας πρώτα, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, ο οποίος κανόνιζε και τις εναλλαγές της γλώσσας σε κάθε πρόταση με το καμπανάκι του, στην γλώσσα που είναι γραμμένο το Ευαγγέλιο αλλά και στα Ποντιακά λόγω καταγωγής, για να συνεχίσουν η σύζυγος του πολυτέκνου ιεροψάλτη μας, του κου Κωνσταντίνου Παπαγερούδη στα Λατινικά, ο κος Κωνσταντίνος στα Νεοελληνικά και τα παιδιά του στα Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά και τελευταία η κα Ελίνα που διακονεί τους Αγίους Θεοπάτορες με πολύ αγάπη, στα Ρωσικά και αυτή λόγω καταγωγής.
     Παρόν στην Ακολουθία ήταν και ο έτερος π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, ο οποίος αρχικά ανέλαβε το αναλόγιο του ναού μας, αργότερα συμμετείχε στην Είσοδο του Ευαγγελίου και τέλος φρόντισε για την τάξη και ευρυθμία της τελετής που ακολούθησε.
     Ο Εσπερινός της Αγάπης τελείωσε με το Αναστάσιμο μήνυμα του ιερέως μας, το "Χριστός Ανέστη", για να πάρει αμέσως την επιβεβαίωση από τους παρεβρισκόμενους πως, "Αληθώς Ανέστη" και κατόπιν κλήρος και λαός να συνεχίσουν διαλογικώς, παροτρύνοντας τους ο ιερεύς με το "Δόξα τη αυτού τριημέρω εγέρσει" λαμβάνοντας ομόφωνα και δυναμικά την απάντηση του λαού του Θεού, με την χαρακτηριστική απάντηση "Προσκηνούμεν αυτού την τριήμερον έγερσιν" και ψάλλοντας όλοι μαζί το "Χριστός Ανέστη" και πάλι.
     Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, μας μοίρασε και πάλι κόκκινα αυγά, όπως και στην χθεσινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και μας αποχαιρέτησε βιαστικά, για να προλάβει τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Νεάπολη, όπου και θα έπαιρνε την Πασχαλινή ευχή του Δεσπότη μας για να την μεταφέρει πίσω στην Ενορία μας, αλλά και τα ευλογημένα κόκκινα αυγά, που μοίρασε σε όλους τους ιερείς και τους συμμετέχοντες στον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Νεαπόλεως και
Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβας.
     Η συνέχεια της ημέρας είχε την συνήθη κατάληξη, δηλαδή αρκετό φαγητό, κατά παράδοση σουβλιστό αρνί και πιοτό, μάλλον κρασί στα σπίτια ή στα χωριά μας, σε κοινή τράπεζα με τους οικείους και τους αγαπημένους μας.
Ευχόμαστε από καρδιάς σε όλους, καλά να περάσετε και ...
..."Χριστός Ανέστη" 
TAG