"Ο ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ", ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ & ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ...


...ο Εσπερινός της μετανοίας και της συγχωρήσεως!!! 

Μέχρι τώρα έγιναν στην Ενορία μας και στην όμορφη και ολοκαίνουργια εκκλησιά μας τρείς Κατανυκτικοί Εσπερινοί, ο 1ος την Κυριακή 6/3, ο 2ος την Κυριακή 13/3 και την Κυριακή που μας πέρασε 20 Μαρτίου 2022 από τις 5.30 μ.μ. έως τις 6.30 μ.μ.

Για τους περισσοτέρους ενορίτες μας ο όρος και μόνο "Κατανυκτικός Εσπερινός" είναι άγνωστος, ενώ για τις όμορφες και κατανυκτικές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πολύ λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε, και ακόμα λιγότερες είναι αυτές κατά τις οποίες συμμετέχουμε. 

Αρκούμαστε μόνο να ξέρουμε οι περισσότεροι για την Καθαρά Δευτέρα και μάλιστα μέσα από πολλές παρεξηγημένες συμπεριφορές μας (...δες εδώ), για τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας κάθε Παρασκευή βράδυ (...δες εδώ) επίσης αρκετές κυρίες μας να μαθαίνουν εκ παιδιόθεν για τα Ψυχοσάββατα και να ετοιμάζουν κόλλυβα σε κάθε Σάββατο της Σαρακοστής...και αυτό λανθασμένα (...δες εδώ), ενώ για τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, πρωϊνές και βραδινές, τα Μεγάλα Απόδειπνα (...δες εδώ) κάθε απόγευμα, την Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος (...δες εδώ) ένα αριστουργηματικό ποίημα του Αγίου Ανδρέα, Επισκόπου Κρήτης, τα Ευχέλαια στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στα σπίτια και στον Ιερό Ναό μας (...δες εδώ) και φυσικά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς (...δες εδώ), ούτε λόγος!!! 

Καθημερινά εμείς ανεβάζουμε σαρακοστιανές αναρτήσεις για την κατήχηση των αναγνωστών και φίλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ για την ενημέρωση των ενοριτών και επισκεπτών και προσκυνητών στον Ιερό Ναό μας, που δεν τα καταφέρνουν με το διαδίκτυο, υπάρχουν δίπτυχα φυλλάδια με πολλά θέματα λατρείας αλλά και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας, ευανάγνωστα και σύντομα, για όλα...ή σχεδόν όλα, τα θέματα που αφορούν την Πίστη μας στην πράξη. 

Σας παραθέτουμε μερικά από αυτά τα άρθρα σε τίτλους παρακάτω, και μάλιστα με συνδέσμους για να τα βρείτε εύκολα στις καθημερινές αναρτήσεις μας, τα οποία και αν θελήσετε μπορείτε να τα διαβάσετε και να γνωρίσετε έτι περαιτέρω την ομορφιά του Τυπικού της Λατρείας μας, ειδικά μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερες Ακολουθίες λόγω της κατανυκτικής αυτής περιόδου που διανύουμε από την αρχή του Τριωδίου, το οποίο τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η περίοδος του Πεντηκοσταρίου, που αναδεικνύει την διαφορετικότητα του Πάσχα και της Ανάστασης μέχρι και την εορτή των Αγίων Πάντων.

Το γενικό άρθρο μας έχει τίτλο:

"Η λατρεία μας μέσα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή"

Στις φωτογραφίες από τον 1ο Κατανυκτικό Εσπερινό που κάναμε στην Ενορία μας, την Κυριασκή Α' των Νηστειών, στις 6 Μαρτίου του 2022, στις 5.30 μ.μ. οι οποίες και διανθίζουν το σημερινό άρθρο μας, είναι αποτυπωμένη η "χαρμολύπη της Σαρακοστής" που μας δίδαξαν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μέσα στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού,  ο οποίος ξεκινά κανονικά με χαρούμενη και αναστάσιμη διάθεση λόγω της Κυριακής, όμως στα μισά της Ακολουθίας όλα αλλάζουν, οι ύμνοι γίνονται πένθιμοι, σβήνουν οι πολυέλεοι, αφήνοντας τον φωτισμό στις κανδήλες και τις λαμπάδες, ακόμα και τα καλύμματα του ναού και της Αγίας Τραπέζης αλλάζουν και παίρνουν το πορφυρό βυζαντινό χρώμα του πένθους, όπως και τα άμφια του ιερέως που ακολουθούν την πένθιμη αυτή ροή της κατάνυξης σε όλες της τις εκφάνσεις, ενώ συνεχώς ηχεί από τον λειτουργό και τους ιεροψάλτες η ευχή του Οσίου Έφραίμ του Σύρου:

«Κύριε καί Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και άργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου ότι εύλογητός ει εις τους αίώνας των αιώνων. Αμήν»

Στο τέλος των Κατανυκτικών Εσπερινών, της συγχωρήσεως και της μετανοίας, ο ιερέας ζητά, "επιδεικτικά" θαρρείς, συγχώρεση από τους ενορίτες του, ενώ παρομοίως και οι παρευρισκόμενοι πιστοί συγχωρούν τον ιερέα τους και παίρνουν την ευχή του, μια πράξη τόσο όμορφη και άψογα συνδεδεμένη με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πράξη συμβολική, αλλά και απόλυτα ουσιαστική, αφού χωρίς την αμφίδρομη συγχώρεση και μετάνοια ο χριστιανός, και δή αυτός που θέλει να  συγκαταλέγεται στα ευλογημένα μέλη του ειρηνικού "στρατού" του Χριστού μας και της Εκκλησίας του, της Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, όλη η πορεία του προς την δική του ανάσταση, μα και την Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου του που πλησιάζει, θα ήταν ατελέσφορη και χωρίς νόημα.
Αυτός είναι ο Κατανυκτικός Εσπερινός, μια από τις ωραιότερες και πιο κατανυκτικές...και "ζωντανές" Ακολουθίες στο Τυπικό της Εκκλησίας μας, μέσα στην Σαρακοστή και αν ακόμα δεν συμμετείχατε σε καμία από τις τρείς που έγιναν μέχρι τώρα, δεν είναι αργά. Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, που μας έρχεται το βράδυ θα τελεστεί ο 4ος Κατανυκτικός Εσπερινός, σε όλες τις Ενορίες της Ορθοδοξίας, το ίδιο και στην δική μας Ενορία, των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων, στην συνέχεια την Κυριακή Δ' των Νηστειών 3 Απριλίου ο 5ος, και την Κυριακή Ε' των Νηστειών στις 10 Απριλίου ο 6ος και τελευταίος, για να μπούμε κατόπιν στην "λευκή εβδομάδα"...την εβδομάδα "πρό των Βαΐων", όπως λέγεται και να καταλήξουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας και την Ανάσταση Του.
Ας ευχηθούμε τίποτα να μην διαταράξει όλην αυτήν την πορεία μας προς τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού μας. Αλλά παράλληλα ας ευχηθούμε να εξαφανιστεί παντελώς και ο κορωνοϊός από προσώπου γης, και φυσικά μια μεγάλη και θερμή προσευχή να κάνουμε όλοι οι Ορθόδοξοι επί της γης. Να πάψει η παράνοια του πολέμου...μάλιστα του πολέμου!!! στα βόρεια της γειτονιάς μας, και οι δυο Ορθόδοξοι λαοί μαζί, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να αποζητήσουν την ειρήνη, να αφήσουν πάραυτα τα όπλα, και να να γεμίσουν όσες εκκλησιές απέμεναν όρθιες ακόμα από τους βομβαρδισμούς, και σαν αδέλφια που είναι να συγχωρεθούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν, τόσο οι επιτιθέμενοι...και ειδικά η ηγεσία τους για το αίμα των αθώων αμάχων που βρέθηκαν στην δίνη του πολέμου χωρίς ακόμα να καταλάβουν το γιατί, όσο και οι αμυνόμενοι...που στην προσπάθεια τους να σωθούν είπαν και έκαναν τα δικά τους..."εγκλήματα"!!!
Καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής που απομένει, 
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα &...
...Καλή Ανάσταση σ' όλους!!!

Καλή μετάνοια αδελφοί μου!!!

TAG