ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η εορτή της εκπλήρωσης του "τάματος"

των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.

Η εικόνα αυτή,μαζί με πολλές ακόμα που αναφέρονται στην ζωή της 
Παναγίας με τους γονείς της,βρίσκεται στο εσωτερικό παρεκκλήσι μας,
που κοσμεί τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας.
   Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του εκκλησιαστικού εορταστικού κύκλου, είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου,που η Εκκλησία μας τιμά την 21η Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.      
    Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή, καθώς αποτελεί τη βάση και την αρχή για όλη τη μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου,όμως μαζί με την Γέννηση της είναι και η βάση για την σωτηρία όλου του ανθρωπίνου γένους.
  Όπως γνωρίζουμε η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους Αγίους της Ενορίας μας δηλαδή,που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο το Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και αυτοί "τάμα" έκαναν,πως αν τους αξιώσει να τεκνοποιήσουν, μετά το σπλάχνο τους θα το  αφιέρωναν ξανά πίσω σε Αυτόν, για να Τον υπηρετεί στο Ναό Του.   
Ο υπό ανέγερση Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων
Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας.
   Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ».
    Αυτά ήταν τα Εισόδια της Θεοτόκου, που και εμείς,όπως και όλοι οι ναοί,θα εορτάσουμε πανηγυρικά  εδώ στους Ανθοκήπους της Ευκαρπίας,την Τετάρτη 21η Νοεμβρίου του 2012,στον μοναδικό Ενοριακό Ιερό Ναό της οικουμένης, που τιμάται στο όνομα των Αγίων γονέων της Παναγίας μας,της Θεοπρομήτορος Άννας και του Θεοπροπάτορος Ιωακείμ,εδώ στο όμορφο και ταπεινό "πατρικό"της σπίτι.
Το παρεκκλήσι της Παναγίας του ναού μας,με  
πρωτότυπες εικόνες από την ζωή της με τους 
γονείς της,όπου διαβάζεται από τον ιερέα μας
η ευχή της Αγίας Άννης για την λύση της
 ατεκνίας και της στειρότητας.
   Ήταν η εκπλήρωσις του τάματος ενός Αγίου ζευγαριού εκείνης της εποχής,που επιλέχθηκε από τον Θεό ως το πιο άξιο για να φέρει θαυματουργικά  στον κόσμο το πιο αγνό και όμορφο στολίδι όλης της πλάσης,την Παναγία μητέρα του Χριστού και Λυτρωτή μας.
   Έφεραν λοιπόν στον Ναό,την τρίχρονη  Μαρία,την πανέμορφη και γλυκιά κορούλα τους αντίδωρο στον Θεό, που δώρο τους την έδωσε και την πρόσφεραν όπως άλλωστε Του το είχαν τάξει.
    Αυτήν την αγία υπέρβαση εορτάζουμε αυτήν την ημέρα, μια πράξη που δεν χωρά στο μυαλό μας,μια πράξη αδιανόητη στην γήινη σκέψη μας,μια πράξη ακόμα και παρεξηγήσιμη αφού άσπλαχνοι γονείς γεννούν παιδί και το δίνουν να μεγαλώσει στα χέρια άλλων.
   Όμως οι Άγιοι Θεοπάτορες,πιστοί στο σχέδιο του Θεού για την Σωτηρία μας,δεν ακούν τα λόγια του κόσμου,δεν αμφιταλαντεύονται από τα λογικά κατά τα άλλα, σχόλια του Ισραήλ και παρότι δυσκολεύονται να αποχωριστούν το αξιολάτρευτο βλαστάρι τους την εμπιστεύονται στον Θεό για να την μεγαλώσει και να την κατατάξει ψηλότερα από όλους μας, για να την βλέπουμε,να την "προσκυνούμε" και να ζητούμε την εύνοια του Παιδιού της,που θα φέρει λίγο αργότερα στον κόσμο,για να τον "φωτίσει".  
 Ο Ζαχαρίας,γνωρίζοντας τα μελλούμενα,πανευτυχής ανέβασε την τριετή Μαρία στα Άγια των Αγίων, στον ιερότερο χώρο του Ναού, όπου εισερχόταν μόνο ο Αρχιερέας μια φορά το χρόνο. 
     Αυτό έγινε με την παραχώρηση του Θεού κατά το άγιο θέλημά Του. Διότι έμελλε να γεννηθεί ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός από αυτήν, για τη σωτηρία του κόσμου και έτσι τα "Άγια των Αγίων"ήταν ο πιο φυσικός τόπος για να μεγαλώσει ένα τέτοιο παιδί.
   Το γεγονός αυτό όμως φάνηκε σε πολλούς άτοπο. Αυτό το θέμα διαλεύκανε ο Ζαχαρίας λέγοντας στο λαό ότι ο Θεός του γνωστοποίησε ποιο είναι το θέλημά Του και αυτό είναι να εισέλθει η Παρθένος Μαρία στα "Άγια των Αγίων".
    Μετά τη γέννηση του Κυρίου από τη Θεοτόκο, ο Ζαχαρίας τη συναρίθμησε και πάλι μαζί με τις άλλες παρθένες που ζούσαν σε ιδιαίτερο χώρο του Ναού, όπως αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος.
  Η είσοδος της Θεοτόκου στο Ναό,είναι το προοίμιο της εύνοιας του Θεού στους ανθρώπους, η προαγγελία του Χριστού και η πραγματοποίηση του σχεδίου της Θείας οικονομίας για τη σωτηρία του κόσμου.
   Είναι ένα τάμα που σαν σήμερα από τους Αγίους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα εκπληρώνεται και αλλάζει όλον τον ρου της ιστορίας,σταματώντας την Παλαιά Διαθήκη και γυρίζοντας σελίδα, δίνει την θέση της, στην Καινή Διαθήκη!!!
   Σήμερα η Παναγία, Θεοτόκος και Παρθένος Μαρία, μας ζητά με αγάπη και ευγένεια να την ακολουθήσουμε,να εισοδεύσουμε και εμείς μαζί της στον Ναό του Παιδιού της...στην Εκκλησία του Χριστού.
Ας μην την απογοητεύσουμε!!!

TAG